Părtășia la credință arătată-n fapte (Filimon 1:6-9)
Autor: Simion Ioanas  |  Album: fara album  |  Tematica: Diverse
Resursa adaugata de cioanas in 05/12/2023
    12345678910 0/10 X

 

Părtășia la credință arătată-n fapte (Filimon 1:6-9)
Filimon 1:6. Îl rog ca această părtăşie a ta la credinţă să se arate prin fapte, care să dea la iveală tot binele ce se face între noi în Hristos. 7. În adevăr, am avut o mare bucurie şi mângâiere pentru dragostea ta, fiindcă, frate, inimile sfinţilor au fost înviorate prin tine. 8. De aceea, măcar că am toată slobozenia în Hristos să-ţi poruncesc ce trebuie să faci, 9. vreau mai degrabă să-ţi fac o rugăminte în numele dragostei, eu, aşa cum sunt, bătrânul Pavel; iar acum întemniţat pentru Hristos Isus.
INTRODUCERE – INTRODUCTION
După ce în lecția trecută apostolul Pavel i se adresează lui Filimon ca tovarăș de lucrare, iar unora din biserică ca tovarăși de luptă, declarând dragostea lui Filimon pentru toți sfinții, arătând în sensul acesta importanța relației pe orizontală cu Domnul și a reflecției acestei relații pe verticală cu frații în credință, înlecția de astăzi apostolul Pavel accentuază nevoie părtășiei în credință arătate în fapte, în contextul întâmplării cu Onisim robul fugit de la Filimon.
PREZENTAREA ȘI INTERPRETAREA LECȚIEI-THE LESSON PRESENTATION AND INTERPRETATION
1. Părtășia creștină trebuie să se vadă în fapte
Filimon 1:6. Îl rog ca această părtăşie a ta la credinţă să se arate prin fapte….
1 Petru 1:14. Ca nişte copii ascultători, nu vă lăsaţi târâţi în poftele pe care le aveaţi altădată, când eraţi în neştiinţă. 15. Ci, după cum Cel ce v-a chemat este sfânt, fiţi şi voi sfinţi în toată purtarea voastră. 16. Căci este scris: „Fiţi sfinţi, căci Eu sunt sfânt”.
Iacov 2:17. Tot aşa şi credinţa: dacă n-are fapte, este moartă în ea însăşi. 18. Dar va zice cineva: „Tu ai credinţa, şi eu am faptele. Arată-mi credinţa ta fără fapte, şi eu îţi voi arăta credinţa mea din faptele mele.” 19. Tu crezi că Dumnezeu este unul şi bine faci; dar şi dracii cred… şi se înfioară! 20. Vrei, dar, să înţelegi, om nesocotit, că credinţa fără fapte este zadarnică?
2. Părtășia creștină trebuie să aibă o bună mărturie între oameni
Filimon 1:6 … care să dea la iveală tot binele ce se face între noi în Hristos.
Matei 5:14. Voi sunteţi lumina lumii. O cetate aşezată pe un munte nu poate să rămână ascunsă. 15. Şi oamenii n-aprind lumina ca s-o pună sub obroc, ci o pun în sfeşnic, şi luminează tuturor celor din casă. 16. Tot aşa să lumineze şi lumina voastră înaintea oamenilor, ca ei să vadă faptele voastre bune şi să slăvească pe Tatăl vostru care este în ceruri.
3. Părtășia creștină trebuie să fie încununată cu dragoste
Filimon 1:7. În adevăr, am avut o mare bucurie şi mângâiere pentru dragostea ta, fiindcă, frate, inimile sfinţilor au fost înviorate prin tine
1 Ioan 4:10. Şi dragostea stă nu în faptul că noi am iubit pe Dumnezeu, ci în faptul că El ne-a iubit pe noi şi a trimis pe Fiul Său ca jertfă de ispăşire pentru păcatele noastre. 11. Preaiubiţilor, dacă astfel ne-a iubit Dumnezeu pe noi, trebuie să ne iubim şi noi unii pe alţii. 12. Nimeni n-a văzut vreodată pe Dumnezeu; dacă ne iubim unii pe alţii, Dumnezeu rămâne în noi, şi dragostea Lui a ajuns desăvârşită în noi
4. Părtășia creștină trebuie să lucreze stând sub autoritatea stabilită de Dumnezeu în biserică
Filimon 1:8. De aceea, măcar că am toată slobozenia în Hristos să-ţi poruncesc ce trebuie să faci, 9. vreau mai degrabă să-ţi fac o rugăminte în numele dragostei, eu, aşa cum sunt, bătrânul Pavel; iar acum întemniţat pentru Hristos Isus. Efeseni 4:11. Şi El a dat pe unii apostoli; pe alţii, proroci; pe alţii, evanghelişti; pe alţii, păstori şi învăţători, 12. pentru desăvârşirea sfinţilor, în vederea lucrării de slujire, pentru zidirea trupului lui Hristos, 13. până vom ajunge toţi la unirea credinţei şi a cunoştinţei Fiului lui Dumnezeu, la starea de om mare, la înălţimea staturii plinătăţii lui Hristos; 14. ca să nu mai fim copii, plutind încoace şi încolo, purtaţi de orice vânt de învăţătură, prin viclenia oamenilor şi prin şiretenia lor în mijloacele de amăgire; 15. ci, credincioşi adevărului, în dragoste, să creştem în toate privinţele, ca să ajungem la Cel ce este Capul, Hristos. 16. Din El tot trupul, bine închegat şi strâns legat, prin ceea ce dă fiecare încheietură, îşi primeşte creşterea, potrivit cu lucrarea fiecărei părţi în măsura ei, şi se zideşte în dragoste.

APLIC
AREA LECȚIEI-THELESSON APPLICATION
Părtășia creștină trebuie să se vadă în fapte, izvorâte din trăirea în sfințenie prin Duhul lui Dumnezeu, prin ascultarea de Cuvânt și trăirea în conformitate cu Cuvântul lui Dumnezeu, fiind o bună mărturie în mijlocul acestei lumi, iubindu-ne unii pe alții și stând sub autoritatea stabilită de Dumnezeu în Biserică, în Hristos Domnul.
ÎNTREBĂRI –QUESTIONS:
Cum trebuie să se vadă părtășia creștină în fapte?
Părtășia creștină are vreun rol în mărturia noastră în mijlocul oamenilor și cum?
Ce rol are dragostea în părtășia creștină și ce rol are supunerea sub autoritatea stabilită de Dumnezeu în Biserică?
Simion Ioanăș
Puteți citi materialul și aici.

Până în acest moment nu au fost adăugate comentarii.
Statistici
  • Vizualizări: 97
Opțiuni