Ai măcar un prieten?
Autor: Ciprian Muresan  |  Album: fara album  |  Tematica: Diverse
Resursa adaugata de MihailCiprianMuresan in 20/11/2022
    12345678910 10/10 X
Media 10 din 1 vot

Si Eu va zic: faceti-va prieteni cu ajutorul bogatiilor nedrepte... Luca 16.9

A trebuit sa fie luat exemplu unui ispravnic si zugrăvit la detaliu pentru a da un asemenea deznodămant. Asemenea acelui ispravnic si ție ți s a incredințat averi si bogăţii. Şi deşi nu ți se cere incă socoteală, va veni si vremea socotelilor. In mainile tale tu ai lucrurile altuia, iar de reținut este ca ceea ce va trebui sa fie al tau nu este un drept insuşit, ci mai degraba ceva ce ți se va da. Poate incă crezi că ai ceva, poate incă crezi că ceea ce ai in mana este al tau. Tot ce pare ca este al tău nu este decat un examen pentru ceea ce va fi cu adevărat al tău.

Uitați-vă la acest ispravnic. Avea in mana lui averea unui om bogat. Rolul lui era sa fie credincios in lucrul altuia, sa fie credincios stapanului sau. Dar el risipea. Acuma cind auzim acest cuvant risipa, sa nu ne imaginam ca  acest ispravnic a facut asemenea fiului risipitor, care a risipit ce a primit ca drept si a dus o viata destrabalata departe de tatal care ii daduse averea. A risipi nu inseamna a imprastia doar in dreapta si in stanga fara rost. Dupa Evanghelie a risipi inseamna  si a nu strange. Matei 12~& ."~cine nu strange cu Mine, risipeste".

Era indeajuns ca acest ispravnic sa nu fi fost partas la a strange de impreuna cu cel care i a incredintat averea sa o administreze, ca aceasta vina sa cada asupra lui. Risipea. Felul lui de a risipi nu a fost ca el imprastia, uitati va ca avea la detaliu pe cei ce aveau datorii la stapanul lui.

Poti face tot ce vrei cu ce ti s a dat pe mana ta, dar intr-o zi va trebui sa dai socoteala.

Si ziua socotelilor se apropria cu mult mai rapid decat era anticipata pentru acest om si ispravnic. Si cum o sa arate viata ta dupa ziua socotelilor? Ti ai pus vreodata intrebarea? Te ai intrebat vreodata ce va mai ramane din tot ce ai acuma? Tu nu vei mai fi la fel de puternic, nici la fel de frumos, nici la fel de influent, nici la fel de respectat.

Te ai intrebat ce ai sa faci dupa ce ti se va lua ce ti s a dat? Acest ispravnic daca era unul dintre acei ispravnici care in timpul vietii lor prin pozitia pe care au detinut-o si au facut macar o casa, si au asigurat ceva pentru zile grele, dar nu avea nimic. S a uitat la el si nu s a vazut instare nici de sapa, adica de o munca care  sa ii asigure un trai, si nici de cersit, pentru ca avea rusine.

Si totusi exista solutii chiar si atunci cind nu ai la indemana decat pe datornici stapanului tau. Aici totul se imparte in doua. Cei ce au si cei ce sunt datori. sa stiti ca lumea astazi nu arata mai diferit decat atunci, si nici mai bine. Intrase pe ultima suta de metri cind mai avea o pozitie din care mai putea face ceva, si era constient ca asemenea timp este pretios si ca asa ceva nu se va mai repeta in viata lui. Totul se va clatina, totul se va schimba, si va trebui sa cunoasca o altfel de viata. Deodata isi da seama ca are nevoie de prieteni, si acum unde sa isi mai gaseasca prieteni decat printre cei care sunt datori, iar el putea face ceva care sa usureze acea datorie. Si a cumparat prieteni, a muncit pentru ei.

Si in putinul lui timp ramas, a chemat pe fiecare din ei, pe cei care au primit untdelemn si pe cei ce au primit grau pe datorie. Acum as putea sa spun ca in momentul cind el a inceput sa le ajusteze datoriile catre stapanul lui, putem inadevar vorbi de risipa, insa desi ar insemna risipa, stapanul lui, o asemenea risipa daca vreti defapt o lauda numind-o o lucrare cu intelepciune.

Schimbarile la datorie facute in fata acestui ispravnic nu pare ca le a mai schimbat stapanul. Interesant. Au fost socotite ca fiind intelepte. Pe drept, nedrept defapt. Fiii veacului fata de semeni lor, fata de aproapele lor sunt mai intelepti decat fiii luminii.

Miza era ca au sa il primeasca in casele lor. Deodata casele datornicilor stapanului tau insemna ceva pentru viitorul tau, pot insemna un loc de adapost. Lucra cu intelepciune. In fata lui era o tabla, o carte, un carnet, ceva pe care erau scrise datoriile, iar el si cel datornic fiecare era acolo cu un scop. Cel datornic desi nu era in fata stapanului de drept, si era mai degraba in fata unuia care urma sa fie scos din  slujba, chiar si asa tot dator era. Prietenie care se naste la masa iertarii. In mana cui era zapisul?

Iar daca ti sa iertat 50 de masuri de untdelemn, ce ai fi instare sa faci? Da fata de cel care ti a iertat din datorie. Cu siguranta ca l ai numi prieten, cu siguranta ca l ai primi in casa ta, l ai cinsti. De ce ai fi mai prejos cu ceva fata de Mantuitorul nostru?

Te ai gandit vreodata la ce a vrut sa zica Isus aici?

Nimeni nu este mai preocupat de viata ta dupa moarte decat Domnul Isus. Faceti va prieteni cu ajutorul bogatiilor nedrepte pentru ca atunci cind veti muri, sa va primeasca  in corturile vesnice.

Unde o sa iti petreci timpul vesnic dupa ce va trebui sa iesi din ispravnicia care ti s a dat? Ce prieteni ti ai facut aici? De ce sa te primeasca cineva in cortul lui daca tu nu ti l ai facut prieten aici, in vremea cind puteai, era la indemana ta.

Pentru viata de dupa ce ti se va lua dreptul de a mai fi ispravnic, ai macar vreun prieten?

Muresan Ciprian, Irlanda. 20,11, 2022

Până în acest moment nu au fost adăugate comentarii.
Statistici
  • Vizualizări: 235
  • Gramatical incorect
  • Fără diacritice
  • Conținut incomplet
Opțiuni