Valea plangeri: destinatie turistica sau examen preventiv?
Autor: Ciprian Muresan  |  Album: fara album  |  Tematica: Diverse
Resursa adaugata de MihailCiprianMuresan in 03/02/2018
    12345678910 10/10 X
Media 10 din 2 voturi
Referințe

Ferice  de cei ce isi pun taria in Tine, in a caror  inima locuieste increderea. Cand strabat acestia valea plangeri, o prefac intr-un loc plin de izvoare, si ploaia timpurie o acopera  cu binecuvantari. Ei merg din putere in putere si se infatiseaza inaintea lui Dumnezeu in Sion. Ps 84: 5-7.

Ce este defapt aceasta vale a plangeri? Destinatie turistica. Destinatie obligatorie; Vreme, stare sau timp; Este  o scoala sau un proces; Este un loc uitat  sau un examen preventiv?

Stiti copiii lui Israel dupa ce au trecut marea Rosie, s-au indreptat inspre  pustiu, iar mai apoi inspre tara Canaan. Aceasta calatorie a lor a fost una atent supravegheata de sus, si atent analizata de Dumnezeu. Dumnezeu  cauta in permanent credinta la cei care erau in aceasta calatorie. Cei mai multi nu au fost gasiti ca avand credinta si au pierit  in pustiu in timpul celor 40 de anii cat a durat calatoria. Mai apoi  ceilalti au intrat in tara Canaan si au luat-o in stapanire, asezandu-se fiecare in partea unde au primit-o de la Dumnezeu ca mostenire. Din mostenirea lor, tot Iraelul a fost mai pe urma chemat la o noua calatorie, aveau sa fie chemati sa vina in Sion. Numai ca de data aceasta calatoria lor nu mai avea sa treaca  nici printr-un pustiu, si nici prin jurul unui munte. Aveau sa treaca in drumul lor insre Sion prin valea plangeri. Si aceasta valea a plangeri era drumul din fata caselor fratilor lor. V ati gandit ca cei din Aser care trebuiau sa coboare in Sion trebuiau sa treaca fie prin Manase, fie prin Zabulon, Isahar, Manase si Beniamin. Si acesta a fost doar un exemplu, dar realitatea este ca  tot drumul lor pana inspre Sion, era o vale a plangeri. Insa calatoria lor  era una nu de tranzit, ci mai degraba un pelerinaj. In urma lor se schimba totul, din valea plangeri deveneau  locuri pline de izvoare, in urma lor venea ploaia timpurie cu binecuvantarile ei.

Daca pe unde trecem nu raman in urma noastra izvoare, inseamna ca am trecut degeaba pe acolo. Deaceea  e scris: Purtati-va cu intelepciune fata de cei  de afara: rascumparati vremea(Coloseni 4).

Calatoria noastra a crestinilor inspre Sionul cel duhovnicesc, trece prin valea plangeri, si nu trece la intamplare. Dumnezeu a pregatit aceasta trecere, pentru ca a vrut sa prefaca valea plangeri intr-un loc plin de izvoare. Oameni sa laude pe Dumnezeu in ziua cercetari lor, pentru ca am trecut noi pe acolo. Stiti drumul cruci lui Isus a lasat in urma Lui izvoare si ploaie timpurie. S-a umplut Ierusalimul de izvoare  dupa Ziua Cinzecimii, s-a umplut si Samaria de izvoare, si Asia, si Grecia, si pana la Roma s-a umplut  de izvoare si ploaia timpurie a acoperit totul cu binecuvantari.

Te ai gandit vreodata ca in locul si in starea unde traiesti, Dumnezeu, defapt ti-a pregatit  o lucrare sfanta, ti-a facut harul ca in urma ta sa ramana izvoare, sa ramana locuri  pline de izvoare, iar mai pe urma Domnul sa acopere   totul cu ploaia Lui  timpurie.

Dumnezeu vrea ca tu sa mergi din putere in putere pe acest drum, fara frica, plin de rabdare, de dragoste, de faptele neprihaniri.

Suntem chemati sa strabatem, suntem chemati sa mergem, suntem chemati ca sa prefacem. Dar oare avem tarie? Vom fi instare? Taria care o ai puneti-o in Domnul, ancoreaza-ti sufletul, inima si  gandurile in Domnul. Cerceteaza-ti lucrurile care locuiesc in inima ta, iar daca  este nevoie cere o inima noua, o inima care este gata sa tina increderea in Dumnezeu indiferent de stare si timp, de situatii sau de loc.

. . ". inspre mare, dincolo de Iordan, Galileea neamurilor, norodul acesta, care zacea in intunerec, a vazut o mare lumina; si peste cei ce zaceau in tinutul si in umbra  mortii a rasarit lumina"

Imi vine in minte un exemplu de vale a plangeri si de un om care a trecut pe acolo. Totul este relatat la detaliu.   Temnita din Roma, o vale a plangeri, dar totodata un loc plin de izvoare. Lanturile ce le ai pe tine, sunt o stare, starea este o vale a plangeri, dar daca treci tu pe acolo, cum a trecut si Pavel, o sa lasi in urma ta izvoare. " Si cei mai multi frati imbarbatati de lanturile mele, au si mai multa indrazneala sa vesteasca  fara teama Cuvantul lui Dumnezeu". Si daca prin trecerea vremelnica a lui Pavel  prin aceasta vale a plangeri, temnita din Roma, s-a prefacut locul, intr-un loc plin de izvoare, adica Roma, si bisericile unde ajungeau epistolele lui Pavel, sa stiti ca nici ploaia timpurie a lui Dumnezeu nu a intarziat sa apara. Uitati-va cum isi termina Pavel epistola lui catre Filipeni: Toti sfintii va trimit sanatate, mai ales cei din casa cezarului. A ploat si in casa cezarului cu sfintii, nascuti de sus, nascuti din Dumnezeu. Si  calatoria lui Pavel nu s-a oprit  acolo in aceea vale a plangeri, ci s-a continuat inspre Sion, din putere in putere, din har in har.

Daca ai crezut ca esti uitat de Dumnezeu, sa sti ca nu esti, dar poate ti-ai uitat menirea, si inca nu ii tarziu, azi de acum si de aici sa iti  pui taria pe care o ai in Domnul, si sa incepi sa strabati, nestrabatutul, infricosatoarea si temuta vale a plangeri, care prin ceea ce esti si ceea ce faci o vei preface intr-un loc al nadejdi, al luminii, si al vietii, iar mersul tau va fi din putere in putere, dintr-o putere pe care ti-ai pus-o in Domnul, puterea ta cea mica, intr-o putere pe care ai primit-o din Domnul, puterea credintei.

Nu, valea plangeri nu este o destinatie, ea este doar o trecatoare, pe care toti o trecem, mai devreme sau mai tarziu, iar asta  doar in cazul ca  suntem indreptati inspre Sion, ca inspre alte destinati nu sunt trecatori, sunt doar laturi si ispite.

Valea plangeri este boala cu care te confrunti, sunt copiii care nu te mai asculta si sotul care nu te mai intelege, sunt colegii care te rad, si vecinii care te barfesc, sunt cei care te-au uitat, sunt cei care nu te suporta. Dar  in fata acestor lucruri, tu ai fost ales sa strabati, sa prefaci si sa mergi, inaintand pana in Sion, ziua rasplatiri, locul incununarii, din putere in putere. Fiti binecuvantati fratilor si surorilor oriunde v-ati afla. E nevoie sa treci pe aici, ca fara tine nu poate veni ploaia timpurie cu binecuvantarile ei.

Ciprian Muresan, Irlanda, 3. 02. 2018.

Până în acest moment nu au fost adăugate comentarii.
Statistici
  • Vizualizări: 1236
  • Gramatical incorect
  • Fără diacritice
  • Conținut incomplet
Opțiuni