Alege profesia din perspectiva Evangheliei!
Autor: Vasile Filat  |  Album: fara album  |  Tematica: Atentionari si Sfaturi
Resursa adaugata de RepalovVeaceslav in 16/12/2017
    12345678910 0/10 X

 

 

Nu este lucru simplu să-ți alegi o profesie, pentru că aceasta îți va fi pentru restul vieții și va determina felul cum te vei raporta la ceilalți oameni. Pe lângă faptul că trebuie să alegi o profesie care să-ți placă, să-ți aducă satisfacție și împlinire, gândește-te să fie una care să te facă cel mai eficient în lucrarea Evangheliei și care să-ți ofere posibilități de a aduna comori pentru Împărăția Cerurilor. În acest mesaj doresc să ofer câteva sfaturi în această privință, adică cum să alegi o profesie din perspectiva Împărăției lui Dumnezeu și a propovăduirii Evangheliei.

Alege profesia care îți va aduce plăcere și împlinire!

Când primești tu plăcere de la lucrul pe care îl faci pentru alții, atunci și ceilalți oameni au bucurie de la ce faci tu și apreciază că faci cu bucurie lucrul pentru ei. Bucuria aceasta și pasiunea ta va însemna mult atunci când le vei împărtăși Evanghelia oamenilor.

Alege profesia care împlinește nevoile oamenilor!

 

Apostolul Pavel scria creștinilor din orașul Filipi:

 

    Fiecare din voi să se uite nu la foloasele lui, ci și la foloasele altora.   Să aveți în voi gândul acesta, care era și în Hristos Isus. (Filipeni 2: 4–5)

 

Privește atent în jur și alege profesia care, pe lângă faptul că îți va aduce plăcere ție, să aducă folos și să fie trebuincioasă oamenilor. De fapt, cea mai mare împlinire o ai în viață, când știi că ești folositor altora. La 14 august 2006, Ministerul Învățământului și Tineretului a anunțat că în școlile din raioanele, orașele și municipiile Moldovei nu ajung 2163 de pedagogi. Iată ce scria presa cu privire la această situație:

 

    Cea mai gravă situație în acest sens este atestată în raioanele Hâncești, unde deficitul de cadre didactice constituie 118 persoane, Nisporeni – 72, Cimișlia – 71, Călărași – 69, Cahul – 62, Ștefan Vodă – 61, Leova – 56, Cantemir – 55, Șoldănești – 48.

 

    “Sistemul educațional se confruntă de mult timp cu această situație, cauza constând în exodul permanent al pedagogilor la munci peste hotare, fapt determinat de remunerarea insuficientă a acestora, precum și de interesul redus al tinerilor absolvenți de studii superioare cu profil pedagogic în crearea unei cariere profesionale în domeniu”, – a menționat Țvircun.

 

    Ministrul a specificat că, din cei 1515 absolvenți ai instituțiilor de învățământ superior cu profil pedagogic, care au făcut studii cu finanțare de la buget, au primit fișe de repartizare pentru a fi plasați în câmpul muncii 1371 persoane. Aceștia, însă, nu acoperă necesarul de cadre. Mai mult, tinerii pedagogi doar se prezintă la instituțiile respective, dar nici vorbă de angajare nu poate fi.

 

Cum vedeți din acest comunicat, și mulți profesori din școli, și cea mai mare majoritate a absolvenților instituțiilor de învățământ, s-au gândit mai mult la împlinirea nevoilor personale și la faptul că statul nu le poate oferi salariul de care au ei nevoie. Dacă s-ar fi gândit la foloasele altora, adică la faptul că atâția copiii rămân fără profesori și că, dacă nu are cine să-i învețe, aceasta îi lipsește de viitor și pe ei și pe noi toți, ca țară. Tu poți merge să împlinești această nevoie mare.

Alege profesia care te va pune în contact cu oamenii!

 

Sunt profesii diferite. Unele îți oferă mai mult contact cu oamenii, altele mai puțin. Unele profesii chiar îți oferă posibilitatea să lucrezi acasă, de unul singur. Acum, cu apariția Internetului, sunt mulți oameni care lucrează în fața computerului acasă. Pentru un creștin, este bine sa-și aleagă o profesie, care să-i ofere posibilitatea să aibă contact permanent cu oamenii și, astfel, să le poată mărturisi despre Domnul Isus Hristos, despre Evanghelie și să poată face ucenici. Și când te gândești ce posiblități unicale are un profesor la școală pentru a forma ucenici ai Domnului Isus Hristos!

Alege profesia care îți oferă posibilități să câștigi pentru nevoile personale și ale familiei!

 

Este bine când ai posibilitatea să ai un suport în lucrarea de misiune pe care o faci. Dar, nu totdeauna aceasta este posibil. De aceea, este bine să ai o profesie care îți va oferi totdeauna posibilitatea să poți lucra și câștiga pentru nevoile tale. Iată ce scrie cartea Faptele Apostolilor:

 

    După aceea, Pavel a plecat din Atena, și s-a dus la Corint. Acolo a găsit pe un Iudeu, numit Acuila, de neam din Pont, venit de curând din Italia, cu nevasta sa Priscila, deoarece Claudiu poruncise ca toți Iudeii să plece din Roma. A venit la ei. Și, fiindcă aveau același meșteșug, a rămas la ei, și lucrau: meseria lor era facerea corturilor. Pavel vorbea în sinagogă în fiecare zi de Sabat și îndupleca pe Iudei și pe Greci. (Fapte 18: 1–4)

 

Mai târziu, când a venit Timotei din Macedonia, Pavel a primit prin el un suport de la acele biserici ca să poată sluji deplin în Evanghelie. Dar, faptul că a avut o meserie, i-a permis să stea în acest oraș și să poată predica Evanghelia și până la primirea acestui suport financiar.

 

La încheiere, vin cu câteva întrebări de aplicare. Este bine să le scrii separat pe o foaie de caiet și apoi, pe parcursul zilei, să te gândești bine și să dai răspunsuri depline, în scris. Aceasta te va ajuta mult să te determini în privința alegerii profesiei. Deci, iată întrebările…Ce profesie te-ai gândit să-ți alegi? Cât de mult îți place această profesie? De ce îți place profesia respectivă? Cât de folositoare va fi oamenilor această profesie și cât de necesară este ea acum? Ce nevoi ale oamenilor și ale țării vei împlini prin profesia care o vei alege?

 

Dumnezeu să te binecuvânteze. Alege profesia care să-ți aducă bucurie, pentru binele oamenilor și pentru înaintarea Evangheliei.   Vasile Filat

Până în acest moment nu au fost adăugate comentarii.
Statistici
  • Vizualizări: 512
  • Descărcări: 1
  • Gramatical corect
  • Cu diacritice
  • Conținut incomplet
Opțiuni