De ce vrei sa te casatoresti?
Autor: NovusVia  |  Album: Eseuri  |  Tematica: Meditatii
Resursa adaugata de NovusVia in 21/02/2015
    12345678910 0/10 X
De ce vrei sa te casatoresti?

“De ce vreau sa ma casatoresc?

Cred ca este cea mai importanta intrebarea pe care trebuie sa si-o puna cineva inainte de a spune DA inaintea lui Dumnezeu si  in fata ofiterului starii civile.

Adesea, motivele corecte sau eronate pentru care facem anumite lucruri pot determina reusita sau esecul acestora. Cu atat mai mult in relatia de casnicie. Daca motivul pentru care ma casatoresc este unul bun, sansele de a construi o casnicie sanatoasa sunt mult mai mari decat in cazul in care motivele sunt eronate.

Iata ce am inteles eu ca este si nu este casnicia.

Ce este casnicia? 

  • casnicia este un DAR. Partenerul de viata pe care l-ai primit este cel cu care vei imparti toate experientele vietii tale, bune sau rele. Casnicia este mediul in care cresti –  sufleteste si spiritual- , te maturizezi, inveti sa iei deciziile corecte, iti asumi responsabilitati, iti dezvolti caracterul si inveti sa comunici cu adevarat.
  • Casnicia  este mediul in care inveti cu adevarat sa IUBESTI. Pentru ca iubirea nu se rezuma doar la emotiile frumoase si fluturasii din stomac. Iubirea este un verb, este ceva ce faci chiar si atunci cand circumstantele nu sunt favorabile sau partenerul tau nu este cea mai “iubibila” persoana.
  • casnicia inseamna implinirea NEVOILOR CELUILALT. In termeni biblici, inseamna slujire. Inseamna sa pui nevoile partenerului tau de viata mai presus de propriile nevoi.
  • casnicia inseamna PRIETENIE. Inseamna sa fii sprijin si incurajare pentru celalalt.
  • casnicia inseamna INTIMITATE fizica, emotionala si sufleteasca. Este locul in care poti fi tu insuti si te poti “desconspira” stiind ca ai in celalalt un aliat.
  • casnicia inseamna multa MUNCA. Inseamna sa fii mereu prezent si activ in propria casnicie, stiind ca fiecare lucru trebuie rezolvat cu mult efort pentru lucrurile nu se rezolva de la sine.

Daca esti in punctul in care iti pui intrebarea “de ce sa ma casatoresc” este bine sa ai in vedere ceea ce inseamna de fapt o casnicie. Sa te casatoresti este o treaba serioasa, profunda care marcheaza  viata celui care intra intr-o astfel de relatie. O marcheaza in bine sau in rau. Pentru ca relatia de casnicie este o continua provocare. Sa traiesti propria ta viata impartind-o cu altcineva, nu este deloc un lucru un simplu. Iar felul in care partenerii decid sa faca fata acestor provocari va marca succesul sau esecul relatiei.

 Ce nu este casnicia?

  • casnicia nu este un sanatoriu. Casnicia nu vindeca pentru ca nici unul dintre parteneri nu are puterea de a vindeca. Dimpotriva. Daca doi oameni se casatoresc inainte de a-si fi rezolvat fiecare problemele personale, emotionale si sufletesti, fiecare dintre ei va produce – adesea involuntar – multa suferinta celuilalt.
  • casnicia nu este un leac pentru siguratate. Daca ai probleme de intimitate, daca esti un singuratic, in urma casatoriei vei deveni doar un singuratic casatorit.
  • casnicia nu este raspunsul la toate problemele tale. Casnicia are stilul ei propriu si personal de a aduce si mai multe probleme, pentru ca nu mai exista doar problemele tale ci si ale partenerului de viata.
  • casnicia nu este o dictatura. Chiar daca este vorba de implinirea nevoilor celuilalt, nu inseamna ca partenerul tau de viata este obligat sa faca tot timpul doar ceea ce vrei tu.
  • casnicia nu este o competitie. Nu este important cine are de mai multe ori dreptate si cine nu. Cine castiga mai mult si cine nu.
  • casnicia nu este o luna de miere perpetua. Doar de aceea se cheama luna, nu-i asa?

Sunt doar cateva dintre lucrurile importante pe care ar trebui sa le cunoastem, fiecare dintre noi, atunci cand ne punem intrebarea “ de ce vreau sa ma casatoresc?”.

Vrei sa stii daca eu le-am stiut macar pe acestea dinainte de a ma casatori? Bineinteles ca nu.

Eu am avut imaginea mea idilica despre casnicie. Casatorindu-ma tarziu, am avut timp sa-mi construiesc o imagine “clara si limpede” despre cum va arata casnicia mea.

Este casnicia mea precum arata in visele mele?  Bineinteles ca nu.

Pentru ca in visele mele nu era vorba si despre sotul meu. Doar despre mine, despre ce voi face, ce voi spune, cum va arata casa, si rochia de mireasa  si toate celalalte … Nu luasem niciodata in calcul ingredientul principal care ar fi trebuit sa fie sotul meu.

Si e foarte bine asa cum e ea acum. Pentru ca daca s-ar fi desfaurat asa cum am visat eu, nici unul dintre noi nu am fi crescut, nu am fi invatat sa comunicam, sa muncim la relatia noastra, sa iubim, sa-i purtam celuilalt de grija precum porti de grija unui dar pretios.

Eu sunt inca in cautarea de semnificatii referitoare la casnicie. Vrei sa ma ajuti? Ce este si ce nu este pentru tine o casnicie? Spune-mi, te rog, intr-un comentariu.

Până în acest moment nu au fost adăugate comentarii.
Statistici
  • Vizualizări: 2028
  • Export PDF: 1
Opțiuni