Cum să nu devii victima traficului de fiinţe umane?
Autor: Vasile Filat  |  Album: fara album  |  Tematica: Atenționări și sfaturi
Resursa adaugata de RepalovVeaceslav in 31/12/2017
    12345678910 0/10 X

 

 

 

     Traficul de fiinţe umane este un fenomen rău din societatea noastră, care a luat o amploare foarte mare şi care constă în aceea că unii oameni josnici şi răi îi răpesc pe alţii pentru a-i folosi în diferite scopuri murdare. Cel mai mult sunt răpite femeile şi vândute în robie sexuală, ca să se prostituieze în casele de toleranţă. Dar sunt răpiţi şi copii, care sunt impuşi la munci grele, să vândă droguri, să cerșească, pentru a le lua organele ca să fie vândute celor ce fac transplant și chiar să fie abuzați sexual. Oamenilor, de obicei, le pare că acest fenomen este foarte departe de ei şi nu-i va atinge niciodată, nu vor deveni victimele traficului de fiinţe umane. Aşa au crezut aproape toţi cei care au ajuns să fie victime, exact aşa cum şi fata din articolul publicat la noutăţi. În baza acestui articol vreau să-ţi dau câteva sfaturi practice, cum să te protejezi ca să nu devii victima traficului de fiinţe umane.

Nu subestima pericolul traficului de ființe umane!

De obicei, oamenii cred că pericolul acesta este foarte departe de ei, că cineva departe, într-o ţară străină se ocupă de aşa ceva şi nicidecum chiar oamenii din satul sau oraşul lor. Primăvara trecută m-am întâlnit cu un coleg de şcoală care lucrează într-un proiect de combatere a traficului de fiinţe umane şi el mi-a spus că cei mai mari traficanţi de oameni din Moldova sunt tocmai doi bărbaţi din satul nostru care acum au fost băgaţi la închisoare. Cine s-ar fi putut gândi vreo dată la aceasta? De aceea, ascultă sfatul care ţi-l dă Dumnezeu în Sfintele Scripturi, când spune:

Omul chibzuit vede nenorocirea şi se ascunde, dar cei proşti merg înainte şi sunt pedepsiţi. (Proverbele lui Solomon 22: 3)

Nu subestima pericolul şi acceptă că poţi să devii victima traficului de fiinţe umane, dacă vei lua măsuri de protecţie.

Evită situaţiile în care poţi fi răpit(ă)/ victimă de traficul de ființe umane!

Odată mergeam cu maşina şi am văzut o fetiţă mică, în uniformă şcolară, cu un ghiozdan mare în spate şi cu încălţămintea în mână, întorcându-se acasă de la şcoală. Se pare că învăţa în satul vecin şi acum se întorcea acasă pe şosea, dar în jur nu erau case, ci doar câmp. Când am văzut ce frumos se privea, m-am oprit să-i fac o poză cu aparatul de fotografiat. Dar, am fost surprins să văd cum fetiţa s-a oprit şi nu a mai mers mai departe, păstrând distanţa de noi. În maşină eram mai mulţi şi chiar era şi o doamnă, dar totuşi, fetiţa a stat departe şi nu s-a apropiat. Am văzut că privea înspre câmp, ca să vadă unde ar putea să fugă în caz că va fi nevoie să se ascundă. Ea a dat dovadă de multă înţelepciune şi precauţie şi era evident că părinţii au învăţat-o acasă despre pericolul traficului de fiinţe umane. Învaţă şi tu de la această fetiţă şi stai departe de orice situaţie sau persoană care ţi se pare suspicioasă.

Nu fi lesne crezător/ crezătoare!

Despre Elena, o fată care a devenit de două ori victima de traficul de fiinţe umane, se spune că la început l-a crezut pe un băiat care s-a oferit să o ajute în parc, apoi băiatul acela a dus-o în Turcia unde i-a promis să o aranjeze ca şi menajeră. Când au ajuns acolo, imediat a şi vândut-o cu 2000 de dolari. Cel mai rău este că după ce s-a întors acasă, Elena s-a lăsat din nou înşelată de o fostă prietenă de a ei din Turcia, care a convins-o şi a mers înapoi, ca să fie iar vândută şi robită sexual. Acelaşi lucru s-a întâmplat de două ori şi Elena a dat dovadă de aceeaşi naivitate. Autorul articolului spune la încheiere: “Acum, după ce şi-a revenit, tânăra nu i-ar mai crede niciodată pe oameni pe care i-ar întâlni în stradă şi aceştia i-ar promite raiul pe pământ într-o altă ţară. ” Tare aş dori să fie aşa, dar mă tem că Elena poate deveni iarăşi victimă, pentru că Biblia spune că ea de două ori s-a lăsat ademenită să intre pe calea celor răi. Dumnezeu spune:

Nu intra pe calea celor nelegiuiţi! Fereşte-te de ea; ocoleşte-o, şi treci înainte! Căci ei nu dorm, dacă n-au făcut răul, şi le piere somnul dacă nu fac pe cineva să cadă; căci ei mănâncă pâinea nelegiuită, şi beau vin stors cu sila. (Proverbele lui Solomon 4: 14-17)

Oamenii răi sunt şi foarte vicleni. Ei toată ziua fac doar aceasta: se gândesc cum să întindă curse şi să prindă suflete nevinovate. De aceea, nu fi naiv(ă).

Studiază Sfintele Scripturi!

Ai putea spune acum: “Ei şi ce are a face Biblia cu protecţia de la traficul de fiinţe umane? ” Are şi încă foarte mult. Chiar dacă este un pasaj mai lung puţin, te rog să-l citeşti cu atenţie şi să te gândeşti la cele scrise:

Fiule, dacă vei primi cuvintele mele, dacă vei păstra cu tine învăţăturile mele, dacă vei lua aminte la înţelepciune, şi dacă-ţi vei pleca inima la pricepere; dacă vei cere înţelepciune, şi dacă te vei ruga pentru pricepere, dacă o vei căuta ca argintul, şi vei umbla după ea ca după o comoară, atunci vei înţelege frica de Domnul, şi vei găsi cunoştinţa lui Dumnezeu. Căci Domnul dă înţelepciune; din gura Lui iese cunoştinţă şi pricepere. El dă izbîndă celor fără prihană, dă un scut celor ce umblă în nevinovăţie. Ocroteşte cărările neprihănirii, şi păzeşte calea credincioşilor Lui. Atunci vei înţelege dreptatea, judecata, nepărtinirea, toate căile care duc la bine. Căci înţelepciunea va veni în inima ta, şi cunoştinţa va fi desfătarea sufletului tău; chibzuinţa va veghea asupra ta, priceperea te va păzi, ca să te scape de calea cea rea, de omul care ţine cuvîntări stricate; de cei ce părăsesc cărările adevărate, ca să umble pe drumuri întunecoase; care se bucură să facă răul, şi îşi pun plăcerea în răutate, care umblă pe cărări strîmbe, şi apucă pe drumuri sucite (Proverbele lui Solomon 2: 1-14).

Cum vezi din acest pasaj, Dumnezeu ne îndeamnă pe fiecare să primim Cuvintele Lui şi aşa să ajungem a fi oameni cu discernământ, ca să nu devenim victima răilor şi a curselor pe care ni le întind ei. Elena a căzut de două ori în aceleaşi curse ce i-au fost întinse pentru că nu a avut acest discernământ, despre care vorbeşte Biblia.

Cere ajutor de la Dumnezeu!

Oamenii răi ştiu că atunci când treci prin greutăţi eşti cel mai vulnerabil şi ei atunci îţi vor întinde curse rele. Ai văzut ce este scris despre Elena? Atunci când avea să doarmă noaptea în parc a venit acel Sergiu, care i-a oferit un loc să înnopteze şi apoi, tot el a dus-o în Turcia şi a vândut-o. Din ceea ce s-a întâmplat mai departe şi cum a procedat cu ea, ne putem da uşor seama cum s-a purtat cu această fată în noaptea când a luat-o din parc. Apoi iarăşi, când Elena a venit acasă şi situaţia din familie era grea,  a devenit victima unei noi curse, de data aceasta întinse de Nadejda, prietena care a chemat-o în Turcia, spunând că a scăpat de traficanţi, dar care, de fapt, au chemat-o pentru a o atrage din nou în mâinile lor.

Când ajungi în situaţii dificile în viaţă, cere ajutor şi protecţie de la Dumnezeu. El va interveni totdeauna şi te va ajuta. Cine caută faţa Lui, nu ajunge să fie dat de ruşine. Împăratul David a spus:

Domnul întăreşte paşii omului, cînd Îi place calea lui; dacă se întîmplă să cadă, nu este doborît de tot, căci Domnul îl apucă de mînă. Am fost tînăr, şi am îmbătrînit, dar n-am văzut pe cel neprihănit părăsit, nici pe urmaşii lui cerşindu-şi pîinea. Ci el totdeauna este milos, şi dă cu împrumut; şi urmaşii lui sînt binecuvîntaţi. Depărtează-te de rău, fă binele, şi vei dăinui pe vecie. Căci Domnul iubeşte dreptatea, şi nu părăseşte pe credincioşii Lui. Totdeauna ei sînt sub paza Lui, dar sămînţa celor răi este nimicită. Cei neprihăniţi vor stăpîni ţara, şi vor locui în ea pe vecie. (Psalmul 37: 23-29)

Nu te crede singur înţelept că nu poți fi afectat de traficul de ființe umane!

Cum am scris la începutul articolului, nu crede că nu poți deveni victima traficului de fiinţe umane și că este un fenoment foarte departe de tine şi nu te ameninţă nicicum şi niciodată. Nu fi naiv(ă). Acelaşi împărat înţelept Solomon a mai scris:

Încrede-te în Domnul din toată inima ta, şi nu te bizui pe înţelepciunea ta! Recunoaşte -L în toate căile tale, şi El îţi va netezi cărările. Nu te socoti singur înţelept; teme-te de Domnul, şi abate-te de la rău! Aceasta va aduce sănătate trupului tău, şi răcorire oaselor tale. (Proverbele lui Solomon 3: 5-8)

Iar dacă vrei să mergi în viaţă potrivit cu căile tale, fără să te socoteşti cu Creatorul tău, vezi să nu ajungi într-o zi curând ca omul despre care Biblia scrie aşa:

Veţi fi ca un om care fuge dinaintea unui leu pe care–l întîlneşte un urs, şi care, cînd ajunge acasă, îşi reazimă mîna pe zid, şi-l  muşcă un şarpe! (Amos 5: 19)

Până în acest moment nu au fost adăugate comentarii.
Statistici
  • Vizualizări: 643
  • Descărcări: 1
  • Gramatical corect
  • Cu diacritice
  • Conținut 1
  • hutanu_marian  Complet

    Conținut 1 0
Opțiuni