Porunca 5: Să cinsteşti părinţii
Autor: Vasile Filat  |  Album: fara album  |  Tematica: Atenționări și sfaturi
Resursa adaugata de RepalovVeaceslav in 11/12/2017
    12345678910 10/10 X
Media 10 din 1 vot

Din cele 10 porunci ale lui Dumnezeu, sau Decalogul, primele 4 reglementează relaţia omului cu Dumnezeu, iar ultimele 6 abordează relaţia noastră cu oamenii. Prima din această a doua categorie, adică porunca a cincia din Decalog spune astfel:

Cinsteşte pe tatăl tău şi pe mama ta, pentru ca să ţi se lungească zilele în ţara pe care ţi-o dă Domnul Dumnezeul tău. (Exodul 20: 12)

Cum te adresezi părinţilor tăi? Cum asculţi de ei? Cum te îngrijeşti de nevoile părinţilor tăi? Îți cinstești părinții așa cum cere Dumnezeu? Există o categorie de oameni care pun mai mare preţ pe datini şi obiceiuri decât să cinstească pe părinţii lor. Biblia ne relatează un caz concret în Evanghelie:

Atunci nişte farisei şi nişte cărturari din Ierusalim au venit la Isus şi I-au zis: „Pentru ce calcă ucenicii Tăi datina bătrânilor? Căci nu-şi spală mâinile când mănâncă. ” Drept răspuns, El le-a zis: „Dar voi de ce călcaţi porunca lui Dumnezeu în folosul datinii voastre? Căci Dumnezeu a zis: „Cinsteşte pe tatăl tău şi pe mama ta” şi: „Cine va grăi de rău pe tatăl său sau pe mama sa să fie pedepsit negreşit cu moartea. ” Dar voi ziceţi: „Cine va zice tatălui său sau mamei sale: „Ori cu ce te-aş putea ajuta l-am închinat lui Dumnezeu” nu mai este ţinut să cinstească pe tatăl său sau pe mama sa. Şi aţi desfiinţat astfel Cuvântul lui Dumnezeu în folosul datinii voastre. Făţarnicilor, bine a prorocit Isaia despre voi, când a zis: „Norodul acesta se apropie de Mine cu gura şi Mă cinsteşte cu buzele, dar inima lui este departe de Mine. Degeaba Mă cinstesc ei, învăţând ca învăţături nişte porunci omeneşti. ” (Mat 15: 1-9)

Cum îți cinstești părinții? Ce fac părinţii tăi acum? Când ai fost ultima dată să-i vezi şi să le bucuri inimile? Nu cumva crezi că eşti un fiu bun sau o fiică bună doar pentru că le trimiţi bani, mâncare şi haine dar nu-şi faci timp ca să mergi şi să le dai afecţiunea ta? Dumnezeu spune:

Cinsteşte pe tatăl tău şi pe mama ta, pentru ca să ţi se lungească zilele în ţara pe care ţi-o dă Domnul Dumnezeul tău. (Exodul 20: 12)

Până în acest moment nu au fost adăugate comentarii.
Statistici
  • Vizualizări: 6339
  • Descărcări: 1
  • Export PDF: 1
  • Gramatical corect
  • Cu diacritice
  • Conținut incomplet
Opțiuni