ÎNȚELEPCIUNEA vs. înțelepciunea
Autor: Maria Nechita  |  Album: Ploaia târzie  |  Tematica: Diverse
Resursa adaugata de Maria18 in 25/02/2023
    12345678910 0/10 X

                                  ÎNȚELEPCIUNEA vs. înțelepciunea   

   Înțelepciunea este un duh viu, un dar a lui Dumnezeu pus din creație în om. Înainte de căderea omului de la fața lui Dumnezeu, înțelepciunea lui era dumnezeiască, după cădere ea a devenit firească, Dumnezeu nu mai funcționa în ea. Înțelepciunea cu -Î- mare nu are nimic în comun cu înțelepciunea cu -î- mic. Sunt total opuse și nu funcționează împreună. Înțelepciunea cu -Î- mare are sursa în Pomul Vieții, în Hristos. Înțelepciunea cu-î- mic are sursa în pomul cunoștinței binelui și răului, așa că poate face și lucruri înțelepte și bune, dar care nu au -sursa- Pomului Vieții, Hristos. Referințe pentru înțelepciunea cu -î-mic:


    Iacov 3:15-16.”Înțelepciunea aceasta nu vine de sus, ci este pământească, firească, drăcească. Căci, acolo unde este pizmă și duh de ceartă, este tulburare și tot felul de fapte rele.” ----- Înțelepciunea lui Dumnezeu, nu se complace niciodată cu înțelepciunea firească... Dar înțelepciunea firească vrea să fie și acolo unde Înțelepciunea cu -Î mare este, doar o mică portiță să-i deschizi, ea intră și compromite totul. Iacov zice: ”Din aceeași gură ies și binecuvântarea, și blestemul! Nu trebuie să fie așa, frații mei! Oare din aceeași vână a izvorului țâșnește și apă dulce, și apă amară? Frații mei, poate oare un smochin să facă măsline sau o viță să facă smochine? Nici apa sărată nu poate da apă dulce. Cine dintre voi este înțelept și priceput? Să-și arate, prin purtarea lui bună, faptele făcute cu blândețea înțelepciunii!


   Înțelepciunea dumnezeiască, Iacov 3:17.”Înțelepciunea care vine de sus este întâi curată, apoi pașnică, blândă, ușor de înduplecat, plină de îndurare și de roade bune, fără părtinire, nefățarnică.”----- Înțelepciunea aceasta vine din Hristos, din Viață, iar în urma lucrării ei, rămâne pace și liniște, îndurare și dreptate.  Înțelepciunea de sus, 1 Corinteni 3:18-20.”Nimeni să nu se înșele: Dacă cineva dintre voi se crede înțelept în felul veacului acestuia, să se facă nebun, ca să ajungă înțelept. Căci înțelepciunea lumii acesteia este o nebunie înaintea lui Dumnezeu. De aceea este scris: „El prinde pe cei înțelepți în viclenia lor.” Și iarăși: „Domnul cunoaște gândurile celor înțelepți. Știe că sunt deșarte.”----- Se vede clar diferența dintre Înțelepciunea cu -Î-mare și înțelepciunea cu -î-mic. Pavel zice: ”să te faci nebun, ca să ajungi înțelept.” Când cineva dorește să-L cunoască pe Domnul, lumea zice: ”ești nebun” - dar dragul meu, fă-te nebun pentru Hristos, merită, vei ajunge -înțelept- cu Înțelepciunea Lui. Domnul zice: ”înțelepcinunea celor înțelepți în felul oamenilor, este deșartă, pustie, lipsită de viață, de  sens, de dragoste din Dumnezeu iar El, totdeauna prinde acești înțelepții în viclenia lor.


    Înțelepciunea de sus, Proverbe 8:12.”Căci înțelepciunea prețuiește mai mult decât mărgăritarele și niciun lucru de preț nu se poate asemui cu ea. Eu, înțelepciunea, am ca locuință mintea și pot născoci cele mai chibzuite planuri.” ---- Înțelepciunea are ca locuință -mintea- omului. Ați văzut oamenii firești înțelepți, care fac prostii și răutăți și dezbinări în familii? Ei au înțelepciunea firească în mintea lor. Dar, deosebită este Înțelepciunea de sus.     

   Proverbe 8:18-21.”Cu mine sunt bogăția și slava, avuțiile trainice și dreptatea. Rodul meu este mai bun decât aurul cel mai curat și venitul meu întrece argintul cel mai ales. Eu umblu pe calea nevinovăției, pe mijlocul cărărilor neprihănirii, ca să dau o adevărată moștenire celor ce mă iubesc și să le umplu vistieriile.” --- De acest rod bun se bucură toți cei ce s-au făcut nebuni pentru lume, ca să ajungă înțelepții în și pentru Hristos. Amin!

Până în acest moment nu au fost adăugate comentarii.
Statistici
  • Vizualizări: 247
  • Gramatical corect
  • Cu diacritice
  • Conținut complet
Opțiuni