Lumesc şi duhovnicesc - 2
Autor: Andrew Murray
Album: Predare totală
Categorie: Meditatii

   A doua caracteristică a stării lumeşti este că predomină păcatul şi eşecul. Păcatul iese la iveală. Ce dovadă ne oferă Pavel despre faptul că acei oameni erau lumeşti? Mai întâi îi mustră, apoi le adresează o întrebare, "Când între voi sunt zavistii, certuri şi dezbinări, nu sunteţi voi lumeşti?"  Când unul zice: "Eu sunt al lui Pavel!" Şi altul zice: "Eu sunt al lui Apolo!"  iar altul: "Eu al lui Chifa!" - "Nu sunteţi voi oameni din lume?"  - întreabă de fapt Pavel: nu este evident? Vă purtaţi exact ca ceilalţi oameni, nu acţionaţi ca unii duhovniceşti, născuţi din nou, care trăiesc în puterea şi dragostea Duhului Sfânt. Cunoaşteţi că Dumnezeu, care ne iubeşte locuieşte în lumină şi că porunca dragostei este cea mai mare, iar crucea lui Hristos este în primul rând dovada dragostei lui Dumnezeu, de asemeni roada Duhului Sfânt este dragostea. Întreaga Evanghelie a lui Ioan se rezumă la dragoste. Iar dacă oamenii dau frâu liber nervilor, mândriei, urii, certurilor, dacă auzi oameni vorbind de rău pe alţii, dacă cineva nu poate să-şi deschidă inima faţă de un frate ca să-l ierte când a greşit, dacă o femeie poate vorbi despre vecinii ei cu dispreţ - toate acestea sunt roadele duhului lumii. Orice atingere a lipsei de iubire nu este altceva decât firea (carnea). Cuvântul lumesc - carnal - derivă din cuvântul latinesc care înseamnă carne, iar tot ce nu este dragoste reprezintă roada sau lucrarea firii (cărnii). Firea este egoistă, mândră şi neiubitoare, astfel că orice păcat împotriva dragostei nu dovedeşte decât că omul este lumesc.

   Vei spune: "Am încercat să o înving, dar nu pot."  Asupra acestui aspect doresc să atrag atenţia. Nu încerca să aduci roade duhovniceşti atâta timp cât eşti într-o stare lumească. Trebuie să ai Duhul Sfânt pentru a putea iubi, numai după aceea va fi depăşită această stare. El îţi va da puterea de-a umbla plin de dragoste.

   Nu doar păcatele împotriva dragostei sunt cele care afectează, ci există atâtea alte păcate, de exemplu, lumescul care, conform spuselor cuiva, a "îndulcit Biserica". Să luăm ca exemplu dragostea de bani, afacerile, care determină oamenii să recurgă la orice pentru a-şi spori averile, goana după lux, plăceri, poziţie. Ce reprezintă toate acestea dacă nu firea? Satisfacerea firii este exact ceea ce lumea consideră dezirabil şi în care îşi găseşte plăcerea; iar dacă trăieşti ca şi lumea este o dovadă că duhul lumii este în tine. Starea lumească este dovedită de puterea păcatului.

Preluat de la adresa: https://www.resursecrestine.ro/eseuri/93011/lumesc-si-duhovnicesc-2