Dacă îți este greu să primești necazurile, din cauza că le privești ca pe o nedreptate față de tine
Autor: Igor Opincă  |  Album: fara album  |  Tematica: Diverse
Resursa adaugata de RepalovVeaceslav in 01/09/2019
    12345678910 0/10 X

Geneza 40:14,15 “... Dar adu-ţi aminte şi de mine când vei fi fericit şi arată, rogu-te, bunătate faţă de mine; pune o vorbă bună pentru mine la Faraon şi scoate-mă din casa aceasta. Căci am fost luat cu sila din ţara evreilor şi chiar aici n-am făcut nimic ca să fiu aruncat în temniţă.”

 

În temniță, unde au ajuns pentru vină, paharnicul și pitarul faraonului, ei în tot aceeași noapte au văzut câte un vis, care aveau vreo semnificație tainică. Iosif, care se afla în aceeași temniță, din cauza că a fost învinuit pe nedrept, că și-a violat stăpâna, le-a tălmăcit visurile lor, înțelegând, că sunt de la Dumnezeu. Visul paharnicului, în deosebire de visul pitarului, i-a promis izbăvirea rapidă de la nenorociri și recăpătarea poziției înalte, pe care a avut-o mai înainte. Aceasta și-a dorit și Iosif. De aceea, Iosif l-a rugat pe paharnic, să-și aducă aminte de el, când îi va fi bine, să-i vorbească lui faraon, pentru ca să fie izbăvit din temniță.

 

Voi evidenția un detaliu. Iosif, fiul lui Iacov, a suferit foarte mult, „a fost furat din pământul Evreilor.” Dar Iosif a știut, că inima lui era curată înaintea Lui Dumnezeu, atât în casa tatălui său, de unde l-au furat, cât și în Egipt, unde l-au vândut în robie („dar de asemenea și aici nu a făcut ceva, pentru ca să-l arunce în temniță”). Și iată, când s-au adunat aceste nedreptăți, pe care i le-au făcut diverși oameni, când Iosif a înțeles, că nu merită o astfel de soartă amară, pe care o are, i-a fost foarte greu să treacă peste aceste suferințe. El, după cum mă gândesc, nu a înțeles din ce cauză, Domnul l-a închis în temniță, și a căutat oportunitatea să se elibereze, datorită mijlocirii paharnicului înaintea lui Faraon.

 

Mai ales amintește-ți, ce fel de visuri, care au promis foarte multe, Domnul i-a dat lui Iosif, încă în casa tatălui său Iacov. De aceea, Iosif, ar fi trebuit să se gândească: „Doamne, ce rost au toate aceste necazuri? Ele nu sunt în conformitate cu acel Cuvânt, pe care mi l-ai spus. Tu mi-ai zis, că voi fi folosit cu putere de către Tine, dar iată, sunt în lanțuri. Este în contradicție cu ceea, ce-am auzit de la Tine cu privire la mine.” În interiorul lui Iosif a existat un conflict. Promisiunea Domnului, și împrejurările dureroase sunt greu de împăcat. Se pare că una exclude pe cealaltă. Să fii întemnițat, era o umilire foarte mare, și putem să ne gândim, că era foarte mică probabilitatea, că Iosif va deveni un om măreț. Este prea mică probabilitatea, că Dumnezeu îi va da o astfel de putere, unui om, care are așa o reputație rea. Aceasta făcea, ca suferința lui Iosif să fie insuportabilă și l-a făcut să caute izbăvire de la aceasta.

 

După cum ținem minte, tâlcuirea visului, de către Iosif, a fost dreaptă, și peste scurt timp, la ziua sa de naștere, faraon, l-a întors pe paharnic la locul lui, și a poruncit ca pe pitar să-l pedepsească cu moartea... Dar Iosif a fost uitat în temniță.

 

Probabil acum, te simți uitat(ă)? ! Probabil și tu, vorbind la figurat, te afli într-o temniță foarte întunecată, ca și Iosif. Te cercetezi pe tine însuți și afli, că nu este vina ta, că au venit aceste necazuri, de care ai parte, că ți-au făcut aceste nedreptăți, tu nu înțelegi, de ce te-au ajuns aceste necazuri. Căutarea căii de scăpare nu aduce succes. Te rogi: „Doamne, de ce au loc toate acestea? Aceasta n-are vreun sens. Tot, ce-am dorit vreodată, să Te slujesc pe Tine. Tu mi-ai promis, că viața mea va fi folosită pentru slava Ta. Eu atât de mult am postit și m-am rugat, dorind să mă apropii mai mult de Tine. Nu poate să fie așa, ca aceasta să fie voia Ta pentru mine.”

 

Pentru ca să înțelegi ce s-a întâmplat, trebuie să privim la Psalmul 105, unde există versete, despre planul Lui Dumnezeu, în care era inclus și Iosif: „Le-a trimis înainte pe un om: Iosif a fost vândut ca rob. I-au strâns picioarele în lanţuri, l-au pus în fiare până la vremea când s-a întâmplat ce vestise el şi până când l-a încercat (într-o altă traducere: până când l-a curățit) Cuvântul Domnului.” (Psalmul 105:17-19)

 

Scriptura zice, că Dumnezeu l-a trimis pe Iosif în Egipt, unde a fost vândut ca rob și unde a suferit pe nedrept. A fost o vreme, când Cuvântul Domnului, l-a încercat, l-a curățit, mai înainte, ca familia lui să se mute în Egipt, și mai înainte ca să obțină binecuvântarea de la Dumnezeu. Suferința Lui Iosif a avut un scop, măcar că el nu l-a văzut până la o vreme. La fel se întâmplă și cu noi. Scopul providienței Lui Dumnezeu rămâne în afara înțelegerii noastre.

 

Și încă. Aceste suferințe foarte dureroase, prin care a trecut Iosif, ca om a Lui Dumnezeu, au fost vremelnice. Iosif a rămas întemnițat, fără ca să fie făcută vreo cercetare cu privire la cazul lui, și nu a avut vreun mijlocitor, până când nu a venit vremea, pe care a hotărât-o Dumnezeu, pentru eliberarea lui – când S-a împlinit Cuvântul Lui, adică, a venit vremea să se împlinească visurilor lui, și raportul paharnicului a ajuns la urechea lui Faraon. Și Iosif, fiind încercat, a primit, ceea ce Dumnezeu i-a promis, ceea ce i-a fost predestinat în palatul faraonului!

 

Doar după ce au trecut ani de zile, pe scenă, din nou au apărut frații lui, iar Iosif a înțeles pe deplin, scopul Lui Dumnezeu pentru viața lui. Iosif i-a zis fraților săi: „Dumnezeu m-a trimis înaintea voastră ca să vă rămână sămânţa vie în ţară şi ca să vă păstreze viaţa printr-o mare izbăvire. Aşa că nu voi m-aţi trimis aici, ci Dumnezeu; El m-a făcut ca un tată al lui Faraon, stăpân peste toată casa lui şi cârmuitorul întregii ţări a Egiptului.” (Geneza 45:7-8). Privind la calea, pe care a parcurs-o, Iosif a înțeles: „Acum văd în toate aceste împrejurări, mâna Domnului și aceasta face, ca toate lucrurile, prin care am trecut, să aibă sens – suferințe, chinuri, dureri, singurătate.” Iosif s-a împăcat cu trecutul său, pentru că a văzut în toate acestea mâna Lui Dumnezeu!

 

Dar tu? Ești pregătit(ă) să primești faptul, că Dumnezeu te pregătește în așa fel, pentru ca să-l slujești pe cineva? Ești pregătit(ă) să primești faptul, că pentru a primi făgăduințele minunate ale Lui Dumnezeu, pentru viața ta, trebuie să treci printr-un proces de pregătire pentru aceasta? Primește predestinarea Lui Dumnezeu pentru tine, împreună cu procesul de formare a caracterului tău, în timp ce te îndrepți spre lucrurile predestinate!

 

Dacă ești o persoană, care are un respect deosebit față de Domnul, dacă Dumnezeu te-a atins și te-a chemat, și nu cauți slavă lumească, sau noroc, și tot ce-ți dorești – să trăiești și să mori, împlinind predestinarea Lui Dumnezeu pentru viața ta, atunci primește voia Lui Dumnezeu pentru viața ta, indiferent de temeri și de îndoială! Dacă la prima vedere, promisiunile Lui Dumnezeu pentru viața ta, se contrazic cu împrejurările de care ai parte, atunci smerește-te și încrede-te în lucrarea providienței Lui Dumnezeu, și în aceea, că toate acestea lucrează împreună, ca să te ducă înainte spre chemarea, pe care ți-a dat-o Domnul! Nu dispera, dacă cineva, pe ajutorul căruia te-ai bizuit, te-a dezamăgit. Trăiește cu speranță, și harul Domnului nostru Iisus Hristos să te întărească, și să lucreze mult prin tine în viitor! În numele Lui Iisus Hristos. Amin.

 

 

Traducere: Repalov Veaceslav

Autor: Igor Opinca

 

 

„... Încredeţi-vă în Domnul Dumnezeul vostru şi veţi fi întăriţi... ” (2 Cronici 20:20)

Până în acest moment nu au fost adăugate comentarii.
Statistici
  • Vizualizări: 441
  • Export PDF: 3
Opțiuni