Crestinism dupa Biblie sau “crestinism dupa ureche”
Autor: Simion Ioanas  |  Album: fara album  |  Tematica: Diverse
Resursa adaugata de cioanas in 09/06/2016
    12345678910 0/10 X

Crestinism dupa Biblie sau “crestinism dupa ureche”

 

Acest material l-am pregatit ca urmare a dialogului cu o persoana care-mi spunea ca este crestina, dar nu-i pasa de Biblie, motivand ca Biblia a fost scrisa de oameni si de aceea nu poate fi credibila. M-am convins ca marea majoritate a crestinilor gandesc la fel, doar o mica parte traiesc un crestinism in conformitate cu Sfanta Scriptura.  

Adevarul este ca Scriptura este revelatia lui Dumnezeu, prin care a vorbit si vorbeste Dumnezeu oamenilor. Asta nu pentru ca eu as vrea sa fie asa, ci pentru ca Dumnezeu spune asta, de aceea daca dorim sa definim sau sa intelegem crestinismul este imposibil s-o facem corect fara Scriptura:

• “Toata Scriptura este insuflata de Dumnezeu si de folos ca sa invete, sa mustre, sa indrepte, sa dea intelepciune in neprihanire, pentru ca omul lui Dumnezeu sa fie desavarsit si cu totul destoinic pentru orice lucrare buna.” (2 Timotei 3: 16-17)

 

Doresc sa privim impreuna la cateva adevaruri, care as dori sa va determine sa va puneti intrebarea ce fel de crestinism traiti si daca n-ar trebui de fapt sa reevaluati credinta in Dumnezeu si conceptia despre crestinismul pe care-l traiti.

 

1. Crestinismul inseamna in primul rand credinta in Biblie si Dumnezeu nu accepta o altfel de credinta

 • “Astfel, credinta vine in urma auzirii; iar auzirea vine prin Cuvantul lui Hristos.” (Rom.10:17)

  Dumnezeu marturiseste prin Cuvantul Sau ca nimeni nu poate avea credinta fara auzirea Cuvantului lui Hristos. Este normal ca cineva sa devina credincios in Dumnezeu, dupa ce-a auzit mesajul Sau pentru om si conditiile lui Dumnezeu cu privire la credinta ceruta de El. Este nonsens sa spuna cineva ca el crede in Dumnezeu fara sa-i cunoasca revelatia si fara sa se supuna acestei revelatii. De aceea crestinismul cerut de Dumnezeu si intalnit in Scriptura este cel care-l face pe om sa creada in Evanghelie si sa accepte auoritatea Ei in viata lui:

• “Apoi le-a zis: "Duceti-va in toata lumea si propovaduiti Evanghelia la orice faptura. Cine va crede si se va boteza va fi mantuit; dar cine nu va crede va fi osandit.” (Marcu 16:15-16)

 

2. Crestinismul inseamna increderea in promisiunile facute de Dumnezeu in Scriptura si pe care nu le vezi inca    

 • Si credinta este o incredere neclintita in lucrurile nadajduite, o puternica incredintare despre lucrurile care nu se vad. (Evr.11:1)

 

Crestinismul adevarat se bazeaza pe lucrurile promise de Dumnezeu si in care nadajduim, fara ca aceste lucruri sa le fi vazut vreodata. Astfel noi credem in lucruri palpabile prin credinta, un loc pregatit de Hristos in Cer, o vesnicie in Imparatia lui Dumnezeu, alaturi de Fiul Sau in care am crezut si prin Jertfa caruia am fost mantuiti ectc.    

Discutam cu o “crestina dupa ureche” si ma intreba daca eu cred in viata vesnica, in continuitatea dupa moarte a sufletului. Am spus: “da cred si-mi bazez credinta pe descoperirea facuta de Dumnezeu in Biblie, pe Invierea lui Hristos, pe promisiunile facute de Dumnezeu in Biblie pentru cei ce cred in Fiul Lui”. Consternare pentru persoana cu care dialogam, ea spunea ca nu crede Biblia, dar este totusi credincioasa prin credinta parintilor ei, bazata tot “dupa ureche”.

 

3. Crestinimul inseamna supunere fata de Cuvantul lui Dumnezeu, descoperit in Scriptura

 

•Pe cine Ma nesocoteste si nu primeste cuvintele Mele, are cine-l osandi: Cuvantul pe care l-am vestit Eu, acela il va osandi in ziua de apoi. (Ioan.12:48)

•Cine nu Ma iubeste nu pazeste cuvintele Mele. Si Cuvantul pe care-l auziti nu este al Meu, ci al Tatalui, care M-a trimis. (Ioan.14:24)

 

Spuneam ca nu poate exista crestinism fara auzirea si credinta in Cuvantul Scripturii, fara increderea in ce spune Dumnezeu acolo, insa tot atat de adevarat este ca nu poate exista crestinism fara supunerea fata de acest Cuvant al lui Dumnezeu. Asta inseamna ca noi trebuie sa cunoastem Scriptura si sa fim supusi Ei, deci s-o punem in practica vietii noastre. Asta deoarece Dumnezeu ne va intreba la judecata finala despre atitudinea avuta fata de Cuvantul Lui descoperit in Scriptura si in functie de aceasta vom primi verdictul. Deci degeaba “crestinism dupa ureche”, asta deoarece Dumnezeu ne va judeca dupa Scriptura ce ne-a revelat-o. Imparatia lui Dumnezeu are astfel o “Constitutie” care ne-a revelat-o si noua oamenilor, daca nu ne supunem Ei vom fi judecati pentru incalcarea Ei, ori ca vrem noi, ori ca nu vrem.

 

 

4. Crestinismul inseamna relatie personala cu Dumnezeu care este Viu si in conformitate cu termenii hotarati de El

 

• Dar vine ceasul, si acum a si venit, cand inchinatorii adevarati se vor inchina Tatalui in duh si in adevar; fiindca astfel de inchinatori doreste si Tatal. (Ioan.4:23)

 

Oamenii ar dori ca Dumnezeu sa-si adapteze agenda si termenii relatiei cu omul dupa cum vor ei. Nu se poate asa ceva, asta deoarece Dumnezeu este Creator si Autoritate in Univers si nu El trebuie sa asculte de noi, ci noi de El. Asa ca termenii cu privire la relatia personala a omului cu El, ii traseaza Dumnezeu in Cuvantul Sau. El spune prin Sfanta Scriptura ca relatia personala cu El se face prin inchinarea in duh si adevar, asa cum a stabilit-o Dumnezeu. Astfel inchinarea este inauntrul omului, in duh si in adevar, adica in termenii stabiliti de El. Astfel nu poti cere nimic lui Dumnezeu decat in Numele lui Hristos si intr-o stare de pocainta si smerenie, recunoscand starea in care te aflii si stiind ca doar prin Jertfa lui Hristos poti avea iertare de pacate si dorind sfintirea, fara de care nimeni nu poate ajunge in prezenta lui Dumnezeu.

 

•Caci este un singur Dumnezeu si este un singur mijlocitor intre Dumnezeu si oameni: Omul Isus Hristos, (1Tim.2:5)

•Copilasilor, va scriu aceste lucruri ca sa nu pacatuiti. Dar, daca cineva a pacatuit, avem la Tatal un Mijlocitor, pe Isus Hristos, Cel Neprihanit. (1Ioan.2:1)

 

O majoritate covarsitoare traieste astazi intr-un “crestinism dupa ureche”, au biserici care functioneaza tot “dupa ureche” si judecata lor nu va fi dupa ureche, ci dupa Sfanta Scriptura, in conformitate cu adevarul revelat de Dumnezeu in Cuvantul Sau. Dragul meu cititor de fapt tu crezi in Biblie sau nu, de aici pleaca credinta crestina adevarata, de la aceasta intrebare? In functie de raspunsul la aceasta intrebare este intreaga ta viata, caracterul tau, relatia cu Dumnezeu si cu semenii si la urma vesnicia ta. Ori ca tu crezi in Scriptura, ori ca nu crezi, Dumnezeu exista si Scriptura este Cuvantul Lui revelat, deci in ziua cand vei parasi acest pamant va trebui sa dai ochii cu realitatea, insa atunci va fi prea tarziu regretele. Astazi te cheama Dumnezeu sa crezi in Cuvantul Sau si sa traiesti un crestinism dupa Biblie si nu dupa ureche, un crestinism caracterizat de ascultare de Cuvantul Sau, de integritate, de un caracter care sa-I aduca cinste lui Hristos, de o incredere in promisiunile minunate ale lui Dumnezeu, facute in Cuvantul Sau. Te indemn astazi sa asculti de Cuvantul lui Dumnezeu si sa hotarasti ca intradevar sa traiesti un crestinism dupa voia lui Dumnezeu:

 

•  “Luati seama, dar, fratilor, ca niciunul dintre voi sa n-aiba o inima rea si necredincioasa, care sa va desparta de Dumnezeul cel Viu.  Ci indemnati-va unii pe altii in fiecare zi, cata vreme se zice: "astazi", pentru ca niciunul din voi sa nu se impietreasca prin inselaciunea pacatului. Caci ne-am facut partasi ai lui Hristos, daca pastram pana la sfarsit increderea nezguduita de la inceput, cata vreme se zice: "Astazi, daca auziti glasul Lui, nu va impietriti inimile, ca in ziua razvratirii." (Evrei 3:12-15)

 

Simion Ioanas

Până în acest moment nu au fost adăugate comentarii.
Statistici
  • Vizualizări: 1147
Opțiuni