Pricepere edeno-genezica
Autor: Ciprian Muresan  |  Album: fara album  |  Tematica: Diverse
Resursa adaugata de MihailCiprianMuresan in 08/01/2017
    12345678910 0/10 X
Referințe

Femeia  a vazut ca  pomul era bun de mancat si placut de privit si ca pomul era de dorit ca sa deschida cuiva  mintea. A luat deci din rodul lui si a mancat; a dat si barbatului ei, care era linga ea, si barbatul a mancat si el. Gen 3:6

Vederea, simturile si  dorintele sunt calitati cu care orice om este inzestrat, si cu care chiar si prima doamna a Universului, mama tuturor celor vii, nevasta primului om si barbat, Eva, a fost  inzestrata. Cu cat ai mai multe calitati cu atat ai mai multe responsabilitati si datorii. Cu cat esti inzestrat cu mai putine calitati, cu atat iti scad  responsabilitatile, dar nu iti scad datoriile. Dumnezeu daduse porunca lui Adam, inca inainte de facerea femeii, ca din pomul cunostintei binelui si a raului  sa nu manance, Adam pricepuse ca devenise responsabil, si la randul lui da mai departe aceasta responsabilitate si nevestei lui, apoi odata  stiindu-se ca si-a facut datoria, sta linistit linga nevasta lui si o priveste si o asista cum aceasta isi trece responsabilitatea prin priceperea edenica. Priceperea edenica  a fost vulnerabila inca de la inceput, iar slabiciunea omului a facut-o sa fie contestabila. Prin priceperea edenica s-au uitat unul la altul si desi erau goi nu le era nici rusine si nici nu pricepeau. Umblau goi chiar inaintea lui Dumnezeu si nu pricepeau acest lucru, nu stiau nici ce este frica, nici ce inseamna sa te ascunzi de Dumnezeu. Priceperea edenica prin vedere vrea sa exercite si slujba celorlalte simturi, ca de pilda gustul, a vazut ca pomul era bun de mancat. Priceperea edenica priveste spre pericol, priveste spre ceea ce ii poate cauza moartea si nu se teme, dimpotriva il gaseste ca si placut de privit. Priceperea edenica nu intelege ca viata este mai  importanta decat dorintele, si nici ca in fata dorintelor trebuie sa stai mai degraba cu mintea inchisa decat deschisa  a vazut ca pomul era de dorit  ca sa deschida cuiva mintea. Priceperea edenica nu tine cont de riscuri atunci cind vine vorba de dorinte, a luat deci din rodul lui si a mancat. Priceperea edenica este darnica, a mancat; a dat si barbatului ei care era linga ea. Priceperea edenica este molipsitoare, si barbatul a mancat  si el. Priceperea edenica nu tine seama de voia lui Dumnezeu, sau mai bine zis lucreaza in chip usuratic cu privire la voia lui Dumnezeu, o lasa sa fie contestata si atacata de vrajmasul nostru.

De cate ori nu vezi ceva, si deja ai o gramada de dorinte, asa ca si Acan, sau ca Samson, ori ca David pe acoperis,ori ca Dima,  pentru ca  prin vedere ti se activeaza  simturile, pentru ca ochiul nu se mai satura privind si urechea auzind (Ecl 1), apoi nu mai ti cont daca dorintele sunt dupa voia lui Dumnezeu sau nu, iti duci  gandurile la infaptuire, uitand de consecinte si nepasandu-ti de urmari.

De cate ori voia lui Dumnezeu pentru noi nu a ajuns sa fie decat o optiune decat o datorie, si asta cand suntem constransi de situatie. Dumnezeu se uita peste toti oameni si fie sanctioneaza, fie rasplateste pe cei care fac voia Lui. In cazul de fata amandoi au fost sanctionati, atat Adam cat si Eva, au fost izgoniti din gradina Edenului si din imediata apropriere a lui Dumnezeu, dar avem si dovada unei rasplatiri a celor care fac voia lui Dumnezeu, in psalmul 15 le este fagaduita atat sederea cat si locuinta pe muntele Domnului cel sfant.

De cate ori nu spunem la alti de voia lui Dumnezeu, dar noi insane nu  o implinim, si aici il avem exemplu pe Adam. De cate ori voia lui Dumnezeu nu a ajuns subiect de discutie chiar cu deavolul, in urma carora optiunile sunt mai bune decat fagaduintele.

Defapt ce a alegere era inaintea Evei la un moment dat? Era pusa sa aleaga intre a muri negresit daca va manca din rod sau a fi ca Dumnezeu daca va manca din rod. Numai ca ciudat  sa mori iti spune Dumnezeu si sa fi ca Dumnezeu iti spune deavolul. Singura data in istorie cand sa fi ca Dumnezeu inseamna defapt sa mori negresit din perspectiva lui Dumnezeu. Cum putea sa stea in picioare Eva in fata unui plan asa de siret? Cum ar putea sta oricine in picioare in fata unui plan atat de siret? Crezi ca daca erai in locul Evei ai fi gestionat mai bine situatia? Crezi ca daca ai fi fost in locul Domnului Isus pe munte, si ti s-ar fi aratat toate imparatiile pamantului si stralucirea lor, si ti s-ar fi oferit toate in schimb doar pentru o simpla inchinare tu ai fi rezistat sa nu te inchini?

Ce este de facut atunci? In primul rand nu sta  de vorba cu deavolul, si nici la sfat cu el si nici cu oameni lui(Ps 1:1). Nu pune la indoiala voia lui Dumnezeu. Nu pune intr-un joc al contestarilor voia lui Dumnezeu? Mai presus decat ratiunea si inima omului este voia lui Dumnezeu. Nu iti dori sa cunosti  si o altfel de viata decat viata  din limitele voii lui Dumnezeu, chiar daca  esti ironizat de oameni pentru felul  ingust de a vedea lucrurile. Nu alege sa cunosti binele si raul pe care ti-il ofera vrajmasul, ci ramai la putinul pe care ti l-a incredintat Dumnezeu. Nu privi inspre ofertele deavolului prin ochii de carne, ci mai degraba stingele cu ajutorul scutului ce ti s-a dat, credinta.

7.01.2017.Irlanda

Muresan Ciprian

Până în acest moment nu au fost adăugate comentarii.
Statistici
  • Vizualizări: 846
  • Gramatical corect
  • Fără diacritice
  • Conținut incomplet
Opțiuni