Puterea gândurilor
Autor: Rodica Volintiru  |  Album: Biruitori în încercare  |  Tematica: Meditatii
Resursa adaugata de floridinmaracineni in 27/03/2020
    12345678910 0/10 X
Puterea gândurilor

   Încolo, frații mei, tot ce este adevărat, tot ce este vrednic de cinste, tot ce este drept, tot ce este curat, tot ce este vrednic de iubit, tot ce este vrednic de primit, orice faptă bună și orice laudă, aceea să vă însuflețească. Filipeni 4.8

   Trăim într-o societate în care se scoate în evidență mai mult ceea ce este negativ, ce este rău și greșit și foarte puțin se vorbește despre ceea ce este bun, frumos și curat. Aceasta înseamnă că mediul în care am crescut este negativist. Atitudinile negative le-am văzut poate în familia noastră, la vecini, în biserică, și, desigur la știri. Cu cât am stăruit de ele, am devenit și noi tot la fel.

   Nu am fost învățați să gândim așa cum ne învață versetul de mai sus. Nu am învățat să biruim gândurile negative prin cele pozitive, bazate pe Cuvântul Domnului. De aceea, înainte de a vorbi ceva, trebuie să gândim cu multă atenție, fiindcă gândurile ne controlează viața. Dacă avem o gândire negativă, atunci gândim și vorbim dspre alții tot negativ. Filtrul minții noastre este murdar și ne murdărește și pe noi, și pe cei din jurul nostru.

   Gândurile au cel mai mare impact în viața noastră, în sănătate, în credință, în sentimentul de împlinire, pace și bucurie, în destinul vieții noastre. Fiecare om are capacitatea de a face lucrări mari în lumea aceasta fie pe plan spiritual, fie pe plan material sau social. Ceea ce le lipsește celor mai mulți este faptul că nu-și folosesc gândirea după scopurile lui Dumnezeu. Noi lăsăm gândurile să vină în mintea noastră iar ele își fac cuib acolo. Dacă sunt pozitive și în acord cu ceea ce ne învață Cuvântul Domnului, este bine să medităm și să începem să le punem în aplicare. Doar dacă punem în aplicare Cuvântul Domnului vom avea victorie în domeniile în care ne luptăm. Tactica vrăjmașului este să semene gânduri negative, de frică, de îngrijorare, de îndoială acolo unde vede că nu stăpânește Cuvântul Domnului. De noi depinde ce fel de gânduri lăsăm să vină și să stăpânească mintea noastră.

   Prin versetul de mai sus suntem provocați să gândim diferit, să avem gândirea lui Hristos și să nu gândim după standardele lumii. Gândurile noastre sunt ca niște semințe care poartă în ele viață. Ele determină rodirea ta, ce vorbești și ce faci. Domnul nostru ne îndeamnă să medităm zi și noapte asupra Cuvântului Său, ca să avem o minte transformată, căci numai atunci putem acționa după voia Lui cea bună, plăcută și desăvârșită.

   Să nu vă potriviți chipului veacului acestuia, ci să vă prefaceți, prin înnoirea minții voastre, ca să puteți deosebi bine voia lui Dumnezeu: cea bună, plăcută și desăvârșită. Romani 12.2

   Cum să ne înnoim mintea?

   Cuvântul acesta descrie o transformare radicală, la fel de radicală ca și procesul prin care trece omida, care își construiește o gogoașă, în care începe metamorfoza într-un minunat fluturaș.

   Înnoirea minții nu se face decât prin Cuvântul Domnului, pe măsură ce medităm la el. Când cel rău seamănă gândurile lui în mintea noastră, le depistăm imediat dacă avem în noi lumina Cuvântului Domnului și a adevărului. Atâtea chinuri sunt generate azi în toată lumea de gândurile negative! Sunt persoane care au ajuns la depresie și la sinucidere din cauza chinului la nivelul minții. Unele persoane sunt acolo pentru că au fost abuzate, altele pentru că aveau diferite traume, iar alții pentru că au acceptat cuvintele negative spuse mereu împotriva lor. Aceștia sunt foarte chinuiți, au ajuns sclavii celui rău, pentru că nu știu cum să scape de acele gânduri.

   Duhul de inferioritate și de respingere a distrus foarte multe persoane mai ales femei. Totul a  început de la un gând negativ, semănat de cel rău sau prin vorbe negative auzite de la alții despre sine; apoi cel rău a amplificat totul și a continuat să adauge argumente la acel gând: că nu e bună, că nu e frumoasă etc. Cuvintele celor din jur afectează foarte mult inima unui copil, dar și a celor maturi, dacă sunt otrăviți deja de gânduri negativiste.

   Când gândurile negative și-au făcut culcuș în mintea noastră, foarte ușor facem alegeri greșite, fiindcă ele blochează lumina adevărului, claritatea, înțelepciunea, discernământul. Minciunile întunericului ne vor duce într-o stare mai gravă de suferință, de confuzie și depresie.

   Cum gândește un om în inima lui, așa și este el. Proverbe 23,7, traducere din limba engleză

   Noi suntem o reflexie a ceea ce gândim. Ceea ce gândim ne influențează în mare măsură determinând ceea ce simțim, cum acționăm sau cum luăm decizii. Noi suntem azi unde suntem datorită a ceea ce am gândit mai înainte. De cele mai multe ori trecutul este cel care ne controlează. Gândirea veche, sărăcăcioasă, fără speranță ne face să acționăm în mod regretabil. Ceea ce este înlăuntrul nostru determină viitorul nostru. Din cauza întăriturilor la nivelul minții, nu avem încredere nici în noi, nici în alții, nici în Dumnezeu. Dacă am pierdut o afacere nu mai încercăm alta fiindcă ne-au cuprins gânduri de frică și de descurajare. Dacă s-a întâmplat ceva negativ cu noi, suntem apăsați și nu știm cum să ieșim de acolo.

   Putem să ne schimbăm hainele, biserica, mașina, casa, țara, dar dacă nu ne schimbăm gândirea, vom fi tot la fel. Mintea noastră este asemenea unui computer mare care nu folosește la nimic dacă nu știm cum să îl folosim ori îl folosim greșit. Dacă ni se va schimba gândirea, ni se va schimba și vorbirea și acțiunile noastre iar rezultatele vor fi diferite. Când începem să lucrăm la gândurile noastre, să gândim diferi vom experimenta schimbări semnificative în viața noastră care vor aduce bucurie, zile minunate și care ne vor face viața mai ușoară.

   Cum putem să ne controlăm gândurile?

   Să punem mai întâi stajă gândurilor noastre apoi să punem strajă gurii noastre. Să avem gândul lui Hristos și să vorbim cuvintele lui Dumnezeu. Concentrându-ne mereu la Hristos, la ceea ce spune El în Cuvântul Său și rostind adevărul Său cu voce tare, mintea noastră va intra sub conducerea Domnului. Cel rău nu poate să controleze gândurile; el poate doar să le inspire, să sugereze gânduri negative, frică, îngrijorare și tot ce este în natura lui rea și plină d eminciună. De aceea să ne hrănim mintea cu adevărul și promisiunile lui Dumnezeu în fiecare zi. Să nu acceptăm în mintea noastră tot felul de gânduri negative, frică, îngrijorare, ca apoi să nu putem dormi. Ține de noi să alungăm gândurile negative. Trebuie să le identificăm imediat pentru a depista sursa și efectul lor.

   De multe ori însă e deajuns doar să ne gândim la ceva rău și începem să plângem, să ne supărăm sau să nu mai vedem bine anumite persoane. Realitatea este cu totul alta dar pentru că nu am alungat aceste gânduri negative ele ne chinuie emoțiile și ne rănesc. Să hotărțm că vom înlociu imediat acele gânduri negative cu unele frumoase, bune, pozitive, care ne vor aduce bucurie și pace sau ne vor inspira să facem o faptă bună în acea zi. Dacă neglijăm să alungăm gândurile negative ele ne vor chinui, ne vor fura pacea și bucuria apoi ne vor otrăvi sufletul. Celui rău îi place să ne chinuiască exagerând situațiile care sunt grave iar apoi inspirându-ne gânduri rele. Astfel începem să fim suspicioși, bănuitori, să nu mai avem încredere în cei din jurul nostru din cauza gândurilor negative pe care le-am îngăduit în mintea noastră. În cele din urmă devenim prizonieri ai acelor gânduri care ne chinuiesc, în loc ca noi să facem aceste gânduri roabe ascultării de Hristos (vezi 2 Corinteni 10.5). Avem nevoie de lumina Cuvântului pentru a avea o minte reânnoită. Putem învăța de la David:

   Cât de mult iubesc Legea TA! Toată ziua mă gândesc la ea. Poruncile Tale mă fac mai înțelept decât vrăjmașii mei, căci totdeauna le am cu mine. Sunt mai învățat decât toți învățătorii mei, căci mă gândesc la învățăturile Tale. Psalmul 119.97-99

Până în acest moment nu au fost adăugate comentarii.
Statistici
  • Vizualizări: 850
  • Gramatical corect
  • Cu diacritice
  • Conținut complet
Opțiuni