Principiul fidelității
Autor: Iulia Contis  |  Album: fara album  |  Tematica: Diverse
Resursa adaugata de iulia.contis in 13/03/2020
    12345678910 0/10 X

Sperând că nu va fi perceput drept o încercare desuetă de întoarcere spre timpuri apuse, am decis să scriu acest articol despre fidelitate. Menționez faptul că e doar produsul cugetărilor mele din ultimul timp, trecute prin filtre de lectură diferite de cele care m-au influențat până la un moment dat prea mult... E rezultatul lecturilor mele spirituale.

Ce înseamnă, așadar, fidelitatea? Și cum poate fi aplicat principiul acesta în trăirea creștină contemporană? Ce înseamnă depinde (și) de cine definește cuvântul. Puteți să recalibrați singuri noțiunea aceasta, desigur, în perimetrul subiectivității dumneavoastră. Meditam însă mai mult la modalitățile în care poate fi transpus principiul acesta.

Iată, așadar, câteva ipostaze ale fidelității, notate (aproape) aleatoriu:

În relațiile interumane: nedivulgarea unor lucruri sensibile despre o anumită persoană apropiată, de exemplu.

În viața cotidiană: apelarea la serviciile oferite de persoane care împărtășesc aceeași credință sau o credință asemănătoare.

ex. 1: Vrei să cumperi anumite bunuri? Vei apela mai întâi la persoane de aceeași credință sau de o credință asemănătoare care comercializează acele bunuri, dacă ele sunt bunuri de calitate. În al doilea rând, vei apela la persoane de aceeași credință sau de o credință asemănătoare incluse în alte structuri (subordonate). Abia apoi, dacă va fi cazul, vei apela (discret) la alte surse.

ex. 2: Vrei să îți construiești o casă? Vei aplica același principiu, bazându-te pe munca persoanelor de aceeași credință sau de o credință asemănătoare (dacă depun o muncă de calitate) și doar dacă va fi cazul (nu mai există muncitori printre ai tăi apropiați, de pildă) vei apela la serviciile unor alte persoane.

ex. 3: Vrei să beneficiezi de alte servicii (consultanță financiară, fotografii cu ocazia diferitelor evenimente etc.)? Vei aplica la fel principiul.

ex. 4: Vrei să îți mărești biblioteca? Nu vei apela doar la serviciile apropiaților, ci vei și ține cont de recomandările lor.

Sigur că o astfel de gândire are neajunsurile ei, căci ne privează uneori de posibilitățile de a prezenta prin trăirea noastră Evanghelia în fața celor care nu au intrat în contact direct cu ea. Dar cred că nu exclude o altfel de alteritate, căci nu (chiar) toate domeniile vieții sunt acoperite de persoane care împărtășesc aceeași credință sau o credință asemănătoare cu a noastră.

Să creăm mai degrabă dorința de a fi testată calitatea oferită de noi în ceea ce facem. Astfel să creăm punți între noi și ceilalți.

Până în acest moment nu au fost adăugate comentarii.
Statistici
  • Vizualizări: 35
Opțiuni