Ce gândire să te însuflețească?
Autor: Anonim  |  Album: fara album  |  Tematica: Diverse
Resursa adaugata de RepalovVeaceslav in 08/01/2020
    12345678910 0/10 X

 

Ce gândire să te însuflețească: Filipeni 4:8-9

 

8 Încolo, fraţii mei, tot ce este adevărat, tot ce este vrednic de cinste, tot ce este drept, tot ce este curat, tot ce este vrednic de iubit, tot ce este vrednic de primit, orice faptă bună şi orice laudă, aceea să vă însufleţească. 9 Ce aţi învăţat, ce aţi primit şi auzit de la mine şi ce aţi văzut în mine, faceţi. Şi Dumnezeul păcii va fi cu voi. Filipeni 4:8-9

 

La Filipeni 4:8, Pavel dă un îndemn, o poruncă, care va schimba în întregime felul nostru de a gândi. Apoi, în versetul nouă, avem o promisiune minunată. Un studiu amănunțit al acestor două versete arată că promisiunea se bazează pe împlinirea unor condiții specifice. Citește ambele versete în contextul lor și scrie mai jos promisiunea și condițiile.

 

Promisiunea:

Domnul păcii va fi cu noi.

 

Condițiile:

Să devii frate prin credință în Hristos;

Să ne însuflețească tot ce este adevărat, tot ce este vrednic de cinste, tot ce este drept, tot ce este curat, tot ce este vrednic de iubit, tot ce este vrednic de primit, orice faptă bună și orice laudă;

Să facem ceea ce am învățat de la Pavel, ceea ce-am primit de la Pavel, ceea ce-am auzit de la Pavel și ceea ce-am văzut în Pavel.

În Filipeni 4:9 Pavel poruncește ce să “faceți.” Timpul verbului este la imperativ prezent și în limba greacă înseamnă: continuați mereu să faceți, ca o practică sfântă (tot ceea ce v-am spus mai sus).

 Ce legătură există între condițiile cerute din versetul 4:9 și promisiunea din același verset? Explică cu cuvinte proprii.

 

În versetul 8, Pavel arată la ce anume stări să gândim, sau ce stări să ne însuflețească. Să deschidem “Dicționarul cuvintelor de limbă greacă” pentru a înțelege mai bine definiția fiecărui cuvânt în parte:

 

“adevărat” – înseamnă tot ce spune Biblia că este adevărat cu privire la felul de vorbire și purtare zilnică. Adevărul însă trebuie spus “cu dragoste” nu tăios, nu jignitor (vezi Efeseni 4:15 - ci, credincioşi adevărului, în dragoste, să creştem în toate privinţele, ca să ajungem la Cel ce este Capul, Hristos). Un caracter “adevărat” este cinstit, drept, nefățarnic.

 

“cinstit” – sau onorabil, respectabil. Cuvântul arată seriozitate în gândire și în scopuri.

 

 

“drept” – înseamnă a fi neprihănit înaintea Lui Dumnezeu și drept înaintea oamenilor.

 

“a fi curat” – înseamnă a avea o gândire curată și o comportare sfântă (citește 2 Corinteni 7:2 - Înţelegeţi-ne bine! N-am nedreptăţit pe nimeni, n-am vătămat pe nimeni, n-am înşelat pe nimeni).

 

“vrednic de iubit” – înseamnă plăcut, frumos. Pentru a înțelege mai bine cuvântul citește 2 Samuel 1:23 – (Saul şi Ionatan, care s-au plăcut şi s-au iubit în timpul vieţii lor, n-au fost despărţiţi nici la moarte; erau mai uşori decât vulturii,
mai tari decât leii) și 1 Petru 3:8 – (Încolo, toţi să fiţi cu aceleaşi gânduri, simţind cu alţii, iubind ca fraţii, miloşi, smeriţi).

 

“vrednic de primit” – înseamnă “a vorbi de bine pe cineva” și “a fi vorbit de bine de către alții.”

 

“faptă bună” – arată ideea de curaj, de acțiune. În 2 Petru 1:5 cuvântul arată că viața de credință în Domnul Iisus are ca rezultat fapte bune.

 

“laudă” – este o stare înaltă înaintea Lui Dumnezeu (citește Romani 2:29 - Ci iudeu este acela care este iudeu înăuntru, şi tăiere împrejur este aceea a inimii, în duh, nu în slovă; un astfel de iudeu îşi scoate lauda nu de la oameni, ci de la Dumnezeu) sau orice merită într-adevăr să fie apreciată de noi și primită.

 

 

 

Definiția verbului “însuflețească” (Filipeni 4:8). Timpul verbului arată o acțiune continuă – să vă însuflețească mereu și mereu. Este verbul principal al întregii fraze de care se leagă toate celelalte cuvinte și înseamnă: ia bine seama și gândește-te asupra acestor lucruri în așa fel încât ele să devină o parte activă a vieții tale, însuflețindu-ți întreaga comportare. Rădăcina verbului vine de la “a gândi” sau “minte.”

 

În Scriptură, cuvintele “minte” și “inimă” au deseori un înțeles similar.

 

O persoană este ceea ce gândește în inima ei.

 

 

Până în acest moment nu au fost adăugate comentarii.
Statistici
  • Vizualizări: 759
  • Export PDF: 5
  • Gramatical corect
  • Cu diacritice
  • Conținut incomplet
Opțiuni