Zeciuiala
Autor: Rely Tarniceri  |  Album: fara album  |  Tematica: Diverse
Resursa adaugata de guardiangel in 11/03/2008
    12345678910 0/10 X


A. INTRODUCERE

3Ioan1:2 Prea iubitule, doresc ca toate lucrurile tale să-ţi meargă bine, şi sănătatea ta să sporească tot aşa cum sporeşte sufletul tău.

Apostolul Ioan s-a rugat aceasta rugăciune când era avansat in vârsta, un tată intre credincioşi.

Într-adevăr, aceasta este o rugăciune care arata inima Tatălui faţă de noi. Tăticul tău, Dumnezeu vrea ca tu să sporeşti, să prosperi in toate lucrurile.

Prosperitatea biblică include bogăţia financiară, dar include mai mult decât atât.
Înseamnă a-ţi avea nevoile împlinite, înseamnă a nu duce lipsă, înseamnă a avea mai mult decât suficient, înseamnă a putea şi a vrea să dai altora pentru ca tu ai experimentat primire in abundenţă.
Prosperitatea nu este determinată de cât acumulează o persoana ci este demonstrată de cât de mult dă o persoană. O persoană care dă este o persoană prosperă.

Dumnezeu dă principiul semănării si recoltării: cei ce seamănă puţin, recoltează puţin, cei ce seamănă din belşug, vor recolta din belşug!!! Semănatul este parte integrală din economia lui Dumnezeu. Dăruirea este sistemul cerului pentru prosperitate.

Când un credincios da 10% din venitul sau lui Dumnezeu:

- Îl recunoaşte si slăveşte pe Tatăl care se îngrijeşte de el
- Declară că restul venitului este sfinţit şi aşadar de neatins pentru diavol
- Seamănă sămânţa şi aşteaptă să fie înmulţită pentru a aduce slavă Lui Dumnezeu
- Îşi demonstrează lui însuşi şi lumii că este o persoană prosperă care poate şi vrea să dea

B. ÎNTREBĂRI

1. Cum vezi tu zeciuiala?

De obicei credincioşii văd zeciuiala ca o plată înapoi Lui Dumnezeu pentru ce a făcut El pentru ei, ei folosesc zeciuiala pentru a-L face pe Dumnezeu să îi binecuvânteze.

Biblia ne spune însă:

- zeciuiala nu este o plată din obligaţie, ci un dar din dragoste
Noi nu dăm zeciuiala din obligaţie ca o plată Lui Dumnezeu. Adevărul este că nici o persoană nu poate în nici un fel să Îi plătească înapoi Lui Dumnezeu pentru ce a făcut pentru noi. Noi dăm zeciuiala dintr-o inimă doritoare, ca un cadou, ca un semn al dragostei. Nu pentru a ne pune bine cu El sau pentru a-L îmbogăţi, ci pentru a-L lăuda, şi a-I arăta dragostea.

În Evrei 7, vedem contrastul între versetul 4 si 9: Avraam (sub har) „a dat" zeciuiala, iar Levi (sub lege), „a plătit" zeciuiala. Datorita lui Isus şi Noului Legământ pe care l-a făcut, noi nu mai suntem sub lege ci sub har.

Ca şi Avraam, care a trăit înainte de lege, dând zeciuiala, la fel si noi...dăm zeciuiala ca un dar din dragoste. Nu „trebuie" să plătim, cum erau Leviţii obligaţi prin lege.

- noi nu dăm zeciuiala pentru a fi binecuvântaţi ci pentru că suntem deja binecuvântaţi. Avraam a dat ca răspuns la binecuvântarea lui Melhizedec nu pentru a-i obţine binecuvântarea (Gen 14:18-20). Noi dăm Domnului nu pentru a-L face pentru noi, Regele Neprihanirii si Regele Pacii care ne-a binecuvantat. El este deja Cel ce ne binecuvântează şi ne va binecuvânta indiferent dacă dăm sau nu zeciuiala.

2. Care este scopul zeciuielii?

Pasajul din Geneza 14:18-20 menţionează pentru prima data in Biblie următoarele:

- rege al neprihănirii
- rege al păcii
- pâine si vin
- binecuvântarea dată de Preotul Dumnezeului Celui Prea Înalt
- datul zeciuielii (care înseamnă pur şi simplu o zecime)

Zeciuiala se leagă de pâine şi vin. Se leagă de neprihănire şi pace. Nimeni nu poate da cu adevărat zeciuiala până nu apreciază pâinea şi vinul.

Astăzi ne amintim de moartea lui Isus luând parte la Cina Domnului şi prin zeciuială mărturisim învierea Lui.

Aşadar zeciuiala este pentru a ne aminti şi pentru a declara lumii că Isus este viu, că este înălţat la dreapta Tatălui în ceruri şi că El este neprihănirea noastră, înfăţişarea noastră fără prihană înainte Lui Dumnezeu.

Practic, de asemenea, pentru scopul lucrării bisericii, zeciuiala serveşte liderilor ca un mod de a identifica oamenii care:

- sunt credincioşi în ce le-a dat Dumnezeu
- înţeleg inima generoasă şi plină de har a Lui Dumnezeu şi sunt astfel cei care servesc cu o atitudine corectă.
- sunt umili si uşor de învăţat cu privire la Cuvântul Lui Dumnezeu şi autoritatea Sa.

3. Cum dai zeciuiala? Cum ai răspunde la cineva care iţi spune: „nu vreau să dau zeciuiala" sau te întreabă „ ce se întâmpla dacă nu dau zeciuiala?" sau „să dau zeciuiala bazat pe venitul net sau brut?"

Unii dintre noi am putea fi tentaţi să spunem oamenilor care nu vor să dea zeciuiala că astfel nu vor fi binecuvântaţi (sau şi mai rău, că vor fi blestemaţi) de către Dumnezeu, sau că îşi vor pierde banii în alt fel. Putem veni chiar şi cu versete biblice pentru asta, de ex:
- nedând zeciuiala este echivalent cu a-L fura pe Dumnezeu (Maleahi 3:8)
- sunt doar 2 opţiuni: dai ori Împăratului Salemului ori împăratului Sodomei (Geneza 14:16-20, 14:21-24)

Făcând aceasta, ne abatem de la abordarea bazată pe har şi centrată pe Christos pe care o avem sub Noul Legământ şi mergem la abordarea bazată pe lege şi performanţe, care este sub Vechiul Legământ.

În loc să mergem înapoi la Vechiul Legământ şi să aplicăm tactici de speriat este bine să ne întoarcem spre Noul Legământ şi să ne concentrăm pe dragostea Tatălui demonstrată prin Cruce de Isus Christos.

Tatălui nostru Îi place să ne dea, pentru că ne iubeşte. Ne-a iubit aşa de mult că Şi-a dat Fiul pentru noi. Adevărul este: Dumnezeu este cel care dă.

Când se pune problema ca noi să Îi dăm Lui, întrebarea nu este dacă trebuie, ci „vreau?"

Biblia ne spune in Evrei 7:8 „Şi apoi aici, cei ce iau zeciuială, sînt nişte oameni muritori; pe când acolo, o ia cineva, despre care se mărturiseşte că este viu."

Când aducem zeciuiala, dăm cu o inima mulţumitoare si suntem conştienţi că mărturisim:

- Mântuitorului nostru care trăieşte şi domneşte
- Împăratului nostru al Neprihănirii şi Păcii care ne binecuvântează întotdeauna
- Primul rod care ne-a sfinţit (in Biblie, şi zeciuiala şi Christos sunt numite "primul rod")


C. CONCLUZIE

Deuteronom 8:18 Ci adu-ţi aminte de Domnul, Dumnezeul tău, căci El îţi va da putere să le câştigi(fiind vorba de bogăţii), ca să întărească legământul încheiat cu părinţii voştri prin jurământ, cum face astăzi.

Când dăm zeciuiala fără a avea sentimentul datoriei ci doar având cunoştinţa că suntem neprihănirea Lui Dumnezeu, ne amintim că El este Domnul nostru care ne-a dat bogăţii in toate domeniile din viaţa noastră. (duh, suflet şi trup)

Putem aştepta ca sămânţa semănată să fie înmulţită şi să prospere. Putem aştepta să fim o binecuvântare pentru că suntem binecuvântaţi. Putem aştepta să fim o mărturie a bunătăţii Tatălui, Cel care ne dă puterea să prosperăm, să aducem oameni la Christos.

Când dăm zeciuiala, mărturisim că Domnul nostru este viu!!!!



Până în acest moment nu au fost adăugate comentarii.
Statistici
  • Vizualizări: 2990
  • Export PDF: 3
Opțiuni