Făptura veche vs. făptura nouă
Autor: Maria Nechita  |  Album: Ploaia târzie  |  Tematica: Diverse
Resursa adaugata de Maria18 in 21/01/2023
    12345678910 0/10 X

                                            Făptura veche vs. făptura nouă

   Omul a fost creat o făptură nouă, după chipul Celui care îl crease. Nu știm cât a fost timpul în care omul trăia în relație cu Creatorul său, dar necredința și neascultarea l-a dus pe om la cădere de la fața lui Dumnezeu, fapt care l-a separat de Creatorul lui. Omul, făptura creată era modelat de Dumnezeu din țărână și suflarea Lui de viață l-a făcut un suflet viu, cu care El relaționa în grădină. După cădere omul a pierdut relația cu Dumnezeu și duhul omului a murit, adică a fost separat de El. Dumnezeu însă cum este atât de bun și drept, tot cu ceea  ce-l înzestrase pe omul la creație i-a lăsat în sufletul lui, în carnea lui, înțelepciune, pricepere, daruri, abilități, descoperirii... . dar la conducerea lui nu mai era Dumnezeu ci cel căruia Adam îi dăduse autoritatea, adică lui satan. Făptura nouă a devenit făptură veche, cu o fire, o natură păcătoasă primită după păcatul lui Adam. De atunci și până astăzi omul se naște pe pământ cu natura veche, făptură veche, om vechi. Acum Cel ce-Și dorise atât de mult un om nou, după chipul Lui, nu mai putea privi la omul vechi, care era destinat să facă păcatul învăluit cu binele din pomul cunoștinței, bine care venea tot de la satan și pe care Dumnezeu nu-l accepta și nu-l acceptă nici astăzi. El vrea ”binele” din Pomul Vieții, care este Domnul Isus Hristos și din care mănâncă astăzi toți cei născuți din Hristos, născuți din nou, născuți în Pomul Vieții, binele acestor făpturi noi este Viață, care a adus în firea, în natura lor, natura lui Dumnezeu, prin sângele lui Hristos, ADN-ul lui Dumnezeu în ei. Sunt fii prin naștere din nou, nu prin creație din țărână, putem spune o creație nouă, o făptură nouă, un om nou în Hristos, chipul lui Hristos, din Dumnezeul întrupat.

   2 Corinteni 5:17.”Prin urmare, dacă este cineva în Cristos, este o făptură nouă Cele vechi s-au dus. Iată, toate au devenit noi!”-  Atunci când cineva crede lucrarea crucii lui Isus, săvârșită odată pentru totdeauna, Duhul Sfânt naște făptura nouă, iar ceea veche piere, cu toate lucrurile ei și totul devine nou. Duhul mort în Adam a venit la viață în Hristos, este un om nou, o făptură nouă.

   Galateni 6:15.”Căci în Hristos Isus nici tăierea împrejur, nici netăierea împrejur nu sunt nimic, ci a fi o făptură nouă.” - Este cel mai important lucru pentru Dumnezeu, să fii ”o făptură nouă” ”un om nou” în Hristos. Această ”făptură nouă” aici pe pământ trăiește, în carne, în trup, în fire, dar ea nu se luptă după conducerea firii, ci după Duhul, pentru că duhul ei este viu în Hristos. Această ”făptură nouă” trăiește în Duhul și umblă în Duhul, pentru că Duhul Sfânt locuiește în duhul ei. Duhul Sfânt și duhul ei, s-au făcut ”una” în Hristos și de aceea luptă pentru sufletul făpturii noi, ca să-l înnoiască cu Evanghelia și să poată curăța toate rămășițele omului vechi din sufletul ei și casa goală să o umple cu lucrurile Duhului, pentru biruința întregii ”făpturi noi” duh, suflet și trup. Când ”făptura era ceea veche”, duhul era separat, mort și făptura era condusă de cum dictau poftele firii, prin trup și suflet. Pofta trupului îi arăta minții, vezi așa facem, și așa era, dar acum dictează Duhul din duhul înviat cu Hristos. Aici este biruința noi făpturi, în Hristos și aici se împlinește cuvântul ”Hristos în noi, nădejdea slavei.” Slava lui Hristos nu este pentru făptura veche, ci pentru ”omul nou în Hristos.”

    Mulțumim Tată pentru înțelepciunea Ta, cu care ne-ai salvat din moartea veșnică, cu care noi eram datori. Mulțumim Domnului Isus, că de bună voie a plătit prețul păcatului nostru și mulțumim Duhului Sfânt că a acceptat să ne aducă la viață împreună cu Tine Isus. Amin!

Până în acest moment nu au fost adăugate comentarii.
Statistici
  • Vizualizări: 362
  • Gramatical corect
  • Cu diacritice
  • Conținut complet
Opțiuni