Rugăciunea
Autor: Dorina Madaras  |  Album: fara album  |  Tematica: Diverse
Resursa adaugata de Dorina1980 in 25/02/2017
    12345678910 0/10 X
Cuvântul Domnului ne învață necesitatea absolută a rugăciunii. Rugăciunea nu este o opțiune, ci este o disciplină, cedarea voinței omenești în fața lui Dumnezeu pentru a recunoaște voia Lui. Rugăciunea este timp petrecut în conversație, o comunicare cu Dumnezeu, de aceea  trebuie să ne rugăm fără încetare. Toți oamenii de pretutindeni trebuie să se roage lui Dumnezeu!
 
Domnul Isus a fost un Om al rugăciunii! Fiindcă Domnul Isus, Fiul lui Dumnezeu a trebuit să se roage, cu cât mai mult ar trebui noi să facem același lucru! Dumnezeu să ne ajute să fim și noi oameni al rugăciunii! AMIN!
 
➡"A doua zi dimineaţa, pe când era încă întuneric de tot, Isus S-a sculat, a ieșit și S-a dus într-un loc pustiu. Și Se RUGA acolo." (Marcu 1:35) 
 
➡"După ce a fost botezat tot norodul, a fost botezat și Isus ; și pe când Se RUGA, s-a deschis cerul..." (Luca 3:21) 
 
➡"Se răspândea tot mai mult vestea despre El, și oamenii se strângeau cu grămada ca să-L asculte și să fie vindecați de bolile lor. Iar El Se ducea în locuri pustii și Se RUGA." (Luca 5:15‭-‬16) 
 
➡".....îi voi aduce la muntele Meu cel sfânt și-i voi umple de veselie în Casa Mea de RUGĂCIUNE. Arderile-de-tot şi jertfele lor vor fi primite pe altarul Meu, căci Casa Mea se va numi o casă de RUGĂCIUNE pentru toate popoarele." (Isaia 56:7)
 
➡"RUGAȚI-VĂ neîncetat." (1 Tes 5:17) 
 
➡"....Dumnezeu , căruia Îi slujesc în duhul meu, în Evanghelia Fiului Său, îmi este martor că vă pomenesc neîncetat în RUGĂCIUNILE mele.." (Rom. 1:9) 
 
Cum trebuie să ne rugăm?
➡ CU CREDINȚĂ
* "Şi fără credinţă este cu neputinţă să fim plăcuţi Lui! Căci cine se apropie de Dumnezeu trebuie să creadă că El este și că răsplătește pe cei ce-L caută." (Evrei 11:6) 
* "De aceea vă spun că, orice  lucru veţi cere, când vă rugaţi, să credeţi că l-aţi şi primit, şi-l veţi avea." (Marcu 11:24) 
 
➡ FĂRĂ ÎNDOIALĂ
"Dar s-o ceară cu credință, fără să se îndoiască deloc, pentru că cine se îndoiește seamănă cu valul mării, tulburat și împins de vânt încoace și încolo. Un astfel de om să nu se aștepte să primească ceva de la Domnul, căci este un om nehotărât şi nestatornic în toate căile sale." (Iacov 1:6‭-‬8)
 
➡ DUPĂ VOIA LUI DUMNEZEU
"Îndrăzneala pe care o avem la El este că, dacă cerem ceva după voia Lui, ne ascultă. Şi, dacă ştim că ne ascultă, orice I-am cere, ştim că suntem stăpâni pe lucrurile pe care I le-am cerut." (1 Ioan 5:14‭-‬15)
 
➡ PRIN ISUS HRISTOS, MIJLOCITORUL NOSTRU
* " Orice veţi cere în Numele Meu, voi face, pentru ca Tatăl să fie proslăvit în Fiul.  Dacă veţi cere ceva în Numele Meu, voi face." (Ioan 14:13‭-‬14) 
* "Căci, acolo unde sunt doi sau trei adunaţi în  Numele Meu, sunt şi Eu în mijlocul lor.” (Matei 18:20) 
* "De aceea şi poate să mântuiască în chip desăvârşit pe cei ce se apropie de Dumnezeu prin El, pentru că trăieşte pururea ca să mijlocească pentru ei." (Evrei 7:25) 
* "Isus i-a zis: „Eu sunt Calea , Adevărul şi Viaţa . Nimeni  nu vine la Tatăl decât prin Mine." (Ioan 14:6) 
* "Adevărat , adevărat vă spun că, orice veţi cere de la Tatăl, în Numele Meu, vă va da.  Până acum n-aţi cerut nimic în Numele Meu: cereţi şi veţi căpăta, pentru ca  bucuria voastră să fie deplină." (Ioan 16:23‭-‬24) 
 
Care sânt piedicile în rugăciune?
➡ CERERE GREȘITĂ
"De unde vin luptele şi certurile între voi? Nu vin oare din poftele voastre, care se luptă în mădularele voastre? Voi poftiţi şi nu aveţi; ucideţi, pizmuiţi şi nu izbutiţi să căpătaţi; vă certaţi şi vă luptaţi şi nu aveţi, pentru că nu cereţi. Sau cereţi şi nu căpătaţi, pentru că cereţi rău, cu gând să risipiţi în plăcerile voastre." (Iacov 4:1‭-‬3)
 
➡ MOTIVAȚIE GREȘITĂ
"Când vă rugaţi, să nu fiţi ca făţarnicii, cărora le place să se roage stând în picioare în sinagogi şi la colţurile uliţelor, pentru ca să fie văzuţi de oameni. Adevărat vă spun că şi-au luat răsplata. Ci tu, când te rogi, intră  în odăiţa ta, încuie-ţi uşa şi roagă-te Tatălui tău, care este în ascuns; şi Tatăl tău, care vede în ascuns, îţi va răsplăti. Când vă rugaţi, să nu bolborosiţi   aceleaşi vorbe, ca păgânii, cărora  li se pare că, dacă spun o mulţime de vorbe, vor fi ascultaţi. Să nu vă asemănaţi cu ei; căci Tatăl vostru ştie de ce aveţi trebuinţă, mai înainte ca să-I cereţi voi." (Matei 6:5‭-‬8) 
 
➡NEASCULTAREA DE DOMNUL
* "Dacă cineva îşi întoarce urechea ca să n-asculte legea, chiar şi rugăciunea lui este o scârbă." (Proverbe 28:9)
* "Căci ochii Domnului sunt peste cei neprihăniţi şi urechile Lui iau aminte la rugăciunile lor. Dar Faţa Domnului este împotriva celor ce fac răul." (1 Petru 3:12) 
 
➡ MÂNDRIE
* "A mai spus şi pilda aceasta pentru unii care se încredeau în ei înşişi că sunt neprihăniţi şi dispreţuiau pe ceilalţi. „Doi oameni s-au suit la Templu să se roage; unul era fariseu şi altul, vameş.  Fariseul stătea  în picioare şi a început să se roage în sine astfel: ‘Dumnezeule , Îţi mulţumesc că nu sunt ca ceilalţi oameni, hrăpăreţi, nedrepţi, preacurvari, sau chiar ca vameşul acesta. Eu postesc de două ori pe săptămână, dau zeciuială din toate veniturile mele.’ Vameşul stătea departe şi nu îndrăznea nici ochii să şi-i ridice spre cer, ci se bătea în piept şi zicea: ‘Dumnezeule, ai milă de mine, păcătosul!’  Eu vă spun că mai degrabă omul acesta s-a coborât acasă socotit neprihănit decât celălalt. Căci  oricine se înalţă va fi smerit şi oricine se smereşte va fi înălţat.” (Luca 18:9‭-‬14) 
* "Când vă rugaţi, să nu fiţi ca făţarnicii, cărora le place să se roage stând în picioare în sinagogi şi la colţurile uliţelor, pentru ca să fie văzuţi de oameni. Adevărat vă spun că şi-au luat răsplata." (Matei 6:5) 
 
➡ PĂCAT
* "Ştim că Dumnezeu n-ascultă pe păcătoşi, ci, dacă este cineva temător de Dumnezeu şi face voia Lui, pe acela îl ascultă." (Ioan 9:31)
* "....ci nelegiuirile voastre pun un zid de despărţire între voi şi Dumnezeul vostru; păcatele voastre vă ascund Faţa Lui şi-L împiedică să v-asculte!" (Isaia 59:2)
* "Cine îşi ascunde fărădelegile nu propăşeşte, dar cine le mărturiseşte şi se lasă de ele capătă îndurare." (Proverbe 28:13) 
 
➡ UN DUH DE NEIERTARE
* "Aşa că, dacă  îţi aduci darul la altar şi acolo îţi aduci aminte că fratele tău are ceva împotriva ta,  lasă-ţi  darul acolo, înaintea altarului, şi du-te întâi de împacă-te cu fratele tău; apoi vino de adu-ţi darul." (Matei 5:23‭-‬24)
* "Atunci, stăpânul a chemat la el pe robul acesta şi i-a zis: ‘Rob viclean! Eu ţi-am iertat toată datoria, fiindcă m-ai rugat. Oare nu se cădea să ai şi tu milă de tovarăşul tău, cum am avut eu milă de tine?’ Şi stăpânul s-a mâniat şi l-a dat pe mâna chinuitorilor până va plăti tot ce datora. Tot aşa  vă va face şi Tatăl Meu cel ceresc, dacă fiecare din voi nu iartă din toată inima pe fratele său.” (Matei 18:32‭-‬35)
* "Şi, când staţi în picioare de vă rugaţi, să iertaţi  orice aveţi împotriva cuiva, pentru ca şi Tatăl vostru, care este în ceruri, să vă ierte greşelile voastre. Dar dacă  nu iertaţi, nici Tatăl vostru, care este în ceruri, nu vă va ierta greşelile voastre.” (Marcu 11:25‭-‬26)
 
➡ AMĂRĂCIUNE
"Luaţi seama bine ca nimeni să nu se abată de la harul lui Dumnezeu, pentru ca nu cumva să dea lăstari vreo rădăcină de amărăciune, să vă aducă tulburare şi mulţi să fie întinaţi de ea. Vegheaţi să nu fie între voi nimeni curvar sau lumesc ca Esau, care pentru o mâncare şi-a vândut dreptul de întâi născut. Ştiţi că mai pe urmă, când a vrut să capete binecuvântarea, n-a fost primit, pentru că, măcar că o cerea cu lacrimi, n-a putut s-o schimbe." (Evrei 12:15‭-‬17) 
 
➡ IDOLI ÎN INIMĂ (NELEGIUIRE)
* ""Dacă aş fi cugetat lucruri nelegiuite în inima mea, nu m-ar fi ascultat Domnul. Dar Dumnezeu m-a ascultat, a luat aminte la glasul rugăciunii mele.  Binecuvântat să fie Dumnezeu, care nu mi-a lepădat rugăciunea şi nu mi-a îndepărtat bunătatea Lui!" (Psalm 66:18‭-‬20) 
* "Fiul omului, oamenii aceştia îşi poartă idolii în inimă şi îşi pironesc privirile spre ceea ce i-a făcut să cadă în nelegiuire! Să Mă las Eu să fiu întrebat de ei?" (Ezechiel 14:3)
* "Tu însă nu mijloci pentru poporul acesta, nu înălţa nici cereri, nici rugăciuni pentru ei şi nu stărui pe lângă Mine; căci nu te voi asculta! Nu vezi ce fac ei în cetăţile lui Iuda şi pe uliţele Ierusalimului? Copiii strâng lemne, părinţii aprind focul şi femeile frământă plămădeala, ca să pregătească turte împărătesei cerului şi să toarne jertfe de băutură altor dumnezei , ca să Mă mânie." (Ieremia 7:16‭-18) 
 
➡ ZGÂRCENIE
"Cine îşi astupă urechea la strigătul săracului, nici el nu va căpăta răspuns când va striga." (Proverbe 21:13) 
 
➡ ÎNDOIELI
"Dacă vreunuia dintre voi îi lipseşte înţelepciunea, s-o ceară de la Dumnezeu, care dă tuturor cu mână largă şi fără mustrare, şi ea îi va fi dată. Dar s-o ceară cu credinţă, fără să se îndoiască deloc, pentru că cine se îndoieşte seamănă cu valul mării, tulburat şi împins de vânt încoace şi încolo. Un astfel de om să nu se aştepte să primească ceva de la Domnul, căci este un om nehotărât şi nestatornic în toate căile sale." (Iacov 1:5‭-‬8) 
 
➡ PROBLEME ÎN CĂSNICIE
"Bărbaţilor, purtaţi-vă şi voi , la rândul vostru, cu înţelepciune cu nevestele voastre, dând cinste femeii ca unui vas mai slab, ca unele care vor moşteni împreună cu voi harul vieţii, ca să nu fie împiedicate rugăciunile voastre." (1 Petru 3:7)
 
Tipuri de rugăciune
➡ RUGĂCIUNE STĂRUITOARE
* "Stăruiţi în rugăciune, vegheaţi în ea cu mulţumiri." (Colose 4.2)
* (Luca 11:5-13, Luca 18:1-8)
* "Atunci a zis ucenicilor Săi: „Mare este secerişul , dar puţini sunt lucrătorii!  Rugaţi dar pe Domnul secerişului să scoată lucrători la secerişul Lui.” (Matei 9:37‭-‬38) 
 
➡ RUGĂCIUNE DE MIJLOCIRE
* "Mărturisiţi-vă unii altora păcatele şi rugaţi-vă unii pentru alţii, ca să fiţi vindecaţi. Mare putere are rugăciunea fierbinte a celui neprihănit." (Iacov 5:16) 
* "Şi tot astfel şi Duhul ne ajută în slăbiciunea noastră, căci nu ştim cum trebuie să ne rugăm. Dar Însuşi Duhul mijloceşte pentru noi cu suspine negrăite." (Roman 8:26)
* "De aceea şi noi, din ziua când am auzit aceste lucruri, nu încetăm să ne rugăm pentru voi şi să cerem să vă umpleţi de cunoştinţa voiei Lui, în orice fel de înţelepciune şi pricepere duhovnicească...." (Coloseni 1:9) 
* "Vă îndemn dar, fraţilor, pentru Domnul nostru Isus Hristos şi pentru dragostea Duhului, să vă luptaţi împreună cu mine în rugăciunile voastre către Dumnezeu pentru mine..." (Roman 15:30) 
* "Fraţilor, rugaţi-vă pentru noi." (1 Tesaloniceni 5:25) 
* "Rugaţi-vă totodată şi pentru noi, ca Dumnezeu să ne deschidă o uşă pentru Cuvânt, ca să putem vesti taina lui Hristos pentru care, iată, mă găsesc în lanţuri...." (Coloseni 4:3)
 
➡ ÎN DUHUL
* "Faceţi în toată vremea, prin Duhul, tot felul de rugăciuni şi cereri. Vegheaţi la aceasta cu toată stăruinţa şi rugăciune pentru toţi sfinţii.." (Efeseni 6:18) 
* "Fiindcă, dacă mă rog în altă limbă, duhul meu se roagă, dar mintea mea este fără rod. Ce este de făcut atunci? Mă voi ruga cu duhul, dar mă voi ruga şi cu mintea; voi cânta cu duhul, dar voi cânta şi cu mintea." (1 Corinteni 14:14‭-‬15) 
* "Dar voi, preaiubiţilor, zidiţi-vă sufleteşte pe credinţa voastră preasfântă, rugaţi-vă prin Duhul Sfânt..." (Iuda 1:20) 
 
➡ CERERE
"Vă îndemn dar, înainte de toate, să faceţi rugăciuni, cereri, mijlociri, mulţumiri pentru toţi oamenii, Lucrul acesta este bun şi bine primit înaintea lui Dumnezeu, Mântuitorul nostru..." (1 Timotei 2:1‭-3)
 
➡ MULȚUMIRE
* "Nu vă îngrijoraţi de nimic, ci, în orice lucru, aduceţi cererile voastre la cunoştinţa lui Dumnezeu, prin rugăciuni şi cereri, cu mulţumiri." (Filip 4:6)
* "Mulţumiţi lui Dumnezeu pentru toate lucrurile, căci aceasta este voia lui Dumnezeu, în Hristos Isus, cu privire la voi." (1 Tesaloniceni 5:18) 
 
Cine poate fi implicat în rugăciune?
➡ O PERSOANĂ
"Ci tu, când te rogi, intră  în odăiţa ta, încuie-ţi uşa şi roagă-te Tatălui tău, care este în ascuns; şi Tatăl tău, care vede în ascuns, îţi va răsplăti." (Matei 6:6)
 
➡ DOI SAU TREI
"Vă  mai spun iarăşi că, dacă doi dintre voi se învoiesc pe pământ să ceară un lucru oarecare, le va fi  dat de Tatăl Meu, care este în ceruri.  Căci, acolo unde sunt doi sau trei adunaţi în  Numele Meu, sunt şi Eu în mijlocul lor.” (Matei 18:19‭-‬20) 
 
➡ BISERICA
* "Cei ce au primit propovăduirea lui au fost botezaţi; şi în ziua aceea, la numărul ucenicilor s-au adăugat aproape trei mii de suflete. Ei stăruiau în învăţătura apostolilor, în legătura frăţească, în frângerea pâinii şi în rugăciuni." (Fapte 2:41‭-‬42) 
* "Când au auzit ei aceste lucruri, şi-au ridicat glasul toţi împreună către Dumnezeu şi au zis: „Stăpâne, Doamne, care ai făcut cerul, pământul, marea şi tot ce este în ele!" (Fapte 4:24) 
* "....dacă poporul Meu, peste care este chemat Numele Meu, se va smeri, se va ruga şi va căuta Faţa Mea, şi se va abate de la căile lui rele, îl voi asculta din ceruri, îi voi ierta păcatul şi-i voi tămădui ţara." (2 Cronici 7:14)
 
AMIN! Domnul să ne binecuvânteze pe toți!


Comentariile sunt oprite pentru această resursă.
Statistici
  • Vizualizări: 2975
  • Export PDF: 9
  • Gramatical corect
  • Cu diacritice
  • Conținut incomplet
Opțiuni