Bătrânii adunării
Autor: Pavel Mariana Florica  |  Album: fara album  |  Tematica: Diverse
Resursa adaugata de brandusa in 28/02/2012
    12345678910 10/10 X
Media 10 din 1 vot

         

Levitic 4:13-15:
“Când toată adunarea a păcătuit…
Bătrânii adunării să-şi pună mâna pe capul viţelului înaintea Domnului şi să junghie viţelul…Astfel să facă ispasire pentru ei şi li se va ierta”.

Acestea erau indicaţiile date de Dumnezeu lui Moise, pentru cazul când toată adunarea  a păcătuit.Bătrânii erau cei care reprezentau poporul, cei care luau asupra lor nelegiuirea, iar prin punerea mâinilor pe capul viţelului, o transferau asupra acestuia şi îl jertfeau.
Ce rol important aveau bătrânii poporului!
E adevărat că prin “bătrânii poporului” se înţelegea mai mult decât înţelegem noi azi. Aceşti “bătrâni” nu erau doar oameni în vârstă, ci oameni înţelepţi, respectaţi de popor şi ascultători de poruncile lui Dumnezeu.
Dacă aducem aceste indicaţii la prezent, cred că am înţelege prin “bătrânii poporului” oameni credincioşi, maturi şi doritori de neprihănire, oameni “din casa lui Dumnezeu”.
Ce trebuie să facă aceştia azi?
În familii, în societate, dacă privim, ne dăm seama că”toată adunarea a păcătuit”.
Deci “bătrânii trebuie să vină înaintea Domnului, să se roage pentru familia, pentru societatea în care sunt. Rugăciunea să fie aşa cum a fost rugăciunea lui Daniel, care s-a făcut una cu poporul deşi el personal nu păcătuise cu nimic: “Doamne, Dumnezeule mare şi înfricoşate, …Noi am păcătuit, am săvârşit nelegiuire, am fost răi şi îndărătnici, ne-am abătut de la poruncile  şi orânduirile Tale…”(Daniel 9).
Oare care ar fi viaţa familiei, dacă bunicul sau bunica ar mijloci astfel pentru familie? Oare care ar fi viaţa societăţii , dacă adunarea lui Dumnezeu ar mijloci astfel pentru ţară?Cred că mult diferită faţă de cum este azi.Dumnezeu spune că  cei bătrâni nu trebuie să se vaite că nu mai au putere, căci Domnul îi face  “ să întinerească iarăşi că vulturul”(Psalm 103:5)
Ce binecuvântată este viaţa bătrânilor care nu se lasă copleşiţi de bătrâneţe, de boală sau neputinţă,ci “cugetă zi şi noapte la legea Domnului” şi mijlocesc pentru alţii!

Îmi amintesc de un bătrân credincios, care niciodată nu se văita,deşi muncise  foarte mult în viaţa lui, fusese şi în război, dar rămăsese plin de voioşie şi blândeţe. Niciodată nu se plângea de copiii sau nepoţii lui, chiar dacă aceştia făceau uneori răutăţi, ci el se ruga zilnic pentru ei, le vorbea cu blândeţe şi înţelepciune.
Avea un nepot neastâmpărat, căruia părinţii nu ştiau ce să-i mai facă pentru a-l linişti.
După ce a petrecut însă o vacanţă la ţară, cu bunicul,copilul s-a schimbat complet.
Bunicul nu-l bătuse, nu îl certase aşa cum îl certau părinţii, dar prin felul său blând şi mai ales prin rugăciunile pe care le făcea bunicul, copilul s-a schimbat . El a simţit dragostea cu care era înconjurat de bunic.
Era cu adevărat “purtat pe inima” bunicului , asa cum preotul purta pe pieptar numele fiilor lui Israel, incrustate in aur si pietre scumpe . Dimineaţa, când copilul încă nu se trezise, bunicul se ruga pentru el. Ca prin vis, băiatul auzea rugăciunea şoptită a bunicului. Această dragoste l-a mişcat atât de mult, încât atunci când ar fi vrut să facă năzbâtii, ca de obicei, îşi amintea de bunicul atât de bun şi blând şi nu mai putea să facă rele; îşi zicea:”o, dacă fac asta, bunicul s-ar supăra”. Treptat-treptat, copilul şi-a schimbat  purtarea. Când au venit părinţii, la sfârşitul vacanţei, nu puteau să creadă că acela e băiatul lor cel zvăpăiat.

Doamne, dă şi “adunării” noastre, poporului nostru, astfel de bunici!
Ajută-i şi pe bătrânii din familiile noastre să facă slujba pe care o făceau bătrânii poporului Israel în vremea lui Moise!
Să mijlocească pentru familie şi s-o aducă înaintea Mielului lui Dumnezeu, care s-a jertfit pentru noi!

O, sora mea scumpă câtă nevoie este de bătrâni plini de înţelepciune care să spună că nu au obosit, care să nu se arate plictisiţi care să stea treji în biserici să mijlocească pentru popor să înveţe să mustre, este mare nevoie...bun articolul acesta soraă, foarte bun, mulţumim Domnului pentru aceste rânduri, fiţi binecuvântată!
Adăugat în 28/02/2012 de floridinmaracineni
se pot scrie si spune multe despre "batrinii de adunare'',si asteptarile sunt mari din partea noastra dar,sa fim sinceri si sa recunoastem in fata DOMNULUI de ce nu mai sunt ca alta data si ca alti batrini biblici in ziua de azi?Pentru ca n au fost implicati in lucrarea DOMNULUI,pentru ca nu li s a dat cinstea cuvenita asa cum o aveau batrinii bisericii,pentru ca nu li s a dat oportunitatea de a si arata credinciosia si intelepciunea adunata de ei pe calea DOMNULUI.Acestia sunt batrinii bisericii moderne,in care si adunarea,glasul poporului n are absolut nimic de zis totul se transmite de la amvon ,fara a fi nevoie de alte sfaturi pretioase sau mai ales marturii personale atit de intaritoare pentru popor .Biserica moderna este o biserica ''pasiva si ascultatoare''neavind implicarea bisericii primare cind toti se adunau si participau la serviciul de cult cu totii,de la rugaciuni,ajutor reciproc [toate le aveau impreuna si bucuriile,si neaczurile]de aceea erau puternici si batrinii aveau mare trecere inaintea DOMNULUI,pentru ca poporul stia si recunostea intelepciune si autoritatea lor data de DUMNEZEU.Ei erau "PLINI de suc si verzi'',ori astazi avem ceea ce am cultivat,niste batrini neputinciosi ,fara drept de participare si fara sa li se ia in seama sfatul.FEnomenul este generalizat si n familie.UItati va cum se inmultesc numarul batrinilor in azile si mai nou sunt deschis asezaminte[tot azile ]particulare ,model luat din ociident unde batrinii sfirsesc intr o singuratate cumplita. Am vizitat un astfel de batrin intr un astfel de azezamint [f bogat ,conducerea asezamintului respectiv lun indu i 5000 dolari pe luna ]si l am gasit cu apartinatotrii familiei lui neingrijit si cumplit de singur. Ei duc o tristete cumplita in sufletele lor pe care numai DUMNEZEU o stie.Fenomenul este actual si n ROMANIA.NU la batrinii de adunare este problema ci la noi copiii lor,la biserica si la autoritati. Eu cred ca noi vom avea aceeasi soarta cind vom imbatrini,dac nu ni se va deschide ochii spirituali si ochii inimii ,sa i privim si sa i tratam cu toata dragostea noastra.Ei sunt o binecuvintare si o mare avere sufletesca si spirituala Suntem mai bogati cit timp ii avem si i putem iubii,asculta sfaturile de viata si credinciosie.Sa nu uitam ca ei,chiar dac sunt neputinciosi fizic stau inaintea DOMNULUI zi si noapte pentru familie,biserica societate.Cred din toata inima ca rugile si lacrimile lor sunt riuri vii inaintea tronului de mila
DOAMNE TATA CERESC in numele sfint si nepretuit al DOMNULUI ISUS CHRISTOS,deschide ne ochii sa vedem cit suntem de bogati avindu i pe fratii sisurorile de adunare,de familie in viata noastra. RECUNOSC CA DATORITA TIE STIU ca aceasta este voia TA cu privire la ei si la noi. NE ai spus in porunci sa implinim astfel cuvintul TAU ca sa fim fericiti[aceasta i conditia fericirii familiei sia bisericii.]BINECUVUNTEAZA NE PE NOI CU INTELEPCIUNE Adăugat în 28/02/2012 de sanda_tulics
Statistici
  • Vizualizări: 1503
  • Comentarii: 2
Opțiuni