Cum trebuie sa raspundeti
Autor: www.realsos.ro  |  Album: fara album  |  Tematica: Diverse
Adaugata in 26/01/2006
    12345678910 0/10 X
"Vorbirea voastra sa fie totdeauna cu har, dreasa cu sare, ca sa stiti cum trebuie sa raspundeti fiecaruia" (Col.4:6).



Apostolul indeamna mai departe (suntem in contextul zilei de ieri) ca fratii sa fie prudenti in ceea ce vorbesc si cu o comportare decenta fata de cei cu care converseaza, fie dintre cei pagani, din lume, fie fata de cei din Biserica lui Dumnezeu in mijlocul carora traiau.

1. "Purtati-va cu intelepciune cu cei din afara". Asta inseamna ca trebuie sa fim cu grija in toate conversatiile cu ei, sa nu fii jignit de ei ori sa nu contractezi vreunul din obiceiurile lor, pentru ca "tovarasiile rele strica obiceiurile bune" (1 Cor.15:33). Ba mai mult sa fim cu grija ca nu cumva sa ranim cugetul cuiva si astfel sa sporim prejudecatile pe care deja unii le au cu privire la religie, si sa nu le dam ocazia ca sa nu le placa de religie din pricina ca nu le place de noi. Sa facem tot binele pe care li-l putem face si cand este nimerit sa le recomandam si Cuvantul lui Dumnezeu.

2. "Rascumparati vremea" inseamna a folosi timpul in cea mai buna maniera posibila prin a vorbi din Cuvant si despre credinta in Isus. Zilele sunt rele si periculoase si unii trec prin necazuri si suferinte. De aceea trebuie sa fim cu grija si cu precautie ca sa nu le dam prilejul sa vorbeasca de rau calea Domnului, si sa nu ne expunem si pe noi insine rautatii si vointei lor rele.

3. "Vorbirea voastra sa fie dreasa cu har" asa cum se cuvine sa fie vorba unui crestin care pretinde ca este ceea ce profeseaza. "Dreasa cu sare" insemna cu discretie si la timpul potrivit. Chiar daca nu totdeauna vorbirea este despre har, dar totdeauna sa fie cu har. Cu toate ca vorbirea noastra este una obisnuita, despre lucruri obisnuite, in ea trebuie sa fie un aer de evlavie si intr-o maniera crestina. "Dreasa cu sare", adica sa fie cu gust. Harul este sare care drege orice discurs, el il face sarat adica bun de mancat si protejeaza pe vorbitor de a nu cadea in discutii nefolositoare si nesanatoase.

4. "pentru ca sa stim cum sa raspundem fiecaruia". Un raspuns este bun pentru o persoana si alt raspuns este bun pentru alta (Prov.26:4-5). Avem nevoie de o mare intelepciune si de har pentru a da un raspuns potrivit cu nevoile fiecaruia, in special raspunsul la intrebarile si obiectiunile adversarilor credintei. Dand argumente ale credintei noastre sa le aratam nerezonabilitatea exceptiilor si sicanelor lor in avantajul cauzei noastre si cu cat mai putin prejudiciu fata de noi. "Fiti gata sa raspundeti oricui va cere socoteala de nadejdea care este in voi, dar cu blandete si teama" (1 Petru 3:15).

Sa cerem astazi Domnului intelepciune cum trebuie sa ne purtam si ce trebuie sa vorbim cu cei din afara, pentru ca sa nu fie vorbita de rau Calea Domnului din pricina noastra.
Până în acest moment nu au fost adăugate comentarii.
Statistici
  • Vizualizări: 1135
  • Export PDF: 3
Opțiuni