Cine sunt?
Autor: Alexandrina Tulics  |  Album: Anotimpuri  |  Tematica: Diverse
Resursa adaugata de sanda_tulics in 09/07/2013
    12345678910 10/10 X
Media 10 din 10 voturi
Cine sunt?

  

       CINE SUNT?

   Cu o rădăcină de leuştean  pe care sora Sofi din Moneasa mi-a dăruit-o la ultima noastra întîlnire, împreună cu o îmbrăţişare lungă, plină de dragoste creştin-bătrînească, cu binecuvîntările ei de mamă în Domnul, lacrimile ei tainice care ştiau că ne vom mai vedea doar în cer... . cu inima strînsă de despărţirea de ea, cea pe care o cunoscusem tîrziu, dar care era ca... vinul cel bun  scos la nunta din Cana, ne-am luat un la revedere  ''temporar '' de la ea, cine ştie, pentru cîtă vreme. Încercam să ''strîng" în mine şi-n pumni, ''ceva zestre care să mă treacă apa cea mare" ce desparte România de America.

   Mi-am încropit în grabă un costum românesc din zona de munte cărăşeană, în culorile de alb-negru, cu ''pui '' cusuţi cu arnici albastru, poale albe, o straiţă şi cergi din Maramureş, în binecunoscutele culori roşu, alb, negru, fotografii de familie, prieteni, onomastici şi aniversări imortalizate în care eram fericiţi, părinţi tineri şi  încă tinerii copii ai părinţilor noştri... Caiete de cîntări, Harfa mică şi verde din care cîntam Domnului, caiete cu rimă timidă şi... cîteva obiecte ce-şi aşteaptă încă ''locul'' aşezării pe care nu şi-l găsesc aici, nepotrivindu-se în decor... cu nimic.

   Ieri am reaşezat după curăţenie lucruri  şi am descoperit frumuseţi româneşti... imortalizate la Techirghiol, marea, porumbei în Piata Unirii [Dom Platz din Timisoara], o biserică de lemn din Maramureş... a fost ca o rugă nedeie să-mi văd frumuseţile lăsate în urmă, purtate în fiinţa-mi. De ce fac comparaţia respectivă?

   În satele mehedinţene, vara, în vacanţă, mătuşa mea, scotea pe gard [la vedere ] toată armătura ei de femeie cuminte, lucrătoare, rodul iernii în faţa - războiului de ţesut. Ea şi alte femei îşi arătau roadele lucrului lor, ca şi mine care-mi scot toate amintirile, obiectele ce reprezintă ''Marea Românie trecută peste ocean''. Am emoţii de fiecare dată cînd le am în mînă, mă răscolesc, le mîngîi, le pun la loc cu respect şi ''vorbesc" celor din pozele îngălbenite [cum vorbeam bunicului meu], un mare şi vrednic, român.

   Cine sunt? M-am întrebat şi eu de multe ori dincolo de apă, '' înfrigurată''  să nu-mi pierd din vorbire, din averea natală [limba, obiceiuri şi educaţie în biserica românească ] ce am primit-o de la părinţi şi de la unii din cei mai smeriţi fraţi şi surori în Domnul. Cînd mi-e greu, cînd nu mai pot, ''scot artileria", de origine românească, şi mă duc înaintea Domnului în rugi doinite, lacrimi ce mi le şterge El...

   Aici, sub mîna-I sfîntă, mă întîlnesc cu mama ce-mi răspunde cu aceleaşi lacrimi de dor din ţară... cu surorile mele în rugăciune, cu surori-prietene  şi cu toţi ce se bucură căci ''mă ţin de ei... de-ai Domnului''. El, numai El... Îmi ştie  teama ca nu cumva copiii mei ''să piardă în drumul lor'' averea vorbirii, a credinţei, a ospitalităţii, a dragostei neprefăcute, aşa cum ne-o cere Domnul. O mîngîiere  am primit  la gîndul rătăcitor: cine sunt?   cînd am citit din datele biografice ale fratelui Cornici de aceeaşi origine în care scrie [cam asa]: sunt născut în România, trăiesc în America şi-mi voi petrece veşnicia... în cer. Cînd nu mă aşteptam, am primit acest răspuns ca o mîngîiere, un răspuns mult aşteptat ce ''stinge" din doruri... de la un frate mai mare, în Domnul.

 

Dăruită tuturor românilor dar, mai ales celor ca mine, ce strîng în pumni, în inimă... ţin strîns România, învelită în tricolorul inimii.

                                   Alexandrina Tulics



Frumos, aveti un dar aparte de a scrie lucrurile si de a le zugravi ochilor nostri. Fiti binecuvantata de Domnul oriunde v-ati afla. Si mie mie dor de tara, iar daca ar fi lucrurile atat de simple, azi m-as reintoarce in locurile unde am copilarit, oraselul ascuns intre dealuri, si pazit de munti, udat de Somes. Dar Dumnezeu stie, cat si cum, si de ce trebuie sa locuim departe de cuibul nostru. O singura si sigura tara vom avea insa o vesnicie. A Lui sa fie slava si lauda in veci de veci.
Adăugat în 09/07/2013 de MihailCiprianMuresan
Rînduri aşternute dintr-o inimă plină de dragoste pentru ţară, locurile natale, din care putem învăţa multe lucruri; Dumnezeu să vă binecuvinteze.
Adăugat în 09/07/2013 de floridinmaracineni
..Buna mea sora si prietena Florica Ficard, ''mi-a scos'' pe gard zestrea romaneasca, {priviti-o ce frumoasa este!}Iar eu ..sunt undeva in poarta,nu ma vad, asteptindu-va pe toti sa partasim impreuna.E o ''bine ati venit,la noi!''imaginea insotitoare eseului.
Multumesc.
Adăugat în 09/07/2013 de sanda_tulics
Vaaaai, ce frumos!!! Chiar am păşit, văzut, atins toate cele descrise...Numai dorul, el, deşi tot dor se cheamă, este particularizat. Nostalgiile sunt cam aceleaşi dar "culorile" sunt specifice fiecăruia în parte. Frumos, Sanda, sensibil...fii binecuvântată!
Adăugat în 09/07/2013 de lboltasu
Sunteti o crestina nascuta in Romania si de mama dvs si din nou din Duhul Sfant...Dar Dumnezeu este pe tot pamantul..
Adăugat în 09/07/2013 de loredanam
Ultimul comentariu ma face sa raspund caci, din punct de vedere fizic, personal[ stiu cine sunt] nu mi-am pierdut din memorie dar este greu sa -ti inradacinezi pomul intr-alt loc ,atit de diferit de ceea ce ai fost si ai trait zeci de ani. Despre ''identitatea'' inca neadaptata total in aceasta tara ,am avut intrebarea''cine sunt?'' Este o intrebare a inimii, al sufletului ,si dattoria mea de a gasi raspunsul exact , care sa multumeasca fiinta mea. Multumesc tuturor celor care, au inteles ''lupta'' si dorinta aratoare de nerenuntare a ceea ce am fost programata din ceruri sa fiu, multumesc caci unii dintre voi, departe de tara ca si mine v-ati bucurat sincer de bucuriile mele , de zestrea mea intinsa pe gard[poza] de ospitalitatea mea , va multumesc de vizita voastra. Mi -ati facut o mare bucurie, fiti inecuvintati!
Adăugat în 10/07/2013 de sanda_tulics
Pace soră Sanda ! Vreau să vă mărturisesc [ cum probalil ați și remarcat acest lucru ] că una din slăbiciunile mele zilnice, este tot ce se leagă de ROMÂNIA; dor, dragoste, frumusețea ei șamd....
Am citit de ieri eseul, m-a cuprins emoțional, încercând cu ochii minții, să fac filmul evenimentelor, începând cu ,, legătura de leuștean, ultima îmbrățișare a unei ființe dragi , [ iar acest act, mi-a trezit unele amintiri, și foarte curând am să scriu un eseu despre ele. ] zborul peste apa înghețată ce despat cele două continente, și bineînțeles întrebarea ; cine sunt ?
De foarte multe ori în viață, mi-am pus și eu astfel de întrebări. Oare suntem un Cain mereu pus pe fugă, departe de locul natal ? Dar, mulțumesc Lui Hristos, și pentru acest pământ srtăin, și pentru scumpa noastră Românie, dar și mai mult, îi mulțumesc pentru Țara Sfântă, ce-și așteaptă cetățenii, pentru a fi locuită.
Domnul Isus, să vă binecuvânteze, pentru acest,, gând românesc '' așternut pe hârtie !!
Adăugat în 10/07/2013 de viorel77
Ați provocat atâtea nostalgii în noi...și bine ați făcut. /Tot respectful, gc
Adăugat în 10/07/2013 de geocornic
Statistici
  • Vizualizări: 1409
  • Comentarii: 8
  • Gramatical corect
  • Cu diacritice
  • Conținut complet
Opțiuni