Câteva adevăruri, cu privire la responsabilitățile soțului
Autor: Anonim  |  Album: fara album  |  Tematica: Diverse
Resursa adaugata de RepalovVeaceslav in 22/01/2020
    12345678910 10/10 X
Media 10 din 1 vot

1. Textul pe care-l vom studia cu privire la responsabilitățile bărbatului în căsătorie se află la Efeseni 5. Citește acest text cu mare atenție. Bazat pe acest text să răspundem la următoarea întrebare:

 

a. Ce porunci dă Domnul soțului în Efeseni 5:25-33?

 

Iubiți-vă nevestele – așa cum a iubit Hristos Biserica; şi S-a dat pe Sine pentru ea, ca s-o sfinţească, după ce a curăţit-o prin botezul cu apă prin Cuvânt, ca să înfăţişeze înaintea Lui această Biserică, slăvită, fără pată, fără zbârcitură sau altceva de felul acesta, ci sfântă şi fără prihană;

Tot aşa trebuie să-şi iubească şi bărbaţii nevestele, ca pe trupurile lor;

să-şi iubească nevasta ca pe sine;

să-și îngrijească nevasta cu drag;

s-o hrănească;

 

2. Să studiem înțelesul următoarelor cuvinte din limba greacă din Efeseni 5. Însemnătatea timpului acțiunii verbelor în grecește se deosebește de cel în limba română. Astfel:

 

a. a iubi – (în greacă verbul este la timpul prezent. Timpul prezent în greacă arată că acțiunea verbului se va repeta în fiecare zi și nu se va petrece doar o singură dată. Apoi verbul este la timpul imperativ și este deci o poruncă, nu o sugestie. Verbul este la diateza activă adică subiectul (bărbatul în acest caz) face lucrarea. Verbul este „agapao” (aceeași rădăcină cu „agape”) și înseamnă dragostea creștină îndreptată către frați sau oameni în general, o dragoste, care nu face deosebiri între oameni, o dragoste, care nu vine ca un impuls al simțurilor, și nu este un rezultat firesc al propriilor sforțări, ci vine de la Dumnezeu.

 

b. a hrăni – are înțelesul de a îngriji un copil până ajunge matur. Verbul înseamnă a te îngriji de cineva, a hrăni pe cineva, care este carne din carnea ta.

 

c. a îngriji cu drag – are înțelesul primar de a ține cald (după cum păsările țin cald puilor lor; același cuvânt este folosit în Deuteronom 22:6 „Dacă întâlneşti pe drum un cuib de pasăre, într-un copac sau pe pământ, cu pui sau ouă şi mama lor şezând peste pui sau peste ouă, să nu iei şi pe mamă, şi pe puii ei... ”). A îngriji cu drag înseamnă a îngriji cu o dragoste atentă (așa cum o doică se îngrijește de copiii ei - acelaș cuvânt este folosit și în 1 Tesaloniceni 2:7 „Dimpotrivă, ne-am arătat blânzi în mijlocul vostru, ca o doică ce-şi creşte cu drag copiii.”).

 

3. Potrivit celor citite mai sus, scrie mai jos cum trebuie să-și iubească soțul soția. Culege tot ce poți din comparația, pe care o face Pavel, asemănând dragostea soțului față de soție cu dragostea Domnului Iisus față de Biserică. Fii cât se poate de specific, sau de detailat, ca să dai un răspuns complet la această întrebare. Dragul meu, fii te rog practic în răspunsul tău. Vreau să-ți dau numai un exemplu de răspuns la întrebarea de mai sus: „Un bărbat trebuie să-și iubească soția, chiar dacă are “pete și sbârcituri”, el nu trebuie să râdă niciodată de ea, făcând haz de felul cum arată (grasă, slabă, etc.), sau nu trebuie să-i ironizeze defectele fizice.”

Ca să te ajut în răspunsul tău, doresc să-ți spun, că există o deosebire între rolul bărbatului și răspunderile bărbatului. Rolul bărbatului este să fie capul nevestei. Răspunderea lui: să-și iubească nevasta ca și Domnul Iisus Biserica (toți credincioșii adevărați) Sa.

 

4. Citește cu atenție Coloseni 3:19 și pentru înțelesul versetului îți dau sensul următoarelor cuvinte din limba greacă potrivit dicționarului de cuvinte grecești:

 

„Bărbaţilor, iubiţi-vă nevestele şi nu ţineţi necaz pe ele.” (Coloseni 3:19)

 

a. Cuvântul „a iubi” a fost studiat anterior și același cuvânt este folosit în Efeseni 5:25;

 

b. a ține necaz – are înțelesul de a amărâ pe cineva, de a-l irita prin felul tău de comportare, (de ex. în Exodul 1:14 cuvântul este tradus: „le-au făcut viața amară”; în Estera 4:1 cuvântul este tradus: „strigăte amare”).

 

Să analizăm 1 Petru 3:7 și să observăm porunca pe care o dă Domnul bărbaților. Care sunt cele două aspecte ale acestei porunci?

 

„Bărbaţilor, purtaţi-vă şi voi, la rândul vostru, cu înţelepciune cu nevestele voastre, dând cinste femeii ca unui vas mai slab (vas foarte prețios, plăpând, delicat), ca unele care vor moşteni împreună cu voi harul vieţii, ca să nu fie împiedicate rugăciunile voastre.” (1 Petru 3:7)

 

Să se poarte cu înțelepciune cu nevestele lor;

Să dea cinste femeii, ca unui vas mai slab;

 

Deoarece trebuie să te porți „cu înțelepciune cu nevasta ta, fără să ții necaz pe ea”, fără să te porți cu asprime, ce trebuie să faci, sau ar trebui să faci, luând în considerare porunca de mai sus? Cum trebuie soțul să-și iubească soția? Te rog, nu te grăbi să răspunzi cu ușurință la această întrebare. Roagă-te și meditează asupra comportării tale, și al felului, în care te vei purta în lumina Scripturii. Scrie alăturat ce acțiuni specifice vei lua, ca să împlinești porunca Domnului:

Până în acest moment nu au fost adăugate comentarii.
Statistici
  • Vizualizări: 588
  • Export PDF: 4
  • Gramatical corect
  • Cu diacritice
  • Conținut incomplet
Opțiuni