Rugaciunea
Autor: Arzenovici Efraim  |  Album: Domnului slava!  |  Tematica: Diverse
Resursa adaugata de Efraim00 in 09/05/2023
    12345678910 0/10 X

 

  Rugaciunea este poate cea mai profunda taina a relatiei dintre om si Dumnzeu. Dintre toate disciplinele crestinului aceasta este cea mai sensibila si cea mai convingatoare. Rugaciunea sincera nu poate fi practicata cu un cuget murdar, nici fara o deplina curatare si usurare a cugetului. Astfel  putem spune ca rugaciunea, desi este un dialog confesiv intre om si Dumnezeu, totusi are mai multe parti componente.

 

Putem asemana rugaciunea cu secventa din Ezechel unde omul se adancea tot mai mult in rau. Cu cat te adancesti mai mult in rugaciune, cu atat starea ta devine mai buna, sufletul tau primeste o mai buna ingrijire din partea Duhului Sfant.

 

     Prima parte a rugaciunii, o putem numi starea de pregatire. O batere la usa de intrare in prezenta lui Dumnezeu. Cortul intalnirii era conceput dupa proiectul revelat de Dumnezeu lui Moise, el era compus din trei parti inglobate in cort: curtea cortului, locul sfant si locul preasfant(Sfanta sfintelor).

 

  Prima parte era locul jertfelor in care aveau loc ritualurile care contineau jertfirea animalelor, aici era altarul poleit cu arama cu coarnele lui si ligheanul de bronz. Inchinatorul care se pleaca pe genunchi este intr-o situatie asemanatoare acestei prime parti a cortului. El se infatiseaza inaintea jertfei de ispasire a Mielului si cere sa fie spalat de orice “fapta a mainilor lui”. La piciorele Domnului Isus isi marturiseste intinarea  de pacat si orice greseli din timpul zilei, avand credinta in Cel care il intelege. Toate slabiciunile si indoielile inimii, toate gandurile izvodite de mintea lui, toate simtamintele care au fost in contradictie cu voia Domnului sunt aduse aici. Aici se da marea lupta a crestinului, lupta credintei. Punerea greutatii pacatelor sale pe altar necesita o credinta care sa coboare focul. Asemenea lui Ilie, crestinul trebuie sa creada ca cel ce a murit pe cruce poate mistui pacatele lui. In urma lacrimilor scurse din inima si ochii crestinului, acesta se poate indrepta cu incredere de “ligheanul de arama”. Aici e convingerea iertarii lui Dumnezeu, in urma careia omul isi spala maini” …Curatati-va mainile, pacatosilor; curatati-va inima, oameni cu inima impartita!”-Iacov 4:8-b. De aici putem spune “…caci Dumnezeu este mai mare decat inima noastra si cunoaste toate lucrurile”1Ioan3:20.

 

    Curatat si justificat prin jertfa Donului, crestinul poate inainta spre „Locul sfant”. In aceasta camera se gaseste masa pentru painile puse inaintea Domnului si Sfesnicul de aur. Aici sufletul spalat de sangele Domnului si pansat de vinul(Duhul Sfant care lucreaza la vindecarea ranilor) Samariteanului milos, poate gasi hrana. Painea este cea care da putere, cuvintele care dau viata si inoiesc mintea omului. Tot aici se lucreaza la crecterea puterii de a lumina. Domnul a spun ca noi suntem lumina, mandatul nostru este sa luminam”o lumina asezata pe munte nu poate sta ascunsa”. Am fost asezati pe munte prin infierea noastra, primind un nume nou care ne face o priveliste pentru lume.

 

     Urmatoarea camera si ultima este Sfanta Sfintelor sau Locul Preasfant. Aici nu putea sa intre decat Marele Preot odata pe an pentru a face ispasire. In locul acesta este Chivotul legamantului, avand in el   toiagul inflorit al lui Aaron, tablele Legii si un vas cu un omer plin cu mana. In locul acesta vorbea Dumnezeu lui Moise dintre heruvimi. Acesta e locul prezentarii lui Dumnezeu, o apropiere supranaturala prin Duhul Sfant. Aici e locul in care se primesc raspunsurile la cererile indelungate, intrucat aici e Duhul Sfant. Locul acesta e locul  in care era siguranta lui Israel, Chivotul cu elementele lui, locul in care era Dumnezeirea. Odata ajuns aici, starea ta se schimba, Dumnezeu lucreaza in inima ta imposibilul pe care tu il consideri asa. Aici au loc revelatiile lui Dumnezeu, tamaduirile prin rugaciune, e in prezenta Domnului.

 

Cel mai pretios lucru lasat de Dumnezu lui Israel era Chivotul, slava Lui Israel. Cea mai importanta bogatie data vreodata Bisericii este Duhul Sfant. Daca cel mai important obiect din Cort era chivotul, cel mai valoros dar pentru tine este Duhul Sfant. Cortul care avea sa gazduiasca Chivotul a fost facut dupa proiectul lui Dumnzeu si a impus o sfintire deosebita in tot poporul Israel, in acelasi fel prin nasterea din nou, conform planului de mantuire al lui Dumnezeu, si tu ai fost pregatit sa devii un Templu al Duhului Sfant “Nu știți că voi sunteți Templul lui Dumnezeu și că Duhul lui Dumnezeu locuiește în voi? Dacă nimicește cineva Templul lui Dumnezeu, pe acela îl va nimici Dumnezeu, căci Templul lui Dumnezeu este sfânt, și așa sunteți voi.”1Corinteni3; 16.

 

Aceasta este rugaciunea, iar pentru ea se merita orice sacrificiu al timpului. Dumnezeu vrea timpul tau!

 

Noi crestinii am vrea mereu sa avem o legatura nelimitata cu Dumnezeu sau cel putin atat cat este posibil, dar asemenea primilor oameni uneori pierdem prezenta lui Dumnezeu. Intrarea in “Sfanta Sfintelor” intarzie datorita faptului ca avem prea multe adunate pe altar. Pentru a pastra intrarea deschisa, trebuie sa pastram inima curata si sensibila la El.



Până în acest moment nu au fost adăugate comentarii.
Statistici
  • Vizualizări: 320
  • Export PDF: 1
Opțiuni
Romani 8:11 Şi dacă Duhul Celui ce a înviat pe Isus dintre cei morţi locuieşte în voi, Cel ce a înviat pe Hristos Isus din morţi va învia şi trupurile voastre muritoare din pricina Duhului Său, care locuieşte în voi.