Urcusu-i greu!
Autor: www.realsos.ro  |  Album: fara album  |  Tematica: Diverse
Adaugata in 26/01/2006
    12345678910 0/10 X
"Moise s-a suit la Dumnezeu. Si Domnul l-a chemat de pe munte, .... Domnul s-a pogorat pe muntele Sinai', si anume pe varful muntelui. Domnul a chemat pe Moise pe varful muntelui. Si Moise s-a suit sus" (Exod 19:3, 20).

Am mers recent sa vizitez un turn construit in Perth, care adaposteste 18 clopote uriase. Este situat in partea de vest a centrului orasului, pe malul raului Swan si din varful lui ai o vedere panoramica minunata. Am inceput sa urc impreuna cu Naomi, nepotica mea de 41/2 ani, dar la etajul 6 a trebuit sa ma opresc pentru ca Naomi, care ma tinea de mana mi-a soptit: "Tusi, mi-e frica". Dar trebuie sa marturisesc ca si mie mi-e frica de inaltimi. Desi poti vedea toata panorama orasului, totusi urcusul nu este totdeauna usor mai ales pentru cei care nu au o conditie fizica buna, sau pentru cei batrani. Sotul s-a urcat pana sus cu liftul. In secolul vitezei in care traim, prea putin timp ne facem pentru exercitiu fizic, si unii chiar mai putin pentru exercitiu spiritual.

Cand omul urca, inima ii bate la un ritm mult mai rapid decat atunci cand coboara, daca nu ai conditie fizica, mers pe jos zilnic, sau practicarea regulata a unui sport. Urcusul spiritual este chiar si mai greu daca nu ne antrenam zilnic in rugaciune si cercetarea Cuvantului lui Dumnezeu.

Citim despre Moise ca s-a suit pe munte de mai multe ori. Pentru el nu era greu sa se urce. Chiar cand a murit la 120 de ani, citim ca "vederea nu-i slabise si puterea nu-i trecuse". De ce se suia el pe munte? Imaginati-va ca Moise nu mai era chiar asa de tanar cand Dumnezeu i-a dat intalnire pe varful muntelui Sinai. Era in varsta de peste 80 de ani. Dumnezeu voia sa se intalneasca cu Moise pe munte, intr-un loc, nu prea accesibil. Acolo a vrut El sa-i comunice tot ce a avut de spus cu privire la popor, i-a dat legi, i-a aratat chipul cortului si a tot ce apartinea de inchinare.

Ce stari a trait Moise in cele 120 de zile petrecute impreuna cu Dumnezeu, pentru ca citim ca de cel putin trei ori a stat cate 40 de zile, este greu de imaginat. Stim ca atunci cand s-a pogorat fata ii stralucea, incat a trebuit sa si-o acopere cu o mahrama. Dar ce este minunat este faptul ca Dumnezeu se coboara si El la noi. Observam ca El s-a coborat mai intai si l-a chemat pe Moise sus. Drumul spre inaltimi spirituale nu este usor. Este nevoie de mult exercitiu de disciplina personala, infranare, ascultare, umilinta, rabdare, rugaciune si stare multa vreme in prezenta lui Dumnezeu. Dumnezeu se pogoara totdeauna la intalnire cu noi, daca si noi ne vom inalta in sufletul noastru pana la El. Inaltimile sunt ametitoare si nu sunt usor de atins. Este nevoie de multa vointa si de o dedicatie sfanta. Asa cum ne cuprinde teama la inaltimi, asa ne vom simti in prezenta Domnului. Cand lui Ezechiel i s-a aratat slava Domnului, de fiecare data a cazut cu fata la pamant.

Suim printr-o viata atat de zbuciumata
urcusul mantuirii atat de-anevoios.
Ni-e inima sleita si fata asudata
si singura odihna a noastra-i in Hristos.
Nu jos, ci sus sa-mi tin privirea mereu spre cele dragi si noi.
Nu-i rau ca noi suntem in lume ci-i rau cand lumea este-n noi.
Nu jos, ci sus se nazuieste de vreau sa pot sfarsi frumos.
Slavita dar infricosata va fi-ntalnirea cu Hristos. (Traian Dorz)

Doamne ajuta-ne sa practicam sfintenia inca de aici, ca sa ne bucuram in prezenta Ta in veci. Amin.
Până în acest moment nu au fost adăugate comentarii.
Statistici
  • Vizualizări: 1289
  • Export PDF: 5
  • Recomandări email: 1
Opțiuni