Autoritate si lucratori
Autor: AUREL MUNTEANU  |  Album: fara album  |  Tematica: Biserica
Resursa adaugata de Anabaptistul in 15/08/2013
    12345678910 0/10 X

                                           Autoritate  si   lucratori

 

 

De  Aurel  Munteanu  25 Noi . 2011

 

Mat. 21. 23-27 – versiunea N.T.R. :

23 A intrat apoi în Templu. În timp ce dădea învăţătură, au venit la El conducătorii preoţilor şi bătrânii poporului şi L-au întrebat: – Cu ce autoritate faci aceste lucruri? Şi cine Ţi-a dat această autoritate

24 Isus le-a răspuns: – Vă voi pune şi Eu o întrebare, iar dacă Îmi veţi răspunde la ea, vă voi spune şi Eu cu ce autoritate fac aceste lucruri. 

25 Botezul lui Ioan de unde era? Din cer sau de la oameni? Ei au început să vorbească între ei şi să zică: „Dacă vom răspunde: «Din cer!», ne va întreba: «Atunci de ce nu l-aţi crezut?», 

26 iar dacă vom răspunde: «De la oameni!», ne temem de mulţime, fiindcă toţi l-au considerat pe Ioan un profet.“ 

27 Aşa că I-au răspuns lui Isus: – Nu ştim! Atunci şi El le-a zis: – Nici Eu nu vă spun cu ce autoritate fac aceste lucruri.

 

   Mai este valabila si astazi intrebarea acestor preoti iscoditori ,  ai poporului Israel? Este importanta sursa de unde vine autoritatea  ?

   Poti fi evaluat  in lucrarea pe care o faci dupa criteriul : ,,de unde ai autoritate ?

A ramas ea doar un ecou peste vremi sau a gasit   raspunsuri  multumitoare care sa aline constintele framantate ale multora ?

 

  Iata doar cateva din intrebari care pentru unii  par lipsite de bun simt , iar pentru altii sunt considerate ofensatoare .

 

Mai este valabila  astazi intrebarea ridicata de farisei si  trimisii marelui preot ? Mai este valabil astazi principiul autoritatii ?

    Eu personal , cred ca este valabil deoarece  acest concept al autoritatii se gaseste  aproape pe fiecare pagina a Scripturii . Pentru a intelege aceste lucruri mai intai trebuie sa intelegem ce inseamna autoritate sau ,, putere” asa  cum traduce Dumitru  Cornilescu .

 

Ce inseamna ,, autoritate sau putere de la Cristos “ ?

Inseamna ca tu actionezi ca si cand Cristos ar actiona in locul tau .

 

 

  A avut  Ioan Botezatorul , autoritate cand a inceput sa predice si sa boteze a intrebat cu alte cuvinte Cristos ?

Sigur , deoarece Ioan era acela despre care se profetise ca va fi  trimis de Dumnezeu sa faca o lucrare  :

,, Mat.3. 3.    Ioan acesta este acela care fusese vestit prin prorocul Isaia, cand zice: "Iata glasul celui ce striga in pustiu: "Pregatiti calea Domnului, neteziti-I cararile."

Ioan 1. 33. Eu nu-L cunosteam; dar Cel ce m-a trimis sa botez cu apa mi-a zis: …. .

 

El a fost singura persoana de sub soare nebotezata dar cu autoritate de a boteza , insarcinare directa primita de la Dumnezeu .

 

Mat.3.14. Dar Ioan cauta sa-L opreasca. "Eu", zicea el, "am trebuinta sa fiu botezat de Tine, si Tu vii la mine?"

 

 

  Acesta a fost motivul pentru care Isus Domnul  a plecat din Galileea sa  il caute si   sa  ceara se fie afundat in apa de Ioan . Lasandu- Se botezat de Ioan il autentifica pe acesta ca lucrand cu autoritate cereasca .

 

  Dupa botez , Isus Domnul  , a preluat o parte din ucenicii lui Ioan Botezatorul , i-a format ca si Ekklesie a Lui , si El insusi le-a dat autoritate celor 12 , apoi celor 70 ,  de a predica  , de a face semne , minuni  si intr-un final de a vesti evanghelia  pana la marginile pamantului  :

18 Isus S-a apropiat de ei şi le-a vorbit astfel: „Toată autoritatea Mi-a fost dată în cer şi pe pământ. 

19 Prin urmare, duceţi-vă şi faceţi ucenici din toate neamurile, botezându-i în Numele Tatălui, al Fiului şi al Duhului Sfânt 

20 şi învăţându-i să păzească tot ce v-am poruncit! Şi iată că Eu sunt cu voi în toate zilele, până la sfârşitul veacului!“ Mat . 28 .18-20 .

 

  Ucenicii au fost interogati la randul lor despre autoritatea de a invata si a face minuni , dupa  ce Domnul se inaltase de la ei :

,, Prin ce putere sau în numele cui aţi făcut aceasta?  F.A. 4.7”.

 Ei le- au raspuns :

,, să vă fie cunoscut vouă tuturor şi întregului popor Israel că acest om stă sănătos înaintea voastră în Numele lui Isus Cristos din Nazaret, pe Care voi L-aţi răstignit, dar pe Care Dumnezeu L-a înviat dintre cei morţi! F.A. 4.10.”

 

Importanta autoritatii este destul de mare , deoarece  daca nu ai autoritate lucrezi   ,, faradelege “ :

Mulţi Îmi vor zice în ziua aceea: «Doamne, Doamne, n-am profeţit noi în Numele Tău? N-am scos noi demoni în Numele Tău? N-am făcut noi multe minuni în Numele Tău?»

 Atunci le voi spune limpede: «Niciodată nu v-am cunoscut! Plecaţi de la Mine, voi, cei ce săvârşiţi fărădelegea!» Mat.7.22-23.

 

 

 Acest raspuns  al Domnului  ridica o intrebare logica :

 

Este  importanta sursa de unde   ai autoritatea  ?

  Da , cred ca este  . In textul de inceput al articolului , Isus Domnul identifica  doua autoritati  : ,, de la Dumnezeu “  sau ,, de la oameni “ .

,, Autoritatea  de la Dumnezeu “  asa cum o vad eu ,  in Noul Testament  , este lasata  in singura  reprezentanta a lui Cristos pe pamant – Adunarea . Acest aspect o sa il explic  putin mai tarziu .

  ,, Autoritatea de la oamenii “ este un aspect  mai delicat dar o sa  il exemplific prin-un  exemplu  usor de inteles .

In F.A. 19.13-17 . ,  gasim  un exemplu destul de graitor in acest sens :

13 Nişte exorcişti iudei, care umblau din loc în loc, au încercat să cheme Numele Domnului Isus peste cei ce aveau duhuri rele, zicând: „În Numele lui Isus, pe Care-L predică Pavel, vă poruncesc să ieşiţi!“ 

14 Cei ce făceau lucrul aceasta erau şapte fii ai lui Sceva, un preot conducător3 iudeu. 

15 Dar duhul cel rău le-a răspuns: „Pe Isus Îl cunosc, şi pe Pavel îl ştiu, dar voi cine sunteţi?!“ 

16 Şi omul în care era duhul cel rău a sărit asupra lor, i-a biruit pe toţi şi i-a bătut în aşa fel încât au fugit din casa aceea goi şi răniţi. 

17 Lucrul acesta a fost cunoscut atât de către toţi iudeii, cât şi de către toţi grecii care locuiau în Efes; şi pe toţi i-a cuprins frica, iar Numele Domnului era preamărit. 

 

   Fiii unui  preot  levit  ,  vroiau  sa de-a de inteles ca  lucrau cu o  autoritate pe care de fapt nu o aveau. In fata oamenilor  religiosi   poate gaseau trecere , dar cand au trebuit sa treaca testul  acid , au iesit  cam sifonati. Duhul  cel rau nu s-a supus deoarece  ei nu au actionat trimisi de Cristos  si ca urmare nu le-a dat ascultare  .

  Ei nu erau dintre ucenici  , nu actionau  trimisi imputerniciti de nici o Adunare  si nici nu spune textul ca ar fi avut vre-o intentie  de a deveni  urmasii lui Cristos .            Sistemul  de unde veneau , era unul  destul de religios dar ,  din care Domnul isi retrasese  autoritatea si prezenta  . Slava lui Dumnezeu era acum in :

Adunare  şi în Cristos Isus, în toate generaţiile, în vecii vecilor! Amin. Ef. 3. 21.

 

 Ba mai mult le-a aplicat si o corectie in urma careia au invatat ca lipsa  de autoritate  se  pedepseste  aspru .  Gandeste- te te rog , daca duhurile rele nu iti recunosc  autoritatea falsa , crezi ca Domnul este disponibil sa o faca ?          Din pacate  foarte multi astazi urmeaza aceasta cale a fiilor lui Sceva si dupa   ce  invoca Numele Domnului ca pe o formula magica ,  trec la ,, lucru in ogorul Domnului “ . De cele mai multe ori textul lor favorit este luat din Matei 18.20 . :

Caci acolo unde sunt doi sau trei adunati in Numele Meu, sunt si Eu in mijlocul lor."

Acest text smuls din contextul care vorbea despre  disciplina in Adunare  a ajuns astazi sa  fie unul care sa inlocuiasca pe cel din Mat.28 .18-20. , unde Domnul traseaza autoritate Adunarii . Invocand acest text si prezenta din verset a Domnului , oamenii se apuca si evanghelizeaza , boteaza si formeaza biserici . Cel mai bun exemplu de astfel de biserici care au luat fiinta pe acest verset sunt Fratii de la Plymouth , cunoscuti in Romania ca si Crestini dupa evanghelie.

Detalii dupa cum au luat fiinta gasiti in cartea :Acolo Eu sunt in mijlocul lor de Christian Briem.

http://www.scribd.com/doc/36293417/Acolo-Eu-sunt-in-mijlocul-lor

Conteaza sursa de unde ai autoritatea? Cu siguranta , in functie de ea vei fi apreciat sau alungat din fata tronului in ,, ziua de la urma “ .

 

 Poti fi evaluat  in lucrarea pe care o faci dupa criteriul : ,,de unde ai autoritate ?

 Da ,  cred ca poti fi evaluat  . Oricum toate lucrarile oamenilor cred ca vor fi evaluate intr-o zi . Unii  spune Scriptura , vor fi rasplatiti iar altii osanditi.

  Credeti ca pe aceia carora se adreseaza cu ,, nu va  cunosc “  nu  ii cunostea  Cel Omniscient ?  Minte Scriptura care  spune  :

,, Când eram doar un plod fără chip, ochii Tăi mă vedeau, iar în cartea Ta erau scrise toate zilele care mi-au fost hotărâte mai înainte să existe vreuna din ele ? Ps.139.16.”

 

  Domnul cunoastea pe acei oameni care prooroceau , faceau semne , minuni , scoteau draci, dar nu ii recunostea ca fiind trimisi de El. Nu aveau autoritate , nu erau imputerniciti de El si Duhul Sfant nu le era Insotitor. Acesta este motivul pentru care  li se spune :,,plecati !” . Ati lucrat fara Mine , ati lucrat faradelege .

  Faradelegea nu este lucrata cum cred unii , de hoti , curvari , mincinosi , ci de lucratori  religiosi nemantuiti , care nu au Duhul  si nici  drept de  lucrare de la Cristos . Ei sunt imitatori si lucrarea lor oricat de glorioasa ar fi , va fi privita ca si un fals.

 

  Este valabil principiul autoritatii si astazi ? Tii tu cont de el cand iti faci lucrarea ? Acesti preoti si batrani ai lui Israel  au evitat raspunsul .

  De ce ? Pentru ca nu l-ar fi stiut ? Ei au stiut foarte bine ce trebuiau sa raspunda dar pozitia lor sociala  si interesele i-au oprit sa se pronunte in public . Astazi sunt foarte multi  oameni ce fac parte din sisteme religioase false care stiu ce trebuie sa faca si sa predice dar mai bine prefera sa isi chinuie constinta si sa taca . Stiu ca sistemele lor sunt fondate fara autoritate de la Cristos ( sistemele religioase fondate pe premisa succesiunii apostolice , reformei si valului restaurator ) , sunt  corupte moral si implicate adanc in miscarea ecumenica si totusi raman acolo si spera ca ceva se va schimba . Pentru ei primeaza  statutul social , o slujba sigura , o locuinta pastorala sau traditia familiara si nu adevarul.

  Oricare ar fi motivul , rugamintea mea este sa nu uite ca intr-o lucrare spirituala este importanta sursa de unde vine autoritatea  si  ca va veni o zi cand oamenii vor fi intrebati si evaluati in functie de acest principiu.

 

 

 

 

 

 

 

             

 

 

 

                       Partea  a – ll – a  

 

 

 

   In partea a doua a acestui articol , as dori sa raspund  la cele mai dese intrebari pe care le-am auzit cu privire la,, conceptul de autoritate “. Pentru foarte multi acest concept  este unul  fara semnificatie si scopul scuza mijloacele  , pentru altii acesta nu conteaza  din moment ce se cred  mantuiti . Unii  cred ca nasterea  din nou iti da autoritate  , alti cred ca autoritatea  si-o pot lua direct din Biblie prin simpla citire a textului din Mat.18.20. , altii spun ca acest drept este dat de credinta in Cristos .

Pentru  a clarifica  aceste  pareri cred ca trebuie sa ne raportam ca de fiecare data la Scriptura .

Intrebari  si raspunsuri  cu privire  la  ,, autoritate “  :

A avut Ioan Botezatorul  , autoritate de la  Dumnezeu , de a predica , boteza  si de a face ucenici ?

   Da . Ioan a fost  imputernicit de Dumnezeu  pentru  a predica evanghelia , a boteza si a face de cunoscut lumii  pe Cristos  .

31 Nici eu nu-L cunoşteam, dar tocmai pentru aceasta am venit să botez cu apă, ca El să fie făcut cunoscut Israelului.»“ 

32 Ioan a depus următoarea mărturie: „L-am văzut pe Duhul coborând din cer ca un porumbel şi rămânând peste El. 

33 Nici eu nu-L cunoşteam, dar Cel Ce m-a trimis să botez cu apă mi-a zis: «Cel peste Care vei vedea Duhul coborând şi rămânând, Acela este Cel Care botează cu Duhul Sfânt!» 

34 Iar eu am văzut şi am depus mărturie că Acesta este Fiul lui Dumnezeu16.“Ioan 1.31-34 .

 

 Scriptura spune ca pana la el , au tinut Legea si proorocii .  El a fost singura persoana ne botezata  dar cu autoritate  de a boteza .  Cristos Domnul a mers spre  Ioan la Iordan ,  pentru a fi afundat  si a confirma inca o data ca acesta nu lucra faradelege. Multi dintre Apostoli  se intorsesera la Dumnezeu  prin Ioan si impreuna cu Isus , ii primisera atat mesajul cat si botezul .

 

 

A avut Adunarea Nou Testamentara autoritate de la Cristos Domnul?

Da . Dupa botezul Sau , Domnul  preia o parte din ucenicii lui Ioan , apoi este gasit ca predicand si botezant in paralel cu Ioan Botezatorul.

 

După aceea, Isus şi ucenicii Lui au venit în ţinutul Iudeii. Şi stătea acolo cu ei şi boteza. 

23 Ioan boteza şi el în Aenon, aproape de Salim, pentru că acolo erau multe ape, şi oamenii continuau să vină şi să fie botezaţi. 

24 Căci Ioan încă nu fusese aruncat în închisoare. Ioan 3.22-24.

 

   Cristos  ii  preia mesajul si  botezul  apoi ,, El creste si Ioan se   micsoreaza “ . Grupul  format in Mat . 16. este numit Adunarea Mea  , avea apostoli  , trimiteri de propovaduire  , puterea de a face semne si minuni , avea frangerea painii , cunosteau  disciplina  etc. . Aceasta Adunare  a avut cel mai mare privilegiu de sub ceruri – fizic vorbind ,au avut pe Isus , pentru o vreme , Pastorul lor.

  Aceasta Adunare  a fost prima care a primit autoritate de la Cristos si promisiunea prezentei Sale din generatie in generatie :

18 Isus S-a apropiat de ei şi le-a vorbit astfel: „Toată autoritatea Mi-a fost dată în cer şi pe pământ. 

19 Prin urmare, duceţi-vă şi faceţi ucenici din toate neamurile, botezându-i în Numele Tatălui, al Fiului şi al Duhului Sfânt 

20 şi învăţându-i să păzească tot ce v-am poruncit! Şi iată că Eu sunt cu voi în toate zilele, până la sfârşitul veacului!“ Mat.28.18-20 .

 

   Cristos  Domnul  promite Adunarii Sale , autoritate de a actiona in Numele Lui ,cat si prezenta Sa continua in Adunare in toate veacurile (pana la   rapire ) .

 

 

Autoritatea a fost data lui Petru , apostolilor ca grup  sau  fiecarui membru in parte  in Mat.28.18-20. ?

  Nu .Nu cred ca autoridatea a fost data  lui Petru , apostolilor si nici fiecarui membru in parte din urmatoarele motive :

-      Nu a fost data lui Petru deoarece  li s-a spus - ,, duceti-va “ la plural .

-      Nu a fost data  doar grupului de Apostoli deoarece  odata cu moartea lor ar fi incetat  si  perpetuitatea Adunarii cat si prezenta  autoritatii .

-      Nu a fost data tuturor celor de fata din muntele Galileii deoarece , intre ei puteau fi si copiii de-ai fratilor , simpatizanti , trecatori sau curiosi   .

-      Nu a fost data  fiecarui membru al Adunarii  in parte , deoarece  surorile nu sunt autorizate  sa indeplineasca slujba de   apostol , pastor  ,evanghelist , invatator  sau  lucrator ordinat de Adunare .

-      Autoritatea  nu a fost data individual , fiecaruia care era nascut din nou , deoarece  s-ar fi creat un haos de ne controlat . Fiecare  barbat si femeie  , ar fi putut  indeplini ,, Marea trimitere “  ar fi ucenicizat , botezat , frant painea  fara ca Adunarea sa le poata cerceta lucrarea  , trairea , invatatura  , etc . .

-      Adunarea nu ar mai putea corecta sau  disciplina nici un lucrator sau membru de rand  si ,, legatul sau dezlegatul atat in cer cat si pa pamant (Mat.18.18 )“ nu si-ar gasi  sensul .

-      ,,Marea trimitere “ nu indeamna  ucenicii  imaturi sa faca lucrari spirituale cu atat mai mult  pe cei care  nu erau inca botezati .

-       Cat priveste persoanele nemantuite  (moarte spiritual ) nici nu cred ca s-ar pune problema . Ei nu sunt luati in calcul .

 

 

 

Erau toti lucratorii  persoane autorizate si recunoscute de Adunare ?

Da . Toate cazurile in care gasim persoane implicate in lucrare , in Noul Testament , erau barbati  chemati direct de Cristos , fie pusi de-oparte de una din Adunarile locale deja  existente.

1 În biserica din Antiohia erau nişte profeţi şi învăţători: Barnaba, Simeon, numit şi Niger1, Lucius din Cirena, Manaen – care fusese crescut împreună cu tetrarhul Irod – şi Saul. 

2 În timp ce slujeau ei Domnului şi posteau, Duhul Sfânt le-a zis: „Puneţi-Mi deoparte pe Barnaba şi pe Saul pentru lucrarea la care i-am chemat!“ 

3 Atunci, după ce au postit şi s-au rugat, şi-au pus mâinile peste ei şi i-au lăsat să plece..F.A. 13. 2-3.

 

   Textul spune  ca Duhul  I-a chemat , si slujitorii   si-au  pus mainile peste ei   dupa   ce  au posti si s-au rugat apoi i-au lasat sa plece . Dupa terminarea lucrarii se intorc inapoi in Adunarea  de unde au fost trimisi ca sa de-a socoteala de lucrarea infaptuita.

…….au plecat pe mare spre Antiohia, locul de unde fuseseră încredinţaţi harului lui Dumnezeu în vederea lucrării pe care o îndepliniseră. 

27 Când au ajuns, au adunat biserica şi le-au povestit tot ce făcuse Domnul cu ei şi cum deschisese El neamurilor uşa credinţei. F.A.14.26-27.

 

 Nu exista in Scriptura nici un exemplu de  persoane  ne autorizate a caror lucrare sa fie recunoscuta  de vre-una din ekklesiile  existente. 

 

Poate orice persoana din Adunare sa mearga , sa faca ucenici , sa ii boteze si sa ii dezlege ca Adunare ?

  Nu . Nu toti fratii din Adunare sunt  autorizati sa mearga sa ucenicizeze .

   In F.A. 15. gasim un caz de genul acesta . Cativa frati din Adunarea din   Ierusalim  , ajung in Antiohia unde era Adunarea lui Pavel si invatau ca daca nu se vor taia imprejur , nu sunt mantuiti . 

  Ca sa rezolve  conflictul doctrinar , Antiohia trimite un grup de frati impreuna cu Pavel , la Adunarea  din care proveneau ,, invatatorii neautorizati  “ . Membrii Adunarii din Ierusalim se intrunesc  si  afirma ca cei ajunsi in Antiohia  nu erau trimisi imputerniciti de ei .

  Ii indeamna sa se fereasca de lucrurile jertfite idolilor, de sange , animale sugrumate si curvie .In acel moment adunarea din Ierusalim recunostea mantuirea neamurilor  prin credinta ,  fara sa adere din nou la ,, jugul    Legii “.

1 Au venit însă din Iudeea unii care îi învăţau pe fraţi astfel: „Dacă nu sunteţi circumcişi, după obiceiul lui Moise, nu puteţi fi mântuiţi!“ 

2 S-a stârnit o mare neînţelegere şi dispută între Pavel şi Barnaba, de o parte, şi ei, de cealaltă parte. Drept urmare, fraţii i-au desemnat pe Pavel, pe Barnaba şi pe alţi câţiva dintre ei să se suie la Ierusalim pentru această problemă, la apostoli şi la bătrâni1. 

4 Când au ajuns în Ierusalim, au fost primiţi de biserică, de apostoli şi de bătrâni şi au povestit tot ce făcuse Dumnezeu cu ei. 

24 Fiindcă am auzit că unii care au plecat dintre noi, fără ca noi să le poruncim, v-au tulburat prin cuvintele lor şi v-au necăjit sufletele, (zicând să vă tăiaţi împrejur şi să păziţi Legea,)6 

25 am hotărât …………..    .    F.A. 15.1,2,4,24,25 .

 

Orice Adunare sanatoasa in credinta  , ar trebui sa actioneze la fel (prin nerecunoasterea autoritatii lucratorilor )  in cazul in care persoane netrimise de Adunare , ar intreprinde lucrari de  evanghelizare , invatare si  botezare .

 

 

Poate o persoana  exclusa dintr-o Adunare Scripturala , sa  aibe  autoritate  in lucrare?

   Nu . Persoanele  excluse  sau cele puse sub disciplina , temporar , dintr-o Adunare biblica , nu au nici un drept de a se implica in viata spiritual a Adunarii , pana in momentul cand acestea se indreapta  si in  comportamentul lor se da dovada de o pocainta sincera si Adunarea ii reprimeste ca frati cu drepturi depline .          

  Ei nu trebuie sa se implice in slujire  , predicare a cuvantului , rugaciune publica , cantare publica  sau administrarea randuielilor . Simplul fapt ca sunt gasiti ca facand  lucrare pe cont propriu sau in numele Adunarii , este o dovada de nesupunere , razvratire si neascultare de  Adunare al carei Cap este Cristos .

  Un exemplu de barbat ,,dat afara dim mijlocul lor “ este corinteanul din prima scrisoare catre corinteni capitolul 5 de la versetul  1 pana la     versetul 5.  Textul spune despre el ca e dat chiar pe mana vrasmasului pentru nimicirea trupului . Vede vre-unul dintre voi pe acest barbat lucrand si lucrarea sa ii fie aprobata de Cristos ? Eu unul nu o vad . Un exemplu mai bun ca acesta nu gasim in Noul Legamnt.

 

Poate  o persoana nemantuita sa faca lucrarea lui Cristos?

   Nu. O persoana nemantuita nu poate sa faca lucrarea lui Cristos ,  din mai multe motive :

- nu poate gandi ca Dumnezeu  (Isaia 55:8, 9).

-nu  poate intelege pe Dumnezeu  (Iov 11:7,8).

-nu poate vedea lucrurile spiritual  (Ioan 3:3).

-nu-si poate cunoaste propria inima (Ieremia 17:9).

-nu poate sa isi conduca pasii  (Ieremia 10:23).

-nu se poate elibera de sub blestemul Legii (Galateni 3:10).

-nu poate primi Duhul Sfant (Ioan 14:17).

-nu poate auzi  ( primi si intelege )  cuvintele lui Dumnezeu (1 Corinteni 2:14).

-nu se poate naste singur in  familia lui Dumnezeu (Ioan 1:13).

-nu poate avea prin el insusi pocainta si credinta in Cristos (2 Tesaloniceni 3:2).

-nu poate veni la Cristos (Ioan 6:44, 65).

-nu poate crede in Cristos (Ioan 10:26).

-nu poate fi placut lui Dumnezeu (Romani 8:5,8,9).

 

Schita preluata din : 13 lucruri pe care o persoana nemantuita  nu le poate face de Pugh Curtis :

 

http://www.abaptistvoice.com/Romana/articole/13_lucruri%5B1%5D.ev.htm

 

 

Daca  un bastinasi gaseste o Biblie in jungla , dupa ce o citeste si este mantuit,  are el autoritate de a  evangheliza , a uceniciza , boteza si forma Adunari?

  Nu . Nu cred ca are deoarece  Scriptura nu  ii da dreptul acesta . Tiparul in Scriptura este urmatorul : autoritatea a fost lasata de Cristos in Adunare si Adunarea este cea care imputerniceste  unul sau mai multi lucratori pentru a duce vestea buna in lume , sa ii invete pe noii ucenici ,  sa ii boteze si apoi sa ii dezlege ca Adunari surori . Bastinasul poate, sa isi marturiseasca experienta sa cu Domnul si altora si  sa le spuna ce a inteles el despre Dumnezeu .

   El cred ca ar trebui sa fie constrans din dragoste pentru Salvatorul sa vorbeasca si altora . El este si ramane in continuare mantuit dar nu face inca parte inca dintr-o Adunare a lui Cristos . In aceasta se intra prin botez .

  El face parte din familia lui Dumnezeu care este compusa din toti mantuitii tuturor veacurilor . Foarte multi confunda : familia , adunarea si imparatia lui Dumnezeu si aceasta confuzie aduce multa neclaritate in lumea   teologica .  

Pentru detalii urmariti : Imparatia, Familia si Biserica lui Dumnezeu :

http://www.abaptistvoice.com/Romana/articole/Imparatia__familia___biserica%5B1%5D.bis.htm

 

  Toti cei care nu fac distinctive intre aceste trei lucruri diferite , il plaseaza pe bastinasul acesta in biserica universala invizibila si ca atare ii confera tot felul de drepturi si autoritati . Biserica universala invizibila , este un concept inventat de Jan Calvin de a nu isi plasa ucenicii in biserica catolica (universala) pe care o parasise ci in una invizibila compusa din mantuitii tuturor veacurilor .

   Pentru sustinatorii acestui concept le recomand : 12 obstacole de netrecut pentru susţinătorii Bisericii universale invizibile :

http://www.abaptistvoice.com/Romana/articole/12_obstacole.html

 

 

  Avem exemple multe de felul acesta in Noul Testament in care Cristos Domnul le spunea : ,, vezi sa nu stie nimeni “ sau ,,mergi si spune tot ce a facut Domnul pentru tine “ sau ,, du-te si arata-te preotilor si adu-ti darul de jertfa ,ca marturie pentru ei “. Toate aceste indemnuri s-au limitat doar la atat , el nu a ordonat nici unuia dintre ei sa mearga ca trimisi  si  sa boteze sa infinteze Adunari .

 Au fost destule cazuri in istorie cand oameni mantuiti au inteles din Scriptura ca nu isi pot lua singuri autoritatea de a boteza si au cautat Adunari biblice , au trimis barbati la acestia , au fost botezati corect , acestia au primit autoritate de la Adunarea respectiva si intorcandu-se au botezat corect tot grupul si i-a format ca Adunare sora . Un astfel de principiu nu intra in conflict cu nimic din Scriptura .

Adunarea  naste  alta Adunare .  Nasterea din nou iti cere intai  supunere , invatare ,ascultare  , obligatii si la urma slujiri ( in functie de darurile Duhului Sfant ) .  Mantuirea este in Cristos dar slujirea intr-o Adunare scripturala. Acest principiu nu trebuie uitat niciodata .

 

 

Scriptural vorbind , o Adunare  ai carei membrii sunt morti spiritual , mai are ea autoritate  de la Cristos ?

  Nu . Nu cred ca are deoarece  , oamenii care nu au viata spirituala  in ei , nici nu sunt  ai lui Cristos . 

8 Deci cei ce sunt în fire nu-I pot fi plăcuţi lui Dumnezeu. 

9  Dar dacă cineva nu are Duhul lui Cristos, atunci nu este al Lui. 

 

El nu lucreaza prin ,, vase ’’de ocara si nici  oamenii care  Ii sunt vrasmasi .

 In Scriptura ,Adunarea lui  Cristos  Domnul este comparata cu o casa vie , zidita ,  din pietre vii ,care impreuna cu Acesta  formeaza o casa duhovniceasca :

4 Veniţi la El, Piatra vie respinsă de oameni, dar aleasă şi preţioasă înaintea lui Dumnezeu. 

5 Iar voi, ca nişte pietre vii, sunteţi zidiţi ca o casă duhovnicească, pentru a fi o preoţie sfântă, ca să aduceţi jertfe duhovniceşti plăcute lui Dumnezeu, prin Isus Cristos. 1Pet.2.4-5.

 

Unde  nu este  casa  duhovniceasca ,  nu este nici autoritate cereasca .

 

Ce se intampla cu o adunare biblica care apostaziaza si  ai carei membrii mai au inca un botez valid ?

O adunare care apostaziaza si Cristos nu Ii mai este Cap , nu mai are autoritate de la El. Cand El isi retrage prezenta isi retrage si autoritatea .

 Membrii acestei adunari care nu si-au  abandonat credinta si nu au renuntat la principiile nou testamentare , pot doar iesi din mijlocul celei apostate si se pot alipi de o alta Adunare cu aceeasi origine , doctrina si practica .

 Dupa aceea daca doresc pot fi dezlegati ca Adunare sora . Ei nu trebuie botezati daca au fost botezati in zilele cand Adunarea lor era a lui Cristos.

 Daca ei au fost botezati cand aceasta era deja apostata acesti membrii trebuie invatati , ucenicizati , botezati corect  apoi dezlegati ca si Adunare sora.

 Daca ei ar spune ca noi nu avem nevoie ca sa ne alipim de o alta Adunare pentru a ne constitui iar ca Adunare , acesti oameni gresec . Odata cu retragerea lui Cristos li sa retras ca grup si autoritatea .

Daca invoca ca botezul valabil este deajuns pentru a avea autoritate sa ucenicizeze si sa boteze mai departe , ei fac a doua gresala . De ce  pentru ca autoritatea sta in ekklesie atata timp cat ea este a lui Cristos si nu in botez .

 

   Altul le era statul daca ei se separau de apostati ,  inainte ca Cristos sa isi retraga prezenta din mijlocul lor.

  Din punctul cand Cristos nu mai este cu adunarea respectiva atat botezul cat si activitatile ei spirituale nu mai sunt cu autoritate de la El si ca atare sunt nule .

 

Este biblic ca  Bordurile de Misiune sa trimita  lucratori in misiune?

   Nu . Nu cred , pentru simplu motiv , ca Scriptura nu vorbeste despre      ele .Bordurile de misiune sunt o inventie umana aparuta cu peste 1700 de ani dupa  ce  Domnul a dat ,,Marea trimitere “ in Mat.28 .

Primul bord de misiune  s-a format in Anglia in  octombrie 1792 si s-a numit  „Misiunea Baptistă Particulară”,. Primii misionari ai acestui bord ,  au fost John Thomas şi William Carey , acesta din urma  fiind chiar  fondatorul   .

  Bordurile de misiune sunt compuse din mai multi lideri misionari  si pastori ai diferitelor biserici . Aceasta organizatie este compusa dintr-un grup   fondator , presedinte, vicepresedinte , secretari  si membri in bordul de misiune . In foarte multe cazuri aceste borduri trimit in campul de misiune   ( in special in tarile din lumea a treia ) femei misionar carora Scriptura nu le vorbeste nimic despre o asemenea insarcinare de la Cristos .

  Aceasta organizatie nu este o Ekklesie a lui Cristos si ca atare nu are nici un fel de autoritate pentru a duce sau a ajuta la ducerea ,, Mari trimiteri “ la toate neamurile.  Bordul de misiune are o structura diferita de organizare , membrii diferiti ( numai cler )  si responsabilitati diferite . Responsabilitatea  misionarilor  este fata de bordul care ii trimite si nu fata de biserica locala unde acestia sunt membri . Cristos Domnul nu a dat autoritatea Sa la doua institutii diferite (ca organizare si componenta ) pentru a-I face lucrarea pana se va reintoarce.

 

 

Până în acest moment nu au fost adăugate comentarii.
Statistici
  • Vizualizări: 3407
  • Export PDF: 3
Opțiuni