1 - Care este scopul principal al omului?
Autor: Paul Washer  |  Album: Catehism pentru copii  |  Tematica: Doctrină
Resursa adaugata de ch_andreea_93 in 24/02/2016
    12345678910 0/10 X

    Tremur. Aceasta e predică pentru copii și îmi dau seama de importanța acestor lucruri, copii. Sunteți foarte importanți pentru Dumnezeu și pentru noi, dar în această importanță trebuie să vă învățăm despre Dumnezeu și aceasta vom face astăzi. În această săptămână, ceea ce am făcut - taților fiți atenți - am început un fel de catehism de familie, este bazat pe confesiunea de credință și catehismul de la Westminster, din 1689 de la Londra, care ne-au provenit de la baptiștii timpurii. Ceea ce am făcut a fost să dezvolt adevărurile de acolo, iar în această săptămână vom atinge "Care este scopul principal pentru om." Copiii voștri nu vor înțelege tot ce vă voi învăța, de aceea e în primul rând responsabilitatea tatălui să-și învețe copiii. E datoria ta. Dacă devii parte din acest trup, vei fi tras la răspundere, vei fi întrebat dacă îți înveți și îți ucenicizezi soția și copiii, dacă îi ții în rugăciune. Bărbați, vă vom socoti responsabili, este datoria voatră. Dar este o datorie glorioasă, este absolut minunat că avem privilegiul să facem aceasta. Am numai 15, nu m-am așteptat la atâtea familii, dar dacă ești capul unei familii te rog să iei una, poți să faci aceasta chiar acum, le voi împărți. Și aceasta poate să fie o parte din studiul biblic împreună cu copiii și din memorizarea Scripturii. Pe măsură ce înaintăm voi adăuga versete de memorat și lucruri din acestea, pentru că e obligația noastră să-i învățăm pe copii. Câți dintre voi sunteți încântați să faceți aceasta? Ridicați mâinile. Cei ce nu ridicați mâna, vă voi vizita acasă. Bine? Acum, haideți să trecem la prima întrebare. 

    Care este - copii, asta e pentru voi, ascultați - care este scopul principal pentru om? Și răspunsul e acesta: scopul principal pentru om e să-L glorifice pe Dumnezeu și să se bucure de El pentru veșnicie. Unii dintre voi, copii, vă întrebați: ce este un scop principal? Unele dintre mame și dintre tați se întreabă și ei ce este un scop principal? Dar trebuie să învățați aceasta, copii, mai mult decât trebuie să învățați calcul aritmetic, matematică, sau literatura română, trebuie să învățați lucrul acesta. Ce înseamnă "scop principal"? Scopul principal este cel mai important motiv sau scop pentru viața ta. Scopul principal pune întrebarea: de ce te-a creat Dumnezeu? Pentru ce trăiești? Haideți să ne uităm la câteva întrebări. De ce te-a creat Dumnezeu? De ce? Trebuie să pui această întrebare. De ce trăiești? Vă dați seama câți oameni trăiesc și mor și niciodată nu-și răspund la această întrebare? Câți oameni merg la biserică fără să-și răspundă vreodată biblic la această întrebare?

    Următoarea întrebare este aceasta: ce te-ar face să fii cel mai fericit om? Trebuie să avem grijă aici, pentru că toată lumea încearcă să găsească fericirea și câteodată cei care sunt în creștinism spun că nu e un lucru bun. Ei bine, ambele părți sunt greșite. E greșit să cauți fericirea în lume. E datoria ta să cauți fericirea în Domnul. Totul în Domnul. Vă aduceți aminte ce am învățat săptămâna trecută? Că Hristos e totul. Vedeți aceasta? El nu e doar o parte din viața ta, ci este chiar viața ta. Orice e făcut în afară de El este greșit. Trebuie să găsești fericirea, să cauți fericirea, să cheltui energie pentru a fi fericit, dar să fii fericit în Hristos Isus, vezi asta?

    Haideți să ne uităm la câteva lucruri. De fapt, vom studia ceva filozofie morală acum, sunteți gata tinerilor? Filozofie morală, dar e biblică. În primul rând vreau să ascultați la următorul lucru: toți oamenii inteligenți trebuie să aibă un motiv bun pentru ceea ce fac. Dacă ești o ființă inteligentă, trebuie să ai un motiv pentru ceea ce faci. Să vă dau un exemplu. N-am considera prea rezonabil sau inteligent dacă cineva s-ar duce la magazin fără să știe de ce. Dacă te duci la cineva la Wallmart și îl întrebi de ce e acolo și ți-ar răspunde că nu are nici măcar idee de ce e acolo, te-ai gândi că acea persoană nu-i prea inteligentă, nu-i așa? Trebuie să ai un motiv pentru a fi acolo.Haideți să spunem că vezi un om stând în ploaie. Stă acolo în ploaie. Și spui, "De ce stai aici în ploaie?" Dacă zice, "Nu știu", te gândești că omul e bolnav cu capul. Dar dacă zice, "Stau în ploaie pentru că-mi place ploaia", cel puțin e un motiv. Sau dacă zice, "Sunt aici în ploaie cu o bucată de săpun, pentru că mi s-a defectat dușul și trebuie să-mi fac un duș." Poate că nu-i un motiv prea bun, dar e totuși un motiv. Dar un om care face ceva fără motiv este un om nebun. Să vă dau un alt exemplu. Cineva conduce și face pană pe drum, iar eu vin și îl ajut să-și repare pana și apoi zic, "Apropo, unde mergi?" Iar el zice, "Nu știu unde merg, ci doar merg." Mă gândesc, "Omul acela n-ar trebui să fie pe drum, mintea lui nu-i sănătoasă." Vedeți, toți trebuie să avem un motiv.

    Am scris aici: dacă aceste lucruri sunt adevărate, dacă totdeauna ar trebui să avem un motiv pentru ceea ce facem, atunci ar trebui de asemenea să avem un motiv pentru a trăi. Câți oameni trăiesc fără motiv, fără să știe de ce trăiesc? Trebuie să ne punem aceste întrebări. Ascultați, tinerilor, ascultați - trebuie să punem aceste întrebări: de ce exist? De ce sunt aici? Vreau să zic - de ce? Tatăl meu obișnuia să mă întrebe, "Capul acela al tău, Paul, îl folosești și pentru altceva în afară de suport pentru pălării?" Trebuie să existe un motiv pentru ceea ce ești, de ce exiști și ce faci. Deci trebuie să punem întrebarea: de ce exist, care este scopul vieții mele? În Peru se spune ceva foarte tăios, dar e și drăguț, "Tu vives porque l'aire es gratis." Ceea ce înseamnă e, "Motivul pentru care trăiești e pentru că aerul e gratis." Nu ai nicium motiv pentru a trăi. Noi nu trebuie să fim așa. Trebuie să avem un mare scop pentru a trăi.

    Iată încă o întrebare: de ce fac ceea ce fac cu viața mea? Câteodată îmi place să merg la un student de la colegiu și să-l întreb următorul lucru:

    "Ce vei face după ce termini colegiul?"
    "Îmi voi căuta de lucru."
    "Și ce vei face după aceasta?"
    "Voi face bani."
    "Și ce vei face după aceasta?"
    "Mă voi căsători și poate voi avea copii."
    "Și ce vei face după aceasta?"
    "Știi, voi ieși la pensie."
    "Și ce vei face după aceasta?"
    "Ei bine, cred că o să mor."
    "Și ce vei face după aceasta?"

    Vedeți, oamenii nu-și mai pun aceste întrebări. Suntem avansați, în faptul că avem calculatoare și putem trimite rachete pe lună, dar cele mai importante întrebări oamenii au uitat să și le mai pună. Și aici e problema noastră. Vreau să ne mai uităm și la altceva. Nu numai că ar trebui să ai un motiv pentru a face ceea ce faci, dar dacă ești un copil cu adevărat inteligent, vei alege cel mai bun motiv pentru a face ceea ce faci. Ar trebui să cauți și să încerci să afli cel mai bun motiv pentru a trăi. Am auzit o povestire despre un lord englez care a moștenit o avere - era atât de bogat, părinții îi lăsaseră foarte mulți bani și știți care era scopul vieții lui? Acesta era scopul vieții lui: voia să crească un hamster care să aibă un semn ca o cifră 8 perfectă pe spatele lui. Și-a petrecut viața încrucișând hamsteri. Este acesta un motiv bun pentru a trăi? Nu este. Să vă pun o întrebare: vrei să trăiești numai pentru a te juca jocuri? Vrei să trăiești numai pentru a crește și a face bani? Dacă vrei numai să faci bani, totuși vei muri și toți mărturisesc faptul că banii nu aduc fericirea. Vrei să fii faimos? Nu vei fi faimos pentru veșnicie. De ce trăiești? Trebuie să decizi motivul și să alegi motivul cel mai bun acum. Scriptura spune că cel mai bun motiv pentru a trăi, motivul pentru care Dumnezeu te-a creat, este ca să-L glorifici pe El și să te bucuri de El pe veci.

    Vom încheia citind câteva din versetele care vorbesc despre aceasta, iar săptămâna viitoare voi explica ceea ce înseamnă a-L glorifica pe Dumnezeu, sau cum putem să-L glorificăm pe Dumnezeu. 1 Corinteni 10:31 spune, "Deci, fie că mâncați, fie că beți, fie că faceți altceva: să faceți totul pentru slava lui Dumnezeu." Nu-i acesta un lucru minunat? Dacă mă bucur de un pahar de apă, trebuie să-L laud pe Dumnezeu pentru el. Dacă văd o zi frumoasă, trebuie să-L laud pe Dumnezeu pentru ea. Tot ceea ce fac, trebuie să fac pentru El și să-I fiu mulțumitor Lui. De ce să fii bun cu fratele sau sora ta? Pentru că sunt fratele sau sora ta? Nu în primul rând, nu acesta e motivul. Motivul pentru care totdeauna trebuie să fii bun cu fratele sau sora ta și să cinstești pe tatăl și pe mama ta, nu e pentru ei, ci pentru Dumnezeu, o faci pentru slava lui Dumnezeu. Dacă o faci pentru alt motiv, știi ce-i asta? Idolatrie. De asemenea, spune în Psalmul 115:1, că atunci când facem ceva bun, vrednic de laudă, care ar face pe cineva să spună, "O, ce băiat bun sau fetiță bună ești", trebuie să spunem, "Nu nouă, Doamne, nu nouă, ci Numelui Tău dă slavă pentru bunătatea Ta, pentru credincioșia Ta!" Când cineva zice: "Omule, ai făcut un lucru tare bun", trebuie să spunem "mulțumesc", dar în inima noastră să zicem lui Dumnezeu, "Nu mie, Doamne, aceste mulțumiri și laude nu îmi aparțin mie ci Ție, căci mi-ai dat har, și fără harul Tău n-aș putea face nimic bun sau bine." Și în Matei 6:9-10, Domnul Isus spune, "Iată, deci, cum trebuie să vă rugați: "Tatăl nostru care ești în ceruri! Sfințească-se Numele Tău; vie împărăția Ta; facă-se voia Ta, precum în cer așa și pe pământ." Vedeți, cea mai mare pasiune pe care Domnul Isus a avut-o a fost ca toți să considere Numele Tatălui Său a fi unic și suprem peste orice alte nume.

    Vom termina cu: existăm pentru a ne bucura de Dumnezeu. Ascultați ce spune în Psalmul 16:11. Tinerilor, copiilor, ascultați la aceasta, căci e un mare adevăr aici care ar trebui să vă controleze viața. Spune, "Îmi vei arăta cărarea vieții;" - Dumnezeu te va învăța cum să trăiești și îți va da viață - "înaintea Feței Tale" - în prezența lui Dumnezeu - "sunt bucurii nespuse". Știți câtă bucurie e în prezența lui Dumnezeu? Dacă ar fi să experimentezi această bucurie chiar acum ți-ar exploda mintea și inima - e prea mare. Ca să poți experimenta în totalitate bucuria pe care Dumnezeu o are, trebuie să fii întărit supranatural, trebuie să fii transformat. Dar spune următoarele, "înaintea Feței Tale sunt bucurii nespuse și desfătări veșnice în dreapta Ta." E greșit a căuta desfătarea? Absolut nu. Dar trebuie s-o cauți în locul corect. Vine plăcerea din bani, faimă, sau lucrurile acestei lumi? Nu. Plăcerea vine dintr-o relație cu Dumnezeu. Cu Dumnezeu. Iată o poruncă pentru voi, "Domnul să-ți fie desfătarea" - așa spune - "Domnul să-ți fie desfătarea." Aș vrea să vă împărtășesc ceva. Ascultați, ascultați cu mare atenție. Sunt cu mult mai bătrân decât voi și sunt creștin de 3-4 ori, de 6-7 ori mai mult decât unii dintre voi aveți ani, dar pot să vă spun, acesta e adevărul, oridecâteori mi-am întors ochii de la Isus, viața mea s-a întunecat. Dar oridecâteori mi-am ațintit ochii spre Hristos și m-am supus voii Lui, m-am bucurat. E bucurie. Această lume nu-ți poate da bucuria pe care Domnul ți-o poate da.

    Deci ce trebuie noi să facem? Să ne recunoaștem păcatele înaintea Lui: crede în Domnul Isus Hristos și vei fi mântuit. Cum vei știi că ești mântuit? Nu pentru că tatăl tău ți-a spus, ci pentru că Duhul Sfânt va mărturisi inimii tale că ai fost mântuit și vei vedea viața ta schimbându-se. Îl vei dori pe El. Copii... mai mult decât orice doresc ca voi să-L cunoașteți pe Hristos, căci nu e nimic în afară de El. Haideți să ne rugăm.

    Tată, mă rog să iei aceste adevăruri și Doamne, întipărește-le în inimile și mințile copiilor. Tată, mă rog să umpli tații cu Duhul Sfânt și Cuvântul lui Dumnezeu, reînoindu-le mințile, ca să ia aceste adevăruri și să-i învețe pe copiii lor și Tată, să caute cu umilință și o inimă zdrobită, să trăiască aceste adevăruri în fața copiilor lor. Tată, ajută-ne ca tați să face lucrarea pe care ne-ai dat-o s-o facem, Doamne ajută-ne, ajută-ne. Suntem atât de slabi și nevoiași, dar ajută-ne, în Numele lui Isus. Amin.



Până în acest moment nu au fost adăugate comentarii.
Statistici
  • Vizualizări: 2686
  • Export PDF: 3
  • Gramatical corect
  • Cu diacritice
  • Conținut complet
Opțiuni