Fecioarele intelepte si fecioarele nechibzuite
Autor: Dan Ghimbasanu  |  Album: fara album  |  Tematica: Atenționări și sfaturi
Resursa adaugata de danmarius64 in 13/10/2014
    12345678910 10/10 X
Media 10 din 1 vot


FECIOARELE ÎNȚELEPTE ȘI FECIOARELE NECHIBZUITE

Matei 25:1-13

 

Atunci Împărăţia cerurilor se va asemăna cu zece fecioare care şi-au luat candelele şi au ieşit în întâmpinarea mirelui.

Cinci din ele erau nechibzuite, şi cinci înţelepteCele nechibzuite, când şi-au luat candelele, n-au luat cu ele untdelemn; dar cele înţelepte, împreună cu candelele, au luat cu ele şi untdelemn (de rezervă) în vase.

Fiindcă mirele zăbovea, au aţipit toate şi au adormit. La miezul nopţii, s-a auzit o strigare: „Iată mirele, ieşiţi-i în întâmpinare!”

Atunci toate fecioarele acelea s-au sculat şi şi-au pregătit candelele. Cele nechibzuite au zis celor înţelepte: „Daţi-ne din untdelemnul vostru, căci ni se sting candelele.” Cele înţelepte le-au răspuns: „Nu; ca nu cumva să nu ne ajungă nici nouă nici vouă; ci mai bine duceţi-vă la cei ce vând untdelemn şi cumpăraţi-vă.”

Pe când se duceau ele să cumpere untdelemn, a venit mirele: cele ce erau gata au intrat cu el în odaia de nuntă şi s-a încuiat uşa.

Mai pe urmă, au venit şi celelalte fecioare şi au zis: „Doamne, Doamne, deschide-ne!” Dar el, drept răspuns, le-a zis: „Adevărat vă spun că nu vă cunosc!”

Vegheaţi, dar, căci nu ştiţi ziua, nici ceasul în care va veni Fiul omului.  (Matei 25:1-13)

 

Dumnezeu mi-a făcut parte de harul de a merge în ultimii doi ani la mai multe din întâlnirile Școlii biblice Maranata, îndrumată spiritual de fratele Ioan Panican. De patru ori pe an câte cinci zile de Cuvânt, Rugăciune și seri minunate de părtășie. Pentru prima dată am văzut împlinite cuvintele din 1 Corinteni 14:26, după care tânjeam de mulți ani:

Ce este de făcut atunci, fraţilor? Când vă adunaţi laolaltă, dacă unul din voi are o cântare, altul, o învăţătură, altul, o descoperire, altul, o vorbă în altă limbă, altul, o tălmăcire, toate să se facă spre zidirea sufletească. (1 Corinteni 14:26)

Într-o atmosferă de har și de bucurie, în fiecare seară, timp de 3-4 ore, frați și surori, copii, tineri și bătrâni, cântă Domnului, depun mărturii ale felului cum Dumnezeu a lucrat în viața lor (ajutându-i, vindecându-i, dându-le putere să sufere în încercări, etc.), se roagă.

 Ultima întâlnire a avut loc în comuna Straja, județul Suceava, în luna septembrie. A fost o întâlnire doar pentru bărbați, adulți și tineri, în număr de aproximativ 25. Dimineața aveam trei ore de rugăciune, cântare și învățătură dată de fratele Panican, după-amiaza încă două ore de cercetare împreună a Scripturilor, iar seara ne duceam să slujim la una din bisericile evanghelice din zonă. Frații lucrători care erau dintre noi slujeau prin îndemnuri la rugăciune, toți bărbații am format un cor bărbătesc și lăudam pe Domnul, iar fratele Panican ținea mesajul final.

În prima seară am fost la biserica penticostală din comuna Straja. Spre finalul întâlnirii, fratele Panican a anunțat bărbații din adunarea din loc (în jur de 40 prezenți în acea seară) că oricine dorește să participe la întâlnirile Școlii biblice Maranata din acea săptămână este binevenit. A doua zi, la întâlnirea pe care o aveam dimineața de la ora 10, a venit un singur frate din comună, om la vreo 65 de ani, și a spus că dorește să stea împreună cu noi. Din ziua aceea și până în ultima zi, el a fost prezent cu noi, dimineață, după-amiaza și seara. La prânz și seara lua masa împreună cu noi, la întâlniri lua cu conștiinciozitate notițe din ceea ce se învăța, și astfel s-a integrat între noi și ne-am împrietenit.

La ultima întâlnire de despărțire, Dumnezeu mi-a îndreptat ochii spre acest frate și am simțit un gând de la El: Privește o fecioară înțeleaptă! A trecut un om al lui Dumnezeu prin acest sat, în vremuri extrem de grele din punct de vedere spiritual, și nu s-a găsit decât unul singur să vină să-l asculte și să-și umple candela cu untdelemn sfânt.”

Sunt convins că și fratele avea treburi de rezolvat pe acasă, dar s-o fi trezit mai dimineață să le pună la punct, sau le-o mai fi amânat pe săptămâna următoare. De asemenea sunt convins că și alți frați ar fi putut veni, dar comoditatea, campania electorală de la la televizor sau internetul au fost mai ispititoare decât lucrurile duhovnicești.

 Și așa am ajuns să meditez din nou la pilda fecioarelor. Și am realizat că pilda aceasta se desfășoară sub ochii noștri. Dar, așa cum spunea Domnul Isus, nu toți au ochi să vadă. Sub ochii noștri vedem fecioare înțelepte și fecioare nechibzuite. Nu trebuie neapărat să aștepți clipa când Mirele va veni, ca să-ți dai seama care sunt fecioarele înțelepte care vor intra cu Mirele Isus, și care sunt cele nechibzuite care vor rămânea pe dinafară. Este de ajuns să-ți ridici ochii și să privești atent la preocupările celor ce astăzi își spun copii ai lui Dumnezeu, ca să-ți dai seama. Și totuși unora nu le vine să creadă că lucrurile sunt chiar atât de logice și tragice.

Dacă ai vedea doi boxeri care urmează să se confrunte într-un meci peste câteva luni, unul dintre ei stând ore întregi în sala de antrenament sau alergând pentru menținerea condiției fizice, iar celălalt mergând prin baruri sau stând ore întregi în fotoliu în fața televizorului sau a calculatorului, oare nu ți-ai da clar seama cine va fi învingătorul și cine va suferi o grea înfrângere?

Și totuși există creștini care cred că, cu toate că nu s-au preocupat cu citirea bibliei și a cărților duhovnicești, nici cu rugăciune, nici cu slujirea Domnului, nici cu întâlniri duhovnicești, ci au pierdut vremea la televizor și pe internet cu tot felul de curiozități și alte lucruri lumești nefolositoare, vor face ei cumva față încercărilor care vor veni peste ei. Pentru acești creștini care se înșeală singuri, Dumnezeu are un cuvânt cât se poate de logic:

·         Nu vă înşelaţi: „Dumnezeu nu Se lasă să fie batjocorit.” Ce seamănă omul, aceea va şi secera. Cine seamănă în firea lui pământească va secera din firea pământească putrezirea; dar cine seamănă în Duhul va secera din Duhul viaţa veşnică.  (Galateni 6:7-8)

 

FECIOARE ÎNȚELEPTE

Am întâlnit tineri care au lucrat și au pus bani deoparte, nu pentru ultimul tip iPhone, ci pentru ca să poată veni la întâlnirile duhovnicești de la Școala biblică Maranata și să-și umple candelele cu untdelemn.

Cunosc frați și surori care au înțeles cuvintele din Scriptură „Dacă avem, dar, cu ce să ne hrănim şi cu ce să ne îmbrăcăm, ne va fi de ajuns.” (1 Timotei 6:8). Ei au ajuns să cheltuie tot mai puțin pentru ei înșiși, și să cheltuiască tot mai mult (timp, bani, energie) pentru Dumnezeu. Și toată ziua caută să‑L slujească pe Dumnezeu, după darurile și puterea pe care le-o dă El.

Am întâlnit o soră care cu anevoie se putea ridica din pat și doar pentru puțină vreme, dar pe marginea patului erau aranjate armele de luptă duhovnicească: Biblia, cartea de cântări, un CD-player pe care asculta predici, alte cărți duhovnicești. Și zi și noapte slujea Domnului cu rugăciune, cântare, îndemnuri și mângîieri pentru toți cei ce o vizitau sau îi dădeau telefon.

Am auzit de frați și surori, tineri, care se țin departe de întâlnirile ieftine, de întâlnirile care au doar o formă de evlavie (presărate din belșug cu glume, și având în centrul întâlnirii mai degrabă cafeaua, fursecurile și cola decât Cuvântul lui Dumnezeu), și caută întâlniri cu adevărat spirituale, caută seri de rugăciune, nopți de veghe, oameni duhovnicești, cărți duhovnicești sau conferințe duhovnicești.

 

FECIOARE NECHIBZUITE

Am întâlnit de-a lungul anilor destui frați și destule surori care, de fiecare dată când îi întrebam cu privire la relația lor cu Dumnezeu și la timpul de părtășie în Cuvânt, rugăciune și cântare, aveau același neschimbat răspuns: nu am timp. Fecioare neînțelepte.

Când vezi frați care petrec ore întregi la televizor și pe internet (la știri, sport, dezbateri politice, filme, etc.) în timp ce biblia zace nedeschisă de zile sau săptămâni, poți fi sigur că ai în fața ochilor niște fecioare nechibzuite.

Când auzi de văduve care, în loc să slujească Domnului cu post și rugăciuni, ca prorocița Ana (Luca 2:36-38) și după îndemnurile apostolului Pavel (1 Timotei 5:5-6), stau în pat robite de televizor, te doare inima pentru astfel de fecioare neînțelepte.

Când vezi frați călcând pe la adunare doar o oră pe săptămână (duminica de la 11 la 12), sărind astfel peste timpul de rugăciune, în timp ce toată săptămâna lucrează 8-10 ore și nu și-ar permite să întârzie cinci minute la servici, de asemenea ai în fața ochilor fecioare nechibzuite.

Când vezi frați și surori pe Facebook postând tot felul de fimulețe hazlii, sau invitându-te să joci împreună cu ei Indy Cat, Farmville sau Candy Crush Saga, te-ai întâlnit din nou cu fecioare neînțelepte.

Când vezi frați (tineri, de vîrstă mijlocie) cheltuind bani grei pe telefoane mobile de ultimă generație, în timp ce se codesc să comande o carte scrisă de un om al lui Dumnezeu ca să-și hrănească spiritul, sau se codesc să‑i ajute pe cei aflați în nevoie sau pe slujitorii Domnului, te-ai întâlnit cu fecioare nechibzuite.

 

Acesta este tabloul care se desfășoară sub ochii celor care văd. Și, Doamne, cât de mulți sunt cei care nu văd. Fecioare înțelepte și fecioare nechibzuite. Primele strâng ulei de rezervă pentru vremurile de încercări și pentru întâlnirea cu Mirele, celelalte pierd pur și simplu vremea cu lucrurile lumii acesteia, care în final vor arde.

 Poate ai înțeles că ești o fecioară nechibzuită și te întrebi cum te-ai putea schimba. În ziua de azi este mult folosită metoda celor 5, 7 sau 11 pași pe care să-i faci ca să te întorci la obiceiurile bune. Părerea mea personală este că lucrul acesta nu funcționează. Unul care de abia își târâie zilele din punct de vedere spiritual, nu va avea puterea să urmeze pașii pe care îi vede în fața ochilor.

Sfatul meu este acesta: CAUTĂ UN OM AL LUI DUMNEZEU (care calcă pe urmele Domnului Isus) ȘI LIPEȘTE-TE DE EL!

Privește următoarele îndemnuri din Scriptură:

·        Urmaţi-mă pe mine, fraţilor, şi uitaţi-vă bine la cei ce se poartă după pilda pe care o aveţi în noi. Căci v-am spus de multe ori, şi vă mai spun şi acum, plângând: sunt mulţi care se poartă ca vrăjmaşi ai crucii lui Hristos.  (Filipeni 3:17-18)

·        De aceea vă rog să călcaţi pe urmele mele. Pentru aceasta v-am trimis pe Timotei, care este copilul meu preaiubit şi credincios în Domnul. El vă va aduce aminte de felul meu de purtare în Hristos şi de felul cum învăţ eu pe oameni pretutindeni în toate bisericile.  (1 Corinteni 4:16-17)

·        Călcaţi pe urmele mele, întrucât şi eu calc pe urmele lui Hristos.  (1 Corinteni 11:1)

·        Dorim însă ca fiecare din voi să arate aceeaşi râvnă, ca să păstreze până la sfârşit o deplină nădejde, aşa încât să nu vă leneviţi, ci să călcaţi pe urmele celor ce, prin credinţă şi răbdare, moştenesc făgăduinţele.  (Evrei 6:11-12)

·        Și, într-una din cărțile apocrife ale Vechiului Testament, citim acest îndemn minunat:

·        De vei vedea (un) înţelept, intră la el şi pragurile uşilor lui să le roadă piciorul tău.  (Sirah 6:37)

 Sunt convins că în viața ta ai dat de frați și de surori, despre care ai simțit că sunt făcuți din altă „stofă”. Nu sunt genul de oameni religioși rigizi, nici genul de flecari și glumeți, de care se umplu tot mai mult bisericile în ziua de azi, ci sunt oameni sobri, și totuși senini. Nu-i vei vedea angrenați în discuții nefolositoare, ci mereu interesați de lucrurile duhovnicești, de starea ta spirituală, de slujirea lui Dumnezeu. Sunt mereu gata să-ți dea un sfat duhovnicesc, să-ți recomande o carte creștină sau o predică bună, și nu par interesați să te sfătuiască ce abonament Orange să-ți alegi, și nici ce mașină. Nu-i vei vedea pierzând vremea pe Facebook, postând tot felul de năzbâtii. Și, poate lucrul cel mai important, vei sesiza că cuvintele lor au putere, că ți le aduci aminte acasă, că te urmăresc și că-ți dau putere de transformare.

Și încă un lucru important despre felul acesta de oameni. Ei nu caută să-și impună voia lor în viața ta, ci se poartă după pilda lui Hristos: „Dacă vrea cineva să vină după Mine...”. Și nu caută să atragă privirile credincioșilor asupra lor, ci le îndreaptă mereu privirea spre Cel care poate totul.

Dacă n-ai avut până acum ochi pentru astfel de frați sau surori, e cazul să te rogi Domnului să-ți deschidă ochii și să-i vezi. Ei sunt pildele puse de Dumnezeu înaintea ochilor noștri.  Lipește-te de ei, i-ai ca model în toate lucrurile pe care le vezi că ei le fac așa cum le-a făcut Isus Hristos.

Mă rog Domnului ca, dacă ești o fecioară înțeleaptă, să ceri Domnului să-ți dea înțelepciune și ocazii potrivite să poți întinde o mână și altora ca să calce pe urmele tale. Iar dacă ești o fecioară nechibzuită, te sfătuiesc să te pocăiești și să cauți un om al lui Dumnezeu, unul pe care poți să-l iei ca pildă de urmat, și să te lipești de el, ca să poți ieși din pericolul în care te afli.

 Știu că unii sunt reticenți când aud de sfatul de a-i urma pe alții îndeaproape. Ei ar dori să se poată ridica singuri, sau să-i ridice Însuși Dumnezeu și nu vor să primească sfaturi de la alții. Îmi aduc aminte de o pildă pe această temă. Peste un sat a venit o inundație. Ca să scape de furia apelor, un creștin s-a suit pe acoperișul casei, dar nici acolo nu era în siguranță, deoarece apa creștea mereu. Atunci s-a rugat: „Doamne, ajută-mă!”. La puțin timp, un vecin trece cu barca și-l invită să urce ca să scape amândoi, dar creștinul spune „Nu! Eu L-am rugat pe Dumnezeu să mă salveze, așa că aștept ajutorul Lui.” Apoi un elicopter vine să-l salveze, dar el le dă același răspuns. În final moare, ajunge la Dumnezeu și-L întreabă „Doamne, de ce nu m-ai salvat?” Dar Dumnezeu îi răspunde: „Eu am trimis pe vecinul tău cu barca și apoi elicopterul ca să te salveze. De ce n-ai acceptat mâna Mea întinsă spre tine?”

 Privește și tu în jurul tău și roagă-L pe Dumnezeu să-ți deschidă ochii să vezi mâinile întinse de El, oameni ai lui Dumnezeu trimiși de El ca să te salveze. Văd prea mulți în ultimul timp care se iau după mintea lor încă necoaptă, sau sunt prea mândri să ceară ajutorul celor înțelepți, sau care calcă pe urmele unora cu aceleași deprinderi ca și ei. Și când un orb se lasă călăuzit de un alt orb, cad amândoi în groapă.

 Simt în inimă gândul să adaug că sfatul acesta de a se lipi de un om al lui Dumnezeu este valabil nu numai pentru credinciosul „de rând” din biserici, ci și pentru lucrători, prezbiteri și păstori. Și printre ei sunt fecioare neînțelepte, care, din păcate, datorită poziției în care se află, sunt răspunzători nu numai pentru viața lor, ci și pentru a acelora pe care-i slujesc. Căci fecioarele neînțelepte nasc alte fecioare neînțelepte.

 Dumnezeu să fie lăudat în veci! Amin!

Până în acest moment nu au fost adăugate comentarii.
Statistici
  • Vizualizări: 4828
  • Export PDF: 1
Opțiuni