10 motive să fii învățător de studiu biblic pentru copii!
Autor: Vasile Filat  |  Album: fara album  |  Tematica: Atenționări și sfaturi
Resursa adaugata de RepalovVeaceslav in 16/01/2018
    12345678910 0/10 X

Copiii sunt cheia viitorului. Este important să învățăm cum să investim în ei. Veniți să fiți pregătiți pentru aceasta. De la 7 până la 19 august vom avea o sesiune pentru profesorii de studiu biblic pentru copii. Sunt invitați profesorii de școală duminicală, profesorii de Religie, instructorii de sport care lucrează cu copiii, profesorii de limbă engleză, conducătorii centrelor medicale, părinții care oferă asistență parentală profesionistă, care lucrează în case comunitare de timp familial. Sunteți invitați să treceți pregătirea ca să puteți preda bine și temeinic Biblia copiilor. Contactați-ne pentru mai multă informație la adresa info@precept. md sau la telefonul +37369966779. Sesiunea se va desfășura la Chișinău. Veniți să ne pregătim să avem un impact în viața lor și prin ei în viitoarele generații.

Voi puncta mai jos 10 motive pentru care vă îndemn să deveniți un învățător de studiu biblic pentru copii.

 

Copiii primesc ca nimeni alții Cuvântul lui Dumnezeu!

Vă amintiți când Domnul Isus era înconjurat de mulțime și au fost câțiva oameni care au vrut să-și aducă copiii să fie binecuvântați de Domnul Isus? Apostolii, fără niciun gând rău pentru acei copii, i-au oprit, pentru că s-au gândit că sunt lucruri mult mai importante. Domnul Isus vorbea cu maturii, erau întrebări, îmbulzeală multă. Ucenicii i-au oprit pe copii să vină la Domnul Isus. Domnul Isus Hristos, însă, S-a oprit din toată aglomerația ceea și le-a spus ucenicilor să-i lase pe copii să vină la El, pentru că Împărăția Cerurilor este a unora ca ei.

Apoi, Domnul Isus a dat credința copiilor drept model pentru cei maturi. Domnul Isus le-a spus că dacă nu vor primi Împărăția Cerurilor așa cum o primesc copiii, atunci cu niciun chip nu vor intra în ea.

De felul deosebit de a primi Cuvântul și Împărăția Cerurilor ne convingem chiar aici la tabăra ENGLISH FOR A NEW LIFE. Copiii iau aici decizii foarte importante și le iau cu mult discernământ, cu mare hotărâre și stau tari pe aceste decizii. De ați vedea cu câtă frumusețe și sinceritate primesc ei Cuvântul lui Dumnezeu.

 

Să vă dau un simplu exemplu. În prima seară am rugat să iasă în față participanții care în anul trecut la tabără au luat decizia să citească toată Biblia și au reușit să o citească. Au ieșit în față și le-am dat câte un cadou. De asemenea, am dat câte un cadou celor care au citit doar Noul Testament. Le-am dăruit fiecăruia manuale de studiu biblic. A doua zi seara o fetiță a venit cu manualele în mână foarte posomorâtă. M-am apropiat să o întreb de ce este tristă. Ea mi-a spus că a făcut o greșeală mare, pentru că a spus că a citit, dar nu a citit toată Biblia. Fetița venise să întoarcă cărțile înapoi. Am fost foarte impresionat de sinceritatea acestui copil, de cât de mult își dorește să trăiască frumos înaintea lui Dumnezeu.

Așa primesc Cuvântul copilașii. Ei sunt cei mai receptivi. Dacă scoți un pom din pământ să-l sădești în altă parte când este deja crescut, foarte greu se prinde. Dacă este un pom mic, foarte ușor se prinde într-un alt pământ. Exact așa este cu solul acesta din inima unui copil. Cuvântul lui Dumnezeu este primit foarte ușor, iată de ce trebuie să profităm de perioada aceasta ca să-i învățăm la maximum Biblia.

Copiilor le place să studieze Biblia profund și interesant!

Oamenii se miră când aud că în taberele noastre copiii studiază mai multe ore pe zi Biblia. Unii poate își închipuie că îi forțăm. Nu este așa. Lor le place foarte tare să studieze. Cu foarte multă pasiune studiază Biblia.

 

Când am trimis studenții de la Școala Internațională de Misiune să organizeze tabere în satele din Moldova, ei povesteau cum copiii prețuiau mai mult studiul biblic decât jocurile. Vreo câteva echipe ne-au povestit cum copiii îi rugau să mai facă studiu biblic în locul jocurilor, pentru că ei și singuri știu să se joace.

Părinții nu-și învață copiii Scripturile!

Cea mai mare responsabilitate a unui părinte este să-l învețe pe copil Cuvântul lui Dumnezeu, să-l învețe cum să zidească o relație cu Dumnezeu, cu aproapele. Cu părere de rău, cei mai mulți părinți nu oferă copiilor lor aceste cunoștințe din Biblie.

În Vechiul Testament Dumnezeu a dat această poruncă părinților:

Şi poruncile acestea, pe care ţi le dau astăzi, să le ai în inima ta.  Să le întipăreşti în mintea copiilor tăi şi să vorbeşti de ele când vei fi acasă, când vei pleca în călătorie, când te vei culca şi când te vei scula.  Să le legi ca un semn de aducere aminte la mâini şi să-ţi fie ca nişte fruntarii între ochi.  Să le scrii pe uşorii casei tale şi pe porţile tale. (Deuteronom 6: 6-9)

Dumnezeu ne învață să facem copilului mediul suprasaturat cu Cuvântul lui Dumnezeu. Cei mai mulți părinți, inclusiv părinți creștini, cred că-și îndeplinesc bine datoria de părinți dacă le-au asigurat mâncare, haine, computer, telefon. Cu părere de rău, nu-și pun timp deoparte să-i învețe Cuvântul lui Dumnezeu. Sunt mulți copii care cresc în familii creștine și cunosc foarte puține din Cuvânt, cu atât mai mult cei care cresc în familii necreștine. Noi trebuie să împlinim nevoia aceasta mare.

Să-i protejăm pe copii de ateism și necredință!

Acasă sunt învățați puțin sau deloc, dar la școală sunt învățați foarte mult despre ateism, evoluționism. Teoria evoluționistă este temelia ateismului și este predată în manualele școlare ca fiind unica veridică și științifică. Verificați să vedeți în manualele școlare cât de mult este explicat evoluționismul în comparație cu teoria creaționistă. Cea din urmă este prezentată într-o propoziție sau două și neapărat se menționează că este o teorie mitologică, chiar dacă dispune de foarte multe argumente științifice.

Avem un manual foarte bun la acest subiect ”Creația minunată a lui Dumnezeu”. În acest manual de studiu biblic copiii învață ce spune Biblia despre creație și argumentele științifice, nu multe, dar foarte necesare pentru ei ca să știe că au fost creați de Dumnezeu.

Să asigurăm copiilor viața veșnică și intrare în Împărăția Cerurilor!

Adolescenții și copiii sunt acum expuși la foarte multe atacuri spirituale. Foarte multă necredință, învățături rele, mincinoase, care le pot distruge viața pentru veșnicie. Dacă noi îi vom învăța Cuvântul lui Dumnezeu, ei vor lua decizii pentru Împărăția lui Dumnezeu, își vor trăi viața frumos aici pe pământ și vor intra apoi în Împărăția Cerurilor. Aceasta ne dorim pentru toți copiii.

Să-i ajutăm să ia decizii corecte!

Copiii acum au acces liber la toate relele. Gândiți-vă cât de ușor pot accesa pornografiile. Drogurile le sunt foarte accesibile și multe alte rele. Imoralitatea sexuală este foarte răspândită și se pune atât de multă presiune asupra copiilor încă din școală. Copiii nu reușesc să învețe să deosebească stânga de dreapta, că deja sunt învățați despre prezervative, relații homosexuale, relații sexuale și alte lucruri incluse în manuale de tipul ”Educația sexuală” sau altele.

Gândiți-vă cum sunt ei în fața unor ispite așa de grave când nu știu ce alegeri să facă. Dacă îi vom învăța Cuvântul lui Dumnezeu, ei vor ști să facă alegeri corecte și vor sta tari în alegerile lor.

Să-i învățăm acum ca să nu se abată de la Dumnezeu până la sfârșitul vieții lor!

Așa scrie în Scriptură:

Învaţă pe copil calea pe care trebuie s-o urmeze, şi, când va îmbătrâni, nu se va abate de la ea. (Proverbe 22: 6)

Deciziile pe care le ia un om în copilărie, deciziile acelea sunt foarte tari. De fapt, concepția unui om despre viață se formează în copilărie. S-ar putea să se abată pentru o perioadă cînd crește, fiind adolescent sau matur, dar pe urmă el se întoarce înapoi la valorile acestea care au fost puse în copilărie. Dacă îl învățăm Cuvântul lui Dumnezeu în copilărie, el va sta tare pe valorile acestea, el va urma valorile acestea pentru tot restul vieții lui, de aceea îl vom proteja pe copil ca să nu se abată de la Cuvântul lui Dumnezeu.

Să creștem din copii oameni dedicați lucrării lui Dumnezeu pentru tot restul vieții!

Eu am lucrat cu copiii toată viața mea și acum sunt înconjurat de o echipă de oameni credincioși, oameni care slujesc împreună cu mine, pastori, misionari care merg în alte țări.  Pe foarte mulți din ei am început să-i învăț când erau copii sau când erau adolescenți. Am observat în toată perioada aceasta de când Îl slujesc pe Dumnezeu, că cei care s-au întors la Dumnezeu din copilărie sau care au fost învățați atunci Cuvântul lui Dumnezeu, sunt niște oameni deosebit de dedicați. Ei sunt gata să meargă în cele mai grele locuri să spună Evanghelia, se expun la cele mai mari pericole. Am observat în tot acest timp ce efect are să-l înveți pe un om Cuvântul lui Dumnezeu din copilărie. Poți crește un slujitor deosebit de dedicat.

Timotei a fost un slujitor care s-a remarcat. Însuşi Pavel a spus că nu are pe nimeni ca el. Timotei tot a fost un copil care a fost învățat din pruncie Sfintele Scripturi. L-au învățat Scripturile bunica lui, Lois, și mama lui, Eunice. El a crescut cu un caracter deosebit de frumos, cu totul dedicat altora și lucrării lui Dumnezeu. Iată astfel de slujitori putem crește și noi.

Ducem foarte mare lipsă de slujitori în biserici!

Cu lipsa mare de slujitori pe care o avem acum, bisericile noastre nu au viitor. Dacă vrem să creștem buni slujitori, trebuie să-i pregătim bine acum. Să depunem tot efortul ca să-i pregătim. Haideți să nu mai facem așa ca școala duminicală să fie un loc unde copiii se duc ca să nu facă gălăgie în timp ce cei maturi ascultă din Cuvântul lui Dumnezeu. Școala duminicală trebuie să devină școala unde copiii învață intens, profund, interesant Biblia ca să cunoască tainele Împărăției lui Dumnezeu.  Așa putem crește pastori, misionari, predicatori, care vor cunoaște bine Cuvântul și vor aduce creștere sănătoasă bisericii în vremea care vine.

Să pregătim misionari!

În Moldova avem încă peste 1000 de localități unde nu există o biserică evanghelică. Cine va merge acolo? Haideți să-i pregătim pe copiii noștri. Dacă-i vom pregăti și le vom crea viziune pentru misiune, ei vor crește cu această viziune în viață.

La tabăra EFNL într-o seară am avut invitat un misionar, care lucrează în Afganistan și în multe alte țări. El a avut un mesaj, o mărturie personală despre felul cum Îl slujește pe Dumnezeu, apoi a făcut o invitație pentru toți participanții care doresc să se dedice misiunii. Peste 100 de participanți din tabără au ieșit în față și au decis să se dedice misiunii. Ei vor face aceasta cu siguranță. Îmi amintesc cum vreo 12 ani în urmă am făcut aceeași provocare la misiune într-o tabără. Au ieșit atunci 70 dintre toți participanții și printre ei și copiii mei, care erau mici atunci. Dintre cei 70 care au ieșit, acum sunt misionari și slujesc în diferite țări.

 

Dacă în copilărie îi provocăm la misiune și-i pregătim bine, toți acești copii vor crește buni lucrători, vor fi creștini maturi, oameni neprihăniți, care cunosc Cuvântul, care pot rezolva probleme, care pot predica Evanghelia în puterea Duhului Sfânt. Ei vor fi buni misionari gata să meargă până la marginile pământului. Aceasta ar aduce o mare trezire duhovnicească.

Institutul de Studii Biblice Inductive!

Până în acest moment nu au fost adăugate comentarii.
Statistici
  • Vizualizări: 1916
  • Descărcări: 1
  • Favorită: 1
  • Gramatical corect
  • Cu diacritice
  • Conținut incomplet
Opțiuni