Vom proceda înțelept, dacă ne vom păzi reputația
Autor: Igor Opincă  |  Album: fara album  |  Tematica: Atenționări și sfaturi
Resursa adaugata de RepalovVeaceslav in 28/03/2019
    12345678910 0/10 X

(Eclesiastul 10:1) “Muştele moarte strică şi acresc untdelemnul negustorului de unsori; tot aşa, puţină nebunie biruieşte înţelepciunea şi slava.”

 

 

Eclesiastul remarcă, că înțelepciunea adevărată, și cinstea (slava) este precum untdelemnul negustorului de unsori, precum untdelemnul mirositor, precum vasul cu mir prețios, care este foarte plăcut și foarte scump. Dar când muștele ajung în acest untdelemn, și nu sunt în stare să iasă de acolo, mor, și nu doar distrug mirosul plăcut, dar de asemenea îl fac să miroase foarte urât.

 

Da, muștele sunt insecte mici, iar negustorul de unsori este mai mare decât muștele. Dar, chiar și acest mărunțiș, face ca untdelemnul să miroase atât de urât, încât este mai simplu să-l arunci, decât să scapi de mirosul, pe care îl răspândește. La fel este și atunci când pui o lingură de gudron într-un butoi cu miere.

 

La fel este și în cazul oamenilor. Omul își face reputația unei persoane înțelepte, și este onorat de ceilalți, dar printr-o singură lovitură, printr-o acțiune nesăbuită, poate să distrugă totul. Oamenii vor ține minte o greșeală foarte mică, această “lingură de gudron”, câteva “muște moarte”, și vor uita cât de mult te-ai trudit, și cât ai reușit să obții. De asemenea nu trebuie să uităm, că oamenii din invidie, tălmăcesc printr-o metodă foarte rea, greșelile din viața acelor oameni, care sunt binecunoscuți ca oameni înțelepți, și le folosesc pentru a le face rău.

 

De aceea să nu credem și să nu facem aceasta: “să-mi permit o singură dată puțină nebunie, căci în toate celelalte lucruri, mă stărui să împlinesc toate poruncile, iar nimic nu se va întâmpla, dacă voi face puțină nebunie.” Ține minte, chiar și puțină nebunie, poate să distrugă, și să agite moralitatea și demnitatea unui om, să-i devalorizeze înțelepciunea și onoarea lui! Câteva “muști mici” distrug “cele mai bune arome”!

 

De aceea, cât este de important ca oamenii înțelepți să fie foarte atenți, să umble cu băgare de seamă, să se ferească de orice rău, și să nu se apropie de el, căci mulți veghează, dacă vor greși, și iar dacă vor greși, atunci reputația lor va fi atacată și se strică numele lor cel bun. Fie ca Dumnezeu să păzească astfel de oameni!

 

Doamne! Ajută-mă să fiu atent(ă), pentru ca să nu acționez nechibzuit, căci puțină nebunie, este o pată foarte mare pentru reputația unui om, care este respectat pentru înțelepciunea lui, și care este onorat de ceilalți. În numele Lui Iisus Hristos te rog, amin.

 

Traducere: Repalov Veaceslav

Autor: Igor Opincă

 

“Înţeleptul se teme şi se abate de la rău, dar nesocotitul este îngâmfat şi fără frică.” (Proverbe 14:16)

 

 

Până în acest moment nu au fost adăugate comentarii.
Statistici
  • Vizualizări: 550
  • Export PDF: 3
Opțiuni