Auzirea selectiva
Autor: www.realsos.ro  |  Album: fara album  |  Tematica: Diverse
Adaugata in 26/01/2006
    12345678910 0/10 X
"Ascultati fiilor, invatatura unui tata, si luati aminte ca sa pricepeti; caci eu va dau sfaturi bune: nu lepadati invatatura mea" (Prov.4:10).

Cunosc pe aceasta batrana, care o face pe "surda". Nu aude decat ce vrea sa auda. Am calatorit cu ea in masina si eu vorbeam in fata cu persoana de langa mine si am fost convinsa ca nu aude. M-a surprins cand a intrat in conversatia noastra si a pus intrebari cu privire la persoana despre care discutam. Asa s-a dat de gol ca, daca a putut auzi in masina unde este putin zgomot, cu siguranta aude mult mai bine cand este in casa.

Chiar si cei ce aud bine aud numai ceea ce vor sa auda. De cate ori spui sotului sau copilului sa puna farfuria in chiuveta dupa ce mananca, ori sa o spele si s-o puna sa se scurga, dar nu te aude, chiar daca aude? Exemplele pot curge la infinit. Asa se pare ca s-a intamplat si cu Solomon. In cartea Proverbe, mai ales in primele capitole, el pomeneste de multe ori cum tatal lui l-a invatat cu temeinicie cum sa devina virtuos si cu o crestere aleasa in caile Domnului. Daca citim istoria lui de adult si imparat, istoria ne mentioneaza fapte contrare celor pe care tatal lui l-a invatat. Tatal il sfatuise sa se fereasca de femeia straina cu "vorbe ademenitoare, si care paraseste pe barbatul tineretii lui". Ce a facut Solomon? Si-a luat o mie de neveste. Tatal lui l-a invatat sa-si "pazeasca inima mai mult ca orice, caci din ea ies izvoarele vietii". Ce a facut el? S-a lasat tarat de iubire, a iubit femei straine si apoi s-a inchinat si la dumnezeii lor. Desi indemnul pe care el l-a adresat cititorilor cartii: "Ascultati, fiilor", "Fiule, ia aminte", "fiule nu uita invataturile mele" este repetat de nenumarate ori, el insusi cand a imbatranit, s-a abatul de la ceea ce a primit.

Este important sa ascultam de cine trebuie sa ascultam, de cei care sunt in pozitie de autoritate mai ales, pentru ca sunt atatea voci azi in lume, care nu neaparat ne conduc pe cararile intelep-ciunii. In engleza spune: "Ascultati, dati atentie la ce auziti, luati seama!" Cu toate acestea, cati sunt aceia care dau atentie Cuvantului lui Dumnezeu? De aceea sunt asa de multi cei ce cad de la credinta? Cuvantul in engleza pentru acestia este "backsliders". Slide inseamna a aluneca, iar "back" inseamna spate. Un "backslider" este unul care a cazut pe spate, unul care este trantit la pamant. Si totul a inceput cu o neglijare a avertizarilor si sfaturilor parintesti. Au luat doar ce au vrut de la ei si in cea mai mare parte, s-au crezut destul de maturi ca sa faca propriile lor alegeri.

Multi baieti si barbatii de mai tarziu, iau ca un lucru de apucat ca sunt din categoria umana favorizata. In secolul acesta in care femeia ar e drepturi egale cu barbatul, care lucreaza in fabrica sau in birou 8 ore ca si el, adesea este nevoie sa li se reaminteasca ca au drepturi egale si la bucatarie si la curatenie si la spalatorie.

Voi fii mei sa va-mbracati cu haina cea curata
caci ea-i mai calda, mai de pret, mai buna si frumoasa.
Cea mai curata haina e, sa stiti Neprihanirea,
frumoasa Bunatatea iar cea calda e iubirea.
Cea mai de pret e orisicand, oriunde Ascultarea
ea celorlalte tuturora le-nfrumuseteaza starea.
Acestea-s haine sfinte iar acei ce le imbraca
lui Dumnezeu si alor Sai de-apururi au sa placa.
Dar neascultarea ori si cand dezbraca pe oricine
si-l lasa gol ca primul om, in frica si rusine;
il scoate-afara din Eden, de har il departeaza
caci fara haina ei in cer, nu-i nimenea sa saza.

Doamne, ajuta-ma sa aud tot ce trebuie sa aud si apoi sa implinesc tot ce este bun. Amin.
Până în acest moment nu au fost adăugate comentarii.
Statistici
  • Vizualizări: 1082
  • Export PDF: 3
Opțiuni