Învățătura exterioară
Autor: Witness Lee  |  Album: Cunoașterea vieții  |  Tematica: Meditatii
Resursa adaugata de floridinmaracineni in 19/03/2021
    12345678910 10/10 X
Media 10 din 1 vot
Învățătura exterioară

   Deși pe de o parte Scriptura spune că deoarece avem legea vieții și învățătura ungerii înăuntrul nostru Îl putem cunoaște pe Dumnezeu și nu avem nevoie de alții ca să ne învețe, totuși pe de altă parte în Scriptură există multe locuri care vorbesc despre învățătura omului. De exemplu, pasaje cum ar fi 1 Corinteni 4.17,14.19,1 Timotei 2.7,3.2,2 Timotei 2.2,24 etc. spun că apostolul Pavel îi învăța pe oameni și el voia ca și alții să învețe cum să-i învețe pe oameni. Există  trei motive principale pentru acest lucru.

   1. În primul rând, deși simțul lăuntric pe care ni-l dă legea vieții și învățătura ungerii este suficient pentru a ne face să-L cunoaștem pe Dumnezeu și astfel nu avem nevoie de învățătura oamenilor, totuși, de multe ori noi nu ascultăm sau nu acordăm atenție unei asemenea conștiențe.

   Noi suntem slabi, în special când este vorba despre a auzi cuvintele lui Dumnezeu. Uneori nu auzim, iar alteori nu vrem să auzim. Cei care sunt bolnavi în mințile lor, cei care sunt subiectivi, cei care insistă asupra opiniilor lor și cei care se închid în mod intenționat de multe ori nu pot auzi. Iar cei care nu Îl iubesc pe Dumnezeu, care nu vor să plătească prețul și care nu vor să-L urmeze pe Domnul, nu vor să audă. Deoarece nu vor să audă, bineînțeles că nu aud. Deoarece ei nu aud, ei în continuare nu vor auzi. De aceea de multe ori nu înseamnă că Dumnezeu nu vorbește, că viața Sa nu operează sau că ungerea Sa nu învață, ci că noi nu auzim:

   Dumnezeu vorbește o dată, chiar de două ori, deși omul nu ia seama. Iov 33.14

   Noi avem stări mai rele ca acestea! Chiar atunci când Dumnezeu vorbește de cinci, zece, douăzeci de ori, noi tot nu vrem să ascultăm. Dar Îi mulțumim lui Dumnezeu că este iertător, îndelung răbdător.

   Dacă nu ascultăm ce spune El în interior, El folosește învățătura oamenilor din exterior pentru a repeta. El a vorbit deja înăuntrul nostru, dar, deoarece noi nu auzim, El ne înavață din exterior prin oameni pentru a repeta ceea ce ne-a transmis în interior.

   Sub Noul Testament, multă învățătură respectă acest principiu al repetării. În Epistole, se întâlnește des expresia: NU ȘTIȚI? ... Aceasta înseamnă a spune că tu deja ai auzit și ai cunoscut, dar nu ții cont și nu asculți de aceea Dumnezeu folosește oameni pentru a te învăța din nou. Astfel, dacă de multe ori Dumnezeu folosește fie Scriptura, fie pe slujitorul Său pentru a ne învăța, El nu o face pentru a înlocui învățătura dinăuntru nostru ci pentru a repeta ceea ce El deja ne-a învățat în interior.

   Deși călăuzirea exterioară și învățătura lăuntrică se ajută reciproc, totuși exteriorul NU POATE ÎNLOCUI INTERIORUL. EL ESTE DOAR O REPETARE A INTERIORULUI.

   Astfel, atunci când astăzi îi ajutăm pe alții în problemele spirituale nu ar trebui să le spunem cele zece porunci pentru a-i învăța să acționeze într-un fel sau altul într-un mod obiectiv. Noi putem doar să explicăm ceea ce Dumnezeu a rânduit în principiu, depunând astfel mărturie în sprijinul cuvintelor pe care Dumnezeu le vorbește din interior și repetând ceea ce Dumnezeu deja i-a învățat în interior. Nu ar trebui să-i învățăm pe oameni într-un mod obiectiv sau altul în mod detailat. Profeții Vechiului Testament au făcut acest lucru.

   În Noul Testament există profeți doar pentru biserică, profeți care în pricipiu explică ceea ce Dumnezeu a rânduit. Nu există profeți pentru indivizi care să decidă asupra problemelor în mod detailat. Stabilirea detaliilor este ceea ce Dumnezeu, prin legea vieții și învățătura ungerii, face cunoscut fiecărui om, din interior. Acesta este principiul Noului Testament.

   Astfel, deși ar trebui să fim umili pentru a primi învățătură de la alții, totuși ar trebui să fim guvernați de ceea ce viața dinăuntrul nostru a reglat sau de ceea ce ungerea, deja ne-a învățat. (Altfel, nu va fi ceva în armonie cu principiul Noului Testament.) 

   - - - - - -

1 Corinteni 4.17:

   Pentru aceasta v-am trimis pe Timotei, care este copilul meu preaiubit și credincios în Domnul. El vă va aduce aminte de felul meu de purtare în Hristos și de felul cum învăț eu pretutindeni în toate bisericile.

1 Corinteni 14.19:

   Dar în biserică, voiesc mai bine să spun cinci cuvinte înțelese, ca să învăț și pe alții, decât să spun zece mii de cuvinte în altă limbă.

1 Timotei 2.7:

   și propovăduitorul și apostolul Lui am fost pus eu - spun adevărul în Hristos, nu mint - ca să învăț pe neamuri credința și adevărul.

1 Timotei 3.2:

   Dar trebuie ca episcopul să fie fără prihană, bărbatul unei singure neveste, cumpătat, înțelept, vrednic de cinste, primitor de oaspeți, în stare să învețe pe alții.

2 Timotei 2.2:

   Și, ce-ai auzit de la mine în fața multor martori, încredințează la oameni de încredere, care să fie în stare să învețe pe alții.

2 Timotei 2.24:

   Și robul Domnului nu trebuie să se certe; ci să fie blând cu toți, în stare să învețe pe toți, plini de îngăduință răbdătoare.

   

Da, este o învățătură sfântă, așa cum există și o știință teologica biblică, cu adevărat creștină. Dar există și o știință „pe nedrept numită astfel, care se împotrivește învățăturii sănătoase....
Adăugat în 21/04/2021 de loredanam
Statistici
  • Vizualizări: 494
  • Comentarii: 1
  • Gramatical corect
  • Cu diacritice
  • Conținut complet
Opțiuni