CUM SĂ DEPISTEZI PERSOANA CARE BÂRFEȘTE?
Autor: Igor Opincă  |  Album: fara album  |  Tematica: Atenționări și sfaturi
Resursa adaugata de RepalovVeaceslav in 06/03/2019
    12345678910 0/10 X

Pentru unii oameni, a devenit ceva normal, să vorbească, și să transmită informații despre ceilalți, iar când se întâlnesc cu persoana vinovată, îi zâmbesc drăguț, de parcă nimic nu s-a întâmplat după spatele ei. Ce trebuie să facem, pentru ca să nu ne facem părtași păcatului? Pentru început, trebuie să ne învățăm să depistăm persoana, care bârfește!

 

1.      EL, SAU EA VORBEȘTE CU TINE, PROVOCATOR, DESPRE CEILALȚI. Este scris: “Cuvintele bârfitorului sunt ca prăjiturile: alunecă până în fundul măruntaielor.” (Proverbe 18:8). Cuvintele bârfitorului – prăjituri sau o mâncare gustoasă. El te invită “să guști” ceea ce ți-a pregătit. Cuvintele bârfitorului ne stârnește “apetitul păcătos”, dacă nu veghem.

 

2.      EL SAU EA ÎI FACE NUME RĂU UNEI PERSOANE, DUPĂ SPATELE EI.

 

Vorbește altora, din perspectiva sa, ceea ce a auzit și ceea ce a văzut “în casa vecinilor.” El își bagă nasul unde nu-i fierbe oala, și pentru distracție, sau pentru a obține ceva, necinstește numele aproapelui, prin istorii deșarte despre el (nu neapărat clevetire).

 

3.      “Cine umblă cu bârfeli dă pe faţă lucruri ascunse... ” (Proverbe 11:13) DE ASEMENEA EL SAU EA DESCOPERĂ TAINA APROAPELUI SAU SECRETELE STRĂINILOR. Cu un astfel de om este foarte periculos de prietenit. Cu așa ușurință precum ți-a descoperit taina cuiva, tot astfel va descoperi taina ta altuia. Prin aceasta el trădează încrederea care i s-a oferit.

 

4.      EL SAU EA CAMUFLEAZĂ INFORMAȚIA. Cel care bârfește, se simte foarte bine în rolul unui canal “nevinovat”, de informații dubioase... totuși, foarte rar – în rolul de sursă!

Răspândind zvonurile, el, sau ea zice: “Mulți sunt îngrijorați, cu privire la aceea, că el nu este o persoană vrednică de încredere; Cineva a spus, că el consumă foarte mult alcool; Am auzit, că Fiodor și Tanea divorțează... se spune că Tanea nu i-a fost credincioasă; Mi-au spus, că fiul ei consumă substanțe narcotice... el a fost prins că a furat la magazin; Ai auzit că membrii bisericii X, sunt pe cale de a se dezbina; Spun, că părinții lui sunt bogați.”

 

‘Cei “omniprezenți” “vorbesc”, sau “tu ai auzit”, sau “mulți se îngrijorează”’ toate aceste afirmații fac, ca cei care aud zvonurile, să le creadă. Dar cu toții cunoaștem, cum se schimbă informația transmisă de la o persoană la alta. Fiecare în parte mai adaugă vreo pată negativă, iar la urma urmei, istoria nu se aseamănă cu originalul.

 

 

De asemenea acea persoană care bârfește, încearcă să camufleze clevetirea, gâsind scuze, de parcă dorește să facă informația transmisă, un motiv de rugăciune. “Îți spun aceasta, doar pentru ca să te rogi despre aceasta, dar îți este cunoscut că... ” Sau persoana care bârfește transmite ceva, sub o taină strictă, dorind să evite expunerea trădării ei. Deseori rezultatul este următorul. Două femei vorbesc afară:

 

-         Tamara mi-a zis, că i-ai vorbit despre o taină, pe care ți-am spus, să nu-i vorbești.

-         Ah, ce vorbăreață este! I-am zis Tamarei, să nu-ți zică ție, că i-am zis despre aceasta.

-         Să știi, i-am zis Tamarei, că nu-ți voi spune, că mi-a zis aceasta – deci să  nu-i vorbești despre discuția noastră.  

 

 

-         Dumnezeul Sfânt, păzește-mi inima și urechea mea, de rele, pentru ca să nu ascult asemenea lucruri! Ajută-mă să depistez persoana care bârfește, și s-o îndrept cu blândețe. În numele Lui Iisus Hristos. Amin.

 

Traducere: Repalov Veaceslav

Autor: Igor Opincă

 

“Cine umblă cu bârfeli dă pe faţă lucruri ascunse, dar sufletul credincios ţine ce i s-a încredinţat.” Proverbe 11:13

Până în acest moment nu au fost adăugate comentarii.
Statistici
  • Vizualizări: 458
  • Export PDF: 3
Opțiuni