Dacă treci prin necazuri, și nu știi de ce
Autor: Igor Opincă  |  Album: fara album  |  Tematica: Diverse
Resursa adaugata de RepalovVeaceslav in 29/03/2019
    12345678910 0/10 X

 (Iov 7:17-18) “Ce este omul ca să-Ţi pese atât de mult de el, ca să iei seama la el, să-l cercetezi în toate dimineţile şi să-l încerci în toate clipele?”

 

Dumnezeu îl prețuiește pe om, și îl încearcă, chiar dacă acest om este precum Iov – “om neprihănit, drept, care Îl respectă într-un mod deosebit pe Dumnezeu și care se ferește de rău.” (Iov 1:8) Chiar dacă nu există vreun om la fel ca Iov pe pământ.

 

Unicul lucru, pe care satana l-a pus la îndoială – cât de curată este intenția inimii lui? “Oare în zadar Iov are un respect deosebit față de Dumnezeu?”, - L-a întrebat satana pe Dumnezeu. Și totuși Iov a fost aruncat în cuptorul încercărilor groaznice. Necazurile i-au înconjurat sufletul sărmanului Iov, și îl amenința că îl va înghite. Se pare, de parcă o judecată a Lui Dumnezeu se schimbă îndată cu o altă judecată. Lovitură după lovitură, totul părea așa de parcă dreptatea Lui Dumnezeu dorește să-l omoare.

 

Doar cugetul lui Iov nu-l mustra. Oricât de mult nu s-au stăruit prietenii lui să-l convingă, cu privire la aceea, că mulțimea suferințelor și puterea lor, de care a avut parte, sunt în conformitate cu mărimea păcatelor, pe care le-a comis, dar el le-a răspuns că nu este așa. “Dar El ştie ce cale am urmat şi, dacă m-ar încerca, aş ieşi curat ca aurul. Piciorul meu s-a ţinut de paşii Lui; am ţinut calea Lui şi nu m-am abătut de la ea. N-am părăsit poruncile buzelor Lui; mi-am plecat voia la cuvintele gurii Lui.” (Iov 23:10-12) „Să mă cântărească Dumnezeu în cumpăna celor fără prihană, şi-mi va vedea neprihănirea!” (Iov 31:6) Cugetul lui Iov tăcea, căci inima lui a fost curată și fără păcat înaintea Lui Dumnezeu.

 

Dar totuși încă se afla în cuptorul suferințelor, unde focul devenea mai fierbinte, dar această căldură nu l-a distrus. El nu înțelegea de ce el atât de nevinovat, a ajuns în acest cuptor foarte fierbinte. Din adâncul suferințelor se jelea sufletul lui: “Ce este omul ca să-Ţi pese atât de mult de el, ca să iei seama la el, să-l cercetezi în toate dimineţile şi să-l încerci în toate clipele?”

 

Există ceva ce trebuie să știm, dacă nu vedem vreun motiv, pentru faptul că suferim întristări, greutățile vieții ne întristează sufletul, fie probleme de sănătate, restriște și probleme în activitățile zilnice, nu se primește ceea ce dorim să facem, sau probleme cu lucrul, la serviciu, în familie.

Doar după ce focul își finisează lucrul, putem să vedem, câtă zgură era încă în aur!

Iov, trecând prin cuptorul fierbinte din viața lui, i-a zis Lui Dumnezeu cu smerenie: „Da, am vorbit, fără să le înţeleg, de minuni care sunt mai presus de mine şi pe care nu le pricep.” – „Urechea mea auzise vorbindu-se de Tine, dar acum ochiul meu Te-a văzut. De aceea mi-e scârbă de mine şi mă pocăiesc în ţărână şi cenuşă.” (Iov 42:3,5, 6) Iov a recunoscut, căile Lui Dumnezeu sunt mai presus de priceperea omenească, un om limitat nu trebuie să-L învinuiască pe Dumnezeu și să se plângă pe El, nu trebuie să facă un duel cu înțelepciunea lui Dumnezeu și cu dreptatea Lui, când nu înțelege motivele suferințelor groaznice din viața lui. Și el s-a pocăit din cauza că a făcut aceasta. I-a părut foarte rău, că nu a primit voia Lui Dumnezeu, fără întrebări nefolositoare, fără cârtiri, și reclamații. La urma urmei Iov a ajuns la concluzia, că niciodată nu a înțeles puterea, măreția, suveranitatea, și independența Lui Dumnezeu, atât de bine, ca în acel moment! El L-a văzut pe Dumnezeu cu ochii credinței, a început să-L înțeleagă mai bine!

 

Îți mulțumesc, Doamne, că atunci când mă treci prin necazuri, pe care nu le pot explica, prin greutăți și lipsuri, mă înveți să mă încred în Tine, chiar dacă s-au întâmplat anumite situații neplăcute! Mă înveți, că suferințele celor neprihăniți au sens, și au ca scop, să ofere mai multă înțelegere a caracterului și faptelor Tale, să-mi deschidă ochii, ca să înțeleg, că Tu ești “plin de milă şi de îndurare” (Iacov 5:11). Dumnezeule, dă ajutor celor, care trec acum prin lipsuri și nu înțeleg de ce! Ajută-i să primească pe deplin conducerea Ta a universului, și să se încreadă în Tine în încercările vieții! Păzește-mă de reclamații, cârtiri, învinuiri la adresa Ta, și ajută-mă să nu cred această minciună: Dumnezeu nu este perfect! Te rog pentru toate acestea în numele Tatălui, Fiului, și Sfântului Duh, amin.

 

Traducere: Repalov Veaceslav

Autor: Igor Opincă

Până în acest moment nu au fost adăugate comentarii.
Statistici
  • Vizualizări: 492
  • Export PDF: 3
Opțiuni