Liberty Liquors
Autor: www.realsos.ro  |  Album: fara album  |  Tematica: Diverse
Adaugata in 26/01/2006
    12345678910 0/10 X

"Vai de cel ce da aproapelui sau sa bea; vai de tine care-i torni bautura spumoasa si-l ametesti ca sa-i vezi goliciunea" (Hab.2:15).

Ieri am observat ca o pravalie unde se vand numai bauturi alcoolice, de la cele mai slabe pana la cele mai tari, se numeste Lichioruri Libertatea. Ce ironie! Toti stim ca alcoolul este adictiv si ceea ce poate parea la inceput un lucru nevinovat poate deveni un obicei de care nu te mai poti scapa. Nu stiu ce a avut in minte, cel ce si-a inregistrat numele pravaliei sub acel nume. Alcoolul sub nici o forma nu elibereaza, cum zic unii, ca-i face sa uite de necazurile vremelnice, ci mai degraba ii inrobeste.

In Prov 31:6-7 scrie ca sa se dea bauturi tari celui ce piere, si vin celui cu suflet amarat ca sa bea si sa-si uite saracia si sa nu-si mai aduca aminte de necazurile lui. Dar pentru cat timp va uita de ele? Pana se va trezi, ca apoi s-o ia de la inceput. Nu stiu daca acesta este si indemnul lui Dumnezeu, sau Solomon (ori Lemuel) a dat indemnul acesta numai dintr-un fel de intelepciune omeneasca gandind ca-l poate ajuta pe cel cu suflet amarat.

Pe de alta parte, Habacuc ne spune ca este "vai" nu numai de cel ce bea dar si de cel ce ii da sa bea si ii toarna in pahar. Cel ce da sa bea sau vinde bauturi alcoolice o face pentru cel putin doua motive: isi castiga existenta, fericirea lui pe nefericirea altora, si in al doilea rand determina pe cel ce cumpara sau bea, sa-si expuna goliciunea sufleteasca. La bautura, mai ales cand si-a intrecut masura, omul nu mai este stapan pe el. Gura ii vorbeste prostii, iar ochii se uita dupa femeia altuia.

Alcoolul niciodata nu va elibera pe nimeni. Unii, e-adevarat prind putin curaj si-si biruie timiditatea, ca sa spuna ceea ce nu ar spune daca ar fi sobri. Osea pune vinul si mustul chiar alaturi de adulter (4:11). Si unul si altul iau mintile omului, il depriveaza de libertatea de a gandi pentru sine si atunci altcineva vorbeste si gandeste prin el. Unii ajung asa de rau in stare de ebreitate, incat varsa pe mese, unii se clatina si cad prin santuri, altii ajung de rasul celor din jur. Fratele Ion ne povestea cum inainte de a se pocai, caruta cu cai mergea singura acasa si el dormea pe marginea drumului, pana se trezea dimineata. Dar Dumnezeu l-a scapat de robia bauturii. Apostolul Pavel ne indeamna sa nu ne imbatam, si sa fim plini de Duhul Sfant. Duhul Sfant nu poate locui la un loc cu un duh de bautura alcoolica. Chiar si un pahar asa cum unii incearca sa se scuze. Nimeni nu poate sluji la doi stapani. Ori ascultam de Dumnezeu, ori ascultam de celalalt stapan, care stim ca nu este multumit numai cu un pahar. Nu te crede prea stapan pe tine. Daca Dalila a reusit sa-l biruiasca pe Samson, cel mai puternic om, nici unul dintre noi nu este infailibil. Sub influenta alcoolului, Belsatar a profanat vasele de la Templul din Ierusalim, Lot a comis incest cu cele doua fete ale lui. De aceea, credinciosul este mai intelept daca evita consumul de bauturi alcoolice cu orice pret. Asa spune si Solomon: "Vinul este batjocoritor, bauturile tari sunt galagioase; oricine se imbata cu ele nu este intelept" (Prov 20:1)

Dar tu, o, Belsatare, te-ai ingamfat, si iata,
E scris sus pe perete: ti-e clipa numarata!
Ai luat in vase sfinte desfraul sa ti-l bei,
Cu vasele din Templu te-ai inchinat la zei!
Caci Dumnezeu nu lasa Cuvantul Sau sa cada,
Nici Numele-I de cinste nu poate-n praf sa-L vada. (V. Popovici- Belsatar)

O, Tata, fa-ne parte de libertatea care vine din cunoasterea adevarului, si tine-ne piciorul departa de cadere. Amin.
Până în acest moment nu au fost adăugate comentarii.
Statistici
  • Vizualizări: 1210
  • Export PDF: 3
Opțiuni