Lumesc şi duhovnicesc - 2
Autor: Andrew Murray  |  Album: Predare totală  |  Tematica: Meditatii
Resursa adaugata de floridinmaracineni in 18/05/2012
    12345678910 10/10 X
Media 10 din 4 voturi
Lumesc şi duhovnicesc - 2

   A doua caracteristică a stării lumeşti este că predomină păcatul şi eşecul. Păcatul iese la iveală. Ce dovadă ne oferă Pavel despre faptul că acei oameni erau lumeşti? Mai întâi îi mustră, apoi le adresează o întrebare, "Când între voi sunt zavistii, certuri şi dezbinări, nu sunteţi voi lumeşti?"  Când unul zice: "Eu sunt al lui Pavel!" Şi altul zice: "Eu sunt al lui Apolo!"  iar altul: "Eu al lui Chifa!" - "Nu sunteţi voi oameni din lume?"  - întreabă de fapt Pavel: nu este evident? Vă purtaţi exact ca ceilalţi oameni, nu acţionaţi ca unii duhovniceşti, născuţi din nou, care trăiesc în puterea şi dragostea Duhului Sfânt. Cunoaşteţi că Dumnezeu, care ne iubeşte locuieşte în lumină şi că porunca dragostei este cea mai mare, iar crucea lui Hristos este în primul rând dovada dragostei lui Dumnezeu, de asemeni roada Duhului Sfânt este dragostea. Întreaga Evanghelie a lui Ioan se rezumă la dragoste. Iar dacă oamenii dau frâu liber nervilor, mândriei, urii, certurilor, dacă auzi oameni vorbind de rău pe alţii, dacă cineva nu poate să-şi deschidă inima faţă de un frate ca să-l ierte când a greşit, dacă o femeie poate vorbi despre vecinii ei cu dispreţ - toate acestea sunt roadele duhului lumii. Orice atingere a lipsei de iubire nu este altceva decât firea (carnea). Cuvântul lumesc - carnal - derivă din cuvântul latinesc care înseamnă carne, iar tot ce nu este dragoste reprezintă roada sau lucrarea firii (cărnii). Firea este egoistă, mândră şi neiubitoare, astfel că orice păcat împotriva dragostei nu dovedeşte decât că omul este lumesc.

   Vei spune: "Am încercat să o înving, dar nu pot."  Asupra acestui aspect doresc să atrag atenţia. Nu încerca să aduci roade duhovniceşti atâta timp cât eşti într-o stare lumească. Trebuie să ai Duhul Sfânt pentru a putea iubi, numai după aceea va fi depăşită această stare. El îţi va da puterea de-a umbla plin de dragoste.

   Nu doar păcatele împotriva dragostei sunt cele care afectează, ci există atâtea alte păcate, de exemplu, lumescul care, conform spuselor cuiva, a "îndulcit Biserica". Să luăm ca exemplu dragostea de bani, afacerile, care determină oamenii să recurgă la orice pentru a-şi spori averile, goana după lux, plăceri, poziţie. Ce reprezintă toate acestea dacă nu firea? Satisfacerea firii este exact ceea ce lumea consideră dezirabil şi în care îşi găseşte plăcerea; iar dacă trăieşti ca şi lumea este o dovadă că duhul lumii este în tine. Starea lumească este dovedită de puterea păcatului.

Cel mai greu este sa te lasi condus de Duhul Domnului si cel mai usor este sa te lasi condus de fire.Spuneam intr-alt comentariu caci firea este mezinul rasfatat al duhului lumii si iata caci este adevarat!Ea,firea ,pofticioasa si nesatioasa,lacoma,sireata si speculativa ,doreste sa-si implineasca cele mai grozave pofte,daunind foarte mult sufletului,crestinului si foarte mult de asemeni celor din jur.Dumnezeu Isus Christos i-a mustrat pe cei ce schimbau banii in templu si se ocupau de alte activitati firesti in casa Tatalui.Si atunci dar si acum duhul lumii a patruns in biserici,deranjind si aducind intr-o stare fireasca pe multi.Acest duh lumesc doreste sa ''prinda''cit mai multi chiar pe toti daca este cu putinta pentru a strica caile sfinte ale Dumnezeului cel Viu.Autorul dar mai ales Domnul,ne atrage atentia sa nu inraznim sa aducem roade roade duhovnicesti ,atita timp cit suntem sub impresia si puterea duhului lumesc.Oare nu acesta va fi rezultatul daca nu respectam cuvintul...plecati de la mine caci nu va cunosc?fi binecuvintata si azi!
Adăugat în 18/05/2012 de sanda_tulics
toate lucrurile bune și chiar cu intenții bune făcute din fire sunt ca o cămașă mânjită....Domnul nu le poate primi. Numai prin Duhul Sfânt se pot aduce roade pt. Împărăția cerurilor. Deaceea este nevoie de cruce, pt. a ne răstigni zi de zi firea pt. a-L putea urma pe Domnul Isus.
Foarte constructive și folositoare toate eseurile care le publicați. Domnul Dumnezeu să vă binecuvânteze veșnic!
Adăugat în 19/05/2012 de Ioanhapca
Statistici
  • Vizualizări: 1321
  • Export PDF: 6
  • Favorită: 1
  • Comentarii: 2
  • Gramatical corect
  • Cu diacritice
  • Conținut complet
Opțiuni