Cele trei motive fundamentale pentru a te încrede în Duhul Sfânt-2-
Autor: A. W. Tozer  |  Album: Viu în Duhul  |  Tematica: Adevărul
Resursa adaugata de floridinmaracineni in 21/11/2019
    12345678910 0/10 X
Cele trei motive fundamentale pentru a te încrede în Duhul Sfânt-2-

   CREZUL ATANASIAN -415 d. Hr.

   Înainte de toate, cine vrea să fie mântuit este necesar să țină credința universală creștină. Credința, care dacă nu este ținută întreagă și neștirbită, omul piere neîndoilenic pe veșnicie.

   Iar credința universală este aceea că noi ne închinăm unui singur Dumnezeu în Trinitate, iar Trinității în unitate, fără a confunda Persoanele și fără a diviza făptura Dumnezeirii. Căci există o singură Persoană a Tatălui, a Fiului și a Duhului Sfânt întru totu una: egală în glorie, coeternă în mărire. La fel cum este Tatăl, este și Fiul, și la fel este și Duhul Sfânt. Tatăl necreat, Fiul necreat, și Duhul Sfânt necreat.

   Tatăl infinit, Fiul infinit, și Duhul Sfânt infinit. Tatăl etern, Fiul etern, și Duhul Sfânt etern. Și totuși Ei nu sunt trei eterni ci un singur etern. La fel cum nu sunt trei infiniți, nici trei necreați, ci unul singur necreat, și unul singur infinit. În același fel, Tatăl este atotputernic, Fiul este atotputernic, și Duhul Sfânt, atotputernic. Totuși, nu sunt trei atotputernici, ci Unul singur. Cum Tatăl este Dumnezeu, Fiul este Dumnezeu, și Duhul Sfânt este Dumnezeu, Și totuși nu sunt trei Dumnezei ci un singur Dumnezeu. Cum Tatăl este Domn, Fiul este Domn și Duhul Sfânt este Domn. Și totuși nu sunt trei Domni, ci un singur Domn.

   Căci astfel suntem obligați de către adevărul creștin să recunoaștem fiecare Persoană ca fiind ea însăși Dumnezeu și Domn. Astfel, ne este interzis de către credința creștină universală să spunem că există trei dumnezei sau trei domni.

   Tatăl nu este făcut din nimic: nici creat, nici născut. Fiul este doar al Tatălui: nu este făcut (conceput), nici creat, ci născut. Duhul Sfânt este al Tatălui și al Fiului: nu este nici făcut, nici creat, ci purcede. Astfel, există un singur Tată, nu trei tați, nu trei fii, un Duh Sfânt, nu trei duhuri sfinte.

   În această Trinitate nicio Persoană nu este înaintea celeilalte sau după cealaltă; nici una nu este mai mare sau mai mică decât cealaltă. Ci toate trei Persoanele sunt împreună coeterne și coegale.

   Astfel, ca în toate lucrurile, cum este spus mai înainte, să se aducă închinare Unității în treime și Treimii în unitate.

   CREZUL APOSTOLIC -390 d. Hr.

   Cred în Duhul Sfânt, sfânta Biserică universală, împărtășirea sfinților, iertarea păcatelor, învierea morților și viața veșnică. Amin!

   Nu știu cu exactitate ce impact au aceste crezuri asupra ta dar, pentru sufletul meu, sunt așa cum este o mâncare copioasă pentru trup. Această declarație de credință a fost transmisă de-a lungul anilor și aceasta este ceea ce au crezut părinții noștri spirituali. Când s-a întrunit consiliul de creștini și au declarat aceste adevăruri, ei au fost gata să sufere pentru ele într-atât d emult încât unora dintre ei li s-au tăiat limbile, altora li s-au ars urechile, altora li s-au rupt mâinile iar alții și-au pierdut câte un picior și toate acestea pentru că au apărat acest adevăr și anume că Isus Hristos este Domnul, totul pentru gloria Tatălui. Acești oameni nu au murit pur și simplu ci au fost martiri, fiind mutilați într-un mod îngrozitor. Ei au fost sfinții lui Dumnezeu din vechime, ei erau cărturari care cunoșteau adevărul. Ei au scris aceste crezuri și ni le-au transmis nouă și lumii pentru vremurile ce aveau să vină. Îi mulțumesc pe genunchi lui Dumnezeu pentru ele.

   IMNURILE

   Imnurile bisericii formează cel de-al treilea fir al funiei. Nici nu știu de unde să încep și unde să mă opresc. Voi menționa doar câteva dintre preferatele mele. Verifică dacă le regăsești în cartea ta de imnuri ale credinței:

   -Suflă peste mine, Duhule Sfinte de Edwin Hatch, 1835-1889

   -Vino, Duh Sfânt, porumbel ceresc de Isaac Watts, 1674-1748

   -Duh sfânt și lumină divină de Andrew Reed, 1787-1862

   -Duh Bun și Sfânt de Christopher Wordsworth, 1807-1885

   -Vino, Duh Sfânt de Albert B. Simpson, 1842-1919

   O, MÂNGÂIETOR, BLÂND ȘI BUN

   O, Mângâietor, blând și bun

   Porumbele ceresc sfânt și divin;

   Inimile noastre Ți le dăruim

   Plinătatea Ta acum așteptăm

Refren:

   Te-așteptăm, Te-așteptăm

   Porumbel ceresc, Te-așteptăm

   Inimile noastre Ți le dăruim

   Plinătatea Ta acum așteptăm

... .

   Unde să ne oprim? Meditând la aceste imnuri începem să înțelegem ce a crezut biserica de-a lungul timpului. Știu că în multe biserici nu se mai cântă imnurile credinței, dar oricât m-aș strădui, nu înțeleg de ce. Aceste imnuri ne conectează cu biserica din trecut. Mulți oameni vor să se desprindă de trecut din punct de vedere spiritual. Dar este imposibil. Imnurile formează cel de-al treilea fir al funiei.


Până în acest moment nu au fost adăugate comentarii.
Statistici
  • Vizualizări: 741
  • Export PDF: 2
  • Favorită: 1
  • Gramatical corect
  • Cu diacritice
  • Conținut complet
Opțiuni