Succesiune, Reforma sau Restaurare?
Autor: AUREL MUNTEANU  |  Album: fara album  |  Tematica: Biserica
Resursa adaugata de Anabaptistul in 01/02/2011
    12345678910 0/10 X

 

                      Succesiune, Reforma sau Restaurare?

 

 

 

 

De Aurel Munteanu – 31 Ianuarie 2011-A.D.

 

 

 

 

 

-Ce credeti ca s-a intamplat cu Biserica Domnului Isus Cristos de-a lungul veacurilor si pana astazi?

 

  Iata o intrebare, pe cat de incomoda, pe atat de  personala si de provocatoare . Fie ca a fost ridicata de anabaptisti, fie de reformatori, fie de restauratori , aceasta intrebare trebuie sa aibe un raspuns . Fie ca este partinitor , fie ca este corect sau incorect, el trebuie dat .

  Ne place sau nu ne place ,in functie de apartenenta religioasa , la aceasta intrebare vom primii trei mari categorii de raspunsuri :

 

Pozitia Reformatorilor :

 -Biserica a cazut treptat in apostazie datorita invataturilor false , dar Dumnezeu a ridicat oameni din mijlocul ei pentru a o reforma .

 

Pozitia Restauratorilor :

  -Biserica fondata de Cristos,a mers o perioada de cateva sute de ani, bine, apoi treptat , treptat a cazut in apostazie.Adevarul a fost pierdut si a fost nevoie de revelatie pentru ca Biserica sa fie din nou restaurata.Domnul s-a folosit de ‘cutare profet’ , i-a dat instructiuni si autoritate si toti care nu i se supun si nu raspund chemarii lui, sunt pierduti si nu vor mostenii Imparatia viitoare.

 

 Pozitia Succesiunii:

  - Exista o  succesiune neintrerupta de Biserici adevarate din primul secol pana astazi ,care merg in paralel cu bisericile apostate pana la rapire. Domnul le-a promis biruinta si continuitate in fiecare secol  pana la revenirea Sa.

 

  Conform Teoriei Reformatoare, Biserica Primara , dupa o perioada de cateva sute de ani , a apostat , astfel luand  finta  Biserica Catolica , pe care Scriptura o identifica cu Curva cea Mare – Babilonul Religios.Pentru ei , Apostazia Bisericii Scripturale este baza si fundamentul aparitiei lor pe scena religioasa a lumii.Ei uita , sau se fac ca uita , un principiu fundamental din Scriptura : « Cum ar putea sa iasa dintr-o fiinta necurata, un om curat ? Nu poate sa iasa niciunul. Iov 14.4. ».

  

   Cat priveste Restauratorii ,acum in timpul din urma ,dupa aproximativ 1 800 de ani de apostazie , Domnul isi chiama alesul , ii vorbeste , ii da instructiunile si restaureaza tot adevarul  chemand prin el toti copiii Sai , afara din Babilon (toate cultele crestine ).Ei spun ca reformatorii nu au dus reforma pana la capat , s-au oprit la jumatatea drumului si acum cand cunostinta este in crestere , ei trebuie sa restaureze din nou Biserica Primara.

 

  Conform Teoriei Succesiunii Domnul nu avea nevoie nici de Reforma si nici de Restaurare , deoarece El a avut Mireasa Sa , cu o prezenta continua pe pamant , datorita promisiunilor facute de Domnul Isus . In ciuda vremurilor vitrege si persecutiilor , ea va fi mereu ocrotita de Mirele ei iubitor, care o va pastra si pazi pana in ziua cand o va prezenta in slava, Tatalui , ca pe o sotie iubitoare si perfecta.Reformatorii si Restauratorii daca vroiau sa fie Mireasa trebuiau sa se identifice cu ei in origine, doctrina si practica , nu sa dea nastre la si mai multa confuzie , plasmuind un alt tip de biserica.Ei au fost prigoniti de catolici in mod constant  cat si de reformatori , cand acestia au aparut pe scena lumii religioase.

 

  Teoria Succesiunii Biserici este una fundamentata Scriptural.

 

  Teoria Succesiunii , ar fi combatuta rapid daca ,  ar fi una inventata de : Aurel Munteanu, Raul Enyedi sau Pugh Curtis ; ea este proclamata si sustinuta de Scriptura. Daca ar fi o teorie umana , filozofica sau numai istorica , ar ramane sa ma ascultati altadata, dar daca o pot demonstra cu Sfanta Scriptura , ramane de luat aminte.

 

  Baza Succesiunii Bisericilor Nou Testamentale, din primul veac , pana astazi  se gaseste in urmatoarele versete :

 

Matei 16:18

Şi Eu îţi spun: tu eşti Petru (Greceşte: Petros.); şi pe această piatră (Greceşte: petra.) voi zidi Biserica Mea, şi porţile Locuinţei morţilor nu o vor birui.

Matei 28:20

Şi învăţaţi-i să păzească tot ce v-am poruncit. Şi iată că Eu sunt cu voi în toate zilele, până la sfârşitul veacului. Amin

Efeseni 3:20

Iar a Celui ce, prin puterea care lucrează în noi, poate să facă nespus mai mult decât cerem sau gândim noi,

Efeseni 3:21

a Lui să fie slava în Biserică şi în Hristos Isus, din neam în neam, în vecii vecilor! Amin

 

  Primul verset Mat.16.18 . arata clar si ferm ca Biserica Lui nu va fi inghitita de Ingerul Mortii (murind prin razvratire [apostazie] impotriva lui Cristos) , dearece  are temelia pe Cristos fiind zidita din pietre vii.

 Al doi-lea  verset,Mat.28.20. arata ca biserica isi va pastra invatatura si continuitatea , sub atenta asistenta a lui Isus Cristos, din veac in veac.

  Efeseni 3.20,21.arata ca YAHWEH – Tatal isi pastreaza slava IN BISERICA  si IN CRISTOS ISUS , din neam in neam ; in veci de veci .De la Biserica Primara , prin tot Evul Mediu Intunecat, inainte si dupa reforma si va continua triumfator  si in zilele restauratorilor pana la rapire, continuind in eternitate !

 

Ganditi-va va rog , daca apostazia este reala , printre altele am avea urmatoarele :

1-   Daca aceasta teorie este reala, inseamna ca timp de secole , in aceasta epoca a harului , Cristos a fost fara Mireasa Sa pe pamant !

Ioan 3:29

Cine are mireasă, este mire; dar prietenul mirelui, care stă şi-l ascultă, se bucură foarte mult când aude glasul mirelui: şi această bucurie, care este a mea, este deplină

 

2-   Duhul nu si-a implinit sarcinile ,de aparator si mangaietor in asteptarea revenirii Mirelui.

Ioan 14:16

Şi Eu voi ruga pe Tatăl, şi El vă va da un alt Mângâietor (Greceşte: Paraclet, apărător, ajutor.); care să rămână cu voi în veac

Apocalipsa 22:17

Şi Duhul şi Mireasa zic: "Vino!"

 

3-   Cristos Isus – Domnul a mintit cand a afirmat ca Portile Locuintei Mortilor nu vor birui Biserica Lui !

Matei 16:18

Şi Eu îţi spun: tu eşti Petru (Greceşte: Petros.); şi pe această piatră (Greceşte: petra.) voi zidi Biserica Mea, şi porţile Locuinţei morţilor nu o vor birui.

Isaia 53:9

……………… măcar că nu săvârşise nici o nelegiuire şi nu se găsise nici un vicleşug în gura Lui.

 

4-   El nu a putut sa o pazeasca de Diavol ; acesta fiind mai tare , ca El, a apostaziat-o (a razvratit-o impotriva Lui ) .

Ioan 16:33

V-am spus aceste lucruri ca să aveţi pace în Mine. În lume veţi avea necazuri; dar îndrăzniţi, Eu am biruit lumea."

Ioan 17:11

Eu nu mai sunt în lume, dar ei sunt în lume, şi Eu vin la Tine. Sfinte Tată, păzeşte, în Numele Tău, pe aceia pe care Mi i-ai dat ....  .

 

 

5-   Stalpul si temelia Adevarului au fost arse si  mistuite pe altarul minciunii- 1Tim.3.15.

1 Timotei 3:15

Dar dacă voi zăbovi, să ştii cum trebuie să te porţi în casa lui Dumnezeu, care este Biserica Dumnezeului celui viu, stâlpul şi temelia adevărului .

 

6-   Credinta care a fost data sfintilor odata pentru totdeauna , a fost pierduta- Iuda 3..

Iuda 1:3

Preaiubiţilor, pe când căutam cu tot dinadinsul să vă scriu despre mântuirea noastră de obşte, m-am văzut silit să vă scriu ca să vă îndemn să luptaţi pentru credinţa, care a fost dată sfinţilor odată pentru totdeauna

 

7-   Moartea Domnului nu a mai fost vestita timp de secole in amintirea si asteptarea Lui -1 Cor.11.26.

1 Corinteni 11:26

Pentru că, ori de câte ori mâncaţi din pâinea aceasta şi beţi din paharul acesta, vestiţi moartea Domnului, până va veni El

 

8-   Botezul scriptural, invatarea,ucenicizarea si misiunea  si-au incetat existenta- Mat. 28. 19,20.

Matei 28:19

Duceţi-vă şi faceţi ucenici din toate neamurile, botezându-i în Numele Tatălui şi al Fiului şi al Sfântului Duh

Matei 28:20

Şi învăţaţi-i să păzească tot ce v-am poruncit. Şi iată că Eu sunt cu voi în toate zilele, până la sfârşitul veacului. Amin

 

9-   El a ramas singur  si pe pamant nu a avut nici o institutie , care sa depuna marturie pentru El F.A.1.8..

Faptele apostolilor 1:8

Ci voi veţi primi o putere, când Se va pogorî Duhul Sfânt peste voi, şi-Mi veţi fi martori în Ierusalim, în toată Iudea, în Samaria, şi până la marginile pământului."

 

10-Dumnezeu Tatal , este lipsit de slava pe toata aceasta perioada atata timp , cat nu are Biserica pe pamant(Ef. 3.20, 21. ).

Efeseni 3:20

Iar a Celui ce, prin puterea care lucrează în noi, poate să facă nespus mai mult decât cerem sau gândim noi

Efeseni 3:21

a Lui să fie slava în Biserică şi în Hristos Isus, din neam în neam, în vecii vecilor! Amin

 

  Marturii ale inaintasilor nostrii ,care atesta  Succesiunea Bisericii in fiecare secol :

 

Citate din :Urma sangelui de J. M. Carroll

 

 

Inainte ca adunarea sa se mute in „Metropolitan Tabernacle,” cand inca se intalnea la „New Park Street,” in 1860, Spurgeon a predicat astfel:

„Nu imi e rusine de denominatia careia ii apartin, care vine direct de la Cristos, si care nu a trecut niciodata prin torentul noroios al Romei, si care are o origine separata de orice fel de protestantism sau de toti cei care au iesit din Biserica Anglicana,  pentru ca noi am existat inaintea tuturor celorlalte denominatii . . .” C. H. Spurgeon, NEW PARK STREET PULPIT, Vol. 16, 1860 (Pasadena, Texas, Pilgrim Publications 1973 retiparire), p. 66.

In timpul anului urmator, 1861, dupa ce s-a mutat in noul Tabernacle, Spurgeon a declarat:

„Noi credem ca baptistii sunt crestinii originali.  Noi nu ne-am inceput existenta la Reforma, noi am fost reformatori inainte ca Luther sau Calvin sa se fi nascut inca; noi nu ne tragem din Biserica Romei, pentru ca nu am facut niciodata parte din ea, ci avem o linie neintrerupta de la apostolii insisi.  Am existat intotdeauna inca din zilele lui Cristos, iar principiile noastre, cateodata ascunse si uitate, ca un rau care poate sa curga si pe sub pamant pentru o scurta perioada, au avut intotdeauna aderenti sinceri si sfinti”C.H. Spurgeon, METROPOLITAN TABERNACLE PULPIT, Vol. 7, 1861 (Pasadena, Texas, Pilgrim Publications 1973 retiparire), p. 225.

Mai tarziu in acelasi an, Spurgeon a declarat cu curaj pentru ca toata lumea sa auda:

„Si acum . . . cand cineva ne spune 'Voi ca denominatie, ce nume mari puteti sa mentionati?  Despre ce parinti puteti sa vorbiti?'  Le putem spune, 'Putem vorbi de mai multi parinti decat oricine altcineva sub cer, pentru ca noi suntem vechea biserica apostolica, ce nu s-a plecat niciodata in jugul printesei; noi, cunoscuti printre oameni, in toate erele, sub nume diferite cum ar fi, donatisti, novatieni, paulicieni, petrobrusieni, catari, arnoldisti, husiti, waldenzi, lolarzi si anabaptisti, intotdeauna am militat pentru curatia bisericii, distingerea si separarea ei de guvernarea omeneasca.  Parintii nostri au fost barbati obisnuiti cu dificultatile si nu au stiut ce inseamna viata usoara.  Fiii lor ne arata o linie continua care vine in mod legitim de la apostoli, nu prin mizeria Romei, nu prin manipularea prelatilor, ci prin viata Divina, prin ungerea Duhului Sfant, prin partasia Fiului in suferinta si a Tatalui in adevar” Spurgeon, (ibid.,  Vol. 7), p. 613.

In 1881, douazeci de ani mai tarziu, Spurgeon inca predica aceleasi lucruri cu privire la originea baptistilor.  Este foarte semnificativ ca dupa douazeci de ani de studii, lucrare si legaturi mai profunde, atat cu baptisti cat si cu altii, fratele Spurgeon inca a crezut in originea apostolica si in continuitatea bisericilor baptiste.  El a declarat:

„Istoria a fost scrisa pana acum de dusmanii nostri, care, daca ar fi putut, nu ar fi mentionat nimic despre noi in documentele lor si totusi iata ca s-a descoperit, pe ici pe colo, ca anumiti oameni saraci numiti anabaptisti, erau adusi pentru a fi condamnati.  Din zilele lui Henry II, [1154-1189 d.Cr.] la cele ale lui Elizabeth [1558-1603] auzim de anumiti eretici nefericiti care erau urati de toata lumea din cauza adevarului care era in ei.  Citim de oameni saraci, barbati si femei, cu hainele sfasiate, dusi pe campuri sa moara de frig, si imediat de altii care au fost arsi in Newington pentru vina de a fi anabaptisti.  Mult inainte ca protestantii vostri sa fie cunoscuti, acesti anabaptisti oribili, asa cum erau in mod nedrept numiti, protestau pentru 'un Domn, o credinta si un botez’” C.H. Spurgeon, (Metropolitan Tabernacle Pulpit, Vol. 27), p. 249, [parantezele drepte imi apartin: editorul].

 

 

Citate din : De ce Baptistii nu sunt Protestanti sau Originea si doctrinele Anabaptistilor din secolul Reformei de Raul Enyedi

 

Robert Barclay, care nu s-a identificat cu Anabaptiştii, a afirmat despre ei: „După cum vom arăta, ascensiunea ‚Anabaptiştilor’ a avut loc cu mult timp înaintea formării Bisericii Angliei [1534], şi există de asemenea motive să credem că pe continentul European societăţi creştine mici, ascunse, care susţineau multe din opiniile ‚Anabaptiştilor’, au existat încă din vremurile Apostolilor. În sensul transmiterii directe a Adevărului Divin, şi al naturii adevărate a religiei spirituale, pare probabil că aceste Biserici au o descendenţă sau succesiune mai veche decât cea a Bisericii Romane” (The Inner Life of the Religious Societies, p. 11, 12).

 

Mosheim, istoricul luteran, declară: „În primul rând, eu cred că Menoniţii nu greşesc în totalitate atunci când se laudă cu o descendenţă dintre acei Waldenzi, Petrobrusieni şi alţii, care sunt de obicei denumiţi Martori ai adevărului înainte de Luther. Înainte de epoca lui Luther, existau ascunşi în aproape toate ţările Europei, dar în special în Boemia, Moravia, Elveţia şi Germania, foarte multe persoane, în a căror minţi era adânc înrădăcinat acel principiu pe care Waldenzii, Wickliffiţii şi Hussiţii l-au susţinut, unii mai ascuns, alţii mai deschis” (Ibid., p. 385)

 

Reformatorii au recunoscut originea distinctă şi antică a Anabaptiştilor. Christian îl citează pe Zwingli ca spunând: „Învăţătura Anabaptismului nu este o noutate, ci pentru o mie trei sute de ani a cauzat mare tulburare în biserică, şi a căpătat aşa putere, încât încercarea în această epocă de a lupta contra ei pare zadarnică pentru un timp” (Christian, op. cit., p. 86).

 

Luther afirmă acuzator: „În vremurile noastre doctrina Evangheliei, restabilită şi curăţită, a atras la ea şi a câştigat pe mulţi care în vremuri mai vechi au fost suprimaţi de tirania Antihristului, a Papei; totuşi, au plecat de la noi Wiedertaufer, Sacramentschwarmer und andere Rotengeister [Anabaptişti, fanatici în privinţa sacramentelor şi alţi făuritori de partide]… căci nu erau dintre noi, deşi pentru o vreme au mers împreună cu noi”(Verduin, Ibid., p. 18).

 

 

  Citat din cartea celui ce m-a botezat pe mine ,nepretuitul meu frate in Cristos : Pugh Curtis - Trei martori pentru Baptisti :

Mărturia Cardinalului Hosius

Cardinalul catolic Stanislaus Hosius  (1504-1579) a fost una dintre figurile cele mai semnificative ale „Contra Reformei” romano-catolice. A fost reprezentantul oficial al papei şi ofiţer preşedinte al Consiliului din Trent. Despre anabaptişti a spus:

„Dacă adevărul religiei s-ar putea judeca după disponibilitatea şi bucuria pe care un om al oricărei secte o arată în suferinţă, opiniile şi convingerile nici unei alte secte nu ar fi mai adevărate şi mai sigure decît cele ale anabaptiştilor, asemeni cărora nu a mai fost nimeni în ultimii peste o mie două sute de ani care să fie pedepsiţi mai jalnic, sau care să fi îndurat mai ferm şi cu mai multă bucurie şi chiar să se fi oferit pe sine pedepselor celor mai crude ca aceşti oameni.”  [11]

Din nou Cardinalul dă o dovadă nesolicitată şi clară cu privire la perpetuitatea bisericilor Domnului când vorbeşte despre strămoşii noştri baptişti:

„Dacă nu ar fi fost baptiştii chinuiţi într-un mod groaznic şi n-ar fi fost tăiaţi cu cuţitul în ultimii o mie două sute de ani ei s-ar fi adunat într-un număr mai mare decât toţi reformatorii.”

Concluzie :

 

  Indiferent din tabara din care faci parte , te rog ca la intrebarea mea  „Ce s-a intamplat cu Biserica Domnului Isus de-a lungul veacurilor ?” , sa nu ii dai un raspuns pripit.

  Amintesteti te rog ca , ai doar doua posibilitati cunoscute si marturisite intre care sa alegi : viata si continuitate , iar pe de alta parte – moarte urmata de reforma sau restaurare.

  Daca alegi conceptul Succesiunii si perpetuitatii Bisericii ,declari toata „crestinatatea” aparuta mai tarziu ca apostata.

  Daca aperi Reforma sau Restaurarea , trebuie sa demonstrezi mai intai  ca , Biserica fondata de Cristos Isus a murit in totalitate  spiritual , si apoi de unde fondatorul sau restauratorul tau a primit botezul si autoritatea de a da nastere la un alt tip de biserica.

   Nu uita te rog, pozitia pe care o adopti este una , care o vei avea mereu fata de Domnul Isus si Biserica fondata de El in Palestina in urma cu vre-o 2 000 de ani .In aceeasi masura  va depinde si  slujirea ta actuala cat  si rasplata viitoare.    

 

 

 

Recomandari :

HISTORY OF THE DONATISTS BY DAVID BENEDICT

http://ovocebaptistainoltenia.wordpress.com/2010/04/23/history-of-the-donatists-by-david-benedict/

  

BOGOMILS OF BULGARIA AND BOSNIA BY L. P. BROCKETT, M. D.,

http://ovocebaptistainoltenia.wordpress.com/2010/08/14/bogomils-of-bulgaria-and-bosnia-by-l-p-brockett-m-d/

  

 THE WALDENSES WERE INDEPENDENT BAPTISTS

http://ovocebaptistainoltenia.wordpress.com/2010/04/15/the-waldenses-were-independent-baptists/

  

 THREE WITNESSES FOR THE BAPTISTS

http://ovocebaptistainoltenia.wordpress.com/2010/04/15/three-witnesses-for-the-baptists/

  

 THE TRAIL OF BLOOD

http://ovocebaptistainoltenia.wordpress.com/2010/04/15/the-trail-of-blood/

 

  A HISTORY OF THE BAPTISTS VOL. 1

  http://ovocebaptistainoltenia.wordpress.com/2010/04/15/a-history-of-the- baptists-vol-1/

 

A HISTORY OF THE BAPTISTS VOL. 2

http://ovocebaptistainoltenia.wordpress.com/2010/04/15/a-history-of-the-baptists-vol-2/

 

 A WELSH SUCCESSION OF PRIMITIVE BAPTIST FAITH AND PRACTICE

  http://ovocebaptistainoltenia.wordpress.com/2010/04/15/a-welsh-succession-of-primitive-baptist-faith-and-practice/

 

 

 

 

 

 

 

 

Până în acest moment nu au fost adăugate comentarii.
Statistici
  • Vizualizări: 1805
  • Export PDF: 2
Opțiuni