Spalarea picioarelor
Autor: AUREL MUNTEANU  |  Album: fara album  |  Tematica: Doctrină
Resursa adaugata de Anabaptistul in 05/04/2010
    12345678910 10/10 X
Media 10 din 1 vot

                                          

SPALAREA PICIOARELOR                                                             

 

 

De Aurel Munteanu                                                                                                                  

 

 

 

3. Isus, fiindca stia ca Tatal Ii daduse toate lucrurile in maini, ca de la Dumnezeu a venit si la Dumnezeu Se duce,

4. S-a sculat de la masa, S-a dezbracat de hainele Lui, a luat un stergar si S-a incins cu el.

5. Apoi a turnat apa intr-un lighean si a inceput sa spele picioarele ucenicilor si sa le stearga cu stergarul cu care era incins.

6. A venit deci la Simon Petru. Si Petru I-a zis: „Doamne, Tu sa-mi speli mie picioarele?”

7. Drept raspuns, Isus i-a zis: „Ce fac Eu, tu nu pricepi acum, dar vei pricepe dupa aceea.”

8. Petru I-a zis: „Niciodata nu-mi vei spala picioarele!” Isus i-a raspuns: „Daca nu te spal Eu, nu vei avea parte deloc cu Mine.”

9. „Doamne”, I-a zis Simon Petru, „nu numai picioarele, dar si mainile si capul!”

10. Isus i-a zis: „Cine s-a scaldat n-are trebuinta sa-si spele decat picioarele, ca sa fie curat de tot; si voi sunteti curati, dar nu toti.”

11. Caci stia pe cel ce avea sa-L vanda; de aceea a zis: „Nu sunteti toti curati.”

12. Dupa ce le-a spalat picioarele, Si-a luat hainele, S-a asezat iarasi la masa si le-a zis: „Intelegeti voi ce v-am facut Eu?

13. Voi Ma numiti „Invatatorul si Domnul” si bine ziceti, caci sunt.

14. Deci daca Eu  , Domnul si Invatatorul vostru, v-am spalat picioarele, si voi sunteti datori sa va spalati picioarele unii altora.

15. Pentru ca Eu v-am dat o pilda, ca si voi sa faceti cum am facut Eu.

16. Adevarat, adevarat va spun ca robul nu este mai mare decat domnul sau, nici apostolul mai mare decat cel ce l-a trimis.

17. Daca stiti aceste lucruri, ferice de voi daca le faceti.

 

 A dorit Domnul Isus sa ne transmita prin spalarea picioarelor ,un principiu sau este o porunca care trebuie implinita ad-literam?Iata o intrebare la care ne vom da silinta sa  raspundem astazi.

 

 Inca din timpuri stravechi popoarele orientale , practicau  obiceiul spalarii picioarelor,in Scriptura acest obicei il

Intalnim inca  de pe timpul lui Avraam in Geneza 18.3-4. ;8 :

 3. Apoi a zis: „Doamne, daca am capatat trecere in ochii Tai, nu trece, rogu-Te, pe langa robul Tau.

  4. Ingaduie sa se aduca putina apa, ca sa vi se spele picioarele; si odihniti-va sub copacul acesta.

 8. Apoi a luat unt si lapte, impreuna cu vitelul pe care-l gatise, si l-a pus inaintea lor. El insusi a stat langa ei, sub copac, si le-a slujit pana ce au mancat.

Chiar si Legea data

 

 Lot  ofera si el apa pentru spalat picioare celor doi ingeri care venisera sa cerceteze Sodoma:

1. Cei doi ingeri au ajuns la Sodoma seara; si Lot sedea la poarta Sodomei. Cand i-a vazut Lot, s-a sculat, le-a iesit inainte si s-a plecat pana la pamant.

2. Apoi a zis: „Domnii mei, intrati, va rog, in casa robului vostru, ca sa ramaneti peste noapte in ea si spalati-va picioarele; maine va veti scula de dimineata si va veti vedea de drum.” „Nu”, au raspuns ei, „ci vom petrece noaptea in ulita.”

  

  Atunci cand o gazda, primea oaspeti la ea  in  acasa, era un obicei prin care aratai cinste,pretuire si respect  celui ce era invitat spalandui picioarele.Acest obicei era binevenit in conditiile climatice ale Israelului ,unde temperaturile erau foarte ridicate,drumurile erau deteriorate(ne asfaltate),si unde majoritatea populatiei nu purtau incaltaminte.In anotimpul ploios toamna –primavara calatoriile erau evitate din cauza drumurilor aproape impracticabile.Chiar Domnul Isus facea aluzie in Mat.24.20. ca fuga evreilor sa nu fie facuta iarna.

 

  In afara de spalatul picioarelor ,evreii mai practicau ceremonii de spalare a mainilor-Mat.27.24.;fetei si ungere a capului-Mat.6.17. ;a vaselor  si paharelor-Luc11.38-39;a intregului corp – Mc.7.4; Ioan 2.6. (sase vase ,unul pentru fiecare zi, in Sabat nu se spalau), etc.

 

 Evangheliile  prezinta si ele acest obicei  destul de accentuat ,insusi Domnul Isus ,mustra pe unul dintre farisei ca nu I-a acordat cinstea cuvenita, in clipa cand  El  a intrat sub acoperisul acestuia-Luca 7.36-50. ;si lauda pe femeia pacatoasa care I  le-a spalat cu lacrimi ,le-a sters cu parul capului  si I le-a uns cu mir.

 

 Pasajul ales astazi , este unul destul de controversat deoarece parerile difera ,si aceasta in functie de interpretarea fiecarui curent religios .Unii cred ca unele pasaje  trebuie  interpretate ad-literam si imitate  imediat , pentru altii  au mai mult valoare simbolica menita sa genereze principii (intelesul din spatele faptelor si vorbelor).

 

Chiar si printre  aceia care striga sus si tare ca trebuie sa primim ad-literam ,acest obicei , gasim inconsecventa.De exemplu:

 

  Ortodoxii- practica spalarea piciorelor doar intr-o singura zi in an ,si anume in asa zisa Joia Mare(cu o seara inaintea ingroparii deoarece ei cred ca Domnul a murit Vinerea).Are loc un fel de sceneta religioasa care sa readuca aminte cum Isus a spalat picioarele celor doisprezece : un preot le citeste(canta) din  Ioan 13 ,un altul spala la doisprezece subalterni ,picioarele ,unul jucand rolul lui Petru incearca respingerea pe moment a ritualului .Dupa fiecare personaj spalat si sters cu prosopul 'mai marele' le saruta ultimul picior spalat.La acest ritual exista un numar fix de 'ucenici'(doisprezece) ,ei nu sunt laici ci fete inalte bisericesti,sunt excluse femeile.

 

   Penticostalii – practica spalatul picioarelor in aceeasi zi in care isi iau Cina(frang painea).Unele gupari o practica  inainte ,altele ulterior evenimentului. Barbatii in echipe de cate doi ,isi spala unul altuia picioarele ,Acelesi procedeu este valabil si pentru femei. De obicei se incheie cu o strangere de mana si o  sarutare frateasca (nu in toate bisericile,acest obicei este des intalnit la femei) .Cei exclusi (sau pusi sub disciplina) nu sunt primiti la acest ritual .

 

  Branhamistii -  practica lor difera de la o ramura la alta,unii o tin la fel ca Penticostalii, alte grupari , in timp ce i se spala picioarele,acesta isi intinde mainile si le asaza pe capul celor doi frati si se roaga pentu ei .Acest ritual are loc in camere separate atat cat pentu frati cat si  pentru surori.Sunt primiti la ritual doar membrii ramurii respective care au legaturi fratesti  intre ei .Dupa  spalarea  picioarelor  urmeaza  frangerea painii.

 

  Adventistii-spalarea picioarelor este  practicata  atat de  barbati cat si femei , prioritate in alegerea candidatului avand  fratele care ti-a gresit.Unele surori avand o fire mai sensibila pun capat acestui ritual cu o sarutare in semn de respect .Acest ritual este premergator Cinei Domnului.

 

  Asadar , nici unul   din aceste culte religioase din tara noastra, nu pot spune ca practica lor este intocmai cu a Scripturii ,deoarece nu implinesc cu fidelitate toate etapele parcurse de Domnul Isus ,in aceasta ceremonie. Sta scris, ca Domnul:

 1-se scoala de le masa ,

 2-se dezbraca,

 3- se incinge cu un stergar,

 4-tot El toarna apa in lighean,

 5 -spala singur,picioarele ucenicilor prezenti,

 6-le sterge cu prosopul,

 7-cand termina se imbraca si isi reia locul la masa.

 

Contextul nu vorbeste despre o zi speciala (Joia Mare) ; nu insinueaza formarea de grupulete,a doua sau trei persoane,pentru a efectua spalatul picioarelor in echipa ; nu vorbeste nimic despre sarutarea frateasca sau sarutarea piciorului  ;femeile nu se regasesc in context ; nimeni nu este gasit ca rugandu-se sau cantand.Cel care spala spune ca intai se dezbraca, dar  din motive etice si morale nimeni nu face asa ceva astazi.Daca tii o practica ,tine-o asa cum spune Scriptura(ad-literam) ,daca nu, cred ca ar trebui sa o abandonezi .

 

 De ce cred ca Domnul Isus ,spalandu-le picioarele a vrut sa le transmita un principiu si nu o porunca de urmat ad-literam?Din urmatoarele motive:

-dupa obiceiu vremii, gazda unde au servit mielul de Pasti trebuia sa le spele picioarele,la intrarea sub acoperisul casei lui, pentru ca erau murdari de pe drum .

-Domnul care stia ca este ultima seara petrecuta cu ei,a vrut sa le aduca aminte ca a fost in mijlocul lor ca Unul care I-a carmuit slujindu-le. Luca 22.24-27.

 

24. Intre apostoli s-a iscat si o cearta, ca sa stie care din ei avea sa fie socotit ca cel mai mare.

25. Isus le-a zis: „Imparatii Neamurilor domnesc peste ele; si celor ce le stapanesc li se da numele de binefacatori.

26. Voi sa nu fiti asa. Ci cel mai mare dintre voi sa fie ca cel mai mic; si cel ce carmuieste, ca cel ce slujeste.

27. Caci care este mai mare: cine sta la masa sau cine slujeste la masa? Nu cine sta la masa? Si Eu totusi sunt in mijlocul vostru ca cel ce slujeste la masa.

 

-a vrut  ca ei sa inteleaga ,ca dupa ce El nu va mai fi cu ei, cel care vrea sa le fie mai mare , sa le fie  si el tot slujitor. Aceasta venind ca un raspuns la intamplarea cu cearta lor pe drun (Mc.9.33-35) si cererea mamei  fiilor lui Zebedei(Mat.20. 24-28).

 

 33. Apoi au venit la Capernaum. Cand era in casa, Isus i-a intrebat: „Despre ce vorbeati unul cu altul pe drum?”

 34. Dar ei taceau, pentru ca pe drum se certasera intre ei, ca sa stie cine este cel mai mare.

 35. Atunci Isus a sezut jos, a chemat pe cei doisprezece si le-a zis: „Daca vrea cineva sa fie cel dintai, trebuie sa fie cel mai de pe urma din toti si slujitorul tuturor!”

 

Mat.20. 24-28: 24. Cei zece, cand au auzit, s-au maniat pe cei doi frati.

25. Isus i-a chemat si le-a zis: „Stiti ca domnitorii Neamurilor domnesc peste ele, si mai marii lor le poruncesc cu stapanire.

26. Intre voi sa nu fie asa. Ci oricare va vrea sa fie mare intre voi sa fie slujitorul vostru;

27. si oricare va vrea sa fie cel dintai intre voi sa va fie rob.

28. Pentru ca nici Fiul omului n-a venit sa I se slujeasca, ci El sa slujeasca si sa-Si dea viata ca rascumparare pentru multi.”

 

Acest  principiu ar  fi unul destul de sanatos daca ar fi aplicat si astazi si ar scuti Biserica locala de aparitia pastorilor dictatori, comitetului si structurilor para-bisericesti.  Acest principiu este in  perfect  acord cu celelalte exemple : Domnul abate atentia fariseilor de la a manca cu  mainile nespalate ,la inima necurata Mc. 7.18-23. :

 

18. El le-a zis: „Si voi sunteti asa de nepriceputi? Nu intelegeti ca nimic din ce intra in om de afara nu-l poate spurca?

19. Fiindca nu intra in inima lui, ci in pantece, si apoi este dat afara in hazna.” A zis astfel, facand toate bucatele curate.

20. El le-a mai zis: „Ce iese din om aceea spurca pe om.

21. Caci dinauntru, din inima oamenilor, ies gandurile rele, preacurviile, curviile, uciderile,

22. furtisagurile, lacomiile, viclesugurile, inselaciunile, faptele de rusine, ochiul rau, hula, trufia, nebunia.

23. Toate aceste lucruri rele ies dinauntru si spurca pe om.”

 

  Spalatul mainilor lui Pilat s-a facut nu ca era murdar pe maini , ci ca sa insinueze auditoriului ca este curat de sangele Mantuitorului (Mat.27.24) .

24. Cand a vazut Pilat ca n-ajunge la nimic, ci ca se face mai multa zarva, a luat apa, si-a spalat mainile inaintea norodului si a zis: „Eu sunt nevinovat de sangele Neprihanitului acestuia. Treaba voastra!”

 

 Aceasta practica era destul de veche in Israel (Deut.21.6-8) si toti ervreii intelegeau simbolul din spatele ritualului.

6. Toti batranii din cetatea aceea, cea mai apropiata de trupul mort, sa-si spele mainile pe viteaua careia i-au taiat capul in vale.

7. Si, luand cuvantul, sa zica: „Mainile noastre n-au varsat sangele acesta, si ochii nostri nu l-au vazut varsandu-se.

8. Iarta, Doamne, pe poporul Tau, Israel, pe care l-ai rascumparat; nu pune sangele nevinovat in socoteala poporului Tau, Israel.” Si sangele acela nu-i va fi pus in socoteala.

 

 In ceea ce priveste vaduvele din 1Tim 5.10. nu cred ca ridica vre-o problema daca slujeau sfintilor (fratilor) in felul acesta (ar ridica daca perechile din Biserica cand se practica acest ritual ar fi mixte). 1Tim 5.9-10:

 

9. O vaduva, ca sa fie inscrisa in lista vaduvelor, trebuie sa n-aiba mai putin de saizeci de ani, sa nu fi avut decat un singur barbat,

10. sa fie cunoscuta pentru faptele ei bune, sa fi crescut copii, sa fi fost primitoare de oaspeti, sa fi spalat picioarele sfintilor, sa fi ajutat pe cei nenorociti, sa fi dat ajutor la orice fapta buna.

 

  Ai inteles tu acest principiu in viata ta cu Domnul? Il aplici tu tuturor fratilor si surorilor tale fara sa tii cont de clasa sociala sau de  etnie?

   Cum este atitudinea ta fata de ei? Te vezi superior sau ii privesti mai presus de tine?Daca nu implinesti acest principiu degeaba te apleci tu sa le speli piciorul .Oricum ei toti , vin fresh, spalati cu multa grija  ,spreiati,cu pedichiura facuta ,cu sosete de curand  cumparate speciale pentru eveniment .Nu ar fi lipsit de sens acest ritual ,  daca, ai spala pe cineva care este certat cu apa . Cred ca lui , i-ai face un bine pe care nu l-ai uita toata viata .Pentru el ar fi benefic, o adevarata lectie de viata .A face o randuiala nou testamentala ,din acest obicei evreiesc ; a scoate sau a introduce practici in timpul ritualului ; a nu vedea si a nu -ti insusi principiul umilintei si slujirii din context –este religiozitate fariseica.Ea nu ar avea nimic in comun cu Domnul nostru .Sa nu uitam un lucru : orice practica daca nu arata figurativ,moartea ,ingroparea si invierea Domnului Isus Cristos –nu are dreptul de a fi proclamata ca si randuiala a Noului Legamant! Acesta este criteriul de baza  pentru o randuiala sau alta,daca sta in picioare sau cade.Daca stiti aceste lucruri , ferice de voi, daca le faceti.

     

 



Stimate Domnule:
"Brahamistii" de care spuneti dumneavoastra sunt doar crestini.Doar atat,ca si primii crestini.Ei cred tot ce se spune in Sfanta Scriptura,fiindca acei oameni au primit harul de la Dumnezeu sa recunoasca ca este timpul sfarsitului si intotdeuna Domnul nu cheama la judecata fara sa trimita o avertizare printr-un profet.Dar asa cum a fost pe timpul lui Noe,asa va fi si acum.Toate denominatiunile si cultele religioase sunt niste inchisori ale satanei pentru multe suflete sincere.Iar conducatorii lor sunt niste temniceri carora le va fi cerut sangele acelor suflete,din mana lor.Domnul sa aiba mila de toti.
Adăugat în 27/01/2013 de scoartamircea
Draga Mircea , branhamistii au treaba cu Branham , Frank si profetiile acestora . Cu veverita si satana care are copil cu Eva (Cain ) . Cautati va rog , cartea Pasi pe nisip si o sa va lamuriti .Este doar in engleza. Sper sa o traduca cineva si in romaneste Nu aveti ca denominatie nimic in comun cu Adunarea Domnului Isus . Atata timp cat marturisiti ca Adunarea a apostaziat de-a lungul secolelor ( a murit fara sa ii aratati timpul decesului ,cadavrul si mormantul ) si Domnul a ridicat ,,profetul " (Branham ) ca sa restaureze Mireasa Sa - spuneti erezii . Miscarea dv e moarta din fasa deoarece ,, portile locuintei mortilor nu va birui Adunarea Sa " si ca atare Dumnezeu nu sa folosit de nimeni ca sa Ii restaureze Adunarea din simplul motiv ca ea exista si a avut o continuitate pe pamant cu vreo 1900 de ani inainte de a se naste Branham ! Si inca ceva pe final profetul dv un inger al unei epoci (Luter ) a persecutat si ucis niste anabaptisti antitrinitarieni ! De astea ce mai spuneti ?
Adăugat în 10/02/2014 de Anabaptistul
Branhamistii de care spune domnul Scoarta Mircea nu sunt crestini. Ca si martorii lui Ievoha acesti oameni ratacesc punandu-si increderea intr-u "iluminat" dovedit de minciuna in repetate randuri. Cum poti crede si urma invataturile unui individ dovedit in mod public(celebrlul proces in care minciunile lui Branham sunt date pe fata) de minciuna si nepocait? Acest individ, blestemat prin chiar invatatura falsa pe care a promovat-o, a incalcat principiul Sola Scriptura si a intemeiat o religie dupa pofta iniimi sale.
Cum poti sa te numesti crestin cand ametesti identitatea lui Cristos si spui ca Fiul este acelasi cu Tatal, confundand forma cu persoana.
Daca consideri ca Isus Cristos ar fi Dumnezeu Tatal atunci ar fi o erezie sa ne numim crestini, Cristos fiind doar o alta forma a Tatalui, ar trebui sa ne numim iehovisti si toata crestinatatea ar fi doar o minciuna. Dar Cuvantul ne spune altceva si nu putem ignora acest lucrul, Fiul din vesnicii a Dumnezeului Cel Viu a venit pe pamant ca Rob a lui Dumnezeu sa indeplineasca planul Tatalui.
Acesta este Dumnezeul crestinilor. Dumnezeul lui Branham este un dumnezeu dedublat, care joaca un neinteles monolog cu sine, ca un grotesc teatru in care Dumnezeu face sfat cu Sine, Se trimite pe Sine, Se paraseste pe Sine? Un asftfel de scenariu nu poate fi decat in mintea bolnava a unora.
Aceste invataturi periculoase pot nenorocii pe multi care nu sunt ancorati puternic in Scriptura si care cad prada unor "descoperiri" extraordinare.
Dumnezeule, in marea ta mila si dragoste nu ne lasa sa ratacim de la Cuvantul tau. Slava fie a Ta in vecii vecilor.
Adăugat în 31/07/2016 de OmulNou
Statistici
  • Vizualizări: 13498
  • Export PDF: 1
  • Comentarii: 3
Opțiuni