"Părinte"... "învăţătorule"... rusalii sau Cincizecime?
Autor: admin  |  Album: fara album  |  Tematica: Ce alegi?
Resursa adaugata de resursecrestine in 04/06/2012
    12345678910 7.73/10 X
Media 7.73 din 22 voturi

 Iniţial am crezut că poate nu am fost atent când am citit în Sfânta Biblie.

   Citisem despre Cincizecime în Faptele Apostolilor 2, 20 şi 1Corinteni 16 dar nu îmi aduceam aminte să scrie în Biblie ceva despre rusalii... în toată Biblia apare ceva despre rusalii?  NU!

   Poate unii aţi început deja să căutaţi pe google fie despre Cincizecime, fie despre rusalii... înţeleg să cauţi despre rusalii pe google sau pe wikipedia, deşi ar fi mai bine din cărţi, nu de pe net... dar despre Cincizecime trebuie să căutăm în Biblie.

   Ce sunt rusaliile sau ce au fost şi cum am ajuns să le "sărbătorim" şi să renunţăm la Cincizecime? 
 Rusaliile reprezintă o sărbătoare păgână... Aş pierde timpul să scriu despre morţi, zei şi cum trebuiau să "slujească" fecioarele...
   Mă tot mir... cum de avem predici despre rusalii, cântece cu şi despre rusalii şi ne DORIM rusalii?? 
   Tu ştii ce spui? Te gândeşti ce cânţi?

   Ce sărbătorim noi? 
 Unul din versetele care ar trebui să ne pună pe fiecare să facem ceva este "Poporul Meu piere din lipsă de cunoştinţă..." - Osea 4:6. Este o vreme în care trebuie să cunoaştem mai mult Cuvântul pentru că
+ în primul rând Domnul Isus spune în Matei 24:24 "Căci se vor scula hristoşi mincinoşi şi proroci mincinoşi; vor face semne mari şi minuni, până acolo încât să înşele, dacă va fi cu putinţă, chiar şi pe cei aleşi."
+ în al doilea rând se spune "Căci va veni vremea când oamenii nu vor putea să sufere învăţătura sănătoasă; ci îi vor gâdila urechile să audă lucruri plăcute şi îşi vor da învăţători după poftele lor." în 2Timotei 4:3.

  Legat de Cincizecime... când trebuie sărbătorită? Care sunt lucrurile care trebuie să le facem şi de ce trebuie să ne aducem aminte?...  Mă rog ca tot mai mulţi să studiem ceea ce ne spune Cuvântul şi să luăm exemplu de la creştinii din Berea care "cercetau Scripturile în fiecare zi, ca să vadă dacă ce li se spunea, este aşa."

    Martirii au fost gata să moară pentru că nu au acceptat sărbătorile păgâne, nu au fost deacord ca biserica să le amestece cu cele din Biblie şi...  pentru că nu erau deacord cu curvia spirituală, au fost gata să plătească cu viaţa, pentru că deranjau! 

 Tu ce alegi?

Fii binecuvântat frate Andrei, mulţumim Domnului pentru lucrătorii săi destoinici. Eu am în jur de 8-9 ani de când merg la adunare dar mărturisesc că nu am auzit aşa ceva până acum de asemeni în orbirea minţii mele nici nu m-am întrebat ce poate însemna cuvântul rusalii, l-am acceptat aşa pur şi simplu! Dar iată azi Domnul ne face atenţi pe cei ce vrem să luăm aminte. Eu m-am speriat când am citit articolul şi am pornit degrabă în căutarea înţelesului sărbătorii de rusalii fiindcă aşa este, în Biblie nu se foloseşte acest cuvânt şi iată ce am găsit:
Discursul apostolului Petru în faţa mulşţimii adunate la ierusalim cu ocazia sărbătorii culsului e considerat începutul propovăduirii creştine astfel că aceasta a devenit una dintre cele mai importante sărbători ale creştinătăţii. (PENTEKOSTA a cincizecea zi, în greceşte, şi PENTECOSTE în latină). Cam în aceeaşi perioadă păgânătatea avea o sărbătoare dedicată morţilor care se numea ROSALIA - după ceremonialul de împodobire a mormintelor cu trandafiri, astfel că sărbătoare creştină, CICIZECIMEA s-a suprapus cu ROSALIA (rusalii).
Iată ce lesne putem fi înşelaţi! Doamne, mulţumim că nu ne laşi în întuneric! Aşadar nu sărbătorim rusaliile, ci CINCIZECIMEA, rusaliile n-au de-a face cu Pogorârea Duhului Sfânt! Ele sunt diferite ca de la cer la pământ! multă pace frate Andrei, fii binecuvântat încă odată.
Adăugat în 04/06/2012 de floridinmaracineni
Leviticul 23 vorbeste despre sarbatoarea Rusaliilor. Sau, in Bibliile noi, corectate, Cinzecimea.
Adăugat în 04/06/2012 de Mada_O
La fel si Numeri 28.
Adăugat în 04/06/2012 de Mada_O
Ce bine ca avem ''cercetasi''!e un adevar bine descoperit!Ar trebui citit si de pastori,ca sa nu mai predice despre...rusalii.fi binecuvintata fr Andrei si numai bine!
Adăugat în 04/06/2012 de sanda_tulics
floridinmaracineni -~- Sunt foarte multe tradiţii şi ritualuri păgâne legate de Rusalii...

Mada_O -~- Te rog frumos sa imi spui ce verset vorbeste despre sarbatoarea Rusaliilor, in Bibliile "vechi, necorectate"...
Adăugat în 04/06/2012 de VJAndrei
Dictionar: Dicționarul explicativ al limbii romane - DEX '98
RUSÁLIE, rusalii, s.f. 1. (La pl.) Sărbătoare religioasă creștină, cu străvechi origini mitologice, provenind din ritualuri de pomenire a morților, care cade la 50 de zile după Paști. 2. (În mitologia populară) Ființă fantastică, asemănătoare cu ielele, reprezentată ca o zână rea, care dezlănțuie furtuni, schilodește pe oameni sau le ia mințile. 3. (Entom.) Larvă acvatică a insectei Ephemeride Polingenia, care se găsește mai ales în Dunăre, constituind hrana principală a cegii; p. ext. efemeră. – Din sl. rusalija.
Adăugat în 04/06/2012 de dany-lupu
(pace frate Andrei aş dori să te rog în numele Domnului să ştergi comentariul meu; am găsit în Levitic cap 23 despre Rusalii - deci ele erau înainte de Imperiul roman şi de sărbătoare păgână - şi la Numeri 28 Jertfele de Rusalii - păgânii deci au suprapus sărbătoare lor peste cea lăsată de Domnul! -părerea mea personală este că ar trebui şters articolul în întregime! faci cum crezi eu doar te-am sfătuit... iată cum putem greşi şi eu, şi tu...şi alţii!)
Adăugat în 06/06/2012 de floridinmaracineni
Pace !

Cand am sitit acest eseu ma facut curioasa si am inceput sa cercetez Scriptura sa vad daca ce se spune este adevarat si as dori sa impartasesc cu voi ceea ce am gasit.

In primul rand am cauta la Leviticul 23:15-22 se vorbeste despre "Rusaliile" si citez versetele 15 si 16:
"De a doua zi dupa Sabat, din ziua cand veti aduce snopul ca sa fie leganat intr-o parte si intr-alta, sa numarati sapte saptamani intregi.
Sa numarati CINCIZECI DE ZILE pana in ziua care vine dupa al saptelea Sabat; si atunci sa aduceti Domnului un nou dar de mancare."

In al doilea rand am cautat la Numeri 28: 26-31 se vorbeste despre "Jertfele de Rusalii" si citez versetul 26:
" In ziua celor dintai roade, cand ve-ti aduce Domnului un dar de mancare, la sarbatoarea incheierii saptamanilor (Cincizecimea), sa aveti o adunare sfanta; sa nu faceti nici o lucrare in ea."

In al treilea rand am cautat la Faptele Apostolilor 2:1-4 si citez primul verset:

"In ZIUA CINCIZECIMII, erau toti impreuna in acelasi loc."

Dupa ce am cercetat cu deamanuntul aceste versete mi-am pus urmatoarea intrebare:

OARE DE CE SCRIE IN SCRIPTURA CA DUHUL SFANT SA COBORAT TOCMAI IN ZIUA CINCIZECIMII SI NU IN ALTA ZI OARECARE ?

Un posibil raspuns ar fi ca dupa cum vedem Rusaliile se sarbarorea odata cu primele roade adica aducea Domnului ca jertfa primele roade m-am gandit ca poate ceea ce sa imtamplat cu Apostoli in aceea zi (Cincizecimea) e ca si Rusaliile din Vechiul Testament adica a fost prima data cand Duhul Sfant sa pogorat peste oameni deci au fost primele roade aduse de Duhul Sfant dupa Inaltarea Domnului Isus Hristos, caci pana atunci nu se mai coborase niciodata Duhul Sfant peste oameni deci Apostoli au fost primele roade.

Aceasta este doar parerea mea, dar ma incredintez Domnului ca el ne va arata Adevarul si ne va Lumina in orice privinta.

Harul si Pacea Domnului sa fie cu voi toti. Fiti BInecuvantati. Amin!
Adăugat în 07/06/2012 de roxana.nitu26
Biblia mea din care am citat versetele si am dat referintele este dupa traducerea lui Dumitru Cornilescu.
Adăugat în 07/06/2012 de roxana.nitu26
VJAndei...astfel de analogii pot continua la nesfarsit, doar ca, daca noi mergem de Rusali, Craciun, Hallowen, etc la adunare sa ne inchinam Domnului asta nu inseamna nici pe departe ca noi tinem "sarbatorile" mai sus amintite. Pe de-o parte nu cred ca se supara nimeni daca la astfel de "sarbatori" ne-am face un obicei bun sa ne strangem la Casa Domnului. Pe de alta parte, tot la fel de pagan e obiceiul(si nu numai obiceiul) sa stii ca e Cincizecime, Nasterea Domnului, Pastele si sa nu fii(trup si suflet) la inaltimea sarbatorii. Deci, mare atentie!
Adăugat în 07/06/2012 de Nisalin
roxana.nitu26 -~- Să fii binecuvântată şi tu!
Mă bucur pentru că cercetezi Scriptura, este pentru fiecare dintre noi o disciplină foarte importantă.
O să te rog frumos să îmi arăţi (dacă cumva o sa găseşti) în ce verset apare cuvântul "rusalii".
Aşa precum şi tu ai scris şi au menţionat şi alţii, "rusaliile" şi "jertfele de rusalii" sunt titlurile unor paragrafe care au fost adăugate, puse (în cazul Bibliei versiunea D. C.) de Dumitru Cornilescu. Aceste titluri Nu sunt revelaţie divină şi Nu sunt insuflate de DUMNEZEU, ci au fost adăugate/puse pentru o citire mai "uşoară" a Bibliei.
De ce a pus rusalii în loc de Cincizecime? Datorită influenţei obiceiurilor şi tradiţiilor.

Cred că noi toţi trebuie să luăm în serios Cuvântul lui Dumnezeu şi nu doar să îl citim, ci să îl memorăm şi să îl studiem.
Adăugat în 07/06/2012 de VJAndrei
Mulţumesc pentru acest studiu în care ai făcut o lumină în viaţa unora, nu te aştepta să fi înţeles de toţi ,că mulţi nu pot pricepe că toate sărbătorile creştine au fost suprapuse cu cele păgâne.
De ex.Crăciunul a fost suprapus cu sărbătoarea Naşterii Domnului ,Moartea şi Învierea Domnului cu paştele o sărbătoare de jertfă de pe vremea lui Moise,Cincizecimea cu Rusaliile.
Aceste trei evenimente importante în creştinism au fost suprapuse întenţionat ca să se piardă veridicitatea sărbătoriilor creştine.
Atât religiile cât şi cultele au în calendare denumirile acestea păgâne ,uni pun în paranteză semnificaţia, alţi nu toate acestea au fost hotărâte la marele Conciliu de la Niceea,de atunci au apărut crezul şi multe alte denumiri de sărbători .
Trebuie să fim atenţi cănd sărbătorim ce sărbătorim, ce vorbim şi dacă se poate la creştini să se scoată din vocabular pronunţarea sărbătoriilor păgâne.
Rusaliile nu este Cincinzecimea ,Crăciunul nu este Naşterea Domnului,Paştele nu este Moartea şi Învierea Domnului.
Noi trebuie să ştim toţi creştinii că Dumnezeu nu îşi împarte slava cu dracii şi sărbătoriile păgâne.El este Dumnezeu şi trebuie sărbătorit diferit, fără obiceiuri şi tradiţii ,fără fast şi măncăruri tradiţionale (îmbuibări) El ne vrea numai pentru El să Îi dăm laudă ca în oricare zi de Duminică,căci este un Dumnezeu gelos.
Adăugat în 07/06/2012 de Crestina_64
Mai pot să vă spun ceva legat de aceste sărbători din cât am cercetat în Biblie nu ni se dă date precise legate de sărbătorile creştine importante, tocmai ca ele să fie respectate în fiecare Duminică şi ţinute în sfinţenie.Lui Dumnezeu nu îi plac sărbătoriile festive ,El este Sfânt şi nu poate fi sărbătorit ca zeii păgâni.
Toate sărbătoriile de azi sunt sărbătorite cu băutură,cântece de joc şi voie bună,măncăruri fel de fel şi multe alte lucruri pe care Dumnezeu le urăşte .

Amos.5.20. Nu va fi oare ziua Domnului intuneric in loc de lumina? Nu va fi ea intunecoasa si fara stralucire?
21. Eu urasc, dispretuiesc sarbatorile voastre si nu pot sa va sufar adunarile de sarbatoare!
22. Cand Imi aduceti arderi de tot si daruri de mancare, n-am nicio placere de ele; si viteii ingrasati pe care-i aduceti ca jertfe de multumire, nici nu Ma uit la ei.
23. Departeaza de Mine vuietul cantecelor tale; nu pot asculta sunetul lautelor tale!
24. Ci dreptatea sa curga ca o apa curgatoare, si neprihanirea, ca un parau care nu seaca niciodata!Amin!
Unde scrie în Biblie ca la Cincizecime oamenii sărbătoreau ?!
Creştinii au fost botezaţi cu Duhul Sfânt şi alergau fericiţi pe uliţi şi propovăduiau Învierea Domnului şi că Isus Hristos E Fiul Lui Dumnezeu şi oamenii se pocăiau de păcatele lor şi se Botezau în Numele Lui în apă şi apoi erau Botezaţi cu Duhul Sfânt că au crezut.
Iar azi fac invers păcătuiesc de sărbători în loc să se pocăiască !Doamne ai milă !!
Spuneţi voi acum, Religiile şi unele culte care sărbătoresc" Rusaliile" , Botează oamenii în Numele Lui Isus Hristos pentru iertarea păcatelor, le spun să se pocăiască ?!!
Atunci ei de ce sărbătoresc dacă nu cred în acest Botez Nou Testamentar de la Cincizecime ,"Coborârea Duhului Sfânt " peste cine sa pogorât?!!.Doar peste acei ce s-au pocăit când au crezut şi s-au Botezat.
Oamenii sărbătoresc ce nu ştiu ,AU FOST MINŢIŢI DE MIi DE ANI ,şi popi de azi fac bani grei prin aceste sărbători ,acesta este un pretext de la diavol că oamenii să păcătuiască mai mult ca să se distreze şi să batjocorească acest act important lăsat de Dumnezeu pentru omenire şi anume
" pocăinţa şi Botezul Nou Testamentar".FaptApost.2.38.
Adăugat în 07/06/2012 de Crestina_64
Imi pare sincer rau ca am comentat daca se poate sa stergeti comentariul m-as bucura foarte mult

Domnul sa va binecuvanteze!
Adăugat în 08/06/2012 de roxana.nitu26
Pace Domnului tuturor.

Frate Andrei ai mare dreptate in ce spui, iar voi fratii mei care bine faceti ca impliniti Scriptura cautand sa vedeti daca ce se spune este asa, rugati-va Domnului sa va calauzeasca atunci cand o cititi ca sa intelegeti prin Duhul Sfant nu cum v-ar placea dvs.
Am vazut aici tot felul de ganduri exprimate prin cuvinte, dar cautand in Scriptura sa stiti ca nu este nici un >verset< in care sa apara cuvantul "rusalii". Apare in subtitlurile dinaintea unui paragraf asa cum spunea cineva inaintea mea, dar acele titluri nu sunt sub inspiratie Divina, ele au fost puse ca sa fie mai usor pentru noi delimitandu-se astfel evenimentele. Iar Cincizecimea de pe vremea apostolilor(fapte 2)nu este aceeasi cu cea din vechime(levetic 23) si mi-a placut gandul sorei roxana.nitu26 spunand ca in vechime se sarbatoreau cele dintai roade ale pamantului, iar in noul testament dupa ce a pogorat Duhul Sfant, cele dintai roade ale Duhului Sfant.
Foarte frumos gand.

Vreau sa va spun ca sunt membru intr-o biserica baptista si cred in darurile Duhului Sfant, doar ca nu am fost umplut cu Duhul Sfant fapt pentru care anul acesta cu ocazia sarbatorii pogorarii Duhului Sfant, am cautat foarte mult in Biblie despre acest subiect si in timpul asta am scris si o poezie, intitulata "Fii plin de Duh", care o voi posta si pe acest site spre lauda Domnului si cercetarea noastra.

Fiti binecuvantati.Amin!
Adăugat în 09/06/2012 de alinivasco
Frați creștini, încercați să stați strâmb și să judecați drept, cum spune o vorbă înțeleaptă și veche. Noi sărbătorim nume? Asta celebrăm noi, nume? Sau sărbătorim pe Dumnezeu? Rusalii sau Cincizecime, credeți că asta-L interesează pe Dumnezeu, cum pronunțăm sărbătoarea Pogorârii Duhului Sfânt? Sau nu cumva poate, din întâmplare, Îl interesează CE sărbătorim și CUM și DE CE? Creștinismul a adus mulțimi de păgâni la Hristos, lucru valabil și pentru ziua Cincizecimii, când păgânii care își sărbătoreau morții au fost transformați în creștini, în urma predicii apostolilor care au primit Duhul Sfânt. Vorbim de o mulțime de etnii de păgâni, care prin darul vorbirii în limbi al apostolilor au fost convertiți la creștinism. Prin urmare, ei nu mai sărbătoreau morți și alte minuni, ci au intrat în rândul nostru. Toți sărbătorim Pogorârea Duhului Sfânt, indiferent cum îi spunem. Rusaliile este o denumire care ne aduce aminte de perioada în care s-au întâmplat aceste lucruri, nu care ne readuce în acel stadiu. Dacă pronunți Rusalii, nu apar morții idolatrizați în acele vremuri și te înfașcă la ei să le slujești. Treziți-vă și nu luați lucrurile ad-literam! Priviți în context, nu doar la suprafață. Și nu luați de bun tot ceea ce citiți de la unul și de la altul! Deci, Rusalii, Cincizecime sau Pogorârea Duhului Sfânt este una și aceeași sărbătoare. Diferența de nume implică doar detalii de context (Rusalii amintește de existența unei sărbători păgâne în acele vremuri, Cincizecime amintește de cele 50 de zile de la Înviere, iar Pogorârea Duhului Sfânt spune EXACT ce sărbătorim!).

Crestina_64 nu prea e creștină, când spune că Paștele nu e același lucru cu Învierea. Pessach (Paștele evreilor) era chiar prefigurarea (anunțarea) Învierii Domnului. Evreii sărbătoreau ieșirea din robia egipteană, sacrificând un miel adus ca jertfă lui Dumnezeu. Neamurile sărbătoresc ieșirea din robia păcatului (adică aia PE BUNE, nu doar simbolică!), iar mielul sacrificat e chiar Hristos! Hristos a sărbătorit Paștele evreiesc, dragă Crestina_64! El a frânt pâinea și a dat vinul FIX de Paștele evreilor, pentru că acel Paște Îl anunța și era pregătit DE EL și PENTRU EL, încă dinainte de întemeierea lumii. Drept urmare, te sfătuiesc să te duci la o biserică adevărată, să vorbești cu un urmaș adevărat de-al lui Hristos și să îl întrebi cum e cu sărbătorile Domnului, ca să nu îi arunci în sminteală pe alți frați care citesc comentariile tale, așa cum probabil te-au aruncat și alții pe tine în sminteală. Nu de alta, dar așa se duc în plasa diavolului o grămadă de oameni și se dezbină Biserica lui Hristos în n-șpe mii de confesiuni, denominațiuni, culte sau cum mai vrei să le spui.
În altă ordine de ei, cum ai ajuns la ideea că lui Dumnezeu nu Îi plac sărbătorile festive? Dar ce Îi plac, înmormântările? Dumnezeu, draga mea, dă o petrecere cu îngerii de fiecare dată când un păcătos se pocăiește! Citește Biblia să te convingi. Lui Dumnezeu nu Îi place dezmățul, ceea ce e cu totul altă poveste. Cât despre mâncăruri și băuturi, îți recomand să ții post, de fiecare dată când sărbătorești ceva în viața ta. Doar pâine și apă îți sunt suficiente să fii creștină, dacă așa consideri că vrea Dumnezeu de la tine. Cât despre faptul că am fost „mințiți mii de ani”, iar „popi de azi fac bani grei...”, pot să îți spun cu cea mai mare certitudine că tu ești cea mințită de diavol și se pare că ești o unealtă tocmai bună pentru el să îi mintă și pe alții care citesc.

Cât despre obiceiuri și tradiții, încă mai există, din păcate, unele păgâne prin anumite sate, dar asta nu înseamnă că toate tradițiile și toate obiceiurile legate de anumite sărbători sunt contrare învățăturii creștine. Unii dintre voi dau foc întregii păduri pentru câteva uscături! Dacă vreți să faceți o treabă 100% sigură, eu zic să nu vă mai sărbătoriți zilele de naștere, să nu mai faceți sau cumpărați tort, pentru că și astea sunt obiceiuri și tradiții și Hristos nu le-a făcut și nu sunt trecute în Biblie! Dacă găsiți cumva cuvântul „tort” în Biblie, eu îl mănânc! Și cuvântul, și tortul!

Luați aminte, fraților de pe acest site, că sminteala e parte din lucrarea Domnului, ca să se arate cei tari în credință! Însă e foarte ușor să aluneci în erezie, așa cum au făcut-o unii care au postat aici. Drept urmare, rugați-vă la Dumnezeu să fiți apărați de eresuri, minciuni și proaste interpretări ale Bibliei, care se tot propovăduiesc în ultima vreme (într-un articol găsit pe CrestinTotal.ro, până și Richard Wurmbrand scria o erezie colosală).

Acestea fiind spuse, dați-vă silința să vă apropiați cu adevărat de Dumnezeu și nu să scoateți voi ce credeți că nu e bun, căci nu aveți nicio autoritate să „curățați” voi creștinismul de ce considerați că e greșit. Asta este DOAR în puterea lui Dumnezeu! Limitați-vă la a trăi după modelul lui Hristos și la a sta într-o relație permanentă cu El, sub îndrumarea Lui. Mai mult nu ni se cere niciunuia dintre noi! Din asta purcede TOT ce e bun și aduce roadă prin Duhul Sfânt!
Adăugat în 11/06/2012 de GabrielTudor
A canta "Doamne mai vreau Rusalii" este corect atata timp cat tu prin cuvantul Rusalii intelegi "Botez cu Duhul Sfant"... Pe mine nu ma intereseaza ce insemna cuvantul Rusalii acuma nu stiu cati ani... Nici macar nu socotesc ca este necesar sa-mi bat capul astfel de preocupari inutile... Atat pentru mine cat si pentru cei mai multi prieteni de-ai mediul din mediul evanghelic cuvantul Rusalii se refera experienta Cincizecimii sau a botezului cu Duhul Sfant... Eu sunt convins ca cei mai multi credinciosi penticostali nu se gandesc si nici nu au cea mai mica idee cum ca acest cuvant "Rusalii" ar reprezenta o sarbatoare pagana... Am luat cuvantul "Rusalii" si l-am redefinit ca si insemnand lucrarea botezului cu Duhul Sfant... Ma indoiesc ca pe Dumnezeu il deranjeaza lucrul acesta... Socotesc ca articolul acesta este inutil...

Este cat se poate de absurd sa afirmi ca un credincios curveste spiritual doar pentru ca foloseste cuvantul "Rusalii" in cantarile pe care le canta... Daca eu cant "Doamne mai vreau Rusalii" si in mintea mea inteleg ca ma rog Domnului sa-mi dea experienta botezului cu Duhul Sfant (cum se intampla in cele mai multe cazuri), nu ma poti acuza ca curvesc spiritual din cauza insemnatatii pe care cuvantul "Rusalii" o avea altadata in alt context cultural....
Adăugat în 18/06/2012 de paultimoce
Pentru Vestitorul:
Dupa cum v-a deranjat de tare acest articol, domnule Vestitor, nu cumva sunteti si dvs. un preot?
Fratele Andrei Aurel a scris un articol interesant incercand sa ne puna pe "cercetat" si bine a facut. Slava Domnului, pentru lucrul acesta. Ceilalti au cautat, au citit si si-au impartasit parerile calmi, linistiti, dar printre randurile scrise de dvs, se simte o aciditate si un dispret ...
Unde scrie in Sfanta Scriptura ca Dumnezeu "dă o petrecere cu îngerii de fiecare dată când un păcătos se pocăiește!"??? Dupa cum am citit eu "este mare bucurie in cer" atunci cand un pacatos se pocaieste.
De la "mare bucurie " dvs ati ajuns la petrecere? Bucuriile ceresti sunt ...bucurii ceresti si nu petreceri lumesti!
Nu va cunosc, domnule, dar modul in care aruncati cu vorbe lipsite de intelepciune in cei "de pe acest site", chiar si intr-un om al lui Dumnezeu cum a fost Richard Wurmbrand ( a carui viata spune multe despre slujirea si dedicarea lui in slujba Domnului), arata ca sunteti foarte lipit de obiceiuri si traditii si nicidecum de Isus Hristos , al carui Nume IL pomeniti! Cerceteaza-te omule, la rece... si vezi daca nu cumva ai nevoie ... sa ingenunchezi si sa spui: "Doamne Isuse, ai mila de mine, pacatosul!"
Stii dumneata, Domnul meu Isus Hristos, mai are si azi mila din belsug si pentru dumneata; El iti poate da iertarea Sa, chiar acum. "Cere si ti se va da", a spus El.
Adăugat în 22/08/2012 de floaredeliliac
Eu stiam ca rusaliile erau un soi de iele, duhuri rele, deci! Noi sarbatorim Cincizecimea cu coborarea Duhului Sfant!
Adăugat în 17/05/2013 de loredanam


Pogorârea Duhului Sfânt a coincis cu sărbătoarea Cincizecimii. Sărbătoarea Cincizecimii încheia ciclul sărbătorilor de primăvară. (Evreii aveau o serie de sărbători primăvara şi o serie de sărbători toamna, care coincideau cu recoltele de primăvară şi, respectiv, de toamnă). Toate sărbătorile poporului Israel purtau o umbră a lucrării pe care avea să o facă Domnul Isus. Prinderea şi răstignirea Domnului Isus a coincis cu începutul sărbătoarii Paştilor, când evreii sărbătoreau ieşirea din robia Egiptului(Luca 22:1-23) – prin moartea Lui am fost,şi noi, eliberaţi din robia păcatului (Roamni 6:6). Învierea Lui a coincis cu sărbătoarea primelor roade, care se sărbătorea în prima zi a săptămânii care urma după începutul secerişului – Domnul Isus este pârga (primele roade) celor adormiţi, adică a celor înviaţi într-un trup nou, nemuritor (1 Corinteni 15:20). Pogorârea Duhului Sfânt şi naşterea bisericii a coincis cu sărbătoarea Cincizecimii când se sărbătoarea recolta de primăvară. Despre felul cum trebuia sărbătorită această sărbătoare puteţi citi la Levitic 23:15-22.
În Biblie nu este folosit cuvântul „Rusalii”. Rusaliile sunt o străveche sărbătoare preluată de geto-daci din mitologia romană. La romani, Rosalia, “Sărbătoarea Trandafirilor” era o zi închinată cultului morţilor, în care pentru sufletele celor dispăruţi se aduceau ofrande: alimente şi trandafiri pentru a le îmblânzi. La români, Rosalia s-a transformat, suferind influenţe ale cultului solar şi ale miturilor autohtone, iar cele noua zile de Rosalii au fost personificate sub forma unor făpturi diamonice, tinere, frumoase, capricioase şi răzbunătoare.
Se pare că Rusaliile se sărbătoreau la începutul verii, în aceiaşi perioadă când creştinii sărbătoreau Pogărârea Duhului Sfânt. Presupun că atunci când mulţi din strămoşii noştri s-au convertit la creştinism, ei au început să sărbătorească Pogorârea Duhului Sfânt, dar cu timpul aceste două sărbători s-au contopit, păstrând ambele denumiri:atât Pogorârea Duhului Sfânt, cât şi denumirea de Rusalii. Probabil de aici se trag şi unele obiceiuri nebiblice care însoţesc sărbătoarea de Rusalii.
Adăugat în 30/05/2015 de cocolynno
Statistici
  • Vizualizări: 11596
  • Favorită: 1
  • Comentarii: 20
  • Gramatical corect
  • Cu diacritice
  • Conținut complet
Opțiuni