Borsul
Autor: www.realsos.ro  |  Album: fara album  |  Tematica: Diverse
Adaugata in 26/01/2006
    12345678910 0/10 X
"Nu va laudati bine. Nu stiti ca putin aluat dospeste toata plamadeala?" (1 Cor. 5:6).

Borsul est o zema acra preparata din tarate de grau sau de secara, ovaz sau de sfecla de zahar, fermentate in apa, care apoi strecurata este folosit la acrirea ciorbelor. Pentru aceasta, ca si la facerea painii este nevoie de putina plamadeala, numite in cazul borsului husti. Acestea in cateva ore fermenteaza restul de tarate. Aceasta plamadeala este in mai mica cantitate decat restul ingredientelor.

Eclesiastul scria in cap 10:1: "Mustele moarte strica si acresc untdelemnul negustorului de unsori; tot asa putina nebunie biruie intelepciunea si slava". Mustele moarte descriu aici lipsa de intelepciune sau nebunia, care fac o paguba la fel de mare in viata unui om, ca si in afacerile lui. La fel si-n viata omului, nu este nevoie de o sumedenie de pacate sa fii considerat pacatos. Este indeajuns unul ca sa ne amarasca si sa ne acreasca viata.

Chiar si cei care au experimentat ungerea cu Duhul Sfant pot fi ispititi si daca nu se tin tari in neprihanirea lor, prin puterea Domnului, pot cadea si pot sa se piarda pentru totdeauna. Este de ajuns doar un singur pacat ca sa ne pierdem vesnicia. Iuda a comis doar un pacat: l-a vandut pe Domnul Isus. Diotref a vrut sa aiba intaietate in biserica, Anania si Safira au spus doar o minciuna, si au murit. Dima l-a parasit pe Domnul din dragoste pentru lume. Imineu si Alexandru Caldararul si-au pierdut cugetul curat si au cazut din credinta. Evodia si Sintichia aproape ca sa fie excluse din randul fratilor pentru un conflict care l-au avut intre ele, desi inainte se ostenisera mult pentru Domnul. Tanarul bogat a plecat mahnit de la Domnul Isus cand acesta i-a spus sa vanda tot ce are si sa-l urmeze, pentru ca era foarte bogat si isi iubea bogatiile.Pe David o singura privire acolo unde nu trebuia, l-a facut sa cada in pacatul pe care apoi l-a platit cu mult plans si pocainta. Pentru ca Lot a fost lacom in privire, a ales campia si mai tarziu si-a chinuit nespus sufletul din pricina a ceea ce vedea in fiecare zi si in cele din urma si-a pierdut si sotia si parte din copii. Cuvantul lui Dumnezeu este plin de avertizari si de indemnuri la Veghere.

Viata de credinta este o lupta. Apostolul Pavel spunea ca se poarta aspru cu trupul lui, ca nu cumva. dupa ce a propovaduit altora, el insusi sa fie lepadat ((1 Corint 9: 27). Pacatul se tine dupa noi, a spus Dumnezeu lui Cain, dar sfatul era: "tu sa-l stapanesti". Pacatul se poate stapani avand in fiecare zi privirea la crucea Domnului Isus, acolo unde pacatul a fost osandit si pedepsit. Prin rugaciune, predare si dependenta zilnica de Dumnezeu, pacatul se poate stapani.

Sa calci cu teama-n iarba cea moale de la ses,
Ispita ca naparca acolo sta mai des.
Acolo sta pacatul ca sarpele pandind
Virtutea, rugaciunea si ravna lenevind.
O, nu-ti slabi vegherea, ci roaga-te mai des
Si mai cu ravna-alearga ajuns la drum de ses.
Cand scapi de calea aspra si-ajungi la locuri moi
O, mai ales acolo ispitele vin roi.

Atati din cei ce-n valuri lupta-au stralucit
In locuri linistite vrajmasul i-a robit.
Mergi mult mai plin de teama ajuns la drum placut
Cununile mai multe acolo s-au pierdut. (T.Dorz, Sa calci cu teama)

Ajuta-ma, Tata, sa veghez cu teama sfanta ca sa nu-mi pierd cununa vietii pentru placeri de o clipa. Amin.
Până în acest moment nu au fost adăugate comentarii.
Statistici
  • Vizualizări: 1536
  • Export PDF: 3
Opțiuni