5 - Scopul lui Dumnezeu pentru căsătorie
Autor: Paul Washer  |  Album: Curtarea din perspectivă biblică  |  Tematica: Căsătorie
Resursa adaugata de ch_andreea_93 in 19/01/2016
    12345678910 0/10 X
Copyright 2013, Paul Washer de la HeartCry Missionary Society. Toate drepturile rezervate. Folosit cu permisiune.
Aceasta resursa a aparut original pe www.heartcrymissionary.com.
Subtitrarea (daca este cazul) este furnizata de colaboratorii site-ului www.resursecrestine.ro
Referințe

    Vom continua studiul nostru despre curtarea din perspectiva biblică. În ultima noastră sesiune am discutat despre timpul potrivit la care ar trebui să înceapă curtarea și despre nevoia de a ne proteja copiii și inocența lor și să le permitem să crească fără nevoia de a se gândi, în primii ani de viață, la toate aceste lucruri care apar odată cu relațiile cu sexul opus. Trebuie să le protejăm inocența și să le permitem copiilor să fie copii. Așa cum îmi place mie să spun: băiețeii noștri ar trebui să se gândească la lupte cu dragonii, să construiască case în copaci și lucruri de genul acesta. Este o tragedie că așa de mulți copii de 8, 9, 10 ani se gândesc deja la relații, la fete și la băieți, la iubiți și iubite și chiar lucruri mult mai profunde ce țin de intimitatea fizică. Este foarte periculos și nu este sănătos. Dar vine o vreme când Dumnezeu îi face cunoscută, unui copil, realitate despre sexul opus. Este un lucru minunat, dar este un lucru pe care trebuie să-l păzim și să-l protejăm și, de asemenea, trebuie să fim mereu prezenți în viața copiilor noștri învățându-i Cuvântul lui Dumnezeu și apoi să-i informam despre chestiuni cum ar fi curtarea și relațiile cu sexul opus, trebuie să-i învățăm cuvântul lui Dumnezeu.

    Am vorbit despre adolescență, care este doar o minciună, și tu tinere băiat trebuie să înțelegi că ori ești băiat, ori bărbat. Și dacă îți dorești să fii bărbat aspiri la un lucrul bun. Trebuie să te asemeni tot mai mult cu Hristos, să-ți îmbogățești cunoștințele despre Hristos și despre Dumnezeu și să dezvolți toate acele lucruri care sunt considerate virtuți, din punct de vedere biblic. Să te pregătești să fii un soț și un tată după voia lui Dumnezeu. Am vorbit, de asemenea, despre un prim adevăr indispensabil și anume de ce ne angajăm într-o relație cu sexul opus, de ce ne căsătorim. În primul rând, tot ceea ce facem, fie că mâncăm sau bem este spre gloria lui Dumnezeu. Un alt lucru la care trebuie să ne gândim este înaintarea împărăției lui Dumnezeu și asta are legătură cu chemarea fiecăruia dintre noi de a fi slujitori în numele lui Hristos, suntem chemați să facem parte din marea comisie. Căsătoria ar trebui să fie ceva ce nu pune o piedică în calea acelei comisii, ci o ajută să avanseze. Trebuie să ne căsătorim cu cineva care gândește la fel în ce privește scopul vieții, cineva care dorește să fie folosit pe deplin de Dumnezeu. 

    Am vorbit despre căsătoria spre gloria lui Dumnezeu, despre înaintarea împărăției lui Dumnezeu, dar acum vreau să-mi iau un timp să fac o scurtă sesiune despre conformarea la Hristos. Unul dintre cele mai mărețe scopuri ale căsătoriei este conformarea noastră la imaginea lui Isus Hristos. Vă rog întelegeți asta. Să ne uităm la Romani 8:29: “Căci pe aceia, pe care i-a cunoscut mai dinainte, i-a și hotărât mai dinainte să fie asemenea chipului Fiului Său, pentru ca El să fie cel dintâi născut dintre mai mulți frați.” Ne-a predestinat încă înainte de facerea lumii, scopul Lui în a ne salva nu a fost doar să ne justifice ci să ne perfecționeze, să ne conformeze imaginii lui Isus Hristos. Lucrul pe care ar trebui să-l urmărim în lumea aceasta nu este o slujire însemnată sau o utilitate însemnată, ci o conformitate profundă cu imaginea lui Hristos, pentru că dacă suntem în conformitate cu Hristos vom fi de folos, vom fi apți pentru slujire. Dumnezeu ne va accepta, va putea să facă lucruri cu viața noastră. Scopul măreț al lui Dumnezeu în sufletul omului este să-i conformeze caracterul imaginii lui Isus Hristos. Dumnezeu face asta în multe multe feluri: prin Scriptură, prin rugăciune, prin înțelepciunea Sa supremă, prin încercări și experiențe ce au loc în viața noastră. Dar unul dintre scopurile cele mai mărețe în a fi în conformitate cu imaginea lui Dumnezeu este căsătoria. Și acesta ar trebui să fie unul din lucrurile de bază ale căsătoriei noastre. 

    Să trecem în revistă niște lucruri. Un tânăr intră la mine în birou, ochii îi sclipeau și mi-a spus că a găsit o fată și vrea să se căsătorească. Întotdeauna întreb: "De ce vrei să te căsătorești cu fata asta?" Și de multe ori îmi spun: "Ei bine, este frumoasă, vreau să fiu cu ea, când sunt în prezența ei mă simt bine, vorbim, îmi satisface toate nevoile și asa mai departe." Eu stau și îl ascult și când termină îi spun: "Stai să văd dacă înțeleg. Tu vrei să te căsătorești cu fata aceasta pentru că îți satisface toate dorințele tale egoiste." Tânărul se uită de obicei la mine cam șocat și imi spune că nu asta a întenționat să spună, dar asta a spus. Vezi tu, vrei să te căsătorești cu ea pentru că este frumoasă iar acesta este un lucru minunat, dar ce se va întâmpla când ea nu va mai fi frumoasă? Sau ce se întâmplă când apare o fată care este mai frumoasă decât ea? Ce vei face? Vei fi ca și majoritatea bărbaților din țara noastră, o vei părăsi? Vrei să fii cu ea pentru că puteți să vorbiți cu adevărat. Ce se întâmplă când nu mai puteți să vorbiți? Sau ce se întâmplă când găsești pe altcineva cu care comunici mai bine? Ce vei face? Ea te completează... Ce vei face când va apărea altcineva care te completează mai bine decât o face ea? Iar genul acesta de lucruri se vor întâmpla. Ce vei face? Dacă aceasta este baza căsătoriei, atunci ne confruntăm cu o problemă. De asta vedem mulți oameni care se confruntă cu mari probleme. De ce? Pentru că s-au căsătorit din motive greșite. 

    Acum vreau să ne uităm la ceva. Eu imi iubesc soția și consider că este frumoasă și sunt un om binecuvântat. Dar nu aceasta este baza căsătorie noastre. Fundația căsătoriei noastre, cred eu, este o chemare. Eu am fost chemat în urmă cu mulți ani, să fiu predicator. Unii m-ar putea contrazice în privința aceasta, dar eu cred că este așa, că Dumnezeu m-a chemat să fiu predicator. De asemenea cred, putin conservator, că nu a fost o opțiune, o ușă care întâmplător a fost deschisă, sau ceva ce ținea de talentul meu. Cred cu adevărat că Dumnezeu m-a chemat să predic. Mi-a dat această sarcină, această soartă, de a predica și nu mă pot elibera de ea. Este irevocabilă. Nu pot să-mi schimb cariera. Este ceva ce Dumnezeu pune asupra omului, este chemarea Lui: cum trăiește, ce face, ceva ce Dumnezeu a decretat. Mă uit la căsătorie, fundația ei este aceasta: Dumnezeu m-a ales pe mine cu o chemare irevocabilă, să am grijă de o anume fiică a Lui. Să-mi pun viața la dispoziția ei. Vreau să vedeți puterea acestui lucru. Să spunem că este frumoasă, glorificat fie Domnul, rămân în căsătorie. Să spunem că o boală îi distruge corpul, sau a fost implicată într-un tragic accident și a ajuns paralizată sau deformată, este o legumă... nu plec nicăieri pentru că fundația căsătoriei nu este frumusețea ei, fundația căsătorie este chemarea lui Dumnezau, care m-a chemat, irevocabil, să-mi pun viața la dispoziția acestei fete a Lui. Nu la dispoziția mai multor fiice, ci uneia singure, soția mea. Aceasta este însărcinarea mea. Să spunem că putem să avem conversații minunate... rămân în căsătorie. Să spunem că trecem printr-o perioadă a vieții noastre în care ne este dificil să comunicăm și pare că nu avem prea multe în comun, ce facem? Ei bine dacă baza căsătorie noastre este să fim împliniți și întregiți, atunci vom părăsi această căsătorie. Dar dacă știu că sunt chemat de Dumnezeu să-mi pun viața la dispoziția acestei fete, atunci când este frumoasă și când este mai puțin frumoasă, și atunci când este ușor să fii în preajma ei și când este mai puțin ușor, sunt chemat să rămân statornic. Asta schimbă totul. 

    Vedeți voi, vine o vreme în viața voastră când trebuie să luați o hotărâre. Ce vrei cu adevărat? Vrei tu ceea ce Dumnezeu vrea? Majoritatea oamenilor din această lume nu vor ceea ce Dumnezeu vrea. Ei nu vor să se conformeze la Hristos decât dacă pot să obțină asta fiind izbițila o întâlnire evanghelică. Conformarea la Hristos este un proces ce ține o viață și Dumnezeu lucrează prin spiritul și cuvântul Său, să ne schimbe. 

    Providența Lui are, de asemenea, o mare importanță în conformarea noastră cu Hristos. Dumnezeu organizează, aranjează, orchestrează tot ceea ce se întâmplă în viața noastră, cu un scop și anume să ne conformeze la imaginea lui Isus Hristos. Țelul unui creștin nu ar trebui niciodată să pălească. Să vă dau un exemplu: să spunem că un tânăr predică iar puterea lui Dumnezeu este peste viata lui și Dumnezeu îl folosește pentru a atinge națiuni si tot felul de lucruri minunate se întâmplă. Simte că este scopul lui Dumnezeu. Să spunem ca dintr-o dată este doborăt de o boală devastatoare care îi provoacă dizabilitate. Abia își mai poate deschide gura, nu mai poate sta la amvon, nu mai poate scrie. Lucrul acesta pare că nu are nici un scop, ce tragedie! O absurditate totală. Acest mod de gândire este împotriva Scripturii. Dumnezeu este suveran, El a avut un scop atunci când l-a folosit pe acel tânăr să atingă națiuni și are un scop și acum când este doborât și redus la tăcere. Vedeți voi, dacă noi credem în suveranitatea absolută a lui Dumnezeu atunci noi avem un scop puternic. Realizăm că exact acesta este lucrul de care avea nevoie tânărul acela pentru a se putea conforma imaginii lui Hristos, este exact lucrul de care avea lumea nevoie. Să spunem că te căsătorești cu o persoană care este absolut minunată, în toate privințele, este exact lucrul de care aveai nevoie în acel moment. Să spunem că te căsătorești, căutând voia lui Dumnezeu cu toată inima ta și afli că, poate, fata nu îți seamănă în gândire așa de mult cum ai crezut. Putem să spunem același lucru și în privința soțului. Poate că personalitatea ei este greu de suportat, apar problem care îți limitează slujirea și utilitatea ta față de Dumnezeu. Pot să-ti spun din nou că Dumnezeu din ceruri știe exact de ce ai tu nevoie. Diavolul și, de asemenea, creștinii "bine intenționați" îți vor spune că ai făcut o greșeală. Dragul meu prieten să știi un lucru, noi nu credem în fatalism, noi credem într-un Dumnezeu suveran. Fiecare fir de păr din capul tău este numărat, toate lucrurile au un scop. În ceea ce privește căsătoria, tu s-ar putea să te căsătorești cu cineva care să te-mpiedice să slujesti, dar ceea ce trebuie să realizezi este că lui Dumnezeu nu-i pasă la fel de mult de slujirea ta cât de conformarea ta la Hristos și Dumnezeu se va folosi de acest lucru, de acest lucru ai nevoie.

    Unul din lucrurile care m-au ajutat de-a lungul vieții, chiar dacă de multe ori m-am îndepărtat de El, iar apoi a urmat tristețe și durere, e faptul că Dumnezeu știe de ce am nevoie pentru a fi conformat imaginii lui Hristos. Știe cu cine trebuie să te căsătorești pentru a fi în conformitate cu imaginea lui Isus Hristos. El știe! Eu văd lucrurile în felul următor: Dumnezeu îți va da o soție puternică în toate domeniile în care trebuie să fie puternică pentru ca tu să nu fii tentat peste măsură. De asemenea, cred că Dumnezeu îți va da o soție cu slăbiciuni așezate în mod specific în acele locuri unde tu voiai ca ea să fie puternică. Și de ce ar face El asta? Pentru că te urăște? Nu, nu de aceea. Iată care este motivul: conformarea cu imaginea lui Hristos, să fii ca Isus. Când te gândești la Isus, la ce anume te gândești? Te gândești la mânia Lui și la toate aceste lucruri? Eu când mă gândesc la Isus, mâ gândesc la dragoste necondiționată, milă și har. Un om conformat imaginii Lui Hristos va fi un om care arată dragoste necondiționată, milă și har. 

    Acum am o întrebare pentru voi: Cum poți învăța să ai dragoste necondiționată prin căsătoria ta, dacă ești căsătorit cu o femeie care îți împlinește toate condițiile? Cum poți învăța să ai milă dacă ești căsătorit cu o persoană care nu greșește niciodată? Cum poți învăța să fii un bărbat plin de har dacă ești căsătorit cu o femeie care nu se clatină niciodată? Gândește-te la lucrul acesta! Vezi tu tinere, când te căsătorești, dacă ești creștin nu te vei căsători cu o femeie care te completeză, nu te vei căsători cu o femeie care te împlinește! Îmi pare rău, stau aici și spun că multe dintre cărțile creștine se înșeală, dar așa este! Eu am o soție pe care o iubesc și ea mă iubește pe mine, și este mai mult decât aș fi meritat, dar nu mă completeză și nu mă împlinește! Eu sunt creștin și Duhul lui Dumnezeu, Dumnezeu însuși mă dorește cu ardoare. Exista doar Unul care poate să te împlinească. Acela este Hristos! Există doar Unul care poate să te completeze, care te-a completat. Acela este Hristos! Și una dintre marile probleme ale oamenilor care se gândesc la căsătorie este că ei se gândesc că această persoană o să-i împlinească, această persoană o să-i completeze. Dacă această persoană face acest lucru, tu ai putea să fii pierdut, fără Hristos. Vezi tu? Dumnezeu te păzește cu gelozie. Dacă ești creștin, El nu va permite ca soția să fie totul pentru tine, El nu va permite ca soțul tău să devină totul pentru tine, și tu să fii cu totul îndeplinită în el. El nu va permite lucrul acesta. Să cauți lucrul acesta este greșit. Înseamnă a plasa asupra partenerulului tău un lucru pentru care el nu a fost creat să ți-l dea și în același timp să pretinzi ceva ce va cauza eșecul. Soția mea este o mare binecuvântare pentru mine și sper că și eu sunt pentru ea măcar jumătate din binecuvântarea care este ea pentru mine. Dar vreau ca voi să vedeți ceva: ea nu este o persoană perfectă adusă în viața mea ca să facă totul minunat tot timpul, nu este o persoană care mă completează iar eu nu mai am nevoie de nimic altceva datorită ei! Dacă ar fi așa atunci standardele mele ar fi foarte scăzute și aș fi un om care nu-L cunoște pe Hristos. Întelegi asta? Dacă ești creștin, doar Dumnezeu poate să te împlinească. Scopul este să fii conformat imaginii lui Hristos. 

    Așa că Dumnezeu va folosi virtuțile soției tale pentru a te conforma imaginii lui Hristos. Dar Dumnezeu va folosi de asemenea parțile problemă ale soției tale, ba chiar mai mult pe acestea, pentru a te conforma imaginii lui Hristos. Și pentru voi tinere domnișoare care poate ascultați, asta este valabil și pentru voi. Dumnezeu vă va da soțul de care aveți nevoie. Dar din nou vine întrebarea: voi ce vreți? Și aveți grijă ce răspundeți! Știti? Cea mai mare judecată care a căzut asupra fariseilor a fost că Dumnezeu le-a dat exact lucrul pe care l-au vrut. Le-a dat ce le-a dorit inima. Ei au vrut să aibă gloria oamenilor. Dumnezeu le-a dat-o, le-a dat răsplata pe deplin, iar apoi au mers în iad. Vreți o viață ușoară? Aveți grijă ce vă doriți pentru că s-ar putea ca Dumnezeu să vă dea acel lucru. Și ar putea fi un indiciu nu a binecuvântării Lui, ci a blestemului Său. Ce vă doriți? O viață ușoară sau conformitate la Hristos? Ce vreti? Vrei un partener perfect pe care să nu trebuiască să-l slujești sau față de care să nu trebuiască să ai milă, pe care să nu trebuiască să-l iubești necondiționat pentru că este perfect, sau vrei un partener care să pretindă de la tine să fii ca Hristos? Vă rog să nu credeți că sunt morbid în legătură cu lucrul acesta. Căsnicia este un lucru minunat! Dar există un aspect al căsătoriei despre care rar se vorbește și anume că dificultățile și obstacolele din căsătorie produc cea mai mare conformitate la Hristos în viețile noastre. Deci de ce vrei să fii căsătorit? Trebuie să te căsătorești cu ea pentru că Dumnezeu te-a chemat să-ți pui viața la dispoziția acestei singure femei, deasupra tuturor celorlalte lucruri, incluzându-i pe copiii voștri. 

    Bărbaților, ceva ce trebuie să știți este că în ziua căsătoriei voastre când îi spui da, să conștientizați că, de asemenea, dați un răspuns în fața întregii lumi, și răspunsul este "nu". Când spuneți "da" acestei fete, spuneți "nu" tuturor celorlalate femei din viața voastră. Nu-mi scrieți mail-uri pline de ură pentru ce am să vă spun, dintr-un punct de vedere, îi spui "nu" chiar și mamei tale. Ar trebui să-ți onorezi mama? Absolut! Ar trebui să o binecuvintezi și să o servești? Da! Dar nu mai este cea mai importantă persoană din viața ta. Nu mai este femeia din viața ta. Iar voi mamelor ascultați-mă, este un adevăr foarte important! Când fiul vostru îi spune da ei, se desparte de mamă și de tată și se unește cu o altă persoană și își formează o altă familie. Puteți să vă așteptați la mulți ani de prietenie, dar el are acum o femeie în viața lui, care este cea mai importantă persoană în viața lui din punct de vedere uman. Deci tinerilor vreți să vă conformați imaginii lui Hristos? Vreți lucrul acesta? Ei bine, acest lucru are un preț. Este mai teribil decât vă puteți imagina, dar este și mai minunat decât vă puteți imagina. Deci acesta este scopul căsătoriei, o oportunitate să-ți dedici viața în slujire, să ai grijă de acea fiică a lui Dumnezeu. 

    În următoarea sesiune - v-am spus că aceasta va fi o sesiune scurtă și probabil nu m-ați crezut - dar în următoarea sesiune vom vorbi despre momentul în care trebuie să înceapă perioada de curtare. Cum trebuie să fie un tânăr? Dumnezeu să vă binecuvânteze!



Până în acest moment nu au fost adăugate comentarii.
Statistici
  • Vizualizări: 2611
  • Export PDF: 5
  • Gramatical corect
  • Cu diacritice
  • Conținut complet
Opțiuni