Conținutul sufletului
Autor: Witness Lee  |  Album: Cunoașterea vieții  |  Tematica: Adevărul
Resursa adaugata de floridinmaracineni in 17/09/2020
    12345678910 10/10 X
Media 10 din 1 vot
Conținutul sufletului

   Sufletul  este personalitatea noastră invidiuală, ego-ul nostru; prin urmare, sufletul este sinele nostru. Ceea ce este inclus în suflet, vorbind analitic, este mintea, emoția și voința, aceste trei părți.

   Mintea este organul pentru gândirea omului. Este ceea ce noi considerăm de obicei ca fiind creierul. (Din punct de vedere fiziologic este vorba despre creier, iar din punct de vedere psihologic este vorba despre minte.) Este partea majoră a sufletului. Gândirea, meditația, analizarea și memoria omului sunt toate funcții ala minții din suflet. După cădere, omul și în special omul de astăzi, trăiește în mare măsură în mintea sa și este dirijat de gândurile minții. Așa cum gândește, așa se și comportă. Acțiunea omului întotdeauna are legătură cu gândul omului. Puțini sunt cei care nu trăiesc în gândul lor. Astfel, astăzi, indiferent la cine sau la ce ne gândim, trebuie să începem cu gândul omului pentru a câștiga mintea omului. În zilele noastre există atât de multe teorii, școli și metode educaționale și toate au o singură țintă: să se ocupe de gândul omului pentru a câștiga mintea omului. Dacă poți câștiga mintea unui om prin gândul său, atunci poți să-l câștigi pe el însuși, deoarece omul trăiește în minte, care este creierul, și este dirijat de către gândul minții sale.

   Emoția din suflet este organul iubirii, mâniei, tristeții și bucuriei omului. Omul iubește, urăște, se bucură, se lamentează și este emoționat sau deprimat - toate acestea sunt funcțiile emoției din sufletul omului. Mulți sunt emoționați. Ei sunt bogați în emoție și se stârnesc foarte ușor. De multe ori ei tratează lucrurile prin emoția lor. Cu asemenea oameni de multe ori este greu să ajungi la o concluzie dacă le aduci argumente raționale dar este foarte ușor să le stârnești emoția. Nu este ușor să-i convingi în mintea lor, dar în emoție pot fi stârniți cu ușurință.

   Voința sufletului este organul prin care omul ia decizii. Omul decide, hotărește, judecă, alege, primește și refuză - toate acestea sunt funcțiile voinței din  sufletul omului. Unii oameni sunt în minte, alții sunt în emoție și există și alții care sunt în voință. Așa cum cei care se află în minte sau în emoție trăiesc în minte sau trăiesc în emoție, tot astfel, cei care se află în voință trăiesc în voința lor. Așa cum mintea respectiv emoția este partea lor cea mai puternică a celor care se află în ele, același lucru e valabil și în cazul voinței. Cel care se află în voința sa este cu siguranță foarte puternic în deciziile sale. O dată ce s-a hotărât să urmeze o anumită direcție în acțiune, nu mai poți să-l schimbi. Poți să-i aduci argumente, dar lui nu-i pasă de argumente, poți să apelezi la el folosind mijloace emoționale dar el nu acordă nici o atenție emoției. El este o persoană care acționează prin voința sa și care este în voință.

   În suflet se află aceste trei părți: MINTEA, EMOȚIA, VOINȚA.

   În orice om aceste trei părți sunt prezente în mod simultan. Fiecare om are gânduri, emoție și voință.

   Totuși, unii sunt mai mult în minte, unii sunt mai bogați în emoție, iar alții sunt puternici în voință.

   Unii au o gândire foarte clară. Oricât ai încerca să-i impresionezi cu emoția, este imposibil. Dacă vrei să îi câștigi, trebuie să folosești argumente. Ei trăiesc în minte sau în creier, ei sunt intelectuali.

   Alții abundă în special în emoție. Este ca și cum ei nu au un creier și nu gândesc ci au numai emoție. Asemenea oameni de multe ori dau lucrurile peste cap cu emoția lor. Dacă le aduci argumente, în mod frecvent lor nici nu le pasă de ele, nici nu le înțeleg și nu sunt impresionați în inima lor. Dacă te ocupi de ei folosind emoția, este foarte ușor să le atingi partea lăuntrică. O mie sau zece mii de argumente nu sunt atât de puternice pentru ei ca una sau două lacrimi. Uneori, indiferent de argumentele pe care le poți aduce, poți să-i câștigi. Pe ei nu-i interesează decât emoția, nu rațiunea. Motivul este acela că ei nu sunt în intelect ci în emoție.

   Voința unor oameni este deosebit de puternică. În legătură cu orice lucru ei au o propunere sau o idee. Și o dată ce iau decizia, ei sunt foarte fermi și nu se pot răzgândi cu ușurință. De obicei, astfel de oameni sunt foarte stabili și încăpățânați și nu le pasă nici de emoție, nici de argumente. În legătură cu orice lucru, prin voința lor îndârjită, ei prezinta idei și stabilesc tactici. Dacă încerci să le aduci argumente, nu înțeleg, dacă folosești emoția, nu sunt impresionați. Ei nu sunt nici  în emoție, nici în intelect ci în voință.

Omul sufletesc, nu duhovnicesc, ține într-adevăr foarte mult la gândurile, raționamentele, sentimentele și la deciziile sale, adică la eu-l propriu. Doar dacă Hristos e pentru tine mai mare ca ecestea, mai mare decât sufletul tău, devii duhovnicesc, după lepădarea de sine.
Adăugat în 06/10/2020 de loredanam
Statistici
  • Vizualizări: 595
  • Comentarii: 1
  • Gramatical corect
  • Cu diacritice
  • Conținut complet
Opțiuni