Tânjeam sa împărtășim cu voi și viețile noastre
Autor: John Piper  |  Album: Diverse  |  Tematica: Diverse
Resursa adaugata de emasuciu in 10/04/2022
    12345678910 0/10 X
Sursa originala: http://www.desiringgod.org/

 

Haideți să ne rugăm împreună. Rugăciunea mea Tată, este să fii prezent la toate trei campusurile, fă minunea de a îndepărta orice neadevăr din inima oricărui credincios, că nu are nimic de oferit. Mă rog în Numele lui Isus. Amin.

 

Ca și cu celelalte predici pe care le predic, scopul meu și cu aceasta este să vă port pe cai, care vor adânci, întări, intensifica și lungi bucuria voastră. Mandatul biblic de a gândi în felul acesta în ce privește predicile este în 2 Corinteni 1:24 unde Pavel spune, “Nu că noi domnim peste credința voastră, ci suntem lucrători împreună cu voi pentru bucuria voastră.” Modelul apostolic spune că nu domnesc peste credința oamenilor ci mă alătur lucrând împreună pentru bucuria lor. În toate predicile! O mărește bucuria credinței în Filipeni 1:25 unde spune “știu că voi rămâne și voi continua să trăiesc alături de voi toți pentru înaintarea și bucuria voastră în credință.” Mai rămân pe pământul acesta pentru bucuria voastră. Este uimitor! Spun asta fără nici o îndoială, că fiecare predica trebuie să țintească spre bucuria oamenilor lui Dumnezeu. La fel va fi cu predica mea azi, vă voi duce pe niște căi care să intensifice, întărească, să adâncească să facă mai trainică bucuria voastră.

 

Pentru aceasta vă îndrept spre lucrarea lui Dumnezeu, Cuvântul lui Dumnezeu, și spre căile lui Dumnezeu. Când spun "lucrare" mă refer la lucrarea centrală prin care L-a trimis pe Isus în lume, să moară în locul păcătoșilor, să poarte vina și pedeapsa, pentru a ne oferi neprihănirea. Ca apoi să învie victorios, învingând toți inamicii noștri: iadul, moartea, și diavolul. Iar apoi toarnă Duhul Sfânt și toate darurile acestea numai și numai prin credință. Aceasta este lucrarea principală și vă îndrept spre ea mereu și mereu precum și spre Cuvântul lui Dumnezeu. Isus a spus: “V-am spus aceste lucruri... ca bucuria voastră să fie deplină.” Miezul lucrării este evanghelia, vestea cea bună și nu primiți vești bune ca să vă întristați. Vestea bună aduce bucurie, miezul Bibliei este vestea bună, deci trebuie să vă bucurați de lucrarea lui Dumnezeu, bucuroși datorită Cuvântului lui Dumnezeu, “V-am spus lucrurile acestea... ca bucuria voastră să fie deplină.” Vă conduc pe căile lui Dumnezeu prin predica aceasta. Psalmul 25:10 “Toate cărările Domnului sunt îndurare și credincioșie pentru cei ce păzesc legământul și mărturiile Lui.” Deci fie că vă îndrept spre lucrarea lui Dumnezeu în Evanghelie, vestea bună, sau spre Cuvântul lui Dumnezeu, rostit pentru bucuria voastră deplină, sau cărările Domnului care sunt îndurare și credincioșie, ținta mea este bucuria voastră. Nu alinarea voastră, nu prosperitatea voastră, nu vorbesc despre sănătatea voastră. Toate acestea sunt pe ultimul lor în lista priorităților în slujirea mea. Să vă conduc spre rai, “în prezența Ta este belșug de bucurii, la drepta ta sunt desfătări veșnice!” Aceasta este prioritatea mea. Pentru că Dumnezeu este glorificat când voi sunteți satisfăcuți în El. Vreau să-L glorific pe Dumnezeu! Iubesc faptul că bucuria voastră mărește valoarea Lui. Aceasta intenționez să fac prin predica aceasta, ca și cu toate predicile mele.

 

Calea lui Dumnezeu în predica aceasta este mesajul dărniciei. Voi vorbi despre calea dărniciei și nu mă refer la bani, deși vreau să fac o paranteză cu privire la bani, iar apoi mergem înainte. Pentru că duminica trecută v-am dus pe mulți dintre voi la casa de cultură și dărnicia a scăzut în locația aceasta, și vreau să vă amintesc, în funcția mea de păstor, pastor, tată, că de acum și până la sfârșitul anului, că Dumnezeu iubește dătătorul voios. Dumnezeu să facă asta pentru noi la biserică Bethlehem și la toate celelalte campusuri anul acesta. Mulțumesc lui Dumnezeu pentru generozitatea voastră. Închid paranteza.

 

Dar nu despre aceasta vorbesc în seara aceasta, ci vorbesc despre a vă oferi pe voi înșivă. Este un mesaj care în mod indirect este menit să vă atragă să credeți și să participați în sistemul de grupe de studiu existente în biserica Bethlehem. Voi spune câteva cuvinte despre structura și sistemul acesta. Bătrânii bisericii, după cum știți și ați fost învățați, liderii bisericii sunt chemați de Dumnezeu în Cuvântul Lui, sub supravegherea Duhului Sfânt pentru echiparea sfinților. Aceasta este slujba noastră. Printr-un mănunchi de învățături, predicare, clase, seminarii, conferințe. În al doilea rând, prin echiparea liderilor de grup, care sunt sub pastor și supravegherea unui grup de 10-12 oameni. În al treilea rând, prin ucenicizare în casele noastre, prin care Dumnezeu în mod natural a creat grupuri, pentru echiparea membrilor din Life on life discipleship. Avem 180 de grupuri mici la Bethlehem și vom spune mai multe despre cum vă puteți implica la finalul programului. Ceea ce trebuie să vedeți și să simțiți este că noi, cei 38-39 de lideri, nu putem păstorii 3.000 de membrii în mod direct. Să nu mai spunem de cei care participă în mod regulat la program. De aceea avem sistemul acesta prin care pregătim lideri la grupuri mici și vă atragem prin predica aceasta spre aceste grupuri mici, unde puteți fi păstoriți și echipați. Puține lucruri sunt mai frumoase decât să văd grupuri mici ridicându-se să aibă grijă de membrii trupului lui Cristos. Este un lucru glorios. Înțelegeți din punct de vedere mod biblic, că nu am inventat structura aceasta? Efeseni 4:11, Cristos a dat păstori și învățători bisericii pentru a echipa sfinții pentru slujire. Înțelegeți? Ordinea este: Cristos, învățători, sfinți, și slujire. Dacă subestimați un lider pentru că nu este păstor, anulați voia lui Dumnezeu. Suntem chemați să vă echipăm să vă iubiți unul pe altul într-un mod eficace. Despre aceasta este predica mea. Să vă dați viața unii altora. Încercăm să ajutăm prin sisteme de grupuri.

 

Nu știu dacă am mai abordat lucrurile în felul acesta în trecut, dar felul în care am încercat să abordez provocarea aceasta, a fost un mod prin care am spus că suntem oameni cu nevoi. Nu fugiți de oamenii care au daruri spirituale prin care vă pot împlini nevoile. Acesta este modul în care am vorbit în trecut. Este adevărat, dar nu voi prezenta lucrurile în felul acesta în predica de azi. Voi prezenta exact opusul. Trebuie să ne implicăm în grupuri mici, nu datorită nevoii noastre de a primi, ci pentru chemarea de a oferi. Aceasta este tema predicii. Calea care duce la o bucurie mai adâncă, mai puternică, mai intensă, mai trainică, nu este calea prin care primești din nou și din nou, ci punctul la care oferi, dăruiești. Pentru că Isus a spus, și cu toții știți versetul pe care-l voi cita, Fapte 20:35 “Căci El Însuși a zis: Este mai ferice să dai decât să primești!” Este o afirmație uimitoare și o cunoașteți din experiență. Știți din Biblie, că în zilele în care v-ați oferit pe voi înșivă, chiar dacă a fost greu, chiar dacă a fost stresant, chiar dacă ați fost storși la sfârșitul zilei, inima voastră cânta când v-ați pus capul pe pernă. Spre deosebire de toate zilele în care v-ați gândit doar la voi înșivă. El v-a creat în felul acesta. La lucrul acesta mă refer când spun că predica aceasta vă îndreaptă spre căi ce duc spre cea mai adâncă, mai de durată și cea mai intensă bucurie.

 

Vă direcționez înspre dărnicie. Și nu mă refer la a dărui bani, ci a vă oferi pe voi înșivă. Cu toții ați experimentat suficient să știți că este un mod riscant de a trăi, este dureros și este mult mai ușor să nu te oferi pe tine însuți. Nu la fel de plin de bucurie, dar mult mai ușor. Este ușor să te izolezi în casa ta, să nu te expui, să nu te oferi nimănui, să te protejezi de toate riscurile. Aceasta nu este calea bucuriei. Creștinii sunt meniți să fie așa și puteți deveni la fel dacă sunteți necreștini și decideți să deveniți creștini. Creștinilor, prin natura voastră sunteți darnici. Nu aveți nici o altă opțiune. Așa sunteți creați. Ascultați ce spune Isus: “Dar celui ce bea din apa pe care i-o voi da Eu” asta înseamnă să fii creștin, ai fost însetat toată viața, îl găsești pe Isus, fântâna apei vii, primești tot ceea ce reprezintă Dumnezeu prin moartea și învierea Lui și începi să bei apă de la Isus. “Dar celui ce bea din apa pe care i-o voi da Eu, în veci nu-i va mai fi sete, ci apa pe care i-o voi da Eu va deveni în el un izvor de apă, țâșnind spre viața veșnică.” Sunteți în felul acesta și nu ați ales să fiți așa. Dacă Îl aveți pe Cristos, acesta este modul vostru de viață. Nu puteți alege să fiți altfel, decât dacă alegeți să nu fiți creștini. Am citit din Ioan 4:14 iar în 7:38 Isus spune: “Cel ce crede în Mine (creștinul), din inima lui vor curge râuri de apă vie.” Sunteți o fântână! Sunteți un izvor! Mesajul acesta este o rugăminte ca prin puterea Duhului Sfânt, prin Cuvântul lui Dumnezeu, să deveniți ceea ce sunteți. Aceasta este viața creștină, înseamnă să devii ceea ce ești. Nu ca să dăruiți cu forța, ci sunteți darnici. Treziți-vă! Nu opuneți rezistență și nu o stopați, nu negați lucrul acesta.

 

Ne-am rugat pentru sutele de oamenii din campusurile noastre, care vor șopti în inima lor, ca răspuns la mesajul acesta: nu am nimic de oferit... biserica mișună de oameni competenți, dar eu n-am nimic de oferit. Este o minciună care îl dezonorează pe Domnul! Îl aveți pe Cristos, Îl aveți pe Duhul Sfânt, aveți iertarea păcatelor, aveți neprihănirea perfectă în Cristos, aveți daruri spirituale, aveți Cuvântul lui Dumnezeu, dacă spuneți că nu aveți nimic, este o blasfemie. Să nu exagerăm. Când m-am rugat la început ca Dumnezeu să facă minunea prin care oamenii să devină ceea ce sunt deja, m-am rugat cu toată sinceritatea. Atâția creștini au o bandă care rulează în capul lor: n-am absolut nimic, nu pot face nici o contribuție, sunt un zero, iar la grupul de studiu sunt un burete care absoarbe totul. Vocea aceea pe care o auziți în capul vostru nu este vocea lui Dumnezeu. Nu blocați izvorul din voi, fântânile sunt menite să țâșnească, sunteți o fântână, lăsați apa să curgă. Bineînțeles că sunt mulți dintre voi care sunteți la începutul vieții creștine, foarte imaturi, dar nu-i nici o problemă. Este în regulă, chiar dacă în grupul tău de studiu sunt studenți și seminariști. Iar tu nu ești sigur dacă știi unde se găsește Evanghelia lui Ioan în Biblie. Cel mai frumos lucrul din lume se petrece atunci când suntem ceea ce am fost meniți să fim. Acolo unde vă aflați, în punctul în care sunteți. Despre aceasta este predica mea. Vreau să vă implicați în grupurile mici nu datorită nevoii voastre, ci datorită chemării voastre de a dărui. Nu datorită nevoii de a primi, ci datorită chemării de a oferi.

 

1 Tesaloniceni 2:1-12. Paragraful acesta este apărarea lui Pavel împotriva lingușirii, lăcomiei și alergarea după faimă. În apărarea lui față de tesaloniceni, prin care în mod aparent criticii lui îl apăsau, încercând să zdrobească lucrarea lui, apărarea lui nu protejează vreo oarecare doctrină, ci pune accentul pe ceea ce a devenit el, și ceea ce le-a oferit din el însuși. Despre aceasta vorbesc toate cele doisprezece versete și sunt uimitoare. Cred că și voi veți vedea lucrul acesta. Versetele 1,2, 5,9, 10 și 11 spun “știți”, “vă aduceți aminte” “sunteți martorii mei”, pentru că singura lui speranță era ca Dumnezeu să-i facă să-și aducă aminte că el nu era ceea ce spuneau oamenii despre el. Ați fost atacați vreodată în felul acesta? V-au descris oamenii vreodată în felul acesta? “Nu am fost în felul acesta! Erai și tu acolo? Îți amintești? De șase ori spune: știți lucrul acesta, ați văzut, vă aduceți aminte, sunteți martorii mei și Dumnezeu este martor. Spune lucrul acesta de două ori. Scopul acestui paragraf după cum spune primul verset, este să prezinte venirea lui, nu ca ceva în zadar. “Voi înșivă știți, fraților, că venirea noastră la voi n-a fost fără folos.” Se gândește la ceea ce s-a întâmplat. Și știm ce s-a întâmplat din capitolul 1. Au primit Cuvântul deși erau în mare necaz, aveau bucurie în Duhul Sfânt, și s-au întors de la idoli să Îl slujească pe Dumnezeul cel viu. Nu au fost lucruri fără folos! Nu am făcut lucruri fără folos, nu-i așa? Iar apoi scrie doisprezece versete prin care le amintește când de mult s-a oferit pe sine însuși. Nu apără doctrina aici precum face în alte locuri, dar aici nu acesta este mesajul principal. Scopul sunt faptele și nu doctrina, acceptul este pe om și nu mesajul. Despre aceasta este capitolul acesta. Este foarte important pentru păstori ca mine și pentru toți slujitorii.

 

Am ales titlul mesajului din versetul 8 “Astfel, tânjind după binele vostru, găsisem potrivit să împărtășim cu voi nu doar Evanghelia lui Dumnezeu, ci și viețile noastre, fiindcă ne deveniserăți atât de dragi.” Magnific! A lăsa o amprentă enormă asupra mea, cu mulți ani în urmă la începutul lucrării mele și voi reveni la punctul acesta cu un comentariu în câteva minute. Fiecare tânăr din locul acesta care se îndreaptă spre lucrarea de slujire ar trebui să țintească spre versetul acesta. “Împărtășim cu voi nu doar Evanghelia, ci și viețile noastre.” Practic Pavel, Silvan și Timotei, menționați în primul capitol, au fost bucuroși să împărtășească “și viețile” cu voi. Nu doar mesajul ci și mesagerul, nu doar cuvintele, ci și viețile, nu doar doctrina ci și inimile lor. La aceasta mă refer și acesta este scopul mesajului, ca prin implicarea noastră în relații și grupuri mici, să nu ne aplecăm înspre izolare în propriile noastre case ci să ne înclinăm spre oameni, nu pentru a primi ceea ce aveți nevoie, ci datorită chemării de a trăi după cum spune pasajul acesta. Să oferiți nu doar Evanghelia, ci să vă oferiți pe voi înșivă. Grupurile mici nu sunt doar pentru a oferi cuvinte, ci pentru a vă oferi pe voi înșivă. Lucrarea are nevoie de lucrul acesta și trebuie să ne oferim pe noi. Calea bucuriei este să vă oferiți pe voi înșivă și este un lucru care implică risc. Haideți să trecem prin paragraful acesta și să-l vedem pe Pavel făcând lucrul acesta. Priviți cum le aduce aminte de felul în care el s-a oferit pe sine însuși. Uimiți-vă și rugați-l pe Dumnezeu să vă uluiască și să vă inspire prin calea aceasta a bucuriei. Drumul acesta greu al bucuriei, plin de risc, în care vă oferiți pe voi înșivă.

 

Urmăriți-l pe Pavel în pasajul acesta. Țineți minte că Pavel era foarte puternic, probabil la același nivel cu Petru, cel mai puternic om al creștinismului. Cine s-ar fi putut întrece cu el? Era cel mai puternic creștin de pe planetă! Omul acesta vorbește aici, iar motivul pentru care menționez lucrul acesta este pentru păstori. Când am spus că textul acesta m-a atins în urmă cu ani de zile, lucrul acesta s-a repetat din nou și din nou. Dumnezeu mi-a dat o influență semnificativă, și odată cu influența vine și puterea, iar puterea este periculoasă. Foarte periculoasă. Textul acesta mi-a vorbit din nou și din nou și sper să vă vorbească și vouă. Niciodată să nu crezi, John Piper, că poți trăi o viață ascunsă, izolată, fără să dai socoteală, o viață obscură. Să nu crezi vreodată că poți împărtăși mesajul tău fără să împărtășești sufletul tău, viața, viața de părinte, de soț, viața de păcătos. Niciodată să nu crezi lucrul acesta și niciodată să nu mergi în direcția aceasta. Oamenii puternici pot merge în direcția aceasta, pot construi sisteme întregi de izolare și pot avea libertatea de a păcătui în privat.

 

Textul acesta îmi spune: fii autentic, fii adevărat, fii ceea ce ești, nu ascunde nimic, nu te preface și nu poza nu cocheta, nu pretinde a fi ceea nu ești, împarte cu oamenii Evanghelia și propriul suflet. Dumnezeu va fi judecătorul final pentru mine în domeniul acesta. Dar mă pot lăuda față de fiecare om și conștiința lui, nu am nimic de ascuns față de voi. Întrebați-mă. Asta îmi comunică textul acesta. Sunt șapte moduri în care Pavel s-a oferit pe sine însuși și vreau și eu să fiu la fel. Vreau să fiu așa, chiar din momentul acesta și vreau să mă trageți la răspundere cu privire la lucrul acesta. Iar apoi alăturați-vă mie. Dacă liderii nu se dovedesc a fi un exemplu bun, atunci nu merită încrederea voastră. 1. Pavel și-a asumat riscul prin împărtășirea Evangheliei și pe el însuși tesalonicenilor. Versetul 2 “Deși suferiserăm și fuseserăm chinuiți în Filipi, așa cum știți,” deci se gândea să nu mai facă lucrul acesta pentru că era prea dureros, a fost aruncat în închisoare în Filipi. “am avut totuși îndrăzneală în Dumnezeul nostru ca să vă vorbim despre Evanghelia lui Dumnezeu în mijlocul unui mari lupte.” De la începutul începutului era conflict în Tesaloniceni. Oamenii care probabil l-au urmărit din Macedonia, încercau să-l reducă la tăcere, să-l apese. Oamenii care mințeau despre el îl urmăreau și distorsionau mesajul lui, ca totul să fie fără folos. Ca și cum ai merge la un grup de studiu, încerci să fii tu însuți și cineva te prinde la colț. Pavel ar fi putut renunța atât de ușor. Gata, am terminat cu toată treaba asta. Ce om extraordinar a fost și cât de mult risc și-a asumat pentru Isus.

 

Nu vă chem la o viață ușoară. La grupul de studiu, la școală, la biserică, la locul de muncă, n-am nici o promisiune că totul va fi ușor. Din contră lucrurile devin mai grele. Am promisiuni enorme cu privire la bucurie! Promisiuni imense că El va fi cu voi, în fiecare moment va fi de partea voastră. Cu har și glorie. Acesta a fost primul mod și este riscant. Am scris ceva notițe pentru că am publicat recent o carte pe tema rasei. Am știut exact ce reacție v-a stârni și primul email pe care l-am primit dinafara țării a lovit direct în mine! Lucrul acesta nu mă va influența în nici cel mai mic fel! Pentru că am pornit pe drumul acesta cu ochii deschiși și de douăzeci de ani am ochii deschiși știind că nu poți mulțumi pe nimeni când vorbești despre rasă. Atunci ce să fac? Să nu spun adevărul după cum îl văd în Biblie? Nu sunt un pastor ideal, biserica aceasta nu este ideală, sunteți ținta săgeților lor. Pregătiți-vă doar și nu renunțați, nu arunci totul la gunoi pentru că cineva nu este de acord cu ce ai spus. Sau nu ai spus-o în modul potrivit, sau destul de frecvent... alăturați-vă mie.

 

2. Nu i-a indus în eroare, nu s-a implicat sexual cu nimeni, nu a încercat să-i înșele în vreun fel. Versetul 3 “Căci îndemnul nostru nu vine din rătăcire, nici din necurăție (prin cuvântul acesta Pavel se referă la necurăția sexuală, căutați și vedeți contextul) nici din viclenie.” Deci le-a dat adevărul și s-a păstrat curat. Doamne ajută-ne în lucrare. Fără pornografie, fără imoralitate sexuală, fără timp petrecut noaptea la birou, să fim curați înaintea lui Dumnezeu și a oamenilor, fără să ofensăm pe nimeni. Doamne ajută-ne! Pavel spune, m-am oferit pe mine însumi curat, nu am profitat de nici o femeie, de nici un bărbat, nu v-am indus în eroare în nici un fel, am spus adevărul, mi-am pus viața în joc. Acesta a fost numărul 2.

 

3. Nu a încercat să fie plăcut oamenilor, ci lui Dumnezeu. Priviți la sfârșitul versetului 4: “Tot așa am vorbit și noi, nu ca să plăcem oamenilor, ci lui Dumnezeu, Care cercetează inimile.” Versetul 6: “nici n-am căutat să primim slavă de la oameni- nici de la voi, nici de la alții.” Cei care sunt plăcuți oamenilor sunt falși, sunt oameni de mâna a doua, oameni care totdeauna privesc în jurul lor, să vadă cum va fi primit mesajul lor, tot timpul calculează și filtrează ceea ce spun în funcție de care va fi răspunsul. Om de mâna a doua- vorbesc pentru a mă face plăcut. Sunt oameni triști și îi poți vedea, îi simți de departe. Motivul pentru care sunt triști și nu doar răi este că sunt nesiguri, atât de speriați. Nu au o coloană vertebrală, să poată arăta cine sunt cu adevărat. Acesta sunt eu cu toate imperfecțiunile. Acesta sunt eu și voi spune ceea ce gândesc și dacă nu vă place, voi fi tot același. Dumnezeu mă iubește și sunt acceptat. Când poți fi tu însuți cu cineva, ai parte de părtășie dulce. În loc ca tot timpul să calculezi, să analizezi... Fără prefacere, fără prefăcătorie. Sper să mă accepte. Oamenii aceștia au nevoie disperată de aprobarea altora. Au nevoie disperată să fie plăcuți, iar dacă cineva nu-i aprobă, ființa lor se prăbușește în interior. Și pleacă de la biserica aceea, de la grupul acela, renunță chiar la viața lor dacă situația este destul de rea. Cristos a venit să se dea pe Sine pentru ceea ce sunteți în interiorul vostru și nimic nu poate fi mai temeinic. Să fiți în Cristos, să fiți pe Stâncă. Lăsați-i să spună ce vor să spună. Fiți voi înșivă, relaxați-vă în Isus, fiți ceea ce sunteți, cu toate defectele, cu riduri, zbârcituri și zgârieturi.

 

Am spus zgârieturi pentru că dacă vă aduceți aminte, acum câteva săptămâni m-am tăiat la buză și eram supărat pentru că următoarea zi trebuia să filmez un video. Cu o vânătaie mare și neagră fix aici. Mă gândeam, mâine dimineață trebuie să filmez la ora 9, poate pot împrumuta ceva de al Noel să pun acolo. Omul cel vechi vorbea aici, iar apoi adevărul acesta mi-a venit în minte. Ce vrei să faci? Păstorii nu se taie vreodată! Pur și simplu mergi și fă videoul cu tăietura așa cum e. Am mers și am predicat și am avut tăiertură două week-end-uri. Este trist când ne măcinăm că avem o tăietură și nu vrem ca cineva să vadă. Ce fel de om sunt? Încât încă mă mai afectează asemenea lucruri. Acesta a fost al treilea punct, Pavel nu a încercat să fie plăcut oamenilor, ci lui Dumnezeu.

 

4. Pavel nu a lingușit și nu s-a plasat într-un loc pentru bani. Este interesant că vom vorbi despre putere, bani și sex. Acestea sunt cele mai mari trei ispite pentru lideri și oameni în general. Versetul 5: “Fiindcă, așa cum știți, nu ne-am înfățișat printr-o vorbire lingușitoare, nici nu ne-am prefăcut ca să ascundem lăcomia- Dumnezeu este martor.” Ce este lingușirea? Înseamnă să folosești un limbaj manipulator. Nici nu trebuie să fie fals! Trebuie doar să aibă un scop ascuns pentru a dobândi ceva, fie bani, fie aprobarea oamenilor. În cazul acesta se referă la bani. Probabil dacă îi lingușești suficient pe tesaloniceni și le amintești cum ai fost bătut în Filipi, cum lucrezi târziu seara, cineva va veni să facă o ofertă mai mare decât s-ar aștepta. Pavel niciodată nu a spus lucrurile acestea. N-ați simțit lucrul acesta când am fost la voi.

 

Versetul 9: “Căci vă aduceți aminte, fraților, am lucrat zi și noapte ca să nu fim o povară pentru niciunul dintre voi.” Am lucrat ca voi să nu credeți că făceam lucrarea pentru bani. Nu are de a face cu banii! Cred că la seminarii și conferințe trebuie să facem tot posibilul să arătăm că nu are nimic de a face cu banii. Asta a făcut Pavel aici și spune: N-am lingușit, n-am fost prefăcut, după ce predicam stăteam noaptea să fac corturi ca să nu trebuiască să cer bani de la nimeni, deși aș fi avut dreptul să o fac. “Vrednic este lucrătorul de plata lui”, și “să nu legi gura boului când treieră.” Am dreptul și nu îl folosesc.

 

5. Pavel și-a pus deoparte poziția lui de putere și a fost ca o mamă tandră și afectuoasă față de tesaloniceni și și-a deschis inima față de ei, versetul 6-8: “Ca apostoli ai lui Cristos am fi putu fi o povară pentru voi, (dar n-am fost) dar am fost blânzi cu voi, ca o doică ce are grijă de copiii săi. Astfel, tânjind după binele vostru, găsisem potrivit să împărtășim cu voi nu doar Evanghelia lui Dumnezeu, ci și viețile noastre, fiindcă ne deveniserăți atât de dragi.” În alte cuvinte, Pavel a schimbat o poziție de putere cu o relație afectivă. Sunt mulți oameni cu putere în biserica aceasta, eu am putere, liderii au putere, puterea vine prin cunoștință, oamenii puternici sunt tipul de oameni care poartă costume în timpul săptămânii nu doar în weekend. Oameni care sunt mai bine îmbrăcați în timpul săptămânii decât atunci când vin la biserică, pentru că au putere. Au putere prin costumul acela și asta se așteaptă de al ei. Pavel le spune oamenilor care au poziții cu putere și o educație în business sau în finanțe, când abordați oamenii, nu folosiți puterea aceasta. Fiți ca o mamă. Dacă cineva este rănit, fii ca o mamă. Pavel spune: am fost ca o mamă față de voi. V-am iubit cum își iubește o mamă copiii. Ca bărbat nu i-a fost teamă să se caracterizeze prin imagina aceasta. Este o poziție de vulnerabilitate ca cineva într-o poziție de putere să se aplece și să își pună brațele în jurul cuiva și să plângă cu el. Să spună: nu știu care este răspunsul pentru tine, dar îmi pasă de tine, haide să ne rugăm să-i cerem lui Dumnezeu pentru că El știe. Nu vi se pare că este un lucru și ușor și greu în același timp? Nu trebuie să ai studii teologice pentru a putea spune: nu știu răspunsul la întrebările tale. Este un răspuns folositor dacă este urmat de: Dumnezeu știe de ce, și mie îmi pasă de tine. Aveți grijă ce faceți cu sofisticarea voastră, banii voștri, rolul vostru.

 

6. Lucrarea lui Pavel este sfântă, Pavel era sfânt, neprihănit și fără pată între ei. Versetul 10: ” Voi sunteți martori- și Dumnezeu de asemenea- că purtarea noastră față de voi, cei care credeți, a fost sfântă, dreaptă și fără vină.” Nu vă speriați de cuvintele acestea, ca și cum ar fi o purtare perfect, fără păcat. Nu vrea să spună că era fără păcat. Folosește expresia aceasta de nenumărate ori și ceea ce vrea să spună este că a fost sfântă, dreapta și fără vină,

1. L-am onorat pe Dumnezeu, ne-am purtat cu reverență,

2. am fost o echipă de slujitori serioși și i-am tratat pe oameni cu dreptate,

3. n-am dat nimănui prilejul să păstreze vreo ofensă împotriva noastră.

 

La asta se referă când spune “fără vină,” dacă am făcut ceva greșit, ne-am cerut iertare imediat, n-am lăsat pe nimeni să fie ofensat de noi sau Evanghelie. A fost fără reproș. Ce lucrul frumos, când cineva poate fi real și bun. Când îți arăți adevărat față uneori nu mai ești bun. Spui și faci lucruri pe care n-ar trebui să le face. Pavel era real și era și bun. Vreau să fiu real și să fiu bun pentru voi și celelalte patru familii cu care păstorim biserica. Și pastorii fac parte din grupuri mici. Trebuie să știți asta.

 

7. Inițial a fost ca o mamă cu blândețea afectivă a unei doici, iar apoi este ca un tată. A simțit o dorință, ca de tată, să îi încurajeze și să lase în urmă o moștenire glorioasă. Versetul 11-12: “Așa cum știți, am fost pentru fiecare dintre voi, ca un tată pentru copiii săi, îndemnându-vă, încurajându-vă.” Deci tații încurajează, îi cuprind pe copii cu brațele lor și le spun: poți să faci totul! Te descurci! “ca un tată pentru copiii săi, îndemnându-vă, încurajându-vă și insistând să umblați într-un mod vrednic de Dumnezeu, Care vă cheamă în Împărăția și slava Lui.” La aceasta mă refer când spun moștenire. Moștenirea pe care vrea să o lase Pavel este moștenirea Împărăției și a slavei lui Dumnezeu. Vreau să ajungeți în Împărăție și să intrați în slava lui Dumnezeu. Dumnezeu v-a chemat și aceasta este moștenirea pe care vreau să o las.

 

Acestea sunt cele șapte modalități prin care Pavel împlinește versetul 8. Haideți să citesc versetul 8 din nou. “Astfel, tânjind după binele vostru, găsisem potrivit să împărtășim cu voi nu doar Evanghelia (veste bună) ci și viețile noastre.” Propriile suflete. Cred că Dumnezeu cheamă biserica Bethelehem să fie și să facă la fel. Unul față de altul în mod special la grupurile mici. Dumnezeu vă cheamă în relațiile acestea nu în mod principal datorită nevoii voastre de a primi ceva din partea grupului, ci datorită a ceea ce aveți de oferit grupului.

 

1. Să vă asumați riscul de a împărtăși sufletele noastre.

2. Să îndepărtați orice înșelăciune și exploatare.

3. Să renunțați la a căuta aprobarea oamenilor.

4. Să renunțați la lingușire și lăcomie.

5. Să arătați blândețea și afecțiunea unei mame față de oameni. Cereți darul acesta!

6. Să fiți sfinți, drepți și fără vină, să nu vi se aducă nici un reproș, să nu dați oportunitate ofenselor.

7. Să fiți ca un tată care încurajează și conduce oamenii spre moștenirea Împărăției și slavei lui Dumnezeu.

 

La început m-am rugat și voi spune din nou, știu că răspunsul normal al creștinilor, oameni buni, reali, este să spuneți că nu aveți nimic de oferit. Chiar dacă nu spui asta, simți și ți-e rușine să spui pentru că este o blasfemie, dar trebuie să fiți reali și dacă spuneți asta Dumnezeu poate să vă ierte. Vreau să treceți dincolo de stadiul acesta, să vă pocăiți și să încetați să mai spuneți asta. Pentru că cu cât spuneți mai mult lucrul acesta, cu atât mai mult îl credeți. Și nu este adevărat. Vă spun prin autoritatea Cuvântului lui Dumnezeu, nu spuneți adevărul când ziceți că nu aveți nimic de oferit. Cristos este în voi, Duhul Sfânt este în voi, puțin din Cuvântul lui Dumnezeu este în voi, aveți daruri spirituale. Am versete pentru toate acestea. Romani 8:10 Cristos este în voi, Duhul Sfânt este în voi 1 Corinteni 6:19, Cuvântul lui Dumnezeu este în voi 1 Corinteni 2:13, aveți daruri spirituale 1 Petru 4:10, sunteți o creație nouă 2 Corinteni 5:17. Nu mai spuneți lucrurile acestea! Sunteți oameni incredibili! Viața este o serie de momente de creștere spre ceea ce deja sunteți în Cristos. Indiferent de vârstă, 15 ani, 75 de ani. Puteți lucra pentru că Dumnezeu este în voi. Cu pași mici să deveniți ceea ce sunteți, fântâna care sunteți. Oamenii din jur au nevoie de voi, biserica aceasta are nevoie de voi, nimeni nu poate spune cuiva: n-am nevoie de tine, citiți 1 Corinteni 12. V-am spus lucrurile acestea pentru că sunt un creștin hedonist și vreau să vă duc pe o cale pe care bucuria voastră va fi adâncă, puternică, intensă și trainică. Pentru că Isus a spus: “este mai ferice să dai decât să primești.” Iar Pavel spune că v-am dat nu numai Evanghelia, ci și viețile noastre.

 

Haideți să ne rugăm. Doamne, ne rugăm din nou cerând minunea ca minciuna smereniei false prin care spunem că nu avem nimic de oferit, să fie înlocuită cu adevăratul curaj de a oferi cele cinci pâini și doi pești pe care le avem. Să ne oferim pe noi înșine așa cum suntem, imperfecți, luptând cu păcatul. Doamne, te implor, să faci biserica aceasta un loc unde să se poată petrece lucrurile acestea. Știu că nu pot garanta, dar îți cer lucrul acesta, ca grupurile noastre mici să aibă răbdare, să fie înțelegători, să nu judece și să condamne, gata să asculte, “căci mânia omului nu lucrează dreptatea lui Dumnezeu.” Te implor să zidești grupurile acestea, să fie un loc al bucuriei, așa cum le-ai proiectat să fie. Mă rog în Numele lui Isus. Amin.

 



Până în acest moment nu au fost adăugate comentarii.
Statistici
  • Vizualizări: 255
  • Export PDF: 1
Opțiuni