Fiţi plini de râvnă pentru Hristos!
Autor: Gicu Cotlet  |  Album: fara album  |  Tematica: Diverse
Resursa adaugata de Gicu_Cotlet in 27/07/2013
    12345678910 10/10 X
Media 10 din 2 voturi

Fiţi plini de râvnă pentru Hristos!

Cu ani în urmă în oraşul Sapporo din Japonia au avut loc jocurile olimpice de iarnă. Cu această ocazie mii de turişti au vizitat oraşul. Mulţi dintre ei au fost impresionaţi de o statuie impunătoare ridicată în onoarea profesorului american Dr. William S. Clarck care în jurul anilor 1800 a fondat Universitatea Hokkaido.

Pe soclul acestei impunătoare statui construită din bronz sunt gravate cu litere aurite cuvintele „Boys, Be Ambitious” (Tinerii, fiţi plini de râvnă). Aceste cuvinte au fost rostite de profesorul american Clark înainte de reîntoarcerea lui în America. Aproape toţi locuitorii oraşului Japonez au adoptat aceste cuvinte ca motoul vieţi lor. Puţini din locuitori acestui oraş însă ştiu că oficialităţile locale din acea vreme au imprimat pe soclul acestei statui doar o parte din cuvintele rostite de profesorul american. Întreaga frază de încurajare pe care profesorul american a lăsat-o la plecare studenţilor din acea vreme spunea astfel: „Boys be ambition for Christ.”  (Tinerii, fiţi plini de râvnă pentru Hristos)

Meditând puţin asupra acestui subiect mi-am dat seama câtă deosebire este între dorinţele tinerilor din zilele noastre şi cele ale pionierilor credinţei creştine din acea vreme. Astăzi aproape fiecare tânăr sau adult doreşte să cunoască calea cea mai uşoară ca să poată deveni celebru şi bogat cu orice preţ. Motoul multor oameni şi astăzi este: să fi celebru şi bogat este singurul mod de viaţă. Nu este chemare mai înaltă în viaţă decât să fii celebru.

La un recent sondaj de opinie făcut în Marea Britanie cu privire la dorinţele şi aspiraţiile tinerilor din generaţia actuală s-a constatat că pe primele locuri se află: dorinţa de a deveni celebru, dorinţa de a arăta cât mai bine şi dorinţa de îmbogăţire rapidă. Doar unul din zece au pomenit Numele lui Dumnezeu, precum că ar fi gata să răspundă chemării Lui.

Cred că nu exagerez când spun că aproape nu există publicaţie actuală în care să nu fie descris modul prin care poţi deveni bogat şi celebru. Această maladie a cuprins minţile tinerilor şi adulţilor de pretutindeni şi fără să ţină cont de consecinţe îşi cheltuiesc banii şi energia pe lucruri care încetul cu încetul le distruge viaţa şi îi face robi banilor şi plăcerilor lumii. Astăzi tot mai mulţi cred că pentru a fi fericit trebuie să fii bogat, pentru a fii celebru trebuie să fi bogat, pentru a fi bogat trebuie să fii celebru. Pentru mulţi oameni din lumea modernă a secolului XXI-lea fericirea se masoară prin contul din bancă, prin maşina pe care o conduce sau casa în care locuieşte. Mărturiile multor oameni de seamă ar trebui să ne dea de gândit asupra acestui subiect, ar trebui să învăţăm din experienţele altora care au băut din paharul amar al dorinţelor lor necugetate.

Vestitul milionar John D. Rockefeller a spus: „Am câştigat multe milioane dar ele nu mi-au adus fericire. Dacă aş putea le-aş da pe toate pentru zilele când stăteam pe un scaun în biroul meu din Cleveland, socotindu-mă bogat cu trei dolari pe săptămână.” O altă personalitate de seamă spunea: „În lume sunt multe lucruri mult mai importante decât bogăţia; unul din ele este abilitatea de a te bucura de lucrurile simple.”

Adeseori şi noi uităm care ne sunt priorităţile. Aşa ca şi cei din Sapporo-Japonia uităm ce este mai important: să fim plini de râvnă „pentru Hristos.”  Adesea căutăm satisfacerea eului nostru, dorim să devenim celebri, dorim mai mult lucrurile lumii şi-L uităm pe Hristos. Sfânta Scriptură ne spune: „Şi ce ar folosi unui om să câştige toată lumea, dacă şi-ar pierde sufletul? Sau, ce ar da un om în schimb pentru sufletul său?” (Matei 16:26)

Cu anii în urmă vaporul britanic „Britania” a naufragiat pe coasta Braziliei. Pe vapor se găseau multe butoaie cu monede spaniole de aur. Văzând că vasul începe să se scufunde, echipajul a început să aducă pe puntea vasului butoaiele cu monede de aur. Vaporul însă începea să se scufunde şi marinarii au trebuit să abandoneze tot aurul alergând spre bărcile de salvare. Înainte ca ultimul marinar să părăsească vasul, un tânăr de pe vapor a fost trimis încă o dată să inspecteze puntea vaporului. Spre surprinderea lui, a găsit un om pe punte care a reuşit să deschidă câteva din butoaiele cu aur şi le-a răsturnat pe punte în jurul său. Grăbit şi îngrijorat marinarul îl intreabă:

-            Ce faci aici, nu vezi că vaporul se scufundă?

-            Şi ce dacă se scufundă... spuse omul înconjurat de monedele sclipitoare de aur. Toată viaţa am fost sărac, dar acum sunt hotărât să mor bogat...

Poate eşti şi tu ca şi tânărul bogat care cunoştea din pruncie legea lui Dumnezeu, cunoştea că Domnul Isus este un Învăţător bun dar era legat de bogăţiile lumii, era legat de pământ şi nu de cer. Dorea şi el viaţa veşnică, dar nu putea să se dezlege de bogăţiile trecătoare de pe pâmânt şi apoi să-L urmeze pe Isus. Avea inima legată de lucrurile de pe pământ şi nu de Hristos, dorea să-şi păstreze celebritatea de om bogat fără să se gândească că în ziua judecăţii toate bogăţiile lui nu vor avea nici o valoare. Inima şi sufletul lui erau legate de bogăţiile trecătoare şi nu a avut putere să se dezlege de lanţurile care i-au cuprins sufletul şi viaţa. A preferat să moară bogat în loc să accepte sfaturile Domnului Isus Hristos.

A sosit timpul ca fiecare din noi să ne analizăm ambiţiile şi priorităţile în viaţă. Dacă până astăzi scopul vieţii tale a fost doar cum să devii celebru sau bogat aş vrea dragul meu cititor să te îndemn să deschizi Sfânta Scriptură care te îndeamnă „să cumperi de la Mine aur curăţit prin foc, ca să te îmbogăţeşti; şi haine albe, ca să te îmbraci cu ele, şi să nu ţi se vadă ruşinea goliciunii tale; şi doctorie pentru ochi, ca să-ţi ungi ochii, şi să vezi.” (Apoc. 3:18) Aş vrea să vezi cu ochii inimi tale care sunt ambiţiile tale astăzi. Dacă intenţionat ai ales să devi celebru sau bogat pentru o vreme, te sfătuiesc să îngenunchezi astăzi înaintea lui „Dumnezeu, care este bogat în îndurare” şi nu oboseşte iertând şi să ceri să te ajute să te eliberezi de mândrie şi dorinţa de-a deveni celebru pentru lume şi nu pentru Isus. Înţeleptul Solomon ne învaţă că „Un nume bun este mai de dorit decât o bogăţie mare, şi a fi iubit preţuieşte mai mult decât aurul şi argintul.” (Prov. 22:1) Bucură-te astăzi de lucrurile simple, bucură-te că ai căpătat har înaintea lui Dumnezeu şi ţi-a deschis ochii să-ţi vezi starea sufletului tău. Alege şi tu astăzi să fii plin de râvnă pentru Hristos şi nu pentru lume. Acceptă să devii un lucrător important pe ogorul Evangheliei. El te primeşte chiar acum şi te iartă de toate pornirile tale rele. Domnul să fie partea ta şi să te îmbogăţească cu lucruri după voia Sa. 

 

Gicu Cotlet

7/26/2013

Statistici
  • Vizualizări: 3031
  • Export PDF: 1
  • Favorită: 1
Opțiuni