,,Trinitatea " vazuta in Vechiul Testament
Autor: AUREL MUNTEANU  |  Album: Trinitate  |  Tematica: Atributele Lui Dumnezeu
Resursa adaugata de Anabaptistul in 30/07/2011
    12345678910 0/10 X

 

Trinitatea vazuta in Vechiul Testament

De Aurel Munteanu 11 Aprilie 2011

În Geneza 1:1 citim, “La început Dumnezeu... “ Cuvântul evreiesc tradus “Dumnezeu“ este Elohim, care reprezinta forma de plural a lui El (adicã Dumnezeu la singular).
În evreieşte existã trei forme ale pronumelui personal de persoana a treia: singularul, dualul şi pluralul.
“Dumnezeu“ la singular este El, la dual este Elah şi la plural este Elohim. Duhul Sfant , in ebraica este -Ruah si este la genul feminin.De aceea  Elohim  este la plural si neutru. Astfel, nu se poate nega cã termenul “Elohim“ sugereazã cel puţin triunitatea lui Dumnezeu.Cu alte cuvinte, cand spuneai Elohim trebuia automat sa te gandesti ca nu exista una sau doua persoane deoarece aveau o limba atat de complexa incat daca se dorea sa se sugereze aceasta aveau si gaseau repede pronumele potrivite- El    sau    Elah.

Citat din Marturisirea de credinta a Adunarii noastre:
Scriptura învaţă iar noi credem că există numai un singur Dumnezeu viu şi adevărat ; infinit ; etern ; existent prin Sine Însuşi ; imuabil ; sfânt ; drept , omniscient , omnipotent ; omniprezent ; care este Duh ; al cărui nume este Iehova ; Creatorul şi conducătorul suprem al cerului şi al pământului ; iar în unitatea esenţei, naturii şi fiinţei Dumnezeirii unice, există trei distincţii eterne, ce ne sunt descoperite nouă sub figura unor persoane, Tatăl, Fiul şi Duhul Sfânt ; aceste trei sunt egale în fiecare perfecţiune divină, executând slujbe distincte, dar în armonie în măreaţa lucrare de răscumpărare, fiind vrednice de aceeaşi onoare, închinare şi ascultare .

Domnul se descopera lui Avraam :
- Gen.18.1.- I se arata trei barbati :
1. Domnul i S-a arătat la stejarii lui Mamre, pe când Avraam şedea la uşa cortului, în timpul zădufului zilei
-Vin sa-I aduca vestea ca Sara va ramane insarcinata :
10. Unul dintre ei a zis: "La anul pe vremea aceasta, mă voi întoarce negreşit la tine; şi iată că Sara, nevasta ta, va avea un fiu." Sara asculta la uşa cortului, care era înapoia lui.
-Gen. 18.16. – cei trei pleaca de la Avraam:
16. Bărbaţii aceia s-au sculat să plece şi s-au uitat înspre Sodoma. Avraam a plecat cu ei, să-i petreacă.
- Unul dintre ei este Domnul – Gen.18.17. :
17. Atunci Domnul a zis: "Să ascund Eu oare de Avraam ce am să fac?...
-Gen.18.20. – Domnul ii descopera lui Avraam ce avea de gand cu sodomitii si gomoritii:
20. Şi Domnul a zis: "Strigătul împotriva Sodomei şi Gomorei s-a mărit, şi păcatul lor într-adevăr este nespus de greu.
-Doi dintre barbati pleaca la Sodoma –Gen.18.22.
22. Bărbaţii aceia s-au depărtat şi au plecat spre Sodoma. Dar Avraam stătea tot înaintea Domnului.
-Domnul ramane cu Avraam care incepe sa mijloceasca pentru Sodoma, Gomora, Adma si Teboim .

-Gen.18.33. Domnul pleaca dupa ce Avraam primeste garantia ca daca sunt gasiti 10 credinciosi , cetatile nu vor fi nimicite :
33. După ce a isprăvit de vorbit lui Avraam, Domnul a plecat. Şi Avraam s-a întors la locuinţa lui.
-Gen.19.1. – doi dintre cei trei ingeri de sub stejar, ajung in Sodoma si gazduiesc la Lot peste noapte :
1. Cei doi îngeri au ajuns la Sodoma seara; şi Lot şedea la poarta Sodomei. Când i-a văzut Lot, s-a sculat, le-a ieşit înainte şi s-a plecat până la pământ.

-Apare conflictul cu sodomitii peste noapte-Gen.19.5. :
5. Au chemat pe Lot şi i-au zis: "Unde sunt oamenii care au intrat la tine în noaptea aceasta? Scoate-i afară la noi, ca să ne împreunăm cu ei."
-Lot este instiintat de nimicirea cetatii-Gen.19.12-13. :
12. Bărbaţii aceia au zis lui Lot: "Pe cine mai ai aici? Gineri, fii şi fiice şi tot ce ai în cetate: scoate-i din locul acesta.
13. Căci avem să nimicim locul acesta, pentru că a ajuns mare plângere înaintea Domnului împotriva locuitorilor lui. De aceea ne-a trimis Domnul, ca să-l nimicim."
-Ingerii spun ca sunt trimisi de Domnul sa nimiceasca cetatea - Gen.19. 13b. :
De aceea ne-a trimis Domnul, ca să-l nimicim."
-Ingerii scot cu forta familia lui Lot din cetate Gen.19.15-16. :
15. Când s-a crăpat de ziuă, îngerii au stăruit de Lot, zicând: "Scoală-te, ia-ţi nevasta şi cele două fete, care se află aici, ca să nu pieri şi tu în nelegiuirea cetăţii."
16. Şi, fiindcă Lot zăbovea, bărbaţii aceia l-au apucat de mână, pe el, pe nevasta sa şi pe cele două fete ale lui, căci Domnul voia să-l cruţe; l-au scos şi l-au lăsat afară din cetate.
-Lot se adreseaza Unuia dintre cei doi ingeri cu Doamne –Gen.19.18.:
18. Lot le-a zis: "O! nu, Doamne!
-Unul dintre cei doi era Domnul .El ii accepta cerea – Gen.19.21. :
21. Şi El i-a zis: "Iată că-ţi fac şi hatârul acesta şi nu voi nimici cetatea de care vorbeşti.
-Acesta care il salveaza pe Lot din Sodoma , in v.24. este numit Domnul:
24. Atunci Domnul a făcut să plouă peste Sodoma şi peste Gomora pucioasă şi foc de la Domnul din cer.
-El ploua foc de la Domnul din cer (de la Cel care se despartise de Avraam)-Gen.19.24.:
24. Atunci Domnul a făcut să plouă peste Sodoma şi peste Gomora pucioasă şi foc de la Domnul din cer.
Concluzie :
Acest pasaj la Genezei ne reveleaza , Dumnezeul Unic revelat in doua din cele trei Persoane eterne .
Apar trei barbati deodata la Avraam. UNUL ramane cu Avraam de vorba , doi pleaca la Sodoma. UNUL dintre cei doi ,textul ,spune ca este Domnul .Acesta ii asculta rugaciunea , il salveaza din cetate si tot EL este cel care ploua foc si pucioasa(de la Domnul din cer) peste Sodoma, Gomora, Adma si Teboim.

-

Draga frate. Teologii nu au nici un text biblic care sa ne spuna ca Dumnezeu este triunic. Aceasta este o inventie filosofica aparuta dupa moartea apostolilor. Oare de ce nu au scris apostolii despre asa ceva. Diavolul stia ca ei nu pot fi amagiti cu o astfel de minciuna. Dar cei ce aparusera dupa el, ei ni mai erau acei pescari simplii, ci multi dintre ei erau oameni infectati cu filosofia greaca in gandirea lor. Teoria unui dumnezeu in trinitate, nu este prin inspiratie Divina. Totusi Biblia spune ca oricine va adauga sau va scoate din cele scrise deja, Dumnezeu ii va aplica plagile scrise in ea. Toti care au inventet aceasta teorie sant sub blestem. Faptul ca scrie in Marturisirea voastra de credinta asa ceva, nu inseamna ca este Biblica. Crezurile au fost scrise deasemenea de oameni. Tu nu cita numai acele scripturi care iti sustin credinta intr-un "dumnezeutriunic", ci citeaza si acele versete unde Dumnezeu declara clar ca el este unul singur. Faptul ca teologia spune ca da, noi recunoastem ca este un singur dumnezeu, dar in trei persoane, ei inventeaza astfel o declaratie care trebuie crezuta impotriva oricarui contraargument logic. Daca Dumnezeu ne-a creat dupa chipul si asemanarea sa, inseana ca si noi santem un om in trei persoane. Baliverne. Scuza-ma ca spun astfel, dar sa sti ca oricine crede astfel de minciuni, se opune Lui Dumnezeu, si spun cum am spus si in alt loc, il faceti pe Dumnezeu mincininos.
Te rog contraargumenteaza aceste citate:
Ioan 14:5  „Doamne” I-a zis Toma „nu ştim unde Te duci; cum putem să ştim calea într-acolo?”
6  Isus i-a zis: „Eu Sunt calea, adevărul şi viaţa. Nimeni nu vine la Tatăl decât prin Mine.
7  Dacă m-aţi fi cunoscut pe Mine, aţi fi cunoscut şi pe Tatăl Meu. Şi de acum încolo Îl veţi cunoaşte; şi L-aţi şi văzut.”
8  „Doamne” i-a zis Filip „arată-ne pe Tatăl, şi ne este de ajuns.”
9  Isus i-a zis: „De atâta vreme Sunt cu voi, şi nu M-ai cunoscut, Filipe? Cine M-a văzut pe Mine, a văzut pe Tatăl. Cum zici tu dar: „Arată-ne pe Tatăl?”
10  Nu crezi că Eu Sunt în Tatăl, şi Tatăl este în Mine? Cuvintele pe care vi le spun Eu, nu le spun de la Mine; ci Tatăl, care locuieşte în Mine, El face aceste lucrări ale Lui.
11  Credeţi-Mă că Eu Sunt în Tatăl, şi Tatăl este în Mine; credeţi cel puţin pentru lucrările acestea.

Ucenicii se uitau la Isus si il vedeau pe Tatal. Cand vom fi in cer, vom vedea aceasi persoana, numai pe unul singur: pe Isus.
Alte citate:
Isaia 45:5  Eu Sunt Domnul, şi nu mai este altul, în afară de Mine nu este Dumnezeu. Eu te-am încins, înainte ca tu să Mă cunoşti.
46:9  „Aduceţi-vă aminte de cele petrecute în vremurile străbune; căci Eu Sunt Dumnezeu, şi nu este altul, Eu Sunt Dumnezeu, şi nu este nici unul ca Mine.
10  Eu am vestit de la început ce are să se întâmple şi cu mult înainte ce nu este încă împlinit. Eu zic: „Hotărârile Mele vor rămâne în picioare, şi Îmi voi aduce la îndeplinire toată voia Mea.
11  Eu chem de la răsărit o pasăre de pradă, dintr-o ţară depărtată, un om ca să împlinească planurile Mele: da, Eu am spus, şi Eu voi împlini; Eu am plănuit şi Eu voi înfăptui.
12  Ascultaţi-Mă, oameni cu inima împietrită, vrăjmaşi ai neprihănirii!
Exodul 15:3  Domnul este un războinic viteaz: Numele Lui este Domnul.
Amos 5:8  El a făcut Cloşca cu pui şi Orionul, El preface întunericul în zori, iar ziua în noapte neagră; El cheamă apele mării, şi le varsă pe faţa pământului: Domnul este Numele Lui.
Amos 9:6  El Şi-a zidit cămara în ceruri, Şi-a întemeiat bolta deasupra pământului; cheamă apele mării, şi le varsă pe faţa pământului. Domnul este Numele Lui!
13  Eu Îmi apropii neprihănirea: nu este departe; şi mântuirea Mea nu va zăbovi. Eu voi pune mântuirea Mea în Sion şi slava Mea peste Israel.”
Maleahi 1:14  „Nu! blestemat să fie înşelătorul, care are în turma lui o vită de parte bărbătească, şi totuşi juruieşte şi jertfeşte Domnului o vită beteagă! Căci Eu Sunt un Împărat mare, zice Domnul oştirilor, şi Numele Meu este înfricoşat printre neamuri.
Faptele Apostolilor 9:15  Dar Domnul i-a zis: „Du-te, căci el este un vas pe care l-am ales, ca să ducă Numele Meu înaintea Nemurilor, înaintea împăraţilor, şi înaintea fiilor lui Israel;
1 Corinteni 1:2  către Biserica lui Dumnezeu care este în Corint, către cei ce au fost sfinţiţi în Hristos Isus, chemaţi să fie sfinţi, şi către toţi cei ce cheamă în vreun loc Numele lui Isus Hristos, Domnul lor şi al nostru.

Cine este deci acest Domn si Imparat: Domnul Isus Cristos.
Frate, Elohim nu este un nume. Aceasta exprima o calitate, o functie, o pozitie.
Iata adevaratul Nume:
Faptele Apostolilor 4:12  În nimeni altul nu este mântuire: căci nu este sub cer nici un alt Nume dat oamenilor, în care trebuie să fim mântuiţi.” Acest nume este Isus Cristos Domnul.
Oricine vede altfel decat cum declara Scriptura, care nu poate fi desfiintata, nu crede prin descoperire.
Iata deci: Cine crede ca Isus Cristos este Numele Unicului Dumnezeu (o sigura persoana) a primit descoperirea prin Pomul Vietii.
Oricine crede crede in trinitate, crede prin cunostinta(fara descoperire) primita din pomul cunostintei binelui si raului, care este moarte.
Adăugat în 31/07/2011 de zsolt
-------pentru fratele zsolt
Isus i-a răspuns:
– Dacă Mă iubeşte cineva, va păzi Cuvântul Meu; şi Tatăl Meu îl va iubi, iar Noi vom veni la el şi vom locui împreună cu el.
Domnul Isus spunea NOI,cred ca este simplu.
multumesc
Adăugat în 09/12/2011 de biblia
Ioan 3.11  Adevărat, adevărat îţi spun, că noi vorbim ce ştim, şi mărturisim ce am văzut; şi voi nu primiţi mărturia noastră.

Capitolul 15 din Evanghelia dupa Luca cuprinde trei pilde in care se vede clar lucrarea lui Dumneeu:
Femeia (Duhul sfant)
Pastorul (Domnul Isus)
Tatal (Dumnezeu)
Depinde de ce duh esti insufletit! Depinde in ce fel ai fost indoctrinat, frate Zsolt.
Adăugat în 03/01/2012 de iedidiamihail
Pentru "biblia": In Luca 14 cu 18,Isus Hristos se descopera ca Tatal,spunand:"Nu va voi lasa orfani,ma voi intoarce la voi"'.
Si inca ceva : Mangaietorul,care mai este numit Duhul adevarului a fost cu apostolii la revarsarea Duhului Sfant si a poruncit prin gura lui Petru in Fapte 2 cu 38-39 ca fiecare sa fie botezat in numele Domnului Isus Hristos,intarind in Coloseni 3 cu 17 caci TOT ce facem cu cuvantul sau cu fapta sa facem in numele Domnului Isus,si prin asta sa multumim lui Dumnezeu Tatal.
Sfanta Scriptura este plina de marturii care spun ca exista UN SINGUR DUMNEZEU.
Cine vine cu invatatura sfintei treimi,incalca chiar prima lege care spune asa:
Asculta Israele!"Domnul,Dumnezeul nostru este un singur Domn". Deuteronom 6 cu 4;Luca 10 cu 27
"Este un singur Domn,o singura credinta,un singur botez"Efeseni 4 cu 5
Daca in gandirea dumneavostra,Isus NU este Domnu(1 Corinteni 12 cu 3)l,atunci aveti 2 Domni,adica 2 Dumnezei,ceea ce insemna idolatrie,adica inchinarea la mai multi dumnezei.
Astept raspunsul dumneavostra cu interes si respect profund.

Adăugat în 04/02/2012 de Mirceasc
Pt Mircea . In primul rand in Ioan 14.18 este versetul pe care il amintiti nu este in Luca. Tatal nu este aceeasi persoan cu Duhul Sf. si nici cu Fiul . sunt Persoane distincte. Fiul Mesia este in Tatal la fel cum suntem noi in El.Putem sa spunem ca suntem una si aceeasi persoana? La fel este si cu Duhul de la Tatal .Un pasaj din Iaia 48.12-16. cred ca ar trebui sa ne de-a de gandit.Multe binecuvantari .
Adăugat în 05/02/2012 de Anabaptistul
Pentru Anabaptistul:
Domnule,trinitatea este o hula care a luat fiinta la Conciliul de la Niceea...va rog sa va reveniti si sa nu mai batjocoriti pe singurul Dumnezeu,numele Lui este Domnul Isus Hristos.
Adăugat în 23/11/2013 de scoartamircea
Draga Mircea , stiu cand a fost formulata doctrina , problema este cu textul , mai bine ati face sa mi explicati textul inainte de a ma acuza de erezie . Eu nu sunt teolog si nici nu am scoli pe care stiu ca le urati , mie va rog sa imi explicati babeste textul din Gen. 18 . , nu acuzati si apoi fugiti . Explicati mi de ce si apoi mai discutam . Vedeti ca daca nu o sa mai pot posta raspunsuri sa stiti ca este din cauza ca domnii penticostali mi au blocat contul . Mult har !
Adăugat în 23/11/2013 de Anabaptistul
Statistici
  • Vizualizări: 3828
  • Comentarii: 7
Opțiuni