Trăind în Duhul -2-
Autor: Zac Poonen  |  Album: Traind cum a trait Isus  |  Tematica: Meditatii
Resursa adaugata de floridinmaracineni in 12/04/2021
    12345678910 0/10 X
Trăind în Duhul -2-

   A fi sufletesc reprezintă o piedică pentru creșterea noastră spirituală.

   Când Petru a încercat să-L întoarcă pe Isus din drumul crucii, el a făcut aceasta din dragoste profundă dar firească, pentru Hristos; Isus, însă, a identificat acest îndemn cu vocea Diavolului. El a spus lui Petru:

   Gândurile tale nu sunt gândurile lui Dumnezeu, ci gânduri de ale oamenilor. Matei 16.23

   Creștinul sufletesc este unul al cărui mod de gândire este încă guvernat de viața lui Adam. Poate simți o dragoste omenească intensă și chiar o dorință de a fi neprihănit dar acestea nu sunt de natură divină.

   Când Dumnezeu a creat omul, El l-a făcut duh, suflet și trup -1 Tesaloniceni 5.23. Omul a fost creat pentru a fi Templul lui Dumnezeu iar în modelul Cortului Întâlnirii pe care Dumnezeu l-a dat lui Moise, vedem aceeași triplă alcătuire - pentru că acest cort simboliza omul ca locuință a lui Dumnezeu.

   Cortul Întâlnirii avea trei părți. O parte a fost deschisă -curtea din afară- și aceasta corespundea cu partea vizibilă a omului și anume cu trupul lui. Celelalte două părți, Locul Sfânt și Locul Preasfânt, erau acoperite și acestea corespundeau cu părțile invizibile ale omului, și anume, cu sufletul, respectiv cu duhul lui.

   Prezența lui Dumnezeu era în Locul Preasfânt. De acolo a vorbit cu omul. Când suntem născuți din nou, cel făcut viu de Duhul Sfânt este DUHUL NOSTRU prin faptul că El ne face UNA ÎN DUH CU DOMNUL. 1 Corinteni 6.17 - la fel cum un soț și o soție devin un singur trup. În această unire intenția lui Dumnezeu este ca prin Duhul Lui cel Sfânt să poată stăpâni, de-acum, peste sufletul nostru răscumpărat și peste trupul nostru. Dacă înțelegem aceasta și ne supunem lui Dumnezeu, conform cu scopul Lui pentru noi, putem deveni oameni duhovnicești.

   Sufletul omului se compune din MINTEA LUI (abilitatea rațională), EMOȚIILE LUI (abilitatea sentimentală) și VOINȚA LUI (abilitatea decizională). Omul nu poate lua legătura cu Dumnezeu prin niciuna din aceste părți ale sufletului său, la fel cum nu-L poate atinge pe Dumnezeu cu trupul lui fizic deoarece DUMNEZEU ESTE DUH. (Ioan 4.24)

   Așa cum lumea materială poate fi atinsă numai cu trupul, la fel și lumea spirituală poate fi atinsă numai prin intermediul duhului, Dacă nu facem distincție între suflet și duh, putem fi înșelați prin imitațiile contrafăcute de Satan pe tărâmul sufletesc, care par a fi lucrări ale Duhului Sfânt

   Folosind doar sufletul nostru, noi nu-L putem cunoaște pe Dumnezeu. Atunci când se pune problema cunoașterii lui Dumnezeu mintea ascuțită a unui om nu-i oferă nici un avantaj față de o minte slabă, deoarece abilitățile lui sufletești nu-l avantajează cu nimic în primirea lucrurilor spirituale care sunt destinate duhului său.

   Duhul și sufletul SUNT COMPLET DIFERITE. Așa că, încercarea cuiva de a-L cunoaște pe Dumnezeu prin sufletul lui, este la fel de absurdă ca și încercarea de a vedea folosindu-vă urechea!

   Gândiți-vă cum studiem noi Scriptura. Când citim Cuvântul lui Dumnezeu folosim trupul (ochii) și sufletul (mintea) însă, dacă Duhul Sfânt nu ne deschide ochii pentru a înțelege sensul acestui cuvânt, duhul nostru poate fi la fel de întunecat ca miezul nopții.

   Cunoașterea Bibliei dovedește doar faptul că ai o minte bună, un suflet puternic. Duhul tău poate fi încă un duh orb. Dumnezeu ascunde adevărul Său de aceia care sunt abili și pricepuți și îl descoperă celor ce sunt smeriți (Matei 11.25). Orbirea teologilor din vremea lui Isus este cea mai clară dovadă în acest sens (1 Corinteni 2.7,8)

~&,"&,"&~

MATEI 16.23: Dar Isus S-a întors și a zis lui Petru: Înapoia MEA, Satano: tu ești o piatră de poticnire pentru Mine! Căci gândurile tale nu sunt gândurile lui Dumnezeu, ci gânduri de ale oamenilor.

1 TESALONICENI 5.23: Dumnezeul păcii să vă sfințească El Însuși pe deplin; și duhul vostru, sufletul vostru și trupul vostru să fie păzite întregi, fără prihană, la venirea Domnului nostru, Isus Hristos.

1 CORINTENI 6.17: Dar cine se lipește de Domnul este un singur duh cu El.

IOAN 4.24: Dumnezeu este Duh; și cine se închină Lui, trebuie să I se închine în duh și în adevăr.

1 CORINTENI 2.7,8: Noi propovăduim înțelepciunea lui Dumnezeu, cea tainică și ținută ascunsă, pe care o rânduise Dumnezeu, spre slava noastră mai înainte de veci, și pe care n-a cunoscut-o nici unul din fruntașii veacului acestuia; căci, dacă ar fi cunoscut-o, n-ar fi răstignit pe Domnul slavei.

Până în acest moment nu au fost adăugate comentarii.
Statistici
  • Vizualizări: 436
  • Gramatical corect
  • Cu diacritice
  • Conținut complet
Opțiuni