Libertatea de a alege
Autor: Gicu Cotlet  |  Album: fara album  |  Tematica: Diverse
Resursa adaugata de Gicu_Cotlet in 31/08/2013
    12345678910 0/10 X

Libertatea de a alege

 

Fiecare dintre noi suntem confruntaţi zilnic cu fel de fel de probleme pentru care trebuie să luăm o decizie, trebuie să alegem.  Fără să-ţi dai seama că de alegerea pe care o faci astăzi depinde viitorul tău. În acelaşi timp alegerea pe care tu o faci astăzi poate influienţa pe toţi cei din jurul tău. Viitorul unei ţări poate fi influienţat de preşedintele ales, familia poate fi influinţată de alegerea părinţilor, sănătatea fizică poate fi influienţată de alegerea alimentaţiei zilnice, biserica poate fi influienţată de slujitorii bisericii, de hrana spirituală oferită membrilor ei, etc. Toate alegerile noastre sunt importante în ochii lui Dumnezeu, dar cea mai esenţială dintre toate este pe cine alegi tu astăzi să fie stăpânul vieţii tale. De alegerea ta de astăzi depinde unde îţi vei petrece tu veşnicia.

Sfânta Scriptură are multe de spus despre alegerile noastre greşite. Dintre exemplele de alegeri greşite putem enumera cele ale poporului Israel care „sau abătut de la calea, pe care le-o poruncisem Eu; şi-au făcut un viţel turnat, s-au închinat până la pământ înaintea lui”. (Exodul 32:8) Consecinţele alegeri greşite ale poporului din acea vreme au atras mânia lui Dumnezeu. Un alt exemplu de alegeri greşite îl găsim în Isaia 65:12 şi  Isaia 66:3 unde vedem că poporul a ales ce le plăcea lor şi nu ce plăcea Domnului.  Apostolul Matei ne scrie despre o altă alegere greşită când mulţimea a cerut să-l elibereze pe Baraba în locul lui Isus. (vezi Matei 27:21). Fără nici o sfidare ei au cerut eliberarea unui tâlhar în locul unui neprihănit. Înţeleptul Solomon scrie şi el despre consecinţele alegerilor greşite: „Pentru că au urât ştiinţa, şi n-au ales frica Domnului, pentru că n-au iubit sfaturile mele, şi au nesocotit toate mustrările mele. De aceea se vor hrăni cu roada umbletelor lor, şi se vor sătura cu sfaturile lor.” (Prov. 1:29-31)

Dintre alegerile înţelepte scrise pe paginile Sfintei Scripturi putem menţiona alegerea lui Moise care atunci „când s-a făcut mare, n-a vrut să fie numit fiul fiicei lui Faraon, ci a vrut mai bine să sufere împreună cu poporul lui Dumnezeu decât să se bucure de plăcerile de o clipă ale păcatului.” (Evrei  11:24-25) Rut alege să nu se despartă de Naomi şi spune: „Nu sta de mine să te las, şi să mă întorc de la tine! Încotro vei merge tu voi merge şi eu, unde vei locui tu, voi locui şi eu; poporul tău va fi poporul meu, şi Dumnezeul tău va fi Dumnezeul  meu.” (Rut 1:16) Daniel de asemenea a ales să se păstreze curat şi s-a hotărât „să nu se spurce cu bucatele alese ale împăratului şi cu vinul pe care-l bea împăratul”. (Daniel 1:8) Domnul Isus de asemenea ne vorbeşte de Maria care „şi-a ales partea cea bună, care nu i se va lua”. (Luca 10:42b) Toţi cei care au ales ce plăcea Domnului au avut parte de binecuvântările Lui, au fost ocortiţi de mâna lui Dumnezeu.

Oamenii astăzi sunt duşi în rătăcire de fel de fel de învăţături stricate şi în loc să aleagă adevărul scris pe paginile Sfintelor Scripturi aleg lucruri ce nu plac Domnului, aleg plăcerile de-o clipă fără să le pese de suflet.  Alţii se înşeală crezând că pot alege şi binele şi răul în acelaşi timp. Ei cred că pot să slujească la doi stăpâni, lui Dumnezeu şi lui Mamona în acelaşi timp.

Această maladie se răspândeşte tot mai mult în vremurile noastre. Unii înţeleg că dacă merg din când în când la Biserică sau dau câte un dolar la cerşitorii de pe stradă ei îl slujesc pe Dumnezeu şi sunt mântuiţi iar peste săptămână sunt liberi să trăiască cum vor. Nimic nu poate fi mai greşit şi mai înşelător decât o astfel de învăţătură care în final te duce la pierzarea veşnică. Un lucru care trebuie înţeles foarte bine de fiecare persoană în parte este că niciodată în viaţă nu vei putea călătorii înspre est şi vest în acelaşi timp. Singur trebuie să iei o decizie şi să şti unde vrei să ajungi, care îţi este destinaţia finală, care îţi este drumul pe care vrei să mergi: cel care duce în vest sau cel care merge în est, calea îngustă care duce înspre viaţa veşnică sau calea largă care duce la pierzare, la osânda veşnică. Niciodată nu vom putea îmbrăca două haine în acelaşi timp, una de iarnă şi una de vară. Nu putem vorbi două limbi în acelaşi timp. Nu putem să fim şi murdari şi curaţi în acelaşi timp, nu putem să îi dăm viaţa noastră şi lui Mahomed şi Domnului Isus.

Nicolae Moldoveanu spunea: „Când nu te mai ocupi de Dumnezeu şi Cuvântul Lui, de lucrarea Evangheliei şi de viaţa de neprihănire, te vei ocupa cu lumea, cu frământările vieţii acesteia şi cu păcatul. Starea de mijloc nu există.”

Cuvântul Domnului din Deuteronom capitolul 30 ne dă şi astăzi cel putin zece alternative de alegere care sunt la fel de relevante astăzi ca şi acum mai bine de trei milenii când au fost rostite prima dată poporului lui Israel. Ele ne provoacă din nou şi ne aminteşte de importanţa alegerilor noastre. Dumnezeu ne oferă din nou posibilitatea să decidem singuri : „Iată, îţi pun azi înainte...” (Deut. 30:15a)

-          Viaţa sau moartea. (v. 15, 19)

-          Binele sau răul. (v. 15)

-          Iubirea sau ura. (v. 16)

-          Umblarea pe căile Domnului sau pe altele. (v. 16)

-          Păzirea poruncilor Sale sau călcarea Cuvântului Său. (v. 16)

-          Alipirea de Dumnezeu sau depărtarea de El. (v. 17, 20)

-          Ascultarea sau neascultarea de Dumnezeu. (v. 17, 20)

-          Lăudarea lui Dumnezeu sau închinarea la alţi dumnezei. (v. 17)

-          Viaţă lungă sau zile puţine. (v. 19)

-          Binecuvântarea sau blestemul. (v. 19)

Aş dori aşa de mult iubitul meu cititor să înţelegi şi tu importanţa alegerilor din viaţa ta. Ele nu suportă nici un fel de amânare, astăzi încă mai este timp să-ţi alegi şi tu partea cea bună care nu ţi se va lua niciodată. Deci trebuie astăzi să alegi dacă doreşti să fi liber de păcat sau continui să rămâi rob păcatului pentru întreaga viaţă pe care Dumnezeu ţi-a dăruit-o aici pe pământ. Cuvintele lui Iosua sunt actuale şi pentru tine deci nu sta nepăsător şi „alegeţi astăzi cui vreţi să slujiţi.” (Iosua 24:15) Alege şi tu „calea adevărului, pune legile Domnului sub ochii tăi, ţine-te de învăţăturile Domnului.” (vezi Ps. 119:30-31) Înţelege astăzi că nu poţi sluji la doi stăpâni. Alege viaţa şi nu moartea, alege binecuvântarea şi nu blestemul, alege-L pe Dumnezeul cel adevărat şi nu pe dumnezeul veacului acestuia. Alege Cuvântul Domnului care este adevăr. (vezi Ioan 17:17)

Poetul unei cântări creştine spune aşa: „Nu lăsa să treacă vremea, Trece însăşi viaţa ta, Se apropie şi clipa, Socoteală când vei da. Trece ziua cea de azi, Mai în jos cu-o treaptă cazi, Sau cu una te ridici, Că nu poţi sta tot aici.”  Dumnezeu te îndeamnă să „Alegi viaţa, ca să trăieşti, tu şi sămânţa ta, Iubind pe Domnul, Dumnezeul tău, ascultând de glasul Lui, şi lipeşte-te de El: căci de aceasta atârnă viaţa ta şi lungimea zilelor tale.”  (Deut. 30:19b, 20) Nu amâna ci spune şi tu: „Isuse, dintre toţi Te-aleg mereu, în orice zi şi-n orice clipă, Căci Tu eşti viaţa sufletului meu şi harul care mă ridică”.

 

 Gicu Cotlet

Septembrie 31/2013

Până în acest moment nu au fost adăugate comentarii.
Statistici
  • Vizualizări: 5803
Opțiuni