Turnul Babel
Autor: John Piper  |  Album: Însetat după Dumnezeu  |  Tematica: Diverse
Resursa adaugata de floridinmaracineni in 06/03/2012
    12345678910 10/10 X
Media 10 din 3 voturi

    Tot pământul avea o singură limbă și aceleași cuvinte. Pornind ei înspre răsărit, au dat peste o câmpie în țara Șinear, și s-au așezat acolo. Și au zis unul către altul: „Hai să facem cărămizi și să le ardem bine în foc!” Și cărămida le-a ținut loc de piatră, iar smoala le-a ținut loc de mortar. Și au mai zis: „Hai să zidim o cetate și un turn al cărui vârf să atingă cerul și să ne facem un nume, ca să nu fim împrăștiați pe fața întregului pământ!” (Geneza 11:1-4)

    Scopul acestei istorisiri este să arate cum gândea omul căzut și cum încă mai gândește el. Prin contrast arată, de asemenea, scopul pe care îl are Dumnezeu pentru omul căzut. Fraza-cheie este „să ne facem un nume...” Instinctul de conservare al omului căzut în păcat nu caută împlinirea prin încrederea în Dumnezeu, ducând astfel la înălțarea Numelui Său, ci prin folosirea geniului uman, făcându-și astfel un nume pentru sine însuși.

    Acest lucru era contrar scopului lui Dumnezeu pentru om și, de aceea, Dumnezeu le-a zădărnicit eforturile. De atunci le mai zădărnicește încă, mai mult sau mai puțin. Scopul lui Dumnezeu era ca Lui să I se dea mulțumirea pentru măreția omului și ca acesta să depindă de El.

Asta cu „să zidim o cetate și un turn al cărui vârf să atingă cerul” îmi aduce aminte de Dubai și al lor „Burj Khalifa”. Putem observa că și astăzi sunt oameni care se întrec în edificii cât mai înalte, însă puțini sunt cei care se întrec în suflete cât mai înălțate (nu am prea văzut astfel de suflete). Problema omului rămâne aceeași, în privința măreției: nu vrea neam să se smerească (din proprie experiență spun - am avut și eu o perioadă de mândrie proastă), pentru a fi înălțat „la timpul hotărât” de Dumnezeu. Fiecare vrea să urce singur pe niște trepte care, deseori, se dovedesc a fi de zahăr. Dulci, dar care se topesc repede... Ce bine că avem un Dumnezeu căruia îi pasă de noi, chiar și atunci când o luăm pe arătură, și ne trezește la realitate! Slavă Lui!
Adăugat în 06/03/2012 de GabrielTudor
adevărat.
Adăugat în 08/03/2012 de Ioanhapca
Statistici
  • Vizualizări: 1128
  • Export PDF: 4
  • Comentarii: 2
  • Gramatical corect
  • Cu diacritice
  • Conținut complet
Opțiuni