Este casnicia in pericol?
Autor: NovusVia  |  Album: Eseuri  |  Tematica: Meditatii
Resursa adaugata de NovusVia in 10/01/2015
    12345678910 9.50/10 X
Media 9.50 din 2 voturi
Este casnicia in pericol?

Este casnicia in pericol?

Ai vazut pe strada o pereche de batranei plimbandu-se de mana si povestind cate in luna si in stele de parca nu avut timp o viata intreaga sa povesteasca toate cele? Iti doresti sa traiesti  si tu, impreuna cu perechea ta, o astfel de experienta? Daca da, atunci ramai in continuare alaturi de mine in acest an. Incepem o calatorie care iti poate schimba radical intelegerea pe care o ai in legatura cu relatia de casnicie.

Aici unde locuiesc acum, nu exista zi de sambata, uneori chiar si duminica, in care – in afara zilelor de post ortodox – sa nu defileze, in coruri de claxoane, alaiurile de nunta. La inceput, tot zgomotul acesta ma irita la culme si ma intrebam de ce unii oamenii nu pot alege sa fie decenti in anumite momente. Eu am avut o nunta linistita, deci imi puteam permite sa evoc decenta in astfel de stuatii.

Acum, ma bucur de fiecare data cand aud ca trece un astfel de alai galagios. Ma bucur pentru ca oamenii mai au inca curajul de a isi asuma legaminte pe viata. Traim intr-o  societate in care divortul este solutia finala pentru una din cinci casnicii. Multe dintre cele care rezista, intampina tot felul de greutati si putine mai sunt cele in care exista armonie. Cu atat de multe exemple negative in jur, concubinajul pare a fi varianta cea mai simpla pentru doi oameni care vor sa isi traiasca iubirea sub acelasi acoperis.

Exista solutii in favoarea casniciei?

Eu cred ca nimeni si nimic nu poate sterge din inima unui om dorinta de a-si imparti cu cineva viata. Sunt oameni carora le este teama – eu am fost unul dintre ei – pentru ca nu au avut modele de casnicii reusite in preajma lor. Sunt oameni care au trecut deja printr-un divort si inca mai mai traiesc traumele a tot ceea ce a insemnat divortul, si poate chiar si casnicia din care au iesit. Altii sunt inca “prinsi” in relatie si se straduiesc sa “reziste”. In oricare situatie ne-am afla, ne este greu sa ne imaginam ca vom putea trai singuri pana la capat si speram – sau chiar cautam –  ca cineva ni se va alatura pe cale.

Si este normal sa se intample asta. Pentru ca nu am fost creati sa traim singuri. Am fost creati sa traim pereche, barbat si femeie, pentru ca omenirea sa nu piara ci sa mearga inainte. Pentru ca sa nu trecem prin toate cele presarate pe drum de unii singuri, ci in partenierat.

Greul apare atunci cand nu prea stim in ce anume ne  “bagam” atunci cand spunem DA. Ne preocupam mai mult de imaginea ideala pe care ne-am croit-o referitor la casnicie, decat sa studiem si sa incercam sa aflam despre ce anume este vorba. Ne bazam pe ceea ce am invatat deja si plecam de la premisa ca este de-ajuns faptul ca suntem indragostiti. Iar cand vine impasul – pentru ca el va veni – suntem confuzi si nu mai suntem atat de siguri ca ne-am casatorit cu partenerul potrivit.

Daca ai ramas pe blog si ai citit pana aici randurile mele, inseamna ca esti in cautare de raspunsuri. Fie ca te afli deja intr-o relatie de casnicie, fie ca esti pe cale sau doar te preocupa, ai ajuns aici pentru ca doresti sa afli. Si, pentru acest lucru, te felicit din toata inima!

Pentru tine, si numai pentru tine, am o veste buna: casnicia se bazeaza pe niste principii, care sunt general valabile, indiferent de particularitatile create de unicitatea fiecaruia dintre noi. Imi doresc sa te ajut sa afli si sa intelegi aceste principii pe care, DACA le vei aplica, iti vor duce relatia matrimoniala la un alt nivel. Sunt lucruri pe care eu le-am invatat si pe care le-am aplicat si le-am vazut functionand. Am implinit in 22 decembrie 2014 opt ani de casnicie – da, m-am casatorit tarziu – si pot spune despre casnicia mea ca este una reusita, desi nu ne-a fost usor nici unuia dintre noi. Am avut chiar o perioada in care, fiecaruia dintre noi, ne-a fost greu incercata decizia luata in acea zi din decembrie. Dar, din toate am invatat si sunt acum pregatita sa impartasesc cu tine tot ceea ce am aflat si vad ca functioneaza.

Am insa  si o veste mai putin buna. Nu exista retete fermecate. Nu exista scurtaturi si solutii de genul “5 pasi spre o casnicie fericita” – eu una nu cred in ele. Casnicia inseamna multa MUNCA. Si, va trebui sa iti gasesti disponibilitatea de a munci efectiv in relatia ta.

Tot ceea ce voi intreprinde in anul acesta este o pledoarie pentru casnicie.

Deci, sa ne suflecam manecile si sa purcedem la treaba

Dragă soră, mi-ești deja simpatică prin pledoaria pentru căsătorie și pentru că ai aceeași dată a cununiei ca părinții mei: 22 decembrie...iar dânșii au împlinit 52 de ani de căsnicie în 2014...Îți urez o căsnicie cel puțin la fel de lungă ca a dânșilor!
Adăugat în 10/01/2015 de loredanam
Statistici
  • Vizualizări: 988
  • Comentarii: 1
Opțiuni