Dacă avem Duhul Sfânt, mai avem nevoie de alți învățători?
Autor: John Piper  |  Album: Întreabă-l pe pastorul John  |  Tematica: Învățătură
Resursa adaugata de Mada_O in 28/02/2016
    12345678910 10/10 X
Media 10 din 2 voturi
Referințe

    Să analizăm Cuvântul și să lăsăm contextul să ne ajute aici. Desigur, sună un pic ciudat să-l auzim pe apostolul Ioan spunând în 1 Ioan 2:27 "Și n-aveți trebuință să vă învețe cineva."  Pare ciudat, pentru că el însuși, în acel moment, dă o învățătură. De asemenea, sună ciudat, pentru că Isus ne-a poruncit să învățăm pe neamuri, toate lucrurile. Și sună ciudat pentru că, învățatul, este un dar spiritual de la Dumnezeu, pe care El ar vrea să-l folosim – și așa mai departe. Motivele pentru care s-ar părea ciudat sunt multe. Deci, haideți să cercetam, pentru că știm că nu poate fi absurd. El știe ce spune. El știe la ce se referă. Și ne dorim să ne adâncim în Cuvânt și să lăsăm contextul să ne ajute, să vedem cum acest lucru se leagă.

    Deci, să reluăm de la versetul 19. Dacă Roscoe vrea să își ia Biblia, acesta ar fi un moment bun pentru a face acest lucru. Eu folosesc traducerea ESV (Versiunea Standard în limba engleză), deoarece NLT (Noua Traducere) este un text parafrazat. Reia de la versetul 19, unde Ioan se referă la unii oameni care au fost creștini practicanți, dar într-un fel au fost înșelați și au căzut de la credință și au părăsit biserica. Deci, versetul 19: "Ei au ieșit din mijlocul nostru, dar nu erau dintre ai noștri. Căci, dacă ar fi fost dintre ai noștri, ar fi rămas cu noi; ci au ieșit ca să se arate că nu toți sînt dintre ai noștri."

    Apoi, Ioan contrastează acele persoane, cu voi, care sunteți creștini adevărați. Versetul 20: "Dar voi ați primit ungerea din partea Celui sfânt și știți orice lucru." Sau poate o traducere mai bună, și mai radicală: "Voi știți toate lucrurile", care reprezintă o altă problemă. "N-aveți trebuință să vă învețe cineva. Știți toate lucrurile." Ei bine, toate lucrurile în ce sens? Care ar fi limitarile? Cu alte cuvinte, ceea ce face diferența între voi și cei care au plecat este că voi aveți Duhul Sfânt. Aveți această ungere prin Duhul Sfânt. Și El nu va îngădui să se întâmple asemenea lucru cu voi. El vă va oferi o înțelegere corectă a tuturor lucrurilor, pe care trebuie să le știți, pentru a rămâne în condiții de siguranță în Hristos. Acesta este contrastul pe care el îl creionează, între cei care au plecat, care au fost înșelați și voi, care nu veți fi înșelați, pentru că aveți Duhul Sfânt. 

    Și apoi el prezintă o frântură din ceea ce ar trebui să fie o învățătură falsă. Versetul 22: "Cine este mincinosul, dacă nu cel ce tăgăduiește că Isus este Hristosul? Acela este Antihristul, care tăgăduiește pe Tatăl și pe Fiul. Oricine tăgăduiește pe Fiul n-are pe Tatăl. Oricine mărturisește pe Fiul are si pe Tatăl." Deci, problema este natura lui Hristos. Cine este El? Și învățătorii falși neagă faptul că Isus este Hristosul, Mesia. Hristosul, Mesia, nu a venit în trup. Aceasta este ceea ce ei învață: El nu a venit în trup. Această idee a unui Mesia divin în carne și oase, a fost respinsă de către învățătorii falși.

    Și pentru a greși acest lucru, trebuie să greșești cu totul. Versetul 23: "Oricine tăgăduiește pe Fiul n-are pe Tatăl." Asta este groaznic. Vreau să spun că acest lucru este decisiv. Ești pierdut. Nu-L ai pe Dumnezeu. Apoi, Ioan menționează două măsuri de protecție. Și iată-ne apropiindu-ne de problemă. Două garanții pe care ei le au împotriva acestei erori. Iar prima este reprezentată de: învățătura care a venit la ei, în începutul vieții lor creștine – versetul 24: "Ce ați auzit de la început, aceea să rămână în voi. Dacă rămâne în voi ce ați auzit de la început, și voi veți rămâne în Fiul și în Tatăl." Nu face nicio referire aici, că ungerea, de la Duhul Sfânt, ar înlocui cunoașterea lui Hristos, care vine în urma auziri învățăturii. Voi ar trebui să o păstrați. Țineți-vă de ea. Memorați-o. Lăsați-o să rămînă în voi. Ei au fost învățați o dată de către oameni. În acest fel au cunoscut Cuvântul lui Dumnezeu. Noi nu știm cât de vaste au fost cunoștințele lor. Ar fi putut să fie extrem de vaste. Ar fi putut să fie tot Vechiul Testament livrat la ei în masă, într-un fel de document bine protejat. Sau ar fi putut fi întreaga poveste a evangheliilor - și așa mai departe. Oricare ar fi fost, ei au avut – spunea Ioan – ceea ce le trebuia, ca să fie protejați de învățătura falsă. Și că a ajuns la ei, prin învățăturile date de oameni. Astfel, ei nu au nevoie de cineva care să o înlocuiască, să adauge la aceasta sau să o reinterpreteze. Ei nu au nevoie de acest lucru. Ei au credința care a fost dată sfinților o dată pentru totdeauna (Iuda 3) și au tot ceea ce trebuie, ca să fie protejați. 

    Aceasta este ceea ce impostorii încearcă să facă: adăugă la învățături, schimbă învățăturile, susțin că au primit învățăturile greșite într-un fel, îi amăgește într-un fel cu privire la ceea ce au auzit, astfel încât aceștia învață pe alții despre Isus după propriile închipuiri. Și astfel el (Ioan) adaugă în versetul 26: "V-am scris aceste lucruri in vederea celor ce caută să vă rătăcească." Acesta este probabil, cel mai important comentariu contextual, pentru a înțelege de ce spune el că "n-aveți trebuință să vă învețe cineva". "V-am scris aceste lucruri in vederea celor ce caută să vă rătăcească."

    Apoi urmează cea de-a doua garanție. Deci, prima garantie a fost: "Ce ați auzit de la început, Cuvântul lui Dumnezeu, învățătura pe care v-am transmis-o sau pe care v-a transmis-o cineva, vă pazește." Iar acum a doua garanție se gasește în versetul 27: "Ungerea pe care ați primit-o de la el rămîne în voi, și n-aveți trebuință să vă învețe cineva; ci, după cum ungerea Lui – această prezență și putere a Duhului Sfant – după cum ungerea Lui vă învață despre toate lucrurile și este adevărată și nu este o minciună, rămâneți in El, după cum v-a învățat ea." Cu alte cuvinte, ungerea Duhului Sfânt este tot ceea ce ai nevoie pentru a evita aceasta erezie și pentru a interpreta corect ceea ce a fost învățat de la început, referitor la Mesia. Scopul acestei ungeri nu este cel de a adăuga informații noi la ceea ce au auzit de la început, ci pentru a le oferi o semnificație atât de clară și adevărată asupra lui Hristos și cine este El în această învățătură, încât ei să nu poată fi trași deoparte sau influențați de înșelatori.

    Deci, motivul pentru care se afirmă că ei nu au "trebuință să îi învețe cineva", este pentru că au tot ceea ce le trebuie. Unu, versetul 24 – au ceea ce au auzit de la început: "Ce ați auzit de la început, aceea să rămână în voi." Doi, versetul 27 – au ungerea Duhului Sfânt: "Cât despre voi, ungerea pe care ați primit-o de la El rămâne în voi." Deci nu au nevoie de (1) învățători falși care să schimbe ceea ce au auzit de la început și (2) nu au nevoie de nici o altă protecție împotriva învățătorilor falși decât ce au avut deja – adevărul Cuvântului lui Dumnezeu și al Duhul Sfânt. În adevăr, totul se concretizează la asta. Ai Cuvântul, ai Duhul Sfânt. Ceea ce au ei nevoie este să vadă adevărul a ceea ce este El – și aceasta este lucrarea Duhului Sfânt.Până în acest moment nu au fost adăugate comentarii.
Statistici
  • Vizualizări: 1622
  • Gramatical corect
  • Cu diacritice
  • Conținut complet
Opțiuni